TheOne Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 Zawsze używałem tego programiku w grach, ale jak się okazało w niektórych zastosowaniach potrafi on zaniżać ilość fps (w moim wypadku), i co najgorsze strata wydajności jest znaczna i zauważalna: FarCry Benchmark: 40 fps (z fraps); 53 (bez fraps) 3Dmark2005: 2850 punktów (z); 3450 (bez fraps) Game4 Nature z 3DMark2001SE: 80 fps (z fraps); 103 fps (bez) Testowałem także wydajność w innych grach i stwierdziłem, że problem dotyczy całej serii 3DMark i przynajmniej jeszcze half life 2, natomiast nie dotyczy np. EnemyTerritry i Doom3. Czy spotkaliście się już z podobnym problemem? Czy problem występuje u was? Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego tylko niektóre programy tracą na wydajności? Czy to wina sterowników? (działam na angielskiej wersji 66.93 i GeForce6600GT). POZDRAWIAM, Łukasz P. PS. O innym problemie, z jakim się spotkałem znacznie wpływającym na wydajność można poczytać w innych tematach mojego autorstwa: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=115194 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=115545 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 U mnie na wszystkim na czym sprawdzałem fraps zawsze obniżał wydajnośc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-A-J-O Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 To chyba oczywiste że każda aplikacja która dziala w tle obniża wydajność innej - fraps nie jest wyjątkiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
revers Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 E tam fraps to syf..... i tak w niektórych grasz mozesz sprawdzić ilość fps przez odpowiednią komende, np w Counter-Strike jest to net_graph1 alob cl_showfps 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 (edytowane) no tak w CSie to sie da w Q3 itp tez sie da ale w NFS U2 FlatOut itp sie da ? wpisz sie komende tam ;) takze nie taki syf jak go zwią Edytowane 11 Lutego 2005 przez D@ve Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
revers Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 a wie może ktoś jak odpalić nagrywanie frapesem pod 98/ME ? bo sciagałem wersje dla 98/ME ale nadal nie mogłem, czytałem i sie chyba doczytałem że zgrywanie działa tylko na xp/2k lol ...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheOne Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 To chyba oczywiste że każda aplikacja która dziala w tle obniża wydajność innej - fraps nie jest wyjątkiem 1271434[/snapback] Oczywiście, że jest to prawdą, ale nie o kilkanascie-kilkadziesiąt procent jak jest to w wypadku frapsa (porównanie fps w poście otwierającym temat). Odkryłem, iż wszystkiemu winna była najnowsza wersja frapsa, z jakiej korzystałem (2.5.x). Trudno powiedzieć czy to przez bugi w nowej wersji czy dlatego, że program nie był zarejestrowany… Zmiana na starsza i zarejestrowana (sic :| ) wersje rozwiązała wszystkie problemy. Przesiadka na v2.1.0 spowodowała, że owy spadek wydajności nie występuje w ogóle albo w bardzo małym (pomijalnym ok. 1%) stopniu. Znowu odzyskałem zaufanie do frapsa… :] POZDRAWIAM, Łukasz P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan i Władca Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 TheOne w nagrywaniu też masz takie różnice ????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...