Skocz do zawartości
Misyo

Sata + Brak Fdd + Zagubiona Tablica

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Takiej ftopy jeszcze nie mialem. Odpalam kompa.. i pisze ze nie ma nb cos tam.,... wchodze na innego kompa.. i dowiaduje sie ze winda zgubila tablice dysku. Jedyny sposob to instalka windowsa lub dyskietka ktora zrobi mi na c nowa tablice czy jak to sie tam nazywa,

Tylko teraz tak. W kompie nie mam stacji dyskow. Ok. Wsadzam plytke z winda. I co? I [gluteus maximus] nie widzi dysku. Musi byc wcisniete f6 zeby podac mu dodatkowe sterowniki do sata - raidu. No i co teraz??? Jak ja nie mam stacji dyskow (znaczy sie mam ale na usb czego instalka windy nie widzi po prostu)!!!!

Ale wpadam na genialny (tak mi sie wydawalo) pomysl. Wkladam plytke z KNOPIXEM! Odpala sie pieknie, necik chodzi... wchodze na dysk!!1 Wszystko jest! No to mysle sobie wrzuce sciagniete pliki co mu brakowalo... no i tu porazka. Niestety nie mam mozliwosci zapisania niczego na dysku. Z odczytem nie ma problemu. Mp3 smiga, filmy oki.. ale nic nie moge zapisac.

Co mam teraz zrobic???

Czy jakims narzedziem spod knopixa moge to naprawic?

Co zrobic zeby miec mozliwosc zapisu na tym dysku?

Czy jest mozliwosc zainstalowania windy z podaniem driverow do dysku (do kontroloera na plycie) w inny sposob niz z klasycznej fdd?

Dodam ze moja plyta to abit nf7s rev 2.0 i dysk SATA baracuda 120

Pilnie prosze o pomoc bo za przeproszeniem SZLAG MNIE TRAFI ;-)

BTW. kurcze ale ten knopix zajefajny jest. I nie wiem czy to moje odczucie ale net... chodzi po prostu szybciej.

A i jeszcze jedno. Jak wylaczyc wogole RAID? (znaczy sie nie wiem czy jest wogole wlaczony)... mam jeden dysk i nigdy nie bede z tego kozystal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze że masz niezle namieszane ale coś musi sie dać zrobić. Dobrze że masz knoppixa bo może okazać sie bardzo pomocny. Zaczynając od linuksa to niemożna zapisywać na dysk bo tak są zazwyczaj napisane wersje na livecd, ale to da sie ominąć. Szkoda że nie napisałeś jaka to wersja knoppixa, już dokładnie nie pamiętam, dawno sie tym nie bawiłem ale to powinno wyglądać tak. Odmontuj wszystkie partycje, odszukaj plik Fstab, włącz jego edycje z pod roota, i w nim odszukaj informacje o dyskach. Następnie odszukaj swoje partycje i oile będzie do nich dopisane polecenie RO zmień ja na RW, jeśli czegoś takiego nie będzie to dopisz po przecinku. Następnie zapisz i zamontuj partycje. Teraz powinno sie już dać zapisywać na partycjach pliki. Co do zamazanych tablic to kiedyś bardzo pomocnym okazał mi sie być program Norton Disc Doktor pod dosa. Jest doprawdy rewelacyjny. Nieumiem do konca doczytać się czy masz stacje dyskietek. Wtedy mógłbyś zabootować dyskietke startową i z dosa odpalić discdoktora po ówczesnym skopiowaniu na dysk. Sorry za błędy i jeśli coś jest nie zrozumiałe będz nie działa to niewiem teraz głównie zajmuje sie sieciami WAN i grafiką, więc wybaczcie :D :D :D Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

langi: wielkie dzieki ale i tak nic nie zrozumialem z tego co mi napisales ;-)

Knoppix to wersja 3.7.

To co mi brakuje to plik NTLDR na dysku... i gdybym mogl sciagnac na hdd i odpalic program ntldr.exe to on by mi utworzyl w/w plik i nie byloby problemu. Ale nie umiem tego zrobic pod linuxem (musialby mi ktos wytlumaczyc all krok po kroku).

Gdyby stacja dyskow mi dzialala tro nie byloby najmniejszego problemu. Ale chyba kontroler od fdd padl bo 3 stacje i 4 kable.. nie ma szans zeby byla to wina wlasnie stacji. Wina lezy po stronie plyty. Bios od razu wywala ze fdd error i tyle. Nawet nia nie kreci.

Zastanawiam sie jeszcze tylko jak zrobic bootowalna plytke ktora "widziala" by moj dysk i umozliwila mi uruchomienie ntldr.exe....

Zalamka. Jak tak dalej pojdzie to jutro kupie nowy dysk ATA100... bo juz rece zalamuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i po problemie. Wystarczyło podłączyć nowy dysk ATA. Zainstalować winde na nowo. Podłączyć dysk SATA. w windzie odpalić instalke od raida... przegrac 2 pliki z nowej instalacji na sata dysk. I juz system staje z SATA... ale i tak wywalam ten dysk i SATA. Wole ATA ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi