Portal Opublikowano 5 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2002 Witam Mam dysk 60GB Baracude IV i chce go podzielic na trzy partycje i mam dwie opcje jak je zrobic - ktora z nich jest lepsza , wydajniejsza, itp : I opcja partycje podstawowa C: 5GB - NTFS partycja rozszezona a wniej dyski logiczne: D:50Gb - NTFS E:5GB - FAT32 II Opcja ( skladajaca sie tylko z partycji podstawowych) partycje podstawowa C: 5GB -NTFS partycje podstawowa D: 50GB - NTFS partycje podstawowa E: 5GB -FAT32 Partycje mam zamiar zolozyc partition magicem i uzywam tylko jednego systemu operacyjnego Windows Xp na partycji C Czy ma jakis wplyw na szybkosc dysku i systemu gdy zalozy sie kilka parycji podstawowych zamist rozszezonej a wniej dyski logiczne? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 5 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2002 Ja mam BCude 40 i 2 podstawowe 4GB (NTFS) i reszta (FAT32). Chodzi elegancko i bez problemowo. Co do wydajności zdaje się małe partycje są wolniejsze (<2GB), przynakmniej taką sytuacje ja obserwowałem u siebie. Co do podziału, twój wybór, ale podstawowe działają spox (tylko nie w fdisku) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 5 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2002 ja wogle nie dziele na partycje bo to skraca zywotnosc dysku i spada transfer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 5 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2002 Zrób sobie 3x Fat 20GB ! Po co NTFS ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozzy_diamond Opublikowano 5 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2002 Wyobraźcie sobie co ja zrobiłem, podzieliłem fdiskiem mojego ibm'a na :!: :!: 8 partycji :oops: . Co macie do fdiska :?: , ja zawsze nim robiłem partycje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudoshin Opublikowano 5 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2002 Wofek - ntfs jest 100X lepszy od fata. Jak pracujesz w sieci to w ogole nie ma innej opcji niz ntfs. Dlatego dalbym 8 GB NTFS, pozniej 32GB FAT i 18GB fat jesli faktycznie potrzebne ci dwie. Lepiej by chyba wysza jedna fat na 52 GB :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 5 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2002 Najlepiej to wypalić sobie porządną płykę z dosem i narzędziami typu pqmagic, ghost, etc. i obsługą ntfs i podzielić dysk na 2 podstawowe NTFS 5 i 55 GB i wszystko w tym temacie. Jeszcze ewentualnie można zrobić ok 2GB FAT, jezeli to konieczne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 5 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2002 A czy moglby mi ktos odpowiedziec na pytanie : Czy ma jakis wplyw na szybkosc dysku i systemu gdy zalozy sie kilka parycji podstawowych zamist rozszezonej a wniej dyski logiczne? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 5 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2002 ... kiedys ktos sie wypowiadal na temat dzielenia dyskow (bodajze jakis koles z Seagate'a ale tego nei pamietam - wiem ze koles sie dosc ostro znal) i z tego co on mowil wynikalo, ze pod Windowsem(!) najoptymalniejszy podzial dysku to sa partycje po 5 Gb, lecz przy dzisiejszych rozmiarach dyskow to wychodzi troche duzo! Koles stwierdzil na to, ze powyzej 8 Gb nie oplaca sie partysji bo to juz nie dziala tak jak powinno! To ze sprzet (Winda) chodzi jakos tak lepiej to faktycznie zauwazylem - mniej zwisow. Nie wiem od czego to zalezy w tym momencie - moze Windows ma jakies "kaprysy" :) ... ponoc wlasnie tak jest najoptymalniej - lecz przy hdd 80 Gb - 10 partycji :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 5 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2002 ... kiedys ktos sie wypowiadal na temat dzielenia dyskow (bodajze jakis koles z Seagate'a ale tego nei pamietam - wiem ze koles sie dosc ostro znal) i z tego co on mowil wynikalo, ze pod Windowsem(!) najoptymalniejszy podzial dysku to sa partycje po 5 Gb, lecz przy dzisiejszych rozmiarach dyskow to wychodzi troche duzo! Koles stwierdzil na to, ze powyzej 8 Gb nie oplaca sie partysji bo to juz nie dziala tak jak powinno! To ze sprzet (Winda) chodzi jakos tak lepiej to faktycznie zauwazylem - mniej zwisow. Nie wiem od czego to zalezy w tym momencie - moze Windows ma jakies "kaprysy" :) ... ponoc wlasnie tak jest najoptymalniej - lecz przy hdd 80 Gb - 10 partycji :( Jakieś głupstwa pleciesz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_TP Opublikowano 10 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2002 ... kiedys ktos sie wypowiadal na temat dzielenia dyskow (bodajze jakis koles z Seagate'a ale tego nei pamietam - wiem ze koles sie dosc ostro znal) i z tego co on mowil wynikalo, ze pod Windowsem(!) najoptymalniejszy podzial dysku to sa partycje po 5 Gb, lecz przy dzisiejszych rozmiarach dyskow to wychodzi troche duzo! Koles stwierdzil na to, ze powyzej 8 Gb nie oplaca sie partysji bo to juz nie dziala tak jak powinno! To ze sprzet (Winda) chodzi jakos tak lepiej to faktycznie zauwazylem - mniej zwisow. Nie wiem od czego to zalezy w tym momencie - moze Windows ma jakies "kaprysy" :) ... ponoc wlasnie tak jest najoptymalniej - lecz przy hdd 80 Gb - 10 partycji :( E tam bzdura.. mam dwie Baracudy 80 GB kazda ma partycje 1. 18 GB NTFS 2. 28 GB NTFS 3. 28 GB NTFS tak samo na drugiej BII 30 GB mam 1 partycje 28 GB NTFS... dysk 6,4 mam na FAT32 (sluzy jako przenosna dyskietka, a nie kazdy ma Win NT...) wszystko chodzi pieknie nic sie nie wiesza, wydajnosc jest wysoka, a co do windowsa, to mi sie nie powiesil ani razu przez ostatnie 8 m-cy, a komputer chodzi 24h/7 dni... co do systemu plikow NTFS jest najlepszy, wystarczy wylaczyc, performance monitor, oraz dziennik uzycia plikow (przydante na serverach) i otrzymujemy dodatkowego speeda (taki sam jak na FAT32 lub nawet i szybciej), przy bezkonkurecyjnej bezawodnosci, integralnosci danych i systemie zabiezpeiczen. do tego partycje NTFS sa mniej podatne na fragmentacje... pozatym bezpieczniejsze, jak sie komp zawiesi czy cos, to nie robi sie sieczka na dysku jak to jest w FAT16/FAT 32. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 10 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2002 bzdura nie bzdura a faktycznie zauwazylem poprawe w chodzenia systemu! W kazdej basni jest troche prawdy :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregos Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 wystarczy wylaczyc, performance monitor, oraz dziennik uzycia plikow (przydante na serverach) i otrzymujemy dodatkowego speeda (taki sam jak na FAT32 lub nawet i szybciej No dobra, ale jak to wylaczyc ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 >>>>Nyny<<<<<< Podkrecanie procesora tez skraca jego zywotnosc... ale ryzyk fizyk :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregos Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 Co jest ?? Nikt nie wie jak to wylaczyc ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...