Skocz do zawartości
Nightranger

Nie Da Się Wyłączyć Kompa.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Mam następujący problem. Po kliknięciu przycisku "wyłącz" podczas zamykania systemu wyskakuje niebieski ekran pożegnalny windowsa XP z napisem "trwa zamykanie systemu windows" i normalnie po chwili komputer się wyłącza. Niestety u mnie od pewnego czasu ten ekran nie znika (utrzymuje się tak długo dopóki nie wyłączę ręcznie komputera przytrzymując przycisk POWER na obudowie) i komputer nie chce się samoczynnie wyłączyć. Czy ktoś z Was miał podobny problem i może mi coś doradzić. Z góry dziękuję za cenne uwagi i wskazówki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zwykle doradzam przeskanowanie na obecność wirusów i spyware.

Poza tym możesz spróbować się pozbyć problemu zmieniając w rejestrze parę rzeczy:

HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop

WaitToKillAppTimeout ustaw na 4000

AutoEndTasks - zamieniasz 0 na 1

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control

WaitToKillServiceTimeout ustaw także na 4000

Ale to takie "półśrodki" ponieważ jeśli z systemem jest wszystko w porządku zamyka się szybko i poprawnie bez tych zmian w rejestrze. Przypomnij sobie czy nie zainstalowałeś ostatnio jakiegoś programu albo czy nie aktualizowałeś któregoś ze sterowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi