Skocz do zawartości
Gość bazyl

GeForce 3 Ti, GeForce 4 Ti

Rekomendowane odpowiedzi

Dziekuje za lekture przeczytałem tyle ze az mi sie nie chce wierzyc :

Gainward GF3 Ti450 PP a z tak mozna podkrecic :blink: :blink: :blink: -Riva tuner wyswietliła ze to: <_<

128 bit NV20 (A5) with 64 DDR memory. :-|

Czy mogłby sie odezwac jakis uzytkownik tej karty?tzn GF3 Ti200 (bo jak

powszechnie wszystkim wiadomo ,Gainward zmienia nazwy,w rzeczywistosci

Ti450 to Ti200).

Czy z tym prockiem i ta płyta mogę ja podkrecic do :240/500 MHz ?? Jesli mnie pamiec nie myli, :unsure: to podobne wartosci miała GF3 Ti500 :blink:

Edytowane przez skyy3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na przykład na Leadteku ti200 mam 240/520... wszystko śmiga aż miło i nie ma żadnych problemów. Zachęcam więc do kręcenia :) W przypadku leadteka (u gainwarda pewnie też) ti200 i ti500 to praktycznie te same karty na tych samych pamięciach i pcb, działające tylko na różnych zegarach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halibut - uzywasz napewno tego samego procesora graficznego? (przeczytaj ponizej) ?

Drodzy Forumowicze ,moze odezwa sie uzytkownicy tej karty (czy moze lepiej pisac procesora graficznego) ,

do jakiej bezpiecznej wartosci mozna podkrecic ta karte :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halibut - uzywasz napewno tego samego procesora graficznego? (przeczytaj ponizej) ?

Drodzy Forumowicze ,moze odezwa sie uzytkownicy tej karty (czy moze lepiej pisac procesora graficznego) ,

do jakiej bezpiecznej wartosci mozna podkrecic ta karte :unsure:

1342164[/snapback]

Nikt Ci nie poda dokładnych wartości jakie możesz ustawić. Do wszystkiego musisz dojść drogą testów. Jednemu ze względu na zasilacz nie pójdzie więcej niż 220/450 a inny będzie miał szczęście i wyciągnie 280/540. NIestety nie ma żadnej reguły. Między GPU u Gainwarda i Leadteka nie ma większej różnicy ponieważ w obu przypadkach dostarczane są one przez nVidie. Gainward stosuje jednak trochę ostrzejszą selekcję, zarówno jeśli chodzi o GPU jak i pamięci więc karta (teoretycznie) powinna się lepiej kręcić. Karta karcie nierówna... różnicę między modelami leadteka, gainwarda czy innego prolinka są tak minimalne i nieprzewidywalne że nie rozumiem dlaczego tak cię ubodło to że podałem Ci akurat wyniki z Leadteka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edytuj posty bo dostaniesz punkty taka moja rada :D

ten gainward bardzo ładnie się kręci...halibut jest różnica, nie zawsze różnica jest minimalna, np. w przypadku gf4 ti od prolinka podkręcał sie on minimalnie albo wogóle a np gainward śmigał bardzo wysoko, wszystko zależy od komponentu i jak napisałeś selekcji producenta...

skyy3 modyfikujesz chłodzenie, i letko zegary w górę, sprawdzasz stabilność np w 3d2k1 i znowu zegary w górę i tak jak najwyżej i jak najstabilniej...

edit/

znowu literówki :mur:

Edytowane przez DoctorPulse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat może z tym Prolinkiem przesadziłem bo robią bardzo nierówne karty i często potrafili "olać sprawę" ale akurat Leadtek i Gainward wyły w czasie produkcji gf3 topowymi producentami i ich karty osiągały w zasadzie najwyższy poziom. Nie zmienia to faktu że w karcie typu no-name i Gainwardzie mamy ten sam GPU, często pochodzący z tej samej fabryki różniący się tylko tym że w no-name'ach mamy odrzuty które nie przeszły określonych testów i nie spełniają określonych norm a w takim Gainwardzie jest to starannie wyselekcjonowany chip stanowiący 5-10% całej produkcji.

Edytowane przez halibut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozumiem dlaczego tak cię ubodło to że podałem Ci akurat wyniki z Leadteka.

1343520[/snapback]

NIe ubodło Mnie to że podałeś wyniki Leadteka-poprostu myślałem że masz na nim

inny procek graficzny.Dzieki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skyy3 modyfikujesz chłodzenie, i letko zegary w górę, sprawdzasz stabilność np w 3d2k1 i znowu zegary w górę i tak jak najwyżej i jak najstabilniej...

edit/

znowu literówki  :mur:

1343606[/snapback]

Piszesz o modyfikacji chłodzenia (na karcie ,jak myśle?)-czyli bez tego się nie obejdzie?( do tej pory używam standartowego wiatraczka)

A może masz na myśli całkowitą zmiane chałodzienie na np wodne?

PS .Które detonatory używacie (polecacie)do tej karty?

Edytowane przez skyy3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu przytoczę znowu przykład mojego Leadteka :) owe 240/520 robię na standartowym chłodzeniu i nic się specjalnie nie grzeje. Z tego co wiem to w gainwardzie też jest to nieźle rozwiązane (spore radiatory na pamięciach) więc testy, testy i jeszcze raz testy. Woda to raczej zbyt dużo zachodu żeby chłodzić samą kartę graficzną i ma uzasadnienie tylko jeśli jesteś maniakiem ciszy albo masz na karcie vmody.

Jeśli chodzi o detonatory to różnica jest tylko w 3dmark'u (na korzyść starszych). Jednak instalując starsze stery (jeśli masz XP) prawdopodobnie będziesz musiał się zmagać z problemem refresh rate na poziomie 60hz w grach, co trzeba naprawiać osobnymi programami.

Edytowane przez halibut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema, zakupiłem Gainwarda GF4 Ti4200. Miałem Radeonka9200 i powiem że na sterach 71.84 i powiem ze jestem niemile zaskoczony, wydajnosć minimalnie lepsza od niego mimo iż mem jest o ponad 100 mhz więcej a core o 50.

Wrrr... Może jakieś szybsze sterowniki są niż te 71.84?

Pozdrawiam

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema, zakupiłem Gainwarda GF4 Ti4200. Miałem Radeonka9200 i powiem że na sterach 71.84 i powiem ze jestem niemile zaskoczony, wydajnosć minimalnie lepsza od niego mimo iż mem jest o ponad 100 mhz więcej a core o 50.

Wrrr... Może jakieś szybsze sterowniki są niż te 71.84?

Pozdrawiam

Artur

1362438[/snapback]

wyrzuc tego celerona :lol: bo on ci chodzi jak jakis P4 1.7GHz czyli wooolno i on jest waskim gardelm

Ti 4200 na starcie zjada radka 9200

gdzie masz ta gorsza wydajnosc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proca testowałem to miał wydajność Pentium IV 2,4A... W sisoft sandra... A NFS:U2 chodzi u mnie troche wolniej niż u kumpla P IV 2,4A, 512MB DDR444(czy jakiś taki kit wciskał) i GF FX5700(czy może odwrotnie było...)

Różnice:

Radeon 9200 Softmod Catalyst 4.10

3dm2001se-5733 3dmarks(non oc)

O/c (285core/237x2)- 6060 3dmarks

3dm2003-

non oc-1193 3dmarks

285core/237x2mem- 1356 3dmarks

GeForce4 Ti4200 Detonators 29.80 un o/c

3DM2001- 7935 3dmarks

3dm2003- 1315 3dmarks

A po zastosowaniu 71.84 jeszcze bardziej spada :mur: :mur: :mur: I jestem zawiedzony w wydajnosci 3DM2003...

BTW. Nie reinstalowałem systemu po instalacji karty... Może to coś ma za znaczenie?

Pozdrawiam

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GeForce4 Ti4200 Detonators 29.80 un o/c

3DM2001- 7935 3dmarks

3dm2003- 1315 3dmarks

A po zastosowaniu 71.84 jeszcze bardziej spada :mur:  :mur:  :mur: I jestem zawiedzony w wydajnosci 3DM2003...

BTW. Nie reinstalowałem systemu po instalacji karty... Może to coś ma za znaczenie?

Pozdrawiam

Artur

1363326[/snapback]

proc napewno jest wolniejszy od p4 2.4ghz !

poza tym wyjdz !!! dentki 29.xx do gef 4ti ! :lol: :lol: :lol: :lol:

71.84 sa jak najbardziej na miejscu ! aha i jak chcesz grac w 3dmarki to powodzenia, ja na swoim procu robie 2000 - 2100pkt w marku 2003 i ok 15 000 w marku 2001 ! ale to nei o to chodzi w grach napewo gef4 ti jest sporo wydajneiszy od radka 9200, nie wiem jak ty to testujesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Z przyjemnoscia dolancze sie do '' Kompedium Wiedzy O Gf 3 Ti I Gf 4 Ti '' :))

Posiadam GF4 tit. 4200 ( Firmy Gainward PowerPack ten z radiatolami na pamieciach ) ala 4600 :D jak w podpisie. Rdzen standardowo kreci sie do 315 mhz po szlifie 325 mhz , tutaj sie zaczyna problem pamiec ida na 625 mhz ( wystepuja takie kropeczki biale, troche denerwujace ;/ normalnie to daje na pamieci 605 mhz :/ . Czy jest jakas mozliwosc usuniecia tych kropeczek ? Moze szlif pamieci ? Pamieci na karcie to 3.6ns ;/ Wgrane starowniki to 71.20 + 44.03

Sterowniki testuje po ilosci fpsow w Desert Combat dodatku do Bf 1942 :)

Pozdrawiam i czekam na odp...

Edytowane przez takesi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio trafił mi sie w kupno Prolink Ti4200 128/128 chyba 4ns. z VIVO za ok. 200zł i mam takie pytanie czy warto jest ja kupic czy moze kupic jakiegos Gigabyte 9550. Teraz mam MX440SE :mur: :mur: 64bit i własciwie ta Ti4200 była by dla mnie skokiem jakosciowym ale czy warto??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Z przyjemnoscia dolancze sie do '' Kompedium Wiedzy O Gf 3 Ti I Gf 4 Ti '' :))

Posiadam GF4 tit. 4200 ( Firmy Gainward PowerPack ten z radiatolami na pamieciach ) ala 4600 :D  jak w podpisie. Rdzen standardowo kreci sie do 315 mhz po szlifie 325 mhz , tutaj sie zaczyna problem pamiec ida na 625 mhz ( wystepuja takie kropeczki biale, troche denerwujace ;/ normalnie to daje na pamieci 605 mhz :/ . Czy jest jakas mozliwosc usuniecia tych kropeczek ? Moze szlif pamieci ? Pamieci na karcie to 3.6ns ;/ Wgrane starowniki to 71.20 + 44.03

Sterowniki testuje po ilosci fpsow w Desert Combat dodatku do Bf 1942 :)

Pozdrawiam i czekam na odp...

1367233[/snapback]

eee.. szlif pamieci? o cyzms takim nie slyszalem jeszcze

mozesz poszukac jakis vmodow.. i to by bylo chyba tylko tyle...

jak sie nie myle to na gainwardach pamieci byly nieco niedovoltowane...

aczkolwiek sprawdz organoleptycznie temp. radiatorow na pamieciach, cos mi sie wydaje ze w niektorych kartach to tylko bajer poprawiajacy wyglad..

kropeczki na obrazie... to walwsnei przetaktowane pamieci.. bez jakiegos vmoda juz nic z nich raczej nie wiciszniesz .. chyba ze ktos ma biosa ze zmienionymi timingami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio trafił mi sie w kupno Prolink Ti4200 128/128 chyba 4ns. z VIVO za ok. 200zł i mam takie pytanie czy warto jest ja kupic czy moze kupic jakiegos Gigabyte 9550. Teraz mam MX440SE :mur:  :mur: 64bit i własciwie ta Ti4200 była by dla mnie skokiem jakosciowym ale czy warto??

1367642[/snapback]

powiedzialbys jeszce jaka masz reszte kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reszta koinfigu:

Asus A7V880

Athlon 1800+ 0,18u Palomio

2x256 Twinmos pc3200 Dual

dyskacze 80GB 8Mb 7200 i 13 5400 ale to juz raczej mało istotne

1368599[/snapback]

po wymianie grafuy odczujesz duzego kopa wydajnosci jednak nie wyciagniesz maksymalnych osiagow tej karty, na konfigu takim jak moj karta ta oferuje jeszce wyzsza wydajnosc , jak najbardziej polecam ja !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz interes z zakupem 4Ti4200 VIVO nie wyszedł ale jakby co to sie nie poddaje:).

Na Allegro znalazłem cos takiego 1369817[/snapback]

nie wiem od kiedy 4600 ma na pamięciach 500mhz....

ja tak bardziej uważam ze powinien miec 650

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mój kumpel dostał ASUS GeForce Ti4600 i chce sie ze mną zamienić na mojego radka 9500pro, ale on jeszcze dorzuci HDD Samsung 80gb. Opłaca mi się to? Ostatni nie gram w gry, ale zamierzam puźniej jakąślepszą karte kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi