MonsterMax Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Witam. Mam pewien problem z chałasem wydobywającym się z mojego kompa i chciałbym, go trochę zmniejszyć. Sęk w tym że wentyle mam podłączone do zwykłego molexa od zasilacza i wiem też że chodzą tylko na dwóch kabelkach. Słyszałem gdzieś że różne kolory w różnych kombinacjach dają różne napięcia od 12 do 5 V. Możecie mi powiedzieć na jakich podłączyć wentyl albo napiszcie jakie ile dają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dex'ior Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 napięcie to jest różnica potencjałów naobydwu końcach obwodu. a więc jeżeli na zółtym jest +12 i podłączysz go do masy (czarny) czyli 0 to masz napięcie 12V. Jeżeli czerwony +5 podłączysz do masy masz 5V. Jeżeli np. żółty +12 i czerwony +5 połączysz to różnica między nimi wynosi 7V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MonsterMax Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Czyli żebym miał 5 V to musze czerwony i czarny podłączyć. Od wentyla idą dwa kabelki, czerwony i czarny z czego czerwony jest podpięty do żółtego a czarny do czarnego zaraz obok. To jest chyba 7 V. Żeby było pięć to musze czerwony przeżucić na czerwony?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dex'ior Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 (edytowane) teraz masz standardowo czyli 12V. Ważne są kolorki w molexie a nie te od wentyla. Nie opłaca się robić na 5V bo będę poprostu za wolne. Zrób sbie na 7V, czyli czerwony od wiatraka do zółtego we wtyczce a czarny od wiatraka do czerwonego we wtyczce. Edytowane 14 Lutego 2005 przez Dex'ior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MonsterMax Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 (edytowane) A jak zrobić na 7 V. Mi tu chodzi o chałas wjęc chociaż żeby to 7 V było. Edytowane 12 Lutego 2005 przez MonsterMax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lovercraft Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 A jak zrobić na 7 V. Mi tu chodzi o chałas wjęc chociaż żeby to 7 V było. 1272056[/snapback] Tu masz linka do zdjęcia: http://www.zalman.co.kr/upload/product/zm_mc1_a_p.jpg Tu masz linka do kupna tego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40998372 Na allegro to samo zdjęcie tylko w pomniejszeniu... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 poczytaj w faq na drugiej stronie "jak podłączać wentyle" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 ja proponuje lekture>> tego artykulu masz tu wszystko jasno czarne na bialym, narysowane itp link zawdzieczam cvir'owi pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...