Skocz do zawartości
Gość bazyl

GeForce 3 Ti, GeForce 4 Ti

Rekomendowane odpowiedzi

Bawiłem się w podkręcanie GF4200 Prolinka - na razie chodzi na 275/550, bo jak sie da więcej to nie ma różnicy (blokuje proc - duron 1200@1320Mhz), a nie bede karty przegrzewać, szczególnie, że mam jeszcze słaby zasilacz. Wynik w 3DM2k1 to 5500. Wydaje mi sie, że jest w normie.

Słabiutki wynik - powinnienes miec min 8k-9k

Witam.Mam takie pytanie jakiej firmy jest ta karta?W systemie było gf4200ti 64mb jak kupowałem używaną na giełdzie komputerowej to sprzedawca powiedział mi że jest to Prolink ale na ich stronie w archeo nie ma takiej ?po numerach się zgadza ale na zdjęciach jest co innego.

pozdro

Jacek

duuża dokładna fota

IMO to jest stara wersja Prolinka/Pixelview..

Innej firmy nie kojarze z takim kolorem PCB..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli po numerach sie zgadza to pewnie prolink, mój gainward 650 też nie wyglądał jak na stronie a jednak działa jak powinien :wink:

IMO to jest stara wersja Prolinka/Pixelview..

Innej firmy nie kojarze z takim kolorem PCB..

OK.Dzięki.

pozdro

Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dojściu do 280/600 mam 7200 w 3DM2K1. Ten wynik może przez to, że mam syf w kompie, formata, robiłem w zeszłym roku w kwietniu/maju. No i jeszcze zmieniałem kartę z GF 2MX bez formata + proc Duron 1200@1300Mhz.

Edytowane przez BArt_X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, przedchwilą grałem w nfs mw na mojej podkręconej grafie [szczegóły w sigu] i pojawiały mi się artefakty[jakieś jakby kolumny ciągnące sie aż do nieba] Marka przeszedł całego bez przycinek. W ViceCity też nic nie wyskakuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio zainteresowałem się grafą (GF3) w drugim kompie-> Abit BX133 Raid, Celek-S @ 1.52GHz, 256sdr i GF3Ti/450 od Gainwarda. Chłodzenie ma standardowe, czyli dosyć głośny wentyl. Pierwsze próby OC i dochodzę do ustawień: rdzeń 260MHz, pamięci 280MHz (560ddr), czyli całkiem ciekawie - zaznaczam, że karta jeszcze niemodowana. Co prawda testowałem krótko, ale artów nie było.

Teraz moje pytanie - czym ją schłodzić ? Chłodzenie musi być ciche i znieść ewentualne dowoltowanie rdzenia i pamięci.

(po modowaniu GF'a wrzucę go do swojego kompa - patrz podpis - i pochwalę się wynikami :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie na serii GF3 Gainward zapracował na opinię producenta kart z ogromnym potencjałem o/c (którą to opinię sobie później zepsuł serią GF4- np kości EltronTECH 3.6ns).

Chłodzenie- jeśli chcesz bawić się w homemade to zastosuj duży cooler od CPU + ewentualnie chłodzenie dwustronne. Tu masz różne pomysły:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=17566

Jeśli ma być firmowe- to jakiś pentagram freezone (choć nie wiem czy jest kompatybilny z gf3- do sprawdzenia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie na serii GF3 Gainward zapracował na opinię producenta kart z ogromnym potencjałem o/c (którą to opinię sobie później zepsuł serią GF4- np kości EltronTECH 3.6ns).

Chłodzenie- jeśli chcesz bawić się w homemade to zastosuj duży cooler od CPU + ewentualnie chłodzenie dwustronne. Tu masz różne pomysły:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=17566

(...)

Chłodzenie oczywiście home-made :) Dzięki za linka, skorzystam.

Niestety na tej mobo z drugiego kompa więcej nie wyciągnę :( - na moje niewprawne oko niewyrabia zasilanie AGP. U mnie w kompie lata stabilnie na 270/560....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

moj sprzet:

Athlon 1800xp

ECS K7VTA3 agp x4

Nanya 512MB DDR (333)

Fortron 350W

Sprawa wygląda tak, miałem k. graf. GF4 MX 440 128 MB x4 agp, w grze Counter-Strike (bede sie na niej opieral, bo przewaznie tylko w nia gram), miałem stałe 85 fpsow, nie wazne ilu bylo graczy itd., tylko w dymie spadały do ~40fpsow. Postanowilem ze zmienie sobie na Gainward GF4 Ti 4200 x8 AGP, a wiec dla pewnosci zrobilem formata, zainstalowalem, stery od niej (nie wazne jakie, probowalem z kilkoma ver; 81.98, 40.72, 44.03 i roznice nie byly raczej zauwazalne :/), wchodze do w/w gry, w dymie 85 fpsow, mysle sobie ok!, ale... podczas zwyklego grania, zaczely mi sie spadki fopsow nawet o 30 i nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje? zasilacz nowy w miare dobrej firmy, karta sie nei przegrzewa (tzn. na stronie bez coolera, w miejscu gdzie jest gpu jest dosc goraca, ale podobno to normalne), byla juz raz servisie, byc moze znowu cos sie zepsulo (sprzedawca, mowi ze ona jest na 100% sprawan, ze byla w servisie gainwarda)? moja plyta nie jest najlepsza, ale dlaczego az taka roznica, skoro na MX bylo o wiele lepiej, myslalem juz o wgraniu nowszego biosu plyty głownej, jesli ktos mialby najnowszy bios do moje plyty to prosilbym o link, a moze po prostu cos z ta grafa jest nie tak ? Prosze was o pomoc, bo jesli nie uda mi sie tego naprawic to bede musial zwrocic sprzedawcy karte, wiec troche mi sie spieszy. Na pewno zapomnialem o czyms napisac, wiec pytajcie.

POzdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w 3dmark 01, na stary mx ~5000pkt na Ti ponad 9000

no wlasnie tez myslalem o nowym biosie do mobo, moglbys mi podac linka bo nie wiem jaki wgrac ? :/

to sa dane z everesta:

Pole	WartośćWłaściwości płyty głównej	ID płyty głównej	09/02/2002-VT8367-8233-6A6LVE1CC-00Nazwa płyty głównej	ECS K7VTA3 v3	Właściwości magistrali FSB	Typ magistrali	DEC Alpha EV6Szerokość magistrali	64-bitowy(a)Rzeczywista częstotliwość taktowania	133 MHz (DDR)Efektywna częstotliwość taktowania	267 MHzPrzepustowość	2133 MB/sek	Właściwości magistrali pamięci	Typ magistrali	DDR SDRAMSzerokość magistrali	64-bitowy(a)Rzeczywista częstotliwość taktowania	167 MHz (DDR)Efektywna częstotliwość taktowania	333 MHzPrzepustowość	2666 MB/sek	Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej	Typ magistrali	VIA V-LinkSzerokość magistrali	8-bitowy(a)Rzeczywista częstotliwość taktowania	67 MHz (QDR)Efektywna częstotliwość taktowania	267 MHzPrzepustowość	267 MB/sek	Informacje fizyczne płyty głównej	Liczba gniazd procesora	1 Socket 462Liczba gniazd rozszerzeń	5 PCI, 1 AGP, 1 CNRLiczba gniazd pamięci	3 DDR DIMMUrządzenia zintegrowane z płytą główną	AudioWspółczynnik postaci	ATXRozmiar płyty głównej	220 mm x 300 mmMikroukład płyty głównej	KT333

a to info o obecnym biosie

Pole	WartośćWłaściwości BIOS'u	Typ BIOS'u	AwardTyp BIOS'u Award	Phoenix-Award BIOS v6.00PGInformacja z BIOS'u Award	K7VTA3V3 Ver:3.0D  09/02/2002Data BIOS'u systemowego	09/02/02Data BIOS'u wideo	07/29/02	Producent BIOS'u	Nazwa firmy	Phoenix Technologies Ltd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wstepie przepraszam za to, ze pewnie niektore z moich pytan juz zostaly zadane, ale lektura calego tematu bylaby zbyt czasochlonna : (

