Skocz do zawartości
lovercraft

Problem Z Wentylem Na K.graficznej

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam WinFast GF4 Ti 4200 64DDR AGPx4 i niestety na oryginalnym zestawie chłodzenia producenta wiatraczek chodzi mi jak traktor . Jest to evercool model EC 5010M12C DC 12V 0.13 A 1.56W. Nie potrafię nigdzie znaleźć takiego samego, ani zastępczego. Dla zrozumienia problemu należy sobie wyobrazić, że kartę pokrywa z obu stron radiator i wentylek jest wsadzony więc nie może być większy, niż oryginalny. Tutaj zamieszczam linka do strony ze zdjęciem karty znaleziony na Allegro. Proszę zwrócić uwagę na wentylator i jego umieszczenie w układzie. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41232999

A oto wymiary (zaczepy powinny być na górze) to kwadrat o boku 5 cm. grubości 8,5 mm i na tej wys. najlepiej jakieś zaczepy lub ewentualnie od dołu.

Serdecznie proszę o wszelkie odpowiedzi, linki i sugestie :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może wywal ten wentyl i na zewnątrz przymontuj 80mm. Możesz też dostać sie do wentyla, oczyścić go i naoliwić. Możesz też oczywiście całkowicie zmienić chłodzenie. To tyle narazie.

Pozdrawiam!

1270463[/snapback]

Dzięki za odpowiedź, ciekawy pomysł z tym oliwieniem, ale jak to rozkręcić... Raczej nie chce zmieniac takiego dobrego chłodzenia, a kupno 80mm wentyla też nie wchodzi w grę bo lubię ciszę, jak więc się zabrać za to oczyszczenie i naoliwienie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba 80 jest cichsza od tego małego g.A ten mały to wcale nie musisz rozkręcać.odklej tylko naklejkę na spodniej stronie i wpuść kropelkę oleju,tylkom nie jadalnego.No i wyczyść z kurzu oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, ciekawy pomysł z tym oliwieniem, ale jak to rozkręcić... Raczej nie chce zmieniac takiego dobrego chłodzenia, a kupno 80mm wentyla też nie wchodzi w grę bo lubię ciszę, jak więc się zabrać za to oczyszczenie i naoliwienie?

1270910[/snapback]

Jak odkleisz naklejke na wentylu,prawdopodobnie beda tam otwory. Do nich wlewasz oliwy badz innego smarowidla :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba 80 jest cichsza od tego małego g.A ten mały to wcale nie musisz rozkręcać.odklej tylko naklejkę na spodniej stronie i wpuść kropelkę oleju,tylkom nie jadalnego.No i wyczyść z kurzu oczywiście.

1270943[/snapback]

Wątpie żeby była cichsza, a poza tym jak by to beznadziejnie wyglądało... Odkleiłem naklejkę i jest tam końcówka śrubki i dołek wyczyściłem z kurzu, ale nie znalazłem żadnych dziur. Lepiej to więc naoliwić czy nasmarować. No i oczywiście jakim olejem bądź też smarowidłem... :huh:

Edytowane przez lovercraft

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naoliwic to mozna oliwa maszynowa lub jakims tawotem. A jezeli nie ma tych dziur to sprobuj odkrecic ta srubke i zdjac wentyl i nasmarowac w srodku :wink: Chociaz nie wiem czy sie da :rolleyes: A dlaczego nie chcesz zastapic tego wiatraka jakims 80mm jak radza koledzy,bedzie wydajniej a jak go spowolnisz to nawet ciszej :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naoliwic to mozna oliwa maszynowa lub jakims tawotem. A jezeli nie ma tych dziur to sprobuj odkrecic ta srubke i zdjac wentyl i nasmarowac w srodku :wink:  Chociaz nie wiem czy sie da :rolleyes:  A dlaczego nie chcesz zastapic tego wiatraka jakims 80mm jak radza koledzy,bedzie wydajniej a jak go spowolnisz to nawet ciszej :wink: pozdrawiam

1271066[/snapback]

Tej śrubki jak podejrzewałeś okręcić się nie da. Jest niezwykle specyficzna, wkręcana prze jakieś maszyny na liniii produkcyjnej. Mam w sumie wolna 80 Ac ale problem jest tego typu, że musze ją dopasowac do radiatora. Moze którys z tych wiatraków bedzie lepszy: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9221 jakbym go wyjął z tego czerwonego to by chyba pasował lub ten: http://www.sirius.pl/product.php?action=info&id=6965&sid=1 Który będzie pasował? który będzie lepszy? :unsure:

Edytowane przez lovercraft

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz go poprostu naoliwic. Miałem taki problem w swoim herculesie9100, tam wiatrak jest przyklejony i niema dziury. Najpierw użylem WD-40 ale po kliku minutach znowu zaczynał wyć. Najlepiej kupić strzykawke z igłą do niej oliwe i delikatnie wstrzyknać troszeczke do łożyska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi