pagolik Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 No mialem problem z www ale juz rozwiazany. Teraz mam problem z pingami. Nikt nie moze mnie zpingowac, ja nie moge nikogo/niczego pingowac. Zawsze pisze, ze uplyna limit rzadania. Gdzie problem ? Ustawienia DSL na stronie www.internetdsl.pl ? Ustawienia routera ? (d-link di604) ? A moze ustawienia systemu (winxp pro) ? Z gory dziekuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 pagolik napisał(a): No mialem problem z www ale juz rozwiazany. Teraz mam problem z pingami. Nikt nie moze mnie zpingowac, ja nie moge nikogo/niczego pingowac. Zawsze pisze, ze uplyna limit rzadania. Gdzie problem ? Ustawienia DSL na stronie www.internetdsl.pl ? Ustawienia routera ? (d-link di604) ? A moze ustawienia systemu (winxp pro) ? Z gory dziekuje za pomoc. 1269973[/snapback] Zle opisales problem. Jak NIKT cie nie moze pingnac.. z lanu czy z netu ? :) Po kolei, sprawdzamy siec ,jak kabel ? windows nie zgalsza bledu? , na tym (d-link di604) zapewne stoi DHCP wiec IP dostajesz automatycznie. start > uruchom > cmd > ipconfig i czytaj :) W nastepnej kolejnosci TY prubuj pingnac brame (d-link di604) zapewne znasz jego IP (routera) Jezeli siec LAN bedzie dzialac a NET dalej tak jak napisales, to problem bedzie lezal w samym (d-link di604) ale trudno powiedziec dopuki nic wiecej nie sprawdzisz..../ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pagolik Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 best-boy napisał(a): Zle opisales problem. Jak NIKT cie nie moze pingnac.. z lanu czy z netu ? :) Po kolei, sprawdzamy siec ,jak kabel ? windows nie zgalsza bledu? , na tym (d-link di604) zapewne stoi DHCP wiec IP dostajesz automatycznie. start > uruchom > cmd > ipconfig i czytaj :) W nastepnej kolejnosci TY prubuj pingnac brame (d-link di604) zapewne znasz jego IP (routera) Jezeli siec LAN bedzie dzialac a NET dalej tak jak napisales, to problem bedzie lezal w samym (d-link di604) ale trudno powiedziec dopuki nic wiecej nie sprawdzisz..../ 1270239[/snapback] Ludzi z lanu pingowac moge ;) Tylko nikogo z netu. Kable sa ok bo pingowac lan moge;) Windows nic nie zglasza. tak mam DHCP enable ;D Brame routera moge pingowac bez problemu. Wiec z tego co napisales wynika, ze problem lezy w routerze. Nie wiesz moze jaki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 pagolik napisał(a): Ludzi z lanu pingowac moge ;) Tylko nikogo z netu. Kable sa ok bo pingowac lan moge;) Windows nic nie zglasza. tak mam DHCP enable ;D Brame routera moge pingowac bez problemu. Wiec z tego co napisales wynika, ze problem lezy w routerze. Nie wiesz moze jaki ? 1270250[/snapback] Problem jest taki ze zamiast siedziec na IP zewnetrznym uzywasz wewnetrznego IP a router robi NAT. Uroki jednego IP na pare komputerow ;) Musisz przekierowac odpowiedni (potrzebny tobie port) z DSL > na komp w laniie. Tyczy sie to konfiguracji routera. Przekierowanie wyglada tak np. 81.x.x.x:80 > 192.168.0.2:80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pagolik Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 (edytowane) best-boy napisał(a): Problem jest taki ze zamiast siedziec na IP zewnetrznym uzywasz wewnetrznego IP a router robi NAT. Uroki jednego IP na pare komputerow ;) Musisz przekierowac odpowiedni (potrzebny tobie port) z DSL > na komp w laniie. Tyczy sie to konfiguracji routera. Przekierowanie wyglada tak np. 81.x.x.x:80 > 192.168.0.2:80 1270261[/snapback] Ok zaraz sprawdze:) Najlepsze jest to, ze pakiety na Net nie wychodza w ogole z mojego kompa. Tak mi sie wydaje bo na firewallu nie ma, ze cmd proboje uzyskac polaczenie z czyms. Edytowane 11 Lutego 2005 przez pagolik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...