deadfrog Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 U mnie: CPU 1,750 ram +0,2 chipset 0,2 albo 0,3 nie pamietam bios f11 k8nxp-sli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Gdyby ktoś chciał to tanio odstąpie GA-K8NXP-SLI. Szczegóły w dziale Giełda/Sprzedam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajec Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 jakis czas temu zakupilem (oczywiscie z mysla o podkrecaniu) plyte głowna GIGABYTE K8NP SLI- PRO i do tego procek wymieniony wyzej. z zapalem wzialem sie za podkrecanie - niestety klapa. problem wyglada nastepujaca: FSB moge podniesc co najwyzej z 200 na 210 - monstrualnie malo. realne taktowanie zwieksza sie z 1800 na 1890mhz. przy wyzszych ustawieniach komp po uruchomieniu natychmiast sie resetuje. Oczywiscie probowalem juz kilku rzeczy: zmniejszałem HTT z x5 na x4 i 3, zmniejszalem rowniez taktowanie pamieci z obecnych 333mhz na 266 oraz zwiekszalem napiecie procka z domyslnych 1.4 nawet na 1.55 i zadnego rezultatu. CO JESZCZE moge zrobic? Aha - czy procesor moze byc w jakis sposob wadliwy - w programie cpu-z dostrzeglem spore wachania napiecia: z 1.375 do 1.4 czyli ustawien fabrycznych. warto rownie zaznaczyc , ze program SisoftSandra informowal mnie iz napiecie procka jest ustawione ponizej domyslnych - obecnie z poziomu biosu ustawilem recznie 1.424. jeszcze jedna sprawa - czy moga wine pononsic kosci pamieci ? obecnie mam 765 Mb RaM-u z czego kosc 256mb pracuje domyslnie z czestotlieoscia 333mhz a kosc 512 to czystej wody DDR - 400mhz - kosc ta pracuje obecnie ponizej standardowych czestotliwosci. obie pracuja na 333Mhz. wydaje mi sie jednak, ze to nie jest powodem slabych wynikow w podkrecaniu procesora, bo pamieci te wiernie mi sluzylym w poprzednim kompie z procesorem amd athlon xp 2500+ , KTORY BEZ PROBLEMU PODKRECAłEM DO ATHLONA 3200+. Prosze o porady! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 1: Zły wybor do krecenia :wink: 2. Sproboj na HT 2x 3. Te wachania napiecia olac :) to normalne 4. Sandra tez niepotrzebnie sie martwi :lol: P.S. jezeli dobrze pamietam to powinna wyciagnac htt 213 na ht >2 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbencjusz Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Witam prześledziłem trochę temat i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem z tą płytą. Może ktoś z Was byłby w stanie odpowiedzieć, będę wdzięczny. W skrócie wygląda to tak: Gigabyte GA-K8N SLI nVidia nForce4-SLI pod płytkę podłączony Venice 3500+, x800 gto, samsung spinpoint sata2 1 gb pamięci. Zasilanie Modecom ATX 2.0 400 W. Problem polega na tym że przy włączaniu kompa system się ładuje ale monitor nie wstaje. Trzeba wyłączyć wtyczkę monitora i włączyć z powrotem żeby monitor stał się aktywny. Wydawałoby się że wina vga ale ta sama sytuacja jest z sieciówką. Net nie chodzi dopóki nie wyjmę i nie włożę z powrotem kabla sieciowego. Opcje w biosie na default, wszystko chodziło cacy jeszcze niedawno, nic nie było zmieniane (wyjęty został zasilacz na chwilę i włożony z powrotem). Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 hmm. Zasilka to taki modecom dodawany do obodow tzw. "modecom feel"? Czy narmalny DOBRY Modecom? Chociaz i tak dziwne objawy... ale jakby zasilka niewyrabiala to wszystko moze sie zdazyc :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbencjusz Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Zasiłka to nie feel ale "pełny" modecom. Nigdy nie było z nim problemów, napięcia trzyma bardzo dobrze ( zdziwiony byłem, że nawet lepiej niz chieftec GPS 400 AA) a wyjęty był tylko na chwilę do drugiego kompa (do tego z siga) i włożony z powrotem. Przecież nic źle pod płytę nie da się podpiąc jeśli chodzi o zasilanie bo płyta w ogóle by nie wstała. Przynajmniej tak mi się wydaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 To moze po prostu sproboj wszystko rozebrac i zlozyc od nowa, wkoncu kiedys dzialalo. Mi takie cos kiedys pomoglo :lol: Mozliwe ze cos gdzies nie dociska, albo dostal sie jakis brud. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peri Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 witam, czy mógłbym prosić o Waszą opinię? sam nie mam pojęcia co się stało.. Kupiłem nową obudowę i po przełożeniu części, nadszedł moment włączenia. Nacisnąłem guzik na obudowie i wszystko ładnie zastartowało. Po sekundzie usłyszałem cichutki odgłosik trzasku czy taki gdy przeskakuje iskra.. sam już nie wiem (usłyszałem bo miałem głowę tuż obok części, boczna ścianka była zdjęta). Momentalnie poczułem dziwny zapach i sekundę potem - światełko gdzieś na dole.. szybko wyłączyłem sprzęt i zabrałem się za oględziny. Wszystkie części są w porządku, za to płyta główna jest w jednym miejscu oczerniona. W którym miejscu.. jeżeli wejdziecie nastronę http://tw2005.giga-byte.com/MotherBoard/Pr..._GA-K8NXP-9.htm i powiększycie, to pomiędzy dwoma najniższymi slotami PCI, tuż nad fioletowym złaczem IEEE 1394 jest jeden czarny kwadracik. Tam w pobliżu są takie 3, chodzi o ten najmniejszy. Nic tego kwadracika nie dotykało, nie rozumiem dlaczego to się zdarzyło. Za co jest ten układ odpowiedzialny (ten który się spalił)? Czy mam jakieś szanse jeżeli oddam płytę do producenta (jest na gwarancji). Znaczy, takich już chyba nie produkują, więc w najlepszym wypadku wymiana na inny model? Kurczę nie ma takiej płyty na allegro :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek_e Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 czy ktos wie gdzie szukac wskazówek jak zmierzyc miernikiem vcore na tej plycie? tzn w ktorym miejscu? bede wdzieczny za info :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...