Skocz do zawartości
srs

Problemy Z Bootem Win Xp Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Siema,

Mam dosyc dziwny problem... :huh:

Kupilem dysk 80gb na ktorym chcialem sobie zainstalowac system. W kompie mialem dyski 20 i 40gb. Na 20gb byl system (tez Windows xp).

Podlaczylem nowy dysk (80gb)-uruchomilem,w partitioin magic zrobilem sobie partycje. Dysk mial litery F i G. Na starym systemie (na tej 20stce) uruchomilem sobie plytke instalacyjna Win XP PRO PL SP1. Wszystko poszlo gladko, zainstalowem na partycji F.

I tutaj schody ... W nowym systemie (na F: ) wszystko dziala.. ALE:

Po wyjeciu starego dysku (tego 20,na ktorym byl stary system ) komputer nie chce sie bootowac (nie widzi systemu na dysku F na tym 80)-w kazdej konfiguracji biosowej jak i sprzetowej (nawet jesli podpiety jest tylko dysk) :mur: .

Nie wiem jak to rozgryzc. W pliku autostartu (Moj Komputer->Opcje uruchamiania) mam 2 systemy do wybory, stary i nowy, z tym, ze nowy jest domyslnie ustaiowny.

Nie wiem czy zmienic w partion magic litere dysku z F na C , czy to cos da??

Jak moge sie pozbyc tego problemu? Bo 20 gb musze miec w innym kompie :/ A tu takie schody..:-|

Dzieki za podpowiedzi,

Pozdr. Srs

Edytowane przez srs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System instaluje pliki potrzebne do bootwania na C:, a sam system masz na F dlatego jak odalaczysz C to system sie nie bootuje.Zobacz czy uruchominie z plyty z XP konsoli odzyskiwania i wpisanie:

fixboot i fixmbr cos pomoze.Jak nie to czeka Cie ponowna instalacja z odlaczonym 20GB dyskiem ;-)

Albo przegranie plikow systemowych z C: na dysk, ktory teraz jest pierwszy i fixboot i fixmbr.

Edytowane przez Kolobos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok,oby to pomoglo, teraz jetsem na wyjezdzie, jak wroce to zobacze konsole.

Nowa instalka...hm, to jest troche nie ciekawe, bo mam dosyc duzo sprzxetow (szczegolnie karta tv, ktora uruchamialem w xp 2h :blink: ) i nowa instalka od zera...to jest jakies 6-7 h (liczac wszystkie programy i takie drobne duperelki..). Oby nie bylo pootrzeby :)

A jelsi chodzi o przegranie tych plikow z C, tzn wszystkei ukryt epliki z wierzchu C: tak? sprobuje tez tego.

Dzieki za odpowiedz,

Pozdr.

Ps.czekam na jakies dalsze wskazowki...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mam podobny problem, do tej pory mialem hdd seagate 20gb, dzialal bez zarzutu, zainstalowany-win xp pro. teraz dokupilem sobie 80 gb, na ktorym chcialem postawic sobie nowy czysty system. po przekopiowaniu plkow ,nastepuje restart i otrzymuje komunikat "boot failed. insert correct media". kombinowalem juz chyba na wszelkie mozliwe sposoby wlacznie z bootdiskiem od win98. tutaj fdisk wyswietla komunikat "not valid fat" pomimo ze, hdd byl sformatowany jako fat32. to samo dzieje sie przy instalacji win2000. nowy dysk podlaczony jest jako primary master,stary jako secondary master. co dziwne jezeli ustawie bootowanie ze starego hdd, instalacja na nowym dysku przebiega normalnie. uwalony jest MBR na nowym dysku, tylko, ze nie mam pomyslu jak to cholerstwo doprowadzic do stanu uzywalnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi