Sc0rP! Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 Tak jak w temacie - parę pytań :) - czym najlepiej pomalowac obudowe ? - sprayem (jakim ?) - czy przed nałozeniem farby (spray) nalezy zdrapać istniejący kolor obudowy np. biały? - czy po zdrapaniu ,spray można nałozyc bezposrednio na blachę ? czy trzeba podkład ? - trzeba po nałozeniu koloru zabezpieczyć go np. lakierem bądź sprayem bezbarwnym? - czy do malowania konieczne jest wyjęcie wszystkiego ze srodka ?, czy mozna niewyciągać ale dokładnie zabezpieczyc kazdą narażoną część . - trzeba uzyć papieru sciernego ( słyszałem o wodnym papierze uzywanym podczas malowania obudowy, ale niewiem co nim robić ,drapać na początku farbe czy potem dopiero wygładzac? ) To moje pytania do Was drodzy urzytkownicy tego forum - Bardzo proszę o pomoc ! :rolleyes: P0zdrawiam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolipop Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 JA TO BUM WZIĄŁ JAKIŚ DROBNY ŚCIERAK, ZEBY RYS NIE ZROBIĆ, A TYLKO ZMATOWIĆ, POTEM EWENTUALNIE JAKIMŚ 100 WODNYM, spray i maluj. Ale ze środka lepiej wyjać wszystko. Zanim wyschnie i nie będzie śmierdzieć to dzień minie caly. Akurat obudowy nie malowałem od kompa, ale wiele różnych rzeczy sie zdażało. Jeśli ktoś ma sygestje i uwagi proszę, nie jestem blacharzem/ lakiernikiem. Dziele sie tylko doswiadczeniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 (edytowane) Tak jak w temacie - parę pytań :) - czym najlepiej pomalowac obudowe ? - sprayem (jakim ?) - czy przed nałozeniem farby (spray) nalezy zdrapać istniejący kolor obudowy np. biały? - czy po zdrapaniu ,spray można nałozyc bezposrednio na blachę ? czy trzeba podkład ? - trzeba po nałozeniu koloru zabezpieczyć go np. lakierem bądź sprayem bezbarwnym? - czy do malowania konieczne jest wyjęcie wszystkiego ze srodka ?, czy mozna niewyciągać ale dokładnie zabezpieczyc kazdą narażoną część . - trzeba uzyć papieru sciernego ( słyszałem o wodnym papierze uzywanym podczas malowania obudowy, ale niewiem co nim robić ,drapać na początku farbe czy potem dopiero wygładzac? ) To moje pytania do Was drodzy urzytkownicy tego forum - Bardzo proszę o pomoc ! :rolleyes: P0zdrawiam :wink: 1271651[/snapback] Jak dobrze zabezpieczysz środek to nie trzeba wyciągać bebechów Papierem ściernym np. 300 lub 400 wystarczy zmatowić ,większe numery papieru używa się do polerowania właśnie z wodą np.1500, 2000 (do pleksi). Farba w spraju nie koniecznie akrylowa może być na nitro (11 zł) (10 minut i sucha) Pytanie czy mat czy połysk, na połysku widać paluch odciśnięte :-P Przed malowanie musisz odtłuścić blache benzyną ekstrakcyjną ( jest sucha w sklepie będą wiedzieli jaka jest do odtłuszczania) i tyle na biegu. Mam kumpal lakiernika samochodowego :-P Edytowane 11 Lutego 2005 przez Dziuby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolipop Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Mimo wszystko polecałbym wyjąć środek. Czy to jest aż tak skomplikowane?? A o ile bezpieczniesze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sc0rP! Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Dzięki mam nadzieje , że sobie poradze , jak myślicie wystarczy jeden spray na całą obudowe czy lepiej ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> dwa na wszelki wypadek ? B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damqq Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Dzięki mam nadzieje , że sobie poradze , jak myślicie wystarczy jeden spray na całą obudowe czy lepiej ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> dwa na wszelki wypadek ? B) 1272001[/snapback] zależy czy masz big towera, czy mniejsza obudowe np. midi tower :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Jak dobrze zabezpieczysz środek to nie trzeba wyciągać bebechów 1271781[/snapback] nie róbcie fuszerki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sc0rP! Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Dzieki za komentarze , moja obudowa nie jest duża chyba jest to midi tower. A co do połysku sprayu to czy nalezy położyc na malowany kolor ,spray bezbarwny ( bedzie sie ładniej szklić :wink: ) p0zdr0 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 tez mam podobne pytanie czy jezeli pomaluje bude czarnym matem to jak poloze na to bezbarwny lakier/spray to bedzie sie szklic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiaad Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 wyjdą zacieki :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Jak dobrze zabezpieczysz środek to nie trzeba wyciągać bebechów Papierem ściernym np. 300 lub 400 wystarczy zmatowić ,większe numery papieru używa się do polerowania właśnie z wodą np.1500, 2000 (do pleksi). Farba w spraju nie koniecznie akrylowa może być na nitro (11 zł) (10 minut i sucha) Pytanie czy mat czy połysk, na połysku widać paluch odciśnięte :-P Przed malowanie musisz odtłuścić blache benzyną ekstrakcyjną ( jest sucha w sklepie będą wiedzieli jaka jest do odtłuszczania) i tyle na biegu. Mam kumpal lakiernika samochodowego :-P 1271781[/snapback] - ja osobiscie nie polecalbym malowania w calosci, wyjdzie fuszera - 300 i 400 to tez papiery wodne... - na macie tez widac paluchy (trzeba tylko wytresowac kumpli zeby myli rece i nie bedzie problemu, mojej gitarki nikt nie wazy sie juz dotknac jak rak nie umyje :P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 tez mam podobne pytanie czy jezeli pomaluje bude czarnym matem to jak poloze na to bezbarwny lakier/spray to bedzie sie szklic ? 1272424[/snapback] Tak sie składa ze ja mam tak pomalowaną bude Czarna matowa "Montana" i na to bezbarwny lakier decolacka :D Jutro zrobie zdjecia przy dziennym swietle i zobaczysz jak to wyszlo Ogolnie lekko sie szkli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 dzieki :) bardzo sie palcuje ? :D bo zalezy mi zeby sie nie palcowalo tak strasznie a ten lakier to zeby farby nie zetrzec :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sc0rP! Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 Mam do Was jeszcze jedno pytanie , bede malował całą obudowe na kolor czarny (jak wyschnie dam jej 1-2 dni) namaluje kolorem pomaranczowym płomienie, wzór juz namalowałem na kartce. Czy istnieje jakis dobry sposób odbicia tych płomieni na czarnej obudowie, Moze wytne płomienie w papierze przyłoze do sciany i zaczne malowac pomarańczowym sprayem. Wydaje mi sie ,że mona tez posłużyc sie specjalną taśmą, wykleje nią żądany wzór i zaczne malować. Co o tym myślicie ? - prosze o porady ! p0zdr0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sc0rP! Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 Czemu nie odpisujecie ,pomóżcie mi to dla mnie bardzo ważne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 nie sikaj :D to nie czat :) jest duzo topicow do przycztania dojdzie i do tego :) mysle ze jak wytniesz w papierze to bedzie szybciej :) ale nie koniecznie wygodniej :) bedzie musiala idealnie przylegac do budy a motyw z tasma moze byc wygodniejszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sc0rP! Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 O musze sie upokoic , jestem poddenerwowany :-P , dzieki ja tez uwazam że z taśmą bedzie lepiej i tak zrobie. Niwiem czy juz malowac czy poczekac do marca ( na wszelki wypadek ) bo gwarancja na mojego Lite-On'a sie własnie wtedy kończy, a musiałbym go tez troche pochlapac sprayem :rolleyes: p0zdr0 .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 ja czekam na fotki od Proximo i sie nie denerwuje :D to jest forum :) ciekawe czy chlopak zapomnial czy go nie ma :D ja bym narazie nie malowal tego Lite-On`a najwyzej jak skonczy sie gwara to se domalujesz ino maluj tak zeby Ci farby zostalo na panel :) bo tak to lipa jak by wyszo z innym odcieniem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 chlopak zapomnial :D kurcze sory wstalem kolo 13 i mi z glowy wylecialo zrobie sobie przypomnienie w telefonie to niezapomne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 spoko :) powiedz mi tylko czy sie palcuje bardzo :) bo wiesz przpaleta sie jakis znajomy i se dotknie to bede musil odrazu wycierac :) i takie pytanie ile kosztuje ta MONTANA i czy jest łatwo dostepna :) nie wiem czy warto bedzie inwestowac w te farbe bo pujdzie na to lakier co ma zapobiegac scieraniu sie :) takze moze jakis tanszy "markowiec" by wchodzil w gre :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 spoko :) powiedz mi tylko czy sie palcuje bardzo :) bo wiesz przpaleta sie jakis znajomy i se dotknie to bede musil odrazu wycierac :) i takie pytanie ile kosztuje ta MONTANA i czy jest łatwo dostepna :) nie wiem czy warto bedzie inwestowac w te farbe bo pujdzie na to lakier co ma zapobiegac scieraniu sie :) takze moze jakis tanszy "markowiec" by wchodzil w gre :) 1275438[/snapback] Ja polecam Spreje Dupli kolor i z tyłu puszki szukaj napisu motip te spreje sa b.dobre w cenie 15zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 ale zalezy mi zeby byl matowy :) z tego co wiem dupli kolor se malowalem kolarzowke :D sa matowe kolorki ? bo ja nie chce blyszczacej budy :) sory ze tak pytam ale nie mam pod reka sklepu i jak bym sie juz wybral to odrazu kupic :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 ale zalezy mi zeby byl matowy :) z tego co wiem dupli kolor se malowalem kolarzowke :D sa matowe kolorki ? bo ja nie chce blyszczacej budy :) sory ze tak pytam ale nie mam pod reka sklepu i jak bym sie juz wybral to odrazu kupic :D 1275606[/snapback] Tak śa matowe kolory i sa zdecydowanie lepsze według mnie niż te błyszczące. Mam w dou w tej chwili czarny i odciski paluchów nie zostają więc nie rozumime o co chodzi. a co do bezbarwnego to sądze ze używanie go to głupota bo lakier traci cos takiego ja sie pomaluje bezbarwnym, przynajmniej ja tak sądze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 spoko :) powiedz mi tylko czy sie palcuje bardzo :) bo wiesz przpaleta sie jakis znajomy i se dotknie to bede musil odrazu wycierac :) i takie pytanie ile kosztuje ta MONTANA i czy jest łatwo dostepna :) Czy palcuje? Nie jezeli nie sa tluste :D np. po kurczaku hyhy, bo wtedy to bedzie odcisk jak ch.. cholera :lol: montany mozna kupic glownie w skateshopach koszt kolo 15 zl dupli sa po 11 :} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 (edytowane) ok tutaj foty (troche nieostre:/) Edytowane 14 Lutego 2005 przez Proximo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 e to spoko :) skusze sie na montane :) mam midi towera styka na niego jedna ? srodka nie bede malowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 pewnie ze styknie ja malowalem 3 warstwy na zewnatrz i jedna w srodku i jeszcze zostalo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 Foty nieostre-bzdura, musiałeś ruszyć aparat podczas kliknięcia foty i się rozmazała fotka przynajmniej druga bo pierwsza mi sie nie otwiera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 nie nie ruszylem. poprostu zle ustawiony czas naswietlania... zreszta nevermind Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 nie nie ruszylem. poprostu zle ustawiony czas naswietlania... zreszta nevermind 1276821[/snapback] Właśnie jak jest za długi to nie utrzymasz w 1 pozycji przez 1s i potem wychodzi rozjjeeechannneee :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...