Skocz do zawartości
Gość bazyl

GeForce 3 Ti, GeForce 4 Ti

Rekomendowane odpowiedzi

V modding Ti4200? Da sie ołówkiem cos uczynić? moje zdolności w poslugiwaniu się lutownicą są ekhm... male i nie chce mi się spieprzyć dobrej karty. Hm, wyniki w kręceniu: 315/600 pełna stabilność i się tak udaje ją zachować do ponad 325-330 na rdzeniu, ale pamięci nie wyrabiają już nawet przy 605 :cry: Za mało napięcia chyba dostają :wink:

Na pamięciach nic nie zmienisz, masz tak jak ja miałem niedowoltowane pamieci.U mnie jakoś się udało z o/c 330mhz ( jak umiesz zrób szlif mod GPU papierem ściernym co Ci da z 10-20mhz ) + 630mhz dla pamięci + wentyl na pamięciach.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam kartę GF3Ti z wyjściem TV i "drobny" problem. Do karty jest podłączony monitor CRT, do wyjścia TV - nic. Po starcie systemu (XP) obraz jest 60Hz, a wyświetlacz wybrany jako "Telewizor" (przypominam, że TV nie jest podpięty). Za każdym razem muszę ręcznie zmienić wyświetlacz na "Ekran analogowy" i dopiero wtedy mam 100Hz.

Co ciekawe, po takiej "ręcznej" zmianie, karta już wie, że nie ma "telewizora" i nie ma już tej opcji do wyboru.

Co można zrobić aby na starcie systemu monitor nie był rozpoznawany jako telewizor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym sie dowiedziec jakie sterowniki sa najlepsze do kart GeForce 4200 Titanium. Najwydajniejsze, najlepsze i do jakich gier zalecane, zeby dobrze dzialaly. Mam teraz 61.77 i gra FlatOut dziala na nich gorzej niz na 81.95, wiec szukam takich optymalnych i w miare dobrych by moc pograc w takie gry jak wlasnie FlatOut, Call of Duty 1 i 2 czesc lub inne starsze lub nowsze gry. Jeszcze dodam ze np. Call of Duty 2 teraz chodzi duzo lepiej na sterach 61.77 niz przedtem, ale za to FlatOut znacznie gorzej. Czytalem tez ze dobre sa 44.90, ale czy to prawda?

Edytowane przez Floyd_14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy szyna AGP ma wplyw na podkrecalnosc karty? Ja mam 72,5MHz i moj AOpen 4200 64MB sypie artami juz przy 275/550 :mur: (pamieci 3,5;ESTM jakies chyba)

Nie ma bezposredniego wplywu na OC karty ale ma wplyw na stabilne dzialanie karty czyli jezeli czestotliwosc bedzie zawysoka to karta moze odmowic poprawnego dzialania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś to odpalałem na GF3 (Gainward) pogonionym na 250/520(z 200/450) i w rozdzielczości 800x600 na medium +wszystkie (prawie) efekty,jak cienie,odbicia były wł.i mozna spokojnie grać ,zakładając ,że jest przyzwoity CPU i odpowiednia ilość RAMu .Doom 3 jest w OpenGL więc chociażby z uwagi na to nie jest żle.Odpaliłem to wtedy z ciekawości-żeby zobaczyc jak chodzi i FPS był akceptowalny.W timedemo było coś koło 28 FPS(800x600).

Edytowane przez BezbronnyPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marcin198787

Witam

Czy grał ktoś z Was w Dooma 3 na GeForce 3? :D Bo ta gra miała być optymalizowana pod ta kartę :D Jak chodzi na tej karcie? Mógłby mi ktoś wrzucić screena jak to wygląda? :) Wiem, że jestem świrnięty :P

Pozdro

Ja grałem :) Na procku Athlon XP 3200+, 512 ramu w dualu i płycie Abit AN7 w rozdzielczości 800x600, włączone wszystkie cienie i takie tam duperele chodziło nawet nawet tzn nie spadało poniżej 25fps. B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę sobię kupić krtę graficzną - GF4Ti 4200 Prolink - jest na allegro za 100 zł, aukcja kończy sie 24 stycznia. Trochę podejrzane, że nikt tego nie tyka - czy ta firma robi słabe karty, a może lepiej dołożyć do leadteka?

Edytowane przez BArt_X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem jest nastepujący .. podkrecilem cel 733 do 1000mhz. plyta głowna to asus cusl2 - bardzo dobra do podkręcania.. Wtedy jeszcze mialem karte graf. gf mx440 64ddr . wszystko dzialalo na niej bez zarzutu. Wymienilem karte graficzna na ponoc lepsza: gainwarda geforca 3 titanum 64 ddr i przy wchodzeniu do windowsa xp wylacza sie monitor. Gdy ustawiam procek na ok 900mhz to wtedy dziala ok. Czy cos sie dzieje złego z ta kartą ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem jest nastepujący .. podkrecilem cel 733 do 1000mhz. plyta głowna to asus cusl2 - bardzo dobra do podkręcania.. Wtedy jeszcze mialem karte graf. gf mx440 64ddr . wszystko dzialalo na niej bez zarzutu. Wymienilem karte graficzna na ponoc lepsza: gainwarda geforca 3 titanum 64 ddr i przy wchodzeniu do windowsa xp wylacza sie monitor. Gdy ustawiam procek na ok 900mhz to wtedy dziala ok. Czy cos sie dzieje złego z ta kartą ?

Hm...moze czestotliwosc pracy AGP jest za wysoka :) Jak podniosles FSB to AGP tez poszlo do gory i moze ten Gainward nie lubi czegos takiego :) Sprobuj ustawic inny dzielnik AGP/FSB w BIOSie jak sie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam takie pytanko:

mam GeForca 4Ti 4200 i chcę założyć jakieś w miarę tanie a ciche chłodzenie (grafiki raczej nie podkręcam więc super wydajen być nie musi) Jakieś rady ? Rozstaw standardowych mocowań to 80 mm

1903127[/snapback]

Chcę sobię kupić krtę graficzną - GF4Ti 4200 Prolink - jest na allegro za 100 zł, aukcja kończy sie 24 stycznia. Trochę podejrzane, że nikt tego nie tyka - czy ta firma robi słabe karty, a może lepiej dołożyć do leadteka?

Pewnie uszkodzona albo niepewny sprzedawca..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawiłem się dziś z moim gainwardem ti450.

Podkręciłem do 255/546 i 3dmark przeszedł, teraz przyszedłem do domu póściłem go na 255/544 i na drugiej scenie z esmokiem się zawiesił. Przed tem dałem na 260/555 i się zaciął chyba na morzu.

Rdzeń udało mi się ustawić na 260 i przeszedł cały [ale pamięc 450] więcej narazie nie dawałem.

Co mu jest, że raz przejdzie, a raz nie? Troche to takie dziwne. Chciałem teraz spróbować na maxa a tu takie rzeczy sie dzieją :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem tego GF za 140 zł (zacięta licytacja była :)). Zobaczymy co przyjdzie. Szukałem w necie i znalazłem zdjęcie samego PCB, identycznego w porównaniu do tej karty (to jest chyba ta sama karta, ale z różnym chłodzeniem - Prolink 4200Ti, z tym, że ta którą kupiłem ma radiator również na pamięci i AGP x8) i są tam pamięci EtronTech 3.3ns :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

posiadam kartę graficzną GeForce Ti4200, jak się nie mylę jest to TD8x (ale nie ma to chyba znaczenia) z dwustronnym radiatorem.

Tak wygląda to cudo: http://www.msi.com.tw/images/product_img/vga_img/S_8894.gif

Mój problem jest następujący: popsuł mi się wentylator (działa strasznie głośno) i chcę kupić jakiś nowy (najlepiej wraz z radiatorem).

Zależy mi przede wszystkim, aby był on cichy.

Macie może jakieś sugestie??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli planujesz overclocking to polecam Pentagrama Freezone 80Al, Al-Cu, Cu. Chociaż ja osobiście jade na Al i na 7V daje rade dojechać 328mhz na rdzeniu, ale pamietaj, pasta robi swoje, a ja dalej jade na białej kupie z opakowania pentka...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy na pasywie by zalman pociągnął a z wlasnych doświadczeń wiem że pentagram al jest niesłyszalny na 7v i można docisnąć do 323 na lajtowym trybie. Dodatkowy plus pentka to regulator obrotów, możesz podłączyć pod mobo i zmniejszać do momentu osiągnięcia satysfakcjonującej ciszy, albo od razu przez przejściówke na 7v :) Jestem na duże tak dla pentagrama :) za cene i wydajność :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkręciłem mojego GeForce'a 4 Ti4600...

Core Clock z 300MHz na 329MHz,

Memory Clock z 650MHz na 736MHz.

Wynika w 3DMark'u03 to - 2062...

Jakieś komentarze ?

hey mnie interesuje 1 tylko rzecz to demko z samolotami "Wings of Fury" ile tam masz bo 4 ti nie ma dx 9 a chce porównać czystą wydajność tak z ciekawości wiesz to demko se leci na dx8,1 bodajże nie jestem pewny no i reszte sprzętu napisz bo nie ma w sygnaturce będe wdzięczny za pomoc i wtedy ustosunkuję się do twego osiągnięcia znaczy twego gf nadmieniam że wcale nie jestm ATI-oszołomem szukam tylko sensownych treści prawdziwych porównań :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawiłem się w podkręcanie GF4200 Prolinka - na razie chodzi na 275/550, bo jak sie da więcej to nie ma różnicy (blokuje proc - duron 1200@1320Mhz), a nie bede karty przegrzewać, szczególnie, że mam jeszcze słaby zasilacz. Wynik w 3DM2k1 to 5500. Wydaje mi sie, że jest w normie. Teraz kolejna sprawa- jak w SW battlefront dam antyaliasing 2x, to robią sie krzaki na kolorze niebieskim (kolorowe paski), bez tego chodzi extra.

EDIT: Karta poszła na 280/600 bez artów, na 285 już są zwiechy. Wyniki w 3DM2k3 to 1422. Jutro zakładam chłodzenie z durona i kombinuje nad chłodzeniem do pamięci :)

Edytowane przez BArt_X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Mam takie pytanie jakiej firmy jest ta karta?W systemie było gf4200ti 64mb jak kupowałem używaną na giełdzie komputerowej to sprzedawca powiedział mi że jest to Prolink ale na ich stronie w archeo nie ma takiej ?po numerach się zgadza ale na zdjęciach jest co innego.

pozdro

Jacek

duuża dokładna fota

Dołączona grafika

Edytowane przez eVok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi