Skocz do zawartości
domel.fm

Blok Na Hdd "domel.fm"

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec mozecie luknac i skomentowac co stwozylem

\Blok jest na dwa dyski

http://republika.pl/domel_fm/5.jpg

http://republika.pl/domel_fm/6.jpg

http://republika.pl/domel_fm/7.jpg

http://republika.pl/domel_fm/8.jpg

Dołączona grafika

JESLI CHCECIE WIECEJ ZDJEC KLIKNIJCIE

Jak by co to z tyłu był połaczony rurka ale po kliku obliczeniach doszłem do wniosku ze musi tam byc jednak wezyk.

JAK WAM SIE PODOBA

Wiec kiedys juz był ten topick.

Ale teraz maly update i to co chyba najwazniejsze czyli temperaturki:

Ogulnie to temp dysku jest wyzsza o 5 st od temperaturki wody

i tak np jak woda ma ok 28 st to dysk ma jakies 33 a proc ok 32 do 36 nawet 37st

a ogulnie to temp dysku jeszcze nie przekroczyła 43 st a proca 47 (bez wentyla na nagrzewnicy prime 95)

A i dodam ze elektronika jest chłodna.

Jesli chcecie wiedziec wiecej to pytac.

pozdro all

Zdjecia "przerobione" na linki - ich rozmiar był za duży, rozjeżdza się forum

by mechl!k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak w poprzedniej wersji podoba mi się ale temp. Nie wiem jaki dokładnie to model ale ja na swoim 6Y120M0 mam 29*C przy wiejącym na jego elektronikę. Czyżby w tym wypadku WC gorsze od AC.

1273764[/snapback]

Wiec jak widzisz czujnik jest w elektronice zaszyty, chłodząc ją wychładzasz czujnik.

Jak bys miał radiator metalowy na dysku i bys go chłodził a nie elektronike to odczyty temp były by blizsze zeczywistosci.

A poza to WC nie brzęczy. :lol:

Co do modelu to 6Y120M0, czyli ten sam...

B) B) B)

Edytowane przez domel.fm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no topra mam chce sobie cos podobne zrobic tylko powiedzcie mi jedno czy jak zrobie sobie taki bloczek i wcisne np do styropianu albo korka (chce go w ten sposob wyciszyc) to nie ugotuje wlasnie elektroniki :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh... moim zdaniem bloczek na dysk nie jest tak bardzo potrzebny.. ja to zastapilem jednym arctikiem i jest cicho i zimno .. aa zomacz ile tobie to zajmuje to miejsca.. no ale brawa za pomyslowosc i za wklad jaki musiales w to wlaozyc ;] i oczywiscie wykonanie :) pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wc na dysk jest po to, zeby mozna go bylo bezproblemowo zamknac w cos, co wyszumi jego prace, bez wc ugotuje sie dysk, to co kolega tutaj przedstawil, moze i jest to dobry pomysl, ale imho gra nie warta swieczki :P za duzo zachodu, leprzy byl by wentylek 80 AC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja bym ten bloczek udoskonalił (a moze juz jest udoskonalony, tylko ja nie wiem ;)) Część rurki łaczącej się z płaskownikiem spiłował, tak żeby woda bezposrednio omywała płaskownik :)

ps. zainspirowany tym LINKIEM

ale tak jak w przypadku kolegów, bloczek czy wiatrak jest mi nie potrzebny, mój dysk sie nie grzeje (20gb szajsung)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym chętnie zastanowił się nad tego rodzaju chłodzeniem bo dyski mam strasznie głośne. Czy takie chłodzenie wystarczy żeby odizolować dyski zupełnie od otoczenia? Czy elektronika dysku bez przewiewu nie będzie miała za gorąco?

Wystarczy. U mnie taki bloczek na hdd całkowicie rozwiązał problem głośnego dysku - dysk się utopił B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi