MeHow Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 dobra, zainstalowalem win98 , za duzo z tym jaj. Gdy po raz 5 doinstalowywalem rozne rzeczy i za kazdym razem musialem podlaczac swojego kompa ;] zeby sciagnac te rzeczy z netu, to mnie cos wzielo na format c: /q i od razu poszedl win98 . Oczywiscie jest zdecydowanie wolniejszy, ale nie jest zle, zaraz biore sie za instalacje sterow do dzwiekowki, potem za office'a of cours '97 , firefoxa, bata itd. itp. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Broda Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 (edytowane) O firefoxie zapomnij. Juz na stronie firefoxa: Wymagania wersji dla Windows * Windows 98 lub nowszy (zalecany 2000, XP lub 2003) * procesor Pentium 233 MHz lub zgodny (zalecane: 500 MHz lub więcej) * 64 MB pamięci RAM (zalecane: 128 MB lub więcej) * 52 MB wolnego miejsca na dysku twardym Prubowalem na k62 333 i win 2000 i robil problemy przy instalacji...na pII 400 zainstalowal sie spoko...ale przymulal jak cholera....z ciezkim sercem stwierdzam..ale IE chodzil lepiej :| Mysle ze Opera mniej porzera sysa jak lisek :) Edytowane 13 Lutego 2005 przez Broda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulka Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 Ta cała rozmówka brzmi jak rozmowa o najnowszym komponęcie do kompa w któym nic niedzala :D Zdjęcia kompa roxiorek :P ja bym ją jednak namówił na wstawienie kompa do muzeum i kupienie nowszego kompa :) mamy przecież XXI wiek :) Spróboj jej to przetłumaczyć :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 kulka, ona to wie i kupuje nowego kompa :) jednak przed matura nie ma na to czasu, a kto nie lubi gg ? :) . Firefox jakos tam dziala. Odpala sie dlugo, podejrzewam, ze bedzie straszliwie mulil, ale nie mialem innego wyboru. System odpala sie bardzo szybko, wylaczylem wszystko za wyjatkiem tray'a , wiec na pewno zyskalem troche zasobow. W gg wylacze jej archiwum i takie tam. IE nie chce instalowac, bo znajac kobiete, to wylapie pierdyliard syfow, a firefox o ile sie orientuje, chroni przed niektorymi zagrozeniami. Mam juz Bat'a wiec biore sie za konczenie instalacji, zainstaluje jeszcze jakies archaiczne ACDsee i bedzie spoko :) . BTW musze zrobic testy superpi ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 Zamiast ACDsee zainstaluj jej irfana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 irfan chyba zzera wiecej zasobow niz jakis super stary acdsee. Dane tej mobo to UMC8669-2A59GH2BC-00 szukam teraz manuala. Moze ktos mi pomoze w poszukiwaniach? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 http://web.tiscali.it/acorp/?http://web.ti...alker-datab.htm? pierwszy model od gory pozniej juz sobie poradzisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 link od Ciebie niestety nie dzialal, ale znalazlem to: ftp://ftp.shuttle.com/Manuals/en/559/559EN.ZIP biore sie za lekture Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 (edytowane) szit, to nie ta plyta... arrrrghhhhhhhhhhhhh --- wlasnie zauwazylem male literki na mobo: 555 ver 1.40 . Moze ktos pomoze szukac manuala? Ja juz zdycham :| Edytowane 13 Lutego 2005 przez MeHow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 powiem tak olej ... ja robilem na chybil trafil ( i udalo sie :] ) jezeli masz kolo socetu jakies jumpery to na 90% sa odpowiedzialne za widzenie procesora ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 Proponowałbym jako przeglądarkę Operę - lżejsza niż Firefox, i kilka stron poprawniej wyświetla. A z firewala rezygnować nie trzeba - Kerio wersja 2.15 jest jak znalazł - bardzo leciutki program, 100% skuteczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 grzmot : nieprawda , lisek zrzera 2 mega mniej niz operetka a ogniomurek nie jest potrzebny ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 zainstalowalem jakiegos starego netscape'a (akurat takie same mamy na uczelni ;]]]]]]] ) wiec powinno byc ok. Jutro kompa oddaje kolezance. Znalazlem jumpery, ale max co moglem ustawic to 66MHz FSB. Podejrzewam, ze gdzie jest multiplier, ale niestety nie potrafie go znalezc. Podkrecanie wiec olewam :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 kiedys na forum(nie wiem czy na tym ;]) byl jakis dzikus co podkrecal 286 przez wymiane generatora kwarcowego ;] a nie ma tam takiego przycisku turbo na obudowie? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 wez skoncz z przyciskiem turbo ;]]]]]]]]]]]]]]]]]]]] poza tym on podkrecal 286, a ja mam do czynienia z super sprzetem 486 . BTW 66MHz wystarczy kazdemu. Dopiero teraz widze jak wielkie marnotrawienie MHz odchodzi w procesorach nowej generacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 grzmot : nieprawda , lisek zrzera 2 mega mniej niz operetka a ogniomurek nie jest potrzebny ... 1275593[/snapback] U mnie na p200mmx + 64MB opera 7.54 uruchamia się szybko i szybko chodzi, natomiast firefox 1.0 to mordęga - ale zajęcia pamięci nie sprawdzałem, więc możesz mieć rację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 no MeHow jak tam super pi ? oczywiscie 16 MB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SamoDobro Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 no MeHow jak tam super pi ? oczywiscie 16 MB 1276313[/snapback] na to będziesz musiał poczekać z miesiąc ;) jeśli nie wywali po drodze błędów :D a tak a propos konfiguracji kompa: jakieś 7-8 miesięcy temu konfigurowałem 486DX4 120 MHz z 16 MB RAMu, Trident 9440 PCI 1MB, SoundBlaster 16 zainstalowałem co następuje: Windows 98 + nieoficjalny ServicePack 1.5 dla ver. pl Opera v6.0 (miałem na dysku jakąś starą instalkę) tlen komunikator - posiada obsługę GG - ja znalazłem starą wersję i taką jej zainstalowałem, dzięki czemu nie wyskakują okienka z reklamami, GG działa bez problemów, za to konferencje w tlenie nie za bardzo. nie ma też żadnych wtyczek, a system działa PIORUNEM! bez FireWalli i antywirów a dlaczego? ponieważ nie ma już chyba wirusów dla Win98 ;) - a te co są, to i tak tego kompa nie zaatakują, bo działa w sieci osiedlowej, gdzie wszyscy mają XP (poza mną, bo ja mam 2000 ;) ) - firewall także raczej nie jest szczególnie potrzebny w tym przypadku. kontrolnie we wrześniu wziąłem dysk do siebie i go przeskanowałem i nie znalazł żadnych syfów. więc moja teoria się sprawdziła. co do konfiguracji Win98: instalowałem oczywiście tylko to, co bylo niezbędne. czyli żadnych pasjansów, schematów dźwiękowych itp wynalazków. do tego od razu wywaliłem wszystkie zbędne moim zdaniem pliki z katalogu Windows, z autostartu itp. rezultat jest zdumiewający: sprawdzając dostępną pamięć jakimś programikiem działającym tak jak Control+Alt+Delete w Win2000 i XP okazało sie, ze z uruchomioną Operą i działającym tlenem pozostaje nadal 12 MB pamięci fizycznej wolne! komputer uruchamia się ok. minuty (szybciej niż Win2000 na moim Bartonie ;) ), zamykanie systemu to ok. 10 sekund (ale trzeba pamietać o wciśnięciu potem przycisku POWER, Word z pakietu Office 97 chodzi jak burza - uruchamia się cholernie długo, rzeźbiąc przy tym dyskiem niemiłosiernie, ale potem już zero problemów. polecam tego ServicePacka - zawiera wszystkie dodatki do 98 jakie wyszły z Microsoftu + kilka jakichś poprawek zrobionych przez pasjonatów ;) do tego Doom działa jak szalony, Sam and Max ponownie okazał się REWELACYJNĄ grą przygodową (chyba najlepszą, jaka kiedykolwiek powstała), a rozdzielczość 800x600 okazuje się być zupełnie wystarczająca do normalnego zastosowania komputera jako maszyny do pisania ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maros Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 MeHow, bez przesady.. Chyba nie będzie się uczyła do tej matury dzień w dzień, godzinę w godzinę. Kupno komputera i obmyślenie konfiguracji przy Twojej pomocy to kwestia kilku godzin. IMHO coś ściemnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 nie sciemnia ;]]]]]]]] po prostu kobiety to odbieraja odmiennie. Mnie bralaby cholera gdybym mial pracowac na 486, a ona powie tylko "komputerek mi sie zawiesil" albo kutluralnie poczeka az otworzy sie word '97. Mowila cos, ze chce sobie cos kupic w kwietniu i przy okazji jej rodzice obgonia tym samym jej urodziny, tak wiec bede mial satysfakcje, ze pomoge dziewczynie wybrac sprzet :). pozdr MeHow BTW: Super PI zapomnialem zrobic. sorry ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...