Skocz do zawartości
Piotr_Sz

17 Czy 19 Lcd

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje w najbiższmy czasie kupić monitor lcd i zastanawiam się czy kupić 17 czy 19 cali. Nie chodzi mi o różnicę cenową między 17 a 19 ale na którym będzie się lepiej pracować

1273522[/snapback]

według mnie na 19 lepiej!! lepszy komfort w normalnych zastosowaniach, nie mówiąc o tym ze filmy lepiej sie ogląda na większym panelu! a jak kupisz dobry lcd to i w gry bardzo przyjemnie sie bedzie grało!

ja dzisiaj własnie zamówiłem sobie 19 cali philipsa 190b5!! powinienem go miec w przyszłym tygodniu! mam nadzieje ze bedzie to model na matrycy S-IPS a nie na MVA!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO lepiej kupić 17" ale z np. DVI niż słabszą 19". Oba panele mają przecież taką samą natywną rozdzielczość 1280x1024 więc tu wiele nie zyskamy (no może poza filmami). Pozatym już 17stka wydaje mi się duża a co dopiero 19" ale może to dlatego że przesiadłem się z 14" CRT Daewoo na 17" TFT Sony S73B :)

Edytowane przez Crazy_Ivan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak juz chcesz kupic to kup 19 lcd... osobisie kupilem 19 lcd samsunga model 913N i absolurnie nie zaluje... paramatry powalaja... obraz zyleta.

teraz 19 tanieja, wiec osobisice bym nie inwestowal w 17 (tez stanieje i to mocno)

ps. jak jestes z zabrza, to w gliwiach mozna kupic monitor w profcomputer - swietny sklep, nawet Ci spradza pixele na zyczenie w hurtowni i sciagna na ten sam dzien :)

ps2. to nie kryptoreklama - ja tam i w taki wlasnie sposob zakupilem

pozdro

aaa..jedyna wada wg mnie oczywsice lcd to wlasnie obraz w divx ale idzie sie przyzwyczaic..reszta roxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaa..jedyna wada wg mnie oczywsice lcd to wlasnie obraz w divx ale idzie sie przyzwyczaic..reszta roxx

1273906[/snapback]

a dokładniej o co chodzi z tym obrazem w divx?

ogólnie zgoda że lcd to rząd :)

mam samsunga 193T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokaldniej chodzi o jakos wyswietlanego obrazu - wg mnie jest bardziej rozmyty nawet po wymuszeniu res 1280x1024. Na crt divx ladniej wygladal oczywiscie to jest moje subiektywne odczucie.

jesli jest jakis sposob na wymuszenie "jakosci z pulpitu"w odtwarzanych divx'ach, to prosze o wskazowke.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuje w najbiższmy czasie kupić monitor lcd i zastanawiam się czy kupić 17 czy 19 cali. Nie chodzi mi o różnicę cenową między 17 a 19 ale na którym będzie się lepiej pracować

1273522[/snapback]

Biorac pod uwage, iz zarowno 17'' jak i 19'' maja rozdzielczosc natywna 1280x1024, to 19'' bedzie duzo gorzej wygladac. A poza tym, jesli chcesz kupic tania 19 zamiast drogiej 17, to... sie zastanow ;-) Tez kupuje monitorek i duzo ich obejrzalem... Moje spostrzezenia sa takie, ze ogolnie 19'' maja dluzszy czas odswiezania plamki, a jesli maja krotszy ta sa kiepskie... oczy bola... nie-do-konca ostry obraz...

Do Bulsky:

Powazne pytanie. Serio uwazasz, ze Samsung 913N jest dobrym monitorem, czy tylko tak piszesz, bo jak wydales 2000PLN na monitor, to musial byc dobry...? Pytam sie, bo w ogole dziwi mnie to, ze wszyscy w sumie mowia, ze ich monitor jest super i w ogole... wystarczy wejsc na komputronika... gdzie nie spojrzec tam prawie same 10... A moje zdanie na temat wiekszosci tych monitorow jest jedno: szmelc. Jesli chodzi o tego Samsunga, to wcale nie ma obrazu zylety (chyba ktos nigdy zylety nie widzial jak tak pisze) a na dodatek jedyna zaleta LCD - czyli to ze oczy sie nie mecza - co do tego modelu sie nie tyczy. Podkreslam, ze jest to moje zdanie i nie chce nikogo urazic...

Edytowane przez flasht

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorac pod uwage, iz zarowno 17'' jak i 19'' maja rozdzielczosc natywna 1280x1024, to 19'' bedzie duzo gorzej wygladac. A poza tym, jesli chcesz kupic tania 19 zamiast drogiej 17, to... sie zastanow ;-) Tez kupuje monitorek i duzo ich obejrzalem... Moje spostrzezenia sa takie, ze ogolnie 19'' maja dluzszy czas odswiezania plamki, a jesli maja krotszy ta sa kiepskie... oczy bola... nie-do-konca ostry obraz...

1274040[/snapback]

Eee,u mnie wygląda to normalnie. Jak kolega kupił sobie 17' to mi sie strasznie małe czcionki wydawały np pod ikonami i takie tam.

Te czasy odświeżania zależą od rodzaju matrycy,a wszystkie 19' mają PVA/MVA ze względu na lepsze kąty widzenia,przynajmniej tak mi sie zdaje że dlatego. Inaczej boki ekranu byłyby słabiej widoczne jak by się siedziało bardzo blisko. W każdym razie też sporo przepatrzyłem monitorów i nie widziałem 19' z matrycą TN+,chociaż nawet jak bym znalazł to pewnie bym nie kupił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem Bulsky co masz do jakości divix na lcd, ja uważam, że dopiero teraz filmy wyglądają naprawdę super (podobnie gry, jak odpaliłem HL2 w 1280x1024 to nie byłem pewny czy to ta sama gra co jeszcze 2 m-c wcześniej :-P ) ale może to dlatego, że ja mam 17" a ty 19" :unsure:

flasht z takim podejściem to nigdy nie kupisz monitora :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe... no wlasnie mam problem! :D

Narazie stoi na Sony HX73S... ale to tylko dlatego, bo go jeszcze na zywo nie widzialem.

1275130[/snapback]

w srode albo w w czwartek powinien u mnie byc mój philips 190B5 mam nadzieje ze bedzie na S-IPS to napisze ci jak sie sprawuje! jezeli jestes zainteresowany! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w srode albo w w czwartek powinien u mnie byc mój philips 190B5 mam nadzieje ze bedzie na S-IPS to napisze ci jak sie sprawuje! jezeli jestes zainteresowany!  :wink:

1275219[/snapback]

Oczywiscie, ze jestem ;-)

Edytowane przez flasht

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi