SuChyY Opublikowano 14 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2002 Niedawno w pewnym topicu rozgorzala dyskusja na temat co lepsze... Kilka osob przeprowadzilo testy: Na razie nie jest to komplet ale jest tyle: :arrow: Celeren _____________________________________________________________ --->>> Celeron T 1.1 @ 1.6GHz (Kllaymenn) Sandra: Arythmetic: 4368/2131 Multimedia: 8153/11067 PCmark: CPU: 3950 MEM: 2280 --->>> Celeron T 1.1 @ 1.65GHz (Grzybu) Sandra: Arythmetic: 4556/2219 Multimedia: 8790/10664 PCmark: CPU: brak MEM: brak :arrow: Athlon _____________________________________________________________ --->>> Athlon TB T 1.33 @ 1.50GHz (SuChyY) (136x11) Sandra: Arythmetic: 4135/2054 Multimedia: 8266/8924 CCR Banchmark ver1.: 6511 PCmark: CPU: brak MEM: brak OK, chcialem zaznaczyc ze ja nie wykrece procka na 1600, i chcialem prosic te osoby o przekrecenie Celeronow na 1500 i wtedy zrobienie testow.... Beda wtedy porownywalne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Przecież tu nie ma co porównywać. Athlona można przyrównać tylko do "pełnych" pentium'ów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nius Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Mikaelus, co masz na myśli pisząc "pełny pentium"? Cel. Tualatin z magistrla 133 i cachem 256 jest identyczny z pełnym jak to nazwałeś P3 (copermine). Jedyna różnica to brak możliwości pracy wieloprocesorwej w przypadku celerona. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 ROTFL trzeba być idiotą żeby porównywać procesory w sandrze. Celeron niema szans nawet z duronem a co powiedzeć z Athlonemhttp://www.tomshardware.pl/cpu/02q1/020103/index.html Celeron 1,3 jest słabszy od durona 1,2 a od Athlona 1.33ghz dzieli go przepaść i wy chcecie porównywać te proce lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 sandra to lipny benchmark najlepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> podobne platformy i odpalic jakas gre wtedy bedzie mozna sprawdzic wydajnosc oczywiscie jesli posiada dobra grafe ktora nadaza za prockiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Skomentuje te "testy" krotko: oto, jak sie przejawiaja kompleksy posiadaczy maluchow. Co tu porownujecie? Procesor z.. Celeronem? :-). PS. Lepsze wyniki, niz spod Sandry powinny byc z intelowego benchmarka, "optymalizowanego" wg. CPUID - widzialem go niedawno na www.intel.developer.com :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Te testy są bezcelowe. To prawie tak jakby porównywac silniki poprzez pojemność 8O Sandra jest testem czysto systetycznym i ma się nijak do wydajnosci np. w grach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 bosh... po co Ci te testy?? Athlon jest tańszy od Celerona... jest pełnym procesorem... Cel jest co prawda lepiej taktowany, ale co z tego skoro Celeron 2 GHz podkręcony do 3 GHz nie dogania wydajnościowo nawet P4 1,6GHz [nie pamiętam źródła tego testu, ale myślę, że jest zbędne] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 nie chcę komentować tego tematu, brak mi słów :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neig Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 podkręcony tualatin ma szanse konkurować z atlonem i P4 1.6 ten z 256k cache. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Co tu porownujecie? Procesor z.. Celeronem? :-). He he he, dobre! :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 bosh... po co Ci te testy?? Athlon jest tańszy od Celerona... jest pełnym procesorem... Cel jest co prawda lepiej taktowany, ale co z tego skoro Celeron 2 GHz podkręcony do 3 GHz nie dogania wydajnościowo nawet P4 1,6GHz [nie pamiętam źródła tego testu, ale myślę, że jest zbędne] Niezauwarzyleś że tu jest mowa o Celeronie Tualantin a nie Willimate? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neig Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 a ja myślę że wystarczy wysoki zegar choć bawię się Divxem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 bosh... po co Ci te testy?? Athlon jest tańszy od Celerona... jest pełnym procesorem... Cel jest co prawda lepiej taktowany, ale co z tego skoro Celeron 2 GHz podkręcony do 3 GHz nie dogania wydajnościowo nawet P4 1,6GHz [nie pamiętam źródła tego testu, ale myślę, że jest zbędne] Niezauwarzyleś że tu jest mowa o Celeronie Tualantin a nie Willimate? Eeeeee, ja nie widziałem Willamette 2GHz :D. On mówił o Tualatinie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 podkręcony tualatin ma szanse konkurować z atlonem i P4 1.6 ten z 256k cache. Prawdopodobnie tak jest. Jezeli ma ktos ochote z posiadaczy P4 1,6 Ghz o pokazanie testow na nie podkreconym procesorze bylbym bardzo wdzieczny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 podkręcony tualatin ma szanse konkurować z atlonem i P4 1.6 ten z 256k cache. Prawdopodobnie tak jest. Jezeli ma ktos ochote z posiadaczy P4 1,6 Ghz o pokazanie testow na nie podkreconym procesorze bylbym bardzo wdzieczny. Napewno podkręcony tualantin bedzie wydajnieszy od p4.Te p4 z 256kb l2 były bardzo lipne.http://www.tomshardware.pl/cpu/01q4/011116/index.html Luknijcie tutaj bardzo słabe wyniki mają te p4 Athlon 1600+ jest często wydajniejszy od p42ghz.[/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 wlasnie ja tesh sie zastanawiam co lepsze do wyboru mam celka 1.8 albo athlona 1.7 xp co byscie wybrali co ma wieksze mozliwosci i co jest szybsze ewentualnie prosilbym jakbyscie podali ceny jakiegos dobrego zestawu do 3000 z monitorem 17' (chodzi mi o to zeby byl zarabiscie szybki i zeby wszystko ladnie z soba wspolpracowalo) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Zdecydowanie bierz Athlona! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 wlasnie ja tesh sie zastanawiam co lepsze do wyboru mam celka 1.8 albo athlona 1.7 xp co byscie wybrali co ma wieksze mozliwosci i co jest szybsze ewentualnie prosilbym jakbyscie podali ceny jakiegos dobrego zestawu do 3000 z monitorem 17' (chodzi mi o to zeby byl zarabiscie szybki i zeby wszystko ladnie z soba wspolpracowalo) O jejku, tutaj nie ma nad czym deliberowac. Celek to rynek procesorow LOW end. Oczywiscie bedzie on slabszy od athlona pomimo, ze jest wyzej taktowany. Cache 128 kB eliminuje go w kazdej konkurencji - nawet z podkreconym C 1.2 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 wlasnie ja tesh sie zastanawiam co lepsze do wyboru mam celka 1.8 albo athlona 1.7 xp co byscie wybrali co ma wieksze mozliwosci i co jest szybsze ewentualnie prosilbym jakbyscie podali ceny jakiegos dobrego zestawu do 3000 z monitorem 17' (chodzi mi o to zeby byl zarabiscie szybki i zeby wszystko ladnie z soba wspolpracowalo) Mysle, ze w tym wypadku nawet Kaeres musi przyznac, ze lepsza opcja jest AthlonXP 1700+, poza tym zlam sobie mnoznik i wyciszniesz wiecej! Pozdr dla KAERESA MeHow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptaku666 Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 athlon lepszy na 100% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamDyczkowski Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Jedno małe pytanie czy ci co się wypowiadają to mówicie z własnego doświadczenia czy z testów na różnych stronach. Ja na jakiejs stronie tomshardware czy benchmark dotyczytałem, że CELERON 1700, pracuje na równi z INTEL PENTIUM 4 1.7. Teraz zamierzam kupić sobie Celeronka 1400, a przy testowaniu mojej płyty głównej w sklepie z tym prockiem udało się wycisnąć 2 GHz na boxowym coolerku (bez zmiany napięcia), a kosztuje 400zł(tualatin). Może mnie zbluzgacie, ale śmiem twierdzić, że mój nowy Celeron będzie w stanie konkurować z Antkiem 1700 (a cicho myśle, że nawet z 1800). Adam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Jedno małe pytanie czy ci co się wypowiadają to mówicie z własnego doświadczenia czy z testów na różnych stronach. Ja na jakiejs stronie tomshardware czy benchmark dotyczytałem, że CELERON 1700, pracuje na równi z INTEL PENTIUM 4 1.7. Teraz zamierzam kupić sobie Celeronka 1400, a przy testowaniu mojej płyty głównej w sklepie z tym prockiem udało się wycisnąć 2 GHz na boxowym coolerku (bez zmiany napięcia), a kosztuje 400zł(tualatin). Może mnie zbluzgacie, ale śmiem twierdzić, że mój nowy Celeron będzie w stanie konkurować z Antkiem 1700 (a cicho myśle, że nawet z 1800). Adam Ta bo ci uwieże że 2ghz wycisnołeś z Celerona 1,4 lol. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Teraz zamierzam kupić sobie Celeronka 1400, a przy testowaniu mojej płyty głównej w sklepie z tym prockiem udało się wycisnąć 2 GHz na boxowym coolerku (bez zmiany napięcia), a kosztuje 400zł(tualatin). Ekhm. Plizz don`t push it :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 no i mamy nastepną wojnę celek vs athlon :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 no i mamy nastepną wojnę celek vs athlon :lol: :lol: :lol: Przynajmniej jest ciekawie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 zaraz qrde powoli wlasnie zainstalowalem xpeka znow jechany sp1 popieprzyl mi w systemie zaraz walne swoje testy Suchy jaka masz grafa bo ja mam gf2mxsh proi nie wiem czy moze ona konkoorowac z Twoja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Jako nastepny proponuje "pojedynek" P4 - Duron. Daje P4 zero szans. Przyjmuje ktos wyzwanie? :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Kurcze... jeszcze chwila a przesiąde się na Celerona, bo okazuje się, że 1.4 GHz tego wyśmienitego proca, nie dość że kręci się na 2GHz to jeszcze spokojnie konkuruje w wydajności z Pentium 4! Co za idioci w tym intelu siedzą! Wyprodukowali wydajniejszy procek od P4, tańszym kosztem, i sprzedają go za grosze, a idioci kupują te droższe... ;)))) Ech... gdyby Celeron był taki dobry to by nikt P4 nie kupował. Owszem, Celeron 1.7 GHz ma szanse konkurować ze P4 na starym rdzeniu, ale TYLKO I WYŁĄCZNIE w aplikacjach biurowych i prostych multimediach, ale do tego wystarczy cokolwiek, a wzrost wydajności jest absolutnie niezauważalny... co, może ktoś mierzy sobie fps w wordzie? P4 Northwood, oraz Athlon TB, AthlonXP pozostawia Celerona w tyle pod względem wydajności wszędzie, oprócz wymienionej pracy "papierkowej". Nie ufałbym nawet testom "Celeron 1.7 GHz vs. Pentium 4 1.7 GHz" ponieważ zbliżone wartości nie dowodzą tu o identycznej wydajności, a dobrze zoptymalizowanych, tudzież z<span style="color:red;">[ciach!]</span>ych benchmarkach, takich jak Sandra, które po prostu kłamią w zywe oczy. O konkurencji tego Celerona 1.4@2GHz z Athlonem 1700+ i 1800+ nie ma mowy, bo te konkurują z Pentium 4 2GHz, a Celeron to LOW END i na szarym końcu pozostanie... no, może jeszcze wyprzedzi Durona i na tym koniec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 pierwsze testy przeprowadzone przed chwila: cel 1500MHz Sandra 2002 aritmetik 4147/2015 multimedia 7989/9692 mem ben 1033/1023 (sd-ram fsb 150 3-2-2 5 7 normal :( ) CCR 5601 LBMP teraz rozkrece go do 1650 i zrobie to samo jak zmoduje i walne 1.8 to zrobie testy na 1700MHz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...