Skocz do zawartości
marryannn

Odblokowanie Mnoznika W Bartonie I Bios

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jako poczatkujacy mam pewne, raczej banalne pytanie, na ktore (mimo wertowania wielu tematow) nie znalazlem jednoznaczniej odpowiedzi. Otoz mam Bartka 2500+ z zablokowanym mnoznikiem, zielony laminat. Wyczytalem, iz jest mozliwe odblokowanie mnoznikow poprzez zamiane na wersje Mobile, przez polaczenie mostka chyba L5 trzeciego od lewej (nie pamietam dokladnie).

Gdzie indziej wyczytalem jednak, ze wersja M pozwala tylko na softowa zmiane mnoznika. Czy to prawda? Jesli tak, to co to oznacza? Ze bede musial co wejscie do wina ustawian na nowo mnoznik? Generalnie chodzi mi o to, bym mogl mnoznik ustawiac w biosie.

Poki co zadowalam sie @3200+ (fsb 200MHz x 11) na plytce abit nf7-s v. 2.0, pamieci Kingston KHX3200AK2/1G (2x512 2-3-2-6 dual CL2). Dalej nie chce isc, nie odpala nawet memory testu. Probowalem wyzszych napiec.Moze to wina biosu? Gdybym wybral nowy to kierowac sie tym, czy jest nowszy czy moze jednak sa jakies inne kryteria? Wiem, ze jest temat o biosach do tej plyty, ale jest tak wielki, ze nie sposob go ogarnac.

Prosze was o wyrozumialosc, szukalem czegos o tym na forum i nie moglem znalezc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze dwa pytania. Wydaje mi sie jakoby w biosie D27_TaiPan_0.3_ED_Bpl_3.19_28.12.04 opcji bylo jakby mniej (m.in. nie ma opcji "Spread Spectrum" ani "cacheable")? Tak mi sie wydaje, bo poprzednio uzywalem oryginalnych biosow. Czy wszystko jest ok, czy jednak cos nie gra?

Czy wiecie, gdzie moglbym znajezc opisy tych wszystkich nazw D27_TaiPan_0.3_ED_Bpl_3.19_28.12.04, co one oznaczaja? Nie udalo mi sie znalezc informacji o tym na forum, chociaz pewnie gdzies tam sa... Nie gniewajcie sie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...