pagolik Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 No mialem problem z www ale juz rozwiazany. Teraz mam problem z pingami. Nikt nie moze mnie zpingowac, ja nie moge nikogo/niczego pingowac. Zawsze pisze, ze uplyna limit rzadania. Gdzie problem ? Ustawienia DSL na stronie www.internetdsl.pl ? Ustawienia routera ? (d-link di604) ? A moze ustawienia systemu (winxp pro) ? Z gory dziekuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 No mialem problem z www ale juz rozwiazany. Teraz mam problem z pingami. Nikt nie moze mnie zpingowac, ja nie moge nikogo/niczego pingowac. Zawsze pisze, ze uplyna limit rzadania. Gdzie problem ? Ustawienia DSL na stronie www.internetdsl.pl ? Ustawienia routera ? (d-link di604) ? A moze ustawienia systemu (winxp pro) ? Z gory dziekuje za pomoc. 1269973[/snapback] Zle opisales problem. Jak NIKT cie nie moze pingnac.. z lanu czy z netu ? :) Po kolei, sprawdzamy siec ,jak kabel ? windows nie zgalsza bledu? , na tym (d-link di604) zapewne stoi DHCP wiec IP dostajesz automatycznie. start > uruchom > cmd > ipconfig i czytaj :) W nastepnej kolejnosci TY prubuj pingnac brame (d-link di604) zapewne znasz jego IP (routera) Jezeli siec LAN bedzie dzialac a NET dalej tak jak napisales, to problem bedzie lezal w samym (d-link di604) ale trudno powiedziec dopuki nic wiecej nie sprawdzisz..../ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pagolik Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 Zle opisales problem. Jak NIKT cie nie moze pingnac.. z lanu czy z netu ? :) Po kolei, sprawdzamy siec ,jak kabel ? windows nie zgalsza bledu? , na tym (d-link di604) zapewne stoi DHCP wiec IP dostajesz automatycznie. start > uruchom > cmd > ipconfig i czytaj :) W nastepnej kolejnosci TY prubuj pingnac brame (d-link di604) zapewne znasz jego IP (routera) Jezeli siec LAN bedzie dzialac a NET dalej tak jak napisales, to problem bedzie lezal w samym (d-link di604) ale trudno powiedziec dopuki nic wiecej nie sprawdzisz..../ 1270239[/snapback] Ludzi z lanu pingowac moge ;) Tylko nikogo z netu. Kable sa ok bo pingowac lan moge;) Windows nic nie zglasza. tak mam DHCP enable ;D Brame routera moge pingowac bez problemu. Wiec z tego co napisales wynika, ze problem lezy w routerze. Nie wiesz moze jaki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 Ludzi z lanu pingowac moge ;) Tylko nikogo z netu. Kable sa ok bo pingowac lan moge;) Windows nic nie zglasza. tak mam DHCP enable ;D Brame routera moge pingowac bez problemu. Wiec z tego co napisales wynika, ze problem lezy w routerze. Nie wiesz moze jaki ? 1270250[/snapback] Problem jest taki ze zamiast siedziec na IP zewnetrznym uzywasz wewnetrznego IP a router robi NAT. Uroki jednego IP na pare komputerow ;) Musisz przekierowac odpowiedni (potrzebny tobie port) z DSL > na komp w laniie. Tyczy sie to konfiguracji routera. Przekierowanie wyglada tak np. 81.x.x.x:80 > 192.168.0.2:80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pagolik Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 (edytowane) Problem jest taki ze zamiast siedziec na IP zewnetrznym uzywasz wewnetrznego IP a router robi NAT. Uroki jednego IP na pare komputerow ;) Musisz przekierowac odpowiedni (potrzebny tobie port) z DSL > na komp w laniie. Tyczy sie to konfiguracji routera. Przekierowanie wyglada tak np. 81.x.x.x:80 > 192.168.0.2:80 1270261[/snapback] Ok zaraz sprawdze:) Najlepsze jest to, ze pakiety na Net nie wychodza w ogole z mojego kompa. Tak mi sie wydaje bo na firewallu nie ma, ze cmd proboje uzyskac polaczenie z czyms. Edytowane 11 Lutego 2005 przez pagolik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...