Skocz do zawartości
kower

Gigabyte Ga-k8nxp-sli Nvidia Nforce4-sli + Gigabyt

Rekomendowane odpowiedzi

taak, wlasnie zdobylem w swoje raczki zestawik jak w temacie i jako ze wczesniej nie zauwazyjem jakiegokolwiek info na jego temat na forum.tweak to postanowilem sam cos napisac :)

rozpoczynajac..

pierwsze co to opakowanie w jakim zostal westawik zapakowany, gustowne czarne wielkie pudlo dzielone na 2 czesci, odpowiednio grafa+mobo, musze przyznac ze robi wrazenie, na gorze 2 gustowne raczki w celu latwiejszego przenoszenia (prawie uciete przez mojego genialnego kolege podczas odpakowywania - nop wiesz tu byl worek i tasma potem worek i znowu tasma i... no samo wyszlo :/ :P)

co do zawatosci zestawu to chyba nie ma sensu sie rozpisywac bo takie info jest ogolno dostepne... w skrocie: mobo, grafa, wifi, dps, 4sataII, 4 sata i duzo innych kabli +soft i 2 gierki (thief i operation costam :))

po odpakowaniu i sprawdzeniu zawatosci czas na instalacie, raz dwa szybko poszlo, odpalamy, pierwsze co to *** ale suszarka ;/ 2 wentylatowy zamontowane na grafice to porazka ;/ szkoda gadac, takie to glosne :( no ale nic, laduje sie, sytem ostanio postawiony na Gigabyte w GA-K8NS Ultra-939 nVidia nForce3 Ultra wywala criticala, reinstalka - windows nie wykrywa dysku na sata.. szybkie wejscie do biosa i male zaskoczenie, brak wykrywania dyskow na sata pod biosem, troszke szkoda bo poprzedni gigabyte mial ta opcje ;/ ale mowi sie trudno, troche kombinowania z ctrl+s i przegrywaniem driverow na sata z cd na flopa, windows stoi, drivery do mobo, next oficial do grafiki, restart i zaczynamy testowanie

gigabyte reklamuje ten zestawik 140003dmarkow w 03, najpierw idzie jednak 05... mrau, nareszcie mozna spokojnie poogladac (pomijam fakt cpu testow ;/) wynik 6500, chyba dobrze, anyway jestem zadowolony

nastepnie 'flagowy' tescik 3dmak03... standardowa procedura i wyciaga 14500, to lubie :)

zadowolony poprzednimi wynikami odpalam 2001... pierwszy test nic spektakulanego 2, 3, 4... itp na 8 swiatlach (karuzela) oczywiscie sie krztusi ;/ ale to chyba wszystkoe 6600gt to maja ;/ czas na wynik... 18000 ;/ *** tyle to ja robilem na 5900xt gainwarda (fakt ze przekrecony ale...) jak ktos ma jakies pomysly to ja bardzo prosze :)

nastepny tescik, moj ulubiony aquamark3 :) odpalam, poczatek troszke wolniejszy niz w/w 5900xt ale juz na chyba 3 tescie (masa dymu) po prostu wymiata, kolejne testy (takie wielkie pole jakis glonow) wczesniej ciagnal od 20 do 17 klatek teraz leci 60 :o, no i koncowka... ten wielki wybuch, na 5900xt schodzil ponizej 20 klatek, tu 50 ciagnie, overallscore=63000 :D sweet

ostatni test jaki zdazylem zrobic to video stress test w cs: souce, przy ustawieniach 1280x1024 ze wszystkim na maxa (anizo i antyaliasing) pracujac w pelnym directx9 zrobil 110 klatek, miodzio

reasumujac, gdyby nie to chlodzenie i tymczasowy (mam nadzieje) wynik w 3dmarku01 to kata byla byt 10/10

szczegonie ze te limitowane zestawy kosztuja 2300,- a osobno kosztuje to to powyzej 3000,-

boli jeszcze fakt ze ten 2procesorowy 6600gt dziala tylko i wylacznie z ta mobo :(

anyway polecam :)

PS testy robione na tym zestawie ofk :P + amd64 300+ + freezone 120 Cu +WD160@sata + 2x512 geile cl2 w dualu :)

Edytowane przez kower

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ostatni test jaki zdazylem zrobic to video stress test w cs: souce, przy ustawieniach 1280x1024 ze wszystkim na maxa (anizo i antyaliasing) pracujac w pelnym directx9 zrobil 110 klatek, miodzio

tzn? ile tego aniso i fsaa?

reasumujac, gdyby nie to chlodzenie i tymczasowy (mam nadzieje) wynik w 3dmarku01 to kata byla byt 10/10

to faktycznie porazka z tym chlodzeniem...i zapewne niczym nie da sie tego zastapic, jakims zalman'em ostatecznie silencer'em...:(

szczegonie ze te limitowane zestawy kosztuja 2300,- a osobno kosztuje to to powyzej 3000,-

boli jeszcze fakt ze ten 2procesorowy 6600gt dziala tylko i wylacznie z ta mobo :(

2300?! to za 1700 mozna bylo dostac limitowane msi z 2x6600gt, dokladnie to samo tylko, ze bardziej imho "elastyczne", za 2300 to mozna plyte SLi dostac i 6800gt, imho zdecydowanie lepsze rozwiazanie od 2x6600gt...

anyway polecam :)

sorki, ale ja nie :( ta karta w tej cenie to totalna porazka...nawet w zestawie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn? ile tego aniso i fsaa?

x6 ix 16 ale nie pamietam ktore to ktore ;)

2300?! to za 1700 mozna bylo dostac limitowane msi z 2x6600gt, dokladnie to samo tylko, ze bardziej imho "elastyczne", za 2300 to mozna plyte SLi dostac i 6800gt, imho zdecydowanie lepsze rozwiazanie od 2x6600gt...

moze i lepsze niz 2x6600gt ale nie wydaje mi sie ze bedzie lepiej ciagnelo niz 2procesorowe 6600gt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mialem jeszcze 6800gt wiec bazuje na futuremark'u... w 05 rekord 6800gt to 5859... w tym 3d1 robie 6500 bez krecenia...

ale pozniejsza mozliwosc dokupienia 6800gt i puszczenia na sli... :(

anyway zaczelo sie teraz wszystko ***, nie moge nawet windy zainstalowac :/

wiesza sie lub criticale wywala ;/

nie wiewm czy to moze przez zbyt slaby zasilacz? :/ (350gtf modecoma)

nei podoba mi sie to ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mialem jeszcze 6800gt wiec bazuje na futuremark'u... w 05 rekord 6800gt to 5859... w tym 3d1 robie 6500 bez krecenia...

blad...3dmarki nie maja nic wspolneog z grami, zreszta wystarczy poczytac pare recek odnosnie 3d1 i SLi, aby wyrobic sobie opinie bez odpalania 3dmarkow...

btw: ta karta nie wiele sie kreci...jak wyciagniesz z niej dodatkowo 5-6% na rdzeniach, to bedzie dobrze...

ale pozniejsza mozliwosc dokupienia 6800gt i puszczenia na sli... :(

nastepny imho gwozdz do trumny 3d1 - brak mozliwosci rozbudowy...ani potem tego sprzedac, no chyba, ze razem z plyta...

anyway zaczelo sie teraz wszystko ***, nie moge nawet windy zainstalowac :/

wiesza sie lub criticale wywala ;/

nie wiewm czy to moze przez zbyt slaby zasilacz? :/ (350gtf modecoma)

nei podoba mi sie to ;/

nie sadze, aby byl to zasilacz - ja na takim meczylem 6800gt z p4 3,2 giga i dzialalo

sprawdz czy to przypadkiem nie pamiatki i zapodaj najnowszy dostepny bios do plyty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pokombinuje toche z tym biosem nowym a jak nie to chyba wezme jakies 6800gt, chcialbym gainwarda ale to juz zbyt wysoka cena ;/

x800xl slyszalem ze swietne ale chyba jednak wolalbym potem cos na sli...

no nic, czas kon czyc gadac i zaczac robic (ps wlasnei dzialam na szajsungu na ide, sata sie rypie nawet z dodatkowego kontrolera...)

PS co do pamieci to chyba bym sie pocial... jeszcze nei zaplacilem za te geile :/

Edytowane przez kower

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koniec na dzis ;/

sata za choinke nie dziala

ani na kontrolerach na mobo ani na dodatkowym przez pci :(

jedynie wykrywa dysk na kontrolerze sata 2 ale nie widac go ani przez menagera ani mojego komputra ;/

jutro sciagne jakas sate z innego oddzialu i zobaczymy czy toi padla cala sata czy tylko moj dysk...

PS dzieki za opinie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R.i.P - kondolencje ode mnie przyjmij : /

pokombinuje toche z tym biosem nowym a jak nie to chyba wezme jakies 6800gt, chcialbym gainwarda ale to juz zbyt wysoