Szymon Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 (edytowane) Witam! POstanowilem wykorzystac moj stary temat :P na zadanie pytania. Mam nowa pompke jak w temacie. I mam pytanie, bo pompka oprocz wibracji ajkie z siebie wydaje , ktore sa do wytlumienia to wydaje tez taki "turkot" nieregularny. Mam pytanie czy tak powinno byc? :] narazie zestaw mam na biurku 1,5 metra od siebie wiec moze dlatego tak mi to zawadza i w kompie bedize nieslyszalna ale jednak jak sie wchodzi do pokoju to ja slychac. Dzieki za odpowiedz. Edytowane 19 Lutego 2005 przez Szymon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 dzieki ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Moj hydorek robi to samo.Na poczatku byl idealnie cichy, pozniej zaczal wlasnie tak turkotac nieregularnie :angry: . Ni cholery nie wiem skad mu sie to bierze.Czasami mu przechodzi i potrafi chodzic przez pare dni cichutko, po czym znowu zaczyna popierdywac.Uklad jest oczywiscie odpowietrzony.Widocznie one tak maja. Wszystko zalezy czym dla ciebie jest cisza.Ja nie uznaje w tym temacie kompromisow dlatego kupilem tego Grundofsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 yhym no wlasnie chcialem powiedziec ze chodzil cala noc i rano nie bylo juz zadnego turkotania. Potem pare razy go wylaczylem /wlaczylem poruszalem i turkotanie wrocilo, uklad tez jest odpowietrzony na bank. Narazie kupilem caly zestaw ani w glowie mi zmiana pompki :) zobacze jak bedzie to turkotanie "brzmialo w obudowie" . Moze uda mi sie cos z tym zrobic :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 to "pierdzenie" to nic innego tylko powietrze zbierające się między częścią magnetyczną wirnika a korpusem. chyba wszyscy właściciele Hydorków to przerabiali. jak się go pozbyć: po pierwsze i najważniejsze: odpowietrzyć układ. po drugie: wyciągnij wirnik i popraw jego osadzenie w gumowych kapturkach. po trzecie: jak już zacznie "prykać" to wyłącz pompkę, przechyl wlotem do góry, potrząśnij energicznie kilka razy. czasem wystarczy tylko lekko puknąć w pompkę podczas jej normalnej pracy. po czwarte: staraj się nie wyłączać pompki. ja na początku stosowałem synchroniczne włączanie pompki i kompa czyli była włączana mniej więcej raz - dwa razy na dzień. wtedy często "pyrkała". teraz chodzi cały czas 24h/dobę i o pyrkaniu zapomniałem. aha, zauważyłem też, że im bardziej korpus pompki jest nagrzany tym głośniej pyrka. zadbaj o to, żeby pompka stała w dobrze wentylowanym miejscu budy. moja stoi przytwierdzona do budy TUTAJ (zdjęcie budy Chaosa i jego ex'klopika, ja nie mam cyfraka) napisałeś o montowaniu pompki w budzie. jak postawisz ją na oryginalnych gumkach (przyssawkach) to będzie przenosiła wibracje na obudowę. niestety nie mam cyfraka, żeby Ci to pokazać ale ja rozwiązałem ten problem następująco: w dnie budy wywierciłem 4 otworki fi3 (rozstaw otworów o 1mm mniejszy niż rozstaw otworów w plastikowej podstawce hydzia), przełozyłem przez nie cztery gumowe kołeczki do montowania wiatraków (ok. 5zł za 4 szt., ja mam SunBeam'a z Angeli) i do nich przytwierdziłem plastikową podstawkę Hydorka. co uzyskałem? gumowe kołki zamodowane pod lekkim skosem idealnie tłumią drgania pompki i zupełnie nic nie przedostaje się na obudowę :) z reszta podobne rozwiązanie stosuje Eheim - można kupić amoryzatory do pompki Eheima - tyle, że ta impreza kosztuje ok 50 zł za komplet amortyzatorków. pozdrowionka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 (edytowane) dzieki ma3ek za garść rad :-). Wibracje usunalem narazie gąbką ale sposob ktory opisujesz chyba wyglada lepiej ;]. Dzisiaj jade do kumpla z obudowa przyspawać nowe polki w srodku :D na nagrzewnice itd. JAk zamontuje obudowe to bede kombinowal z tym pierdzeniem :-). ps. ten wirnik o ktorym mowisz, czy to dobrze ze ma on troche "luzu" miedzy tymi gumkami tak gdzies z 4 mm. Moze przez to tam lata i wpada w wibracje? Edytowane 19 Lutego 2005 przez Szymon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 po drugie: wyciągnij wirnik i popraw jego osadzenie w gumowych kapturkach. możesz opisać dokładniej ten podpunkt? POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 no dobra :) jako, że jestem absolwentem PWr i baaaardzo lubię obrazki (schematy) więc się takowym posłużę: co na nim widać? wszystkie główne części Hydor'ka i powiększenie wirnika z zaznaczonymi na czerwono "kapturkami" :) oto co zrobiłem. wyciągnąłem wirnik . na jego jednym końcu jest gumowy kapturek, który osadza się wewnątrz korpusu pompki [A]. na drugim zaś kapturek osadzony w plastikowej "pokrywce" [C] zasłaniającej komorę wirnika. oddzieliłem wirnik od "pokrywki" [C]. z metalowej części wirnika (coś w rodzaju wału) ściągnąłem gumowe kapturki po czym nałożyłem je ponownie ale nie zatykałem "wału" do końca gumki tylko mniej więcej do 1/3 długości gumki. ponownie osadziłem wał w "pokrywce" zwracając uwagę na to, żeby gumka była osadzona w "pokrywce" jednakowo równo i nigdzie się nie przekrzywiła. następnie wsadziłem wał do korpusu [A], ustawiłem "pokrywkę" [C] w odpowiedniej pozycji (wycięcia w "pokrywce" i wypustki w korpusie muszą być idealnie spasowane) i przytrzymując palcem "pokrywkę" docisnąłem ją tym czymś niebieskim [D]. ufff.. tak wyglądało moje serwisowanie wirnika, które zaowocowało mniejszymi wibracjami pompki :D powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 ja to juz nawet zamienialem te gumki miejscami i dalej pierdzi. powietrze to tez nie jest bo nawet robilem uklad z hydora 2 wezy i miski z woda i tak byl glosny. ja tam zamkne to gowno w szczelnym pudelku, jak sie nie ugotuje to bedize ciszej. chociaz teraz to juz tragedia bo mi sie jakas dziura w wc zrobila i woda sie nie wylewa ale powietrze sie dostaje i non stop mi lataja babelki i pierdy sa straszne:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 jak będę rozbierał układ to zastosuję ten sposób :) nie wiem co on ma dać ale... POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 mi też pierdzi z układzie zamkniętym czy całowite zatopienie pompki wyeliminowałoby tą przypadłość ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...