Do rzeczy:

Mam GF 4200Ti Prolinka, 128MB DDR (@4ns o ile mnie pamiec nie myli) na AGP 4x, standardowe taktowanie 250/450 (swoja nie powinno byc 500?).

1. Jakie sa najlepsze stery i DirectX do tej karty? Obecnie mam najnowsze Omegi (Quality) i DX9.0c, nie wydaje mi sie, zeby to byl optymalny uklad.

2. Bez wykrzaczania moge puscic ramy max na ~540MHz mimo, iz sa one starannie oradiatorowane duzymi Revoltekami Alu. Niektorzy osiagali chyba lepsze efekty bez nich (?). Przewiew w budzie mam dobry. Moze mi to ktos wytlumaczyc?

3. Czy zmiana napiecia(1.5V)/czestotliwosci szyny(66MHz) pomoze mojej karcie? Czy lepiej wylaczyc support dla AGP 8x przy karcie 4x? (Podejrzewam, ze na te pytania odpowiedz bedzie negatywna, ale wole rozwiac wszelkie watpliwosci8)).

4. Czy sa do tej karty jakies BIOSy? Jakos rzadko slyszalem o flashowaniu GF4, czy jest to w ogole mozliwe?

Dziekuje z gory za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mi tutaj ktoś wreszcie pomoże. Sprawa jest taka mam MSI GF4 TI4200 8x i po instalacji sterownikow niemogle wlaczyc zadnego filmiku ani gry ale system chodzi normalnie tak jak i net, jak cos z wyzej wymienionych pruboje włączyć to pojawia sie blue screen i napis ze problemy sa z nv4_disp instalowalem wszystkie sterowniki ze stronki MSI ale ten sam efekt :mur: Raz z ciekawosci zainstalowalem dla sterowniki dla FX i wszystko chodzilo ladnie pieknie i po chwili blue screen :mur:

System XP Pro Sp1 stawiałem dzisiaj zero innych programow, przeskanowany tylko Panda

Plytka Asus A7V8X KT400, 256 DDR, AMD XP2000+, 120 GB SATA, MSI GF4 TI4200 8x ze zmienionym chlodzeniem

HELP ME

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniej napisałem, że na moim podkręconym GF4 Ti 4200 Prolinka i Duronie 1200@1320Mhz mam niecałe 7k w 3dm 2001. Dostałem odpowiedź, że powienienem mieć minimum 8-9k. Takie też wyniki znalazłem na orbie. Teraz pytanie - co jest nie tak? Miałem sformatowane oba dyski, najnowsze stery do karty, do AGP no i nie wiem co to może być. Może mam zaktualizowac bios płyty głównej - K7S5A? A przy okazji - chcę kupić chłodzenie - http://www.allegro.pl/item87707402_orygina..._cu_heat_p.html tylko nie wiem czy to pójdzie zamontować. Rozstaw zaczepów się zgadza, więc chyba nie będzie tak źle, ale obawiam się, że cooler będzie po prostu za duży. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na zamontowanie tego coolera na GF 4 Ti, to byłbym wdzięczny. Dodam jeszcze, ze potrzebne narzędzia w domu mam :-P

Dodaję zdjęcie karty: http://www.ixbt.com/video2/images/gf4ti420...-scan-front.jpg

EDIT: Wydaje mi się, że to http://allegro.pl/item88330254_duzy_radiat...terkowicza.html będzie idealne. Starczy na obie strony karty bez większego kombinowania, tylko cięcie piłką :P

Edytowane przez BArt_X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi