Skocz do zawartości
kozayeaa

Radeon 9600pro Czy Gforce6200 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak masz zamiar kupić radeona 9600pro za ok. 450zl to radził bym ci dozbierać te 80zl i kupić geforca 6600 http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=2...tid=5&grupa=140 i sprubować odblokować dodatkowe 4 potoki.

A jak masz wybierać z tych dwóch to geforca 6200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie wybralbym 6200.

Dlaczego?

A to dlatego ze istnieje mozliwosc zmodowania karty do 6600(odblokowanie potokow), jest to nowsza konstrukcja. Do tego jest wydajniejsza karta.

Takie jest moje skromne zdanie ;).

EDIT:

Jak masz zamiar kupić radeona 9600pro za ok. 450zl to radził bym ci dozbierać te 80zl i kupić geforca 6600 http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=2...tid=5&grupa=140 i sprubować odblokować dodatkowe 4 potoki.

A jak masz wybierać z tych dwóch to geforca 6200

Problem w tym ze w 6600 nie da sie odbokowac potokow bo to jest 8-potokowiec z krwi i kosci a nie jak np. GF6800/LE 16 potokowiec z zablokowanymi potokami i verteksami ;).

Edytowane przez sucker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie wybralbym 6200.

Dlaczego?

A to dlatego ze istnieje mozliwosc zmodowania karty do 6600(odblokowanie potokow), jest to nowsza konstrukcja. Do tego jest wydajniejsza karta.

Takie jest moje skromne zdanie ;).

Istnieje mozliwosc zmodowania 6200, ale jest duze prawdopodobienstwo wystapienia artefaktow. Zreszta w temacie o 6200 na AGP o tym pisali, ze jednak niestety te karty nie sa tak modowalne i podkrecalne jak ich pierwowzor na PCI-Express.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomysl o 6600, wiem ze trzeba dozbierac ale karta sie zrewanzuje :) z tych dwuch bralbym 9600 i krecil, 6200 hmm gdyby sie odblokowal... ale pewnosci nie ma i kreci sie tez tak srednio, choc zalezy od firmy naturalnie no i od egzemplarza, ale jakos sam 6200 do mnie nie przemawia nie mam nic do nv ale jednak wzilbym ati

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz 6200 jak nie masz kaski na 6600.6200 nawet jak sie nie zmoduje na 6600 to po podkreceniu rdzenia i pamieci bedzie duzo wydajniejsz karta nisz 9600 pro.rdzien bardzo ladnie w nich idzie w gore.takie jest moje skromne zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w 9600Pro jest taktowanie rdzenia - 400mhz i taktowanie pamieci - 600mhz i ma wejscie AGP a w GF6200 rdzen i pamiec sa mniejsze i jest wejscie tylko na PCIx16 a moja plyta nie ma pci. Moze jakas inna karta w granicy 400zł ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w 9600Pro jest taktowanie rdzenia - 400mhz i taktowanie pamieci - 600mhz i ma wejscie AGP a w GF6200 rdzen i pamiec sa mniejsze i jest wejscie tylko na PCIx16 a moja plyta nie ma pci. Moze jakas inna karta w granicy 400zł ?

1274789[/snapback]

Oj nie sadze zebys teraz znalazl Radeona 9600 Pro z takimi taktowaniami pamieci, gdyz takiego dostac to jest duza sztuka, bo sprzedaja pod ta nazwa kastraty o taktowaniu pamieci 400 MHz, ewentualnie 466 lub 500 MHz. Takze lepiej wez GF 6200 na AGP, albo lepiej 6600 ale to jest drozsza opcja. A co do ceny do 400 to chyba pozostanie Ci tylko Radeon 9550 z dobrymi pamieciami i go podkrecic.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1274859[/snapback]

Ja osobiście nie widze sensu pakowania się w 9600pro- pół roku-rok temu ok ale nie teraz. To już lepiej kupić jakiegoś radka 9550 za 260zl i podkręcić na 400/500.

Za ok 300 zl masz abita uguru 9550 na pamięciach 3,3- podkręccony będzie wydajniejszy od tego gigabajta(niekręconego). Nie wiem co tak się uparłeś na tego radeona. :mur:

A taktowania to nie wszystko- np Athlon64 3000+ jest taktowany tylko 1,8 ghz a jest co najmniej tak dobry jak 3 gigowy p4! Gf 6600 ma architektóre 4x2(można powiedzieć ,ze to taki pseudo 8 potokowiec) a radki 9550/9600/9600pro/xt mają 4X1. Pozatym radki mają już swoje latka....

Ff to nowa i nowoczesna konstrukcja, poza tym bardzo ładnie się kręcą. Na twoim miejscu poczekałbym ok 2-3 tygodni i brał gf6600- powinny być wtedy jeszcze tańsze...

Jak naprawde nie dozbierasz do 6600 to weż 6200, ale wiele nie oszczędzisz, a karta może się okazać niemodowalna... Ale nawet niezmodowany gf6200 po lekkim podkręceniu będzie lepszy od radka 9600pro...

Jeszcze pół roku temu raden 9550/9600 to była bardzo "opłacalna" inwestycja, teraz jednak w tym przedziale cenowym warto brać fg-y i tyle.

Takie jest moje zdanie, ty i tak zrobisz co sam uważasz za słuszne...

ps. są już całkiem duże tematy o fg 6600 i 6200- poszukaj tam jakich producentów karty warto kupić.. jakie ludzie mają odczucia po ich zakupie itp...

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1274859[/snapback]

Tak to jest pelen Radeon 9600 Pro tylko sprawa czy jestes pewny, ze on jest dostepny?? Bo ja mialem zamiar wlasnie kupic takiego Radeona i wtedy wlasnie wynikly problemy z tym, ze pelnych nie mozna bylo dostac. Zreszta wlasnie z Siriusa wyslali mi maila, ze karta obecnie nie jest dostepna i nie bedzie w najblizszej przyszlosci, ale to bylo jakis miesiac temu wiec moze cos sie zmienilo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...