mR-misiek Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 Hej mam taki problem Mam 2 dyski 1 - dwie partycje na pierwszej jest winxp na ntfs ,druga pratycje ntfs 2- pierwsza partycja fat32(przygotowana na wymiane plikow-jesli tak sie da) i reszta dysku na linuxa Mam zainstalowanego od poczatku WinaXp na linuxie do konca sie nie zam jakies tam podstawy liznolem...ale chodzi o to ze jak zainstaluje linuxa i ustawie Lilo lub Gruba to i tak nie wlancza sie linux tylko odrazu Windows....czy wie ktos jak to zrobic ?? jak zmienic botowanie w Windowsie by wybierac system lub co zrobic z tym linuxem....nie tracac danych....moze ktos mi pomuc ?? kroczek po kroczku ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooli Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 linux musi mieć jednąz partycji ( chyba /boot) poniżej 1024 cylindra na dysku żeby poprawnie działał.... a szczegóły masz Tutaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 linux musi mieć jednąz partycji ( chyba /boot) poniżej 1024 cylindra na dysku żeby poprawnie działał.... a szczegóły masz 1271712[/snapback] Nie musi. mR-misiek Gdzie masz zainstalowanego lilo/grub? W mbr czy partycji z linuxem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mR-misiek Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 Nie musi. mR-misiek Gdzie masz zainstalowanego lilo/grub? W mbr czy partycji z linuxem? 1271722[/snapback] probowalem i tak i tak i nic ani lilo ani grub na partycji mbr z windowsem ani z linuksem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mR-misiek Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 linux musi mieć jednąz partycji ( chyba /boot) poniżej 1024 cylindra na dysku żeby poprawnie działał.... a szczegóły masz 1271712[/snapback] co to znaczy 1024 cylindra :P jesli to pojemnosc to przeznaczylem sobie ok 9 GB na linuxa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 (edytowane) co to znaczy 1024 cylindra :P jesli to pojemnosc to przeznaczylem sobie ok 9 GB na linuxa 1271821[/snapback] To znaczy mniej wiecej tyle, ze partycja /boot zawierajaca kernel musiala byc na poczatku dysku. Jest to juz dawno niekatualne i w dzisiejszych czasach, ze wspolczesnymi dystrybucjami nie trzeba sie o to martwic. Edytowane 12 Lutego 2005 przez KrzychuG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...