Skocz do zawartości
mR-misiek

Win Xp I Red Hat

Rekomendowane odpowiedzi

Hej mam taki problem

Mam 2 dyski

1 - dwie partycje na pierwszej jest winxp na ntfs ,druga pratycje ntfs

2- pierwsza partycja fat32(przygotowana na wymiane plikow-jesli tak sie da) i reszta dysku na linuxa

Mam zainstalowanego od poczatku WinaXp na linuxie do konca sie nie zam jakies tam podstawy liznolem...ale chodzi o to ze jak zainstaluje linuxa i ustawie Lilo lub Gruba to i tak nie wlancza sie linux tylko odrazu Windows....czy wie ktos jak to zrobic ?? jak zmienic botowanie w Windowsie by wybierac system lub co zrobic z tym linuxem....nie tracac danych....moze ktos mi pomuc ?? kroczek po kroczku ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

linux musi mieć jednąz partycji ( chyba /boot) poniżej 1024 cylindra na dysku żeby poprawnie działał....

a szczegóły masz 1271712[/snapback]

Nie musi.

mR-misiek

Gdzie masz zainstalowanego lilo/grub?

W mbr czy partycji z linuxem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to znaczy 1024 cylindra :P jesli to pojemnosc to przeznaczylem sobie ok 9 GB na linuxa

1271821[/snapback]

To znaczy mniej wiecej tyle, ze partycja /boot zawierajaca kernel musiala byc na poczatku dysku. Jest to juz dawno niekatualne i w dzisiejszych czasach, ze wspolczesnymi dystrybucjami nie trzeba sie o to martwic. Edytowane przez KrzychuG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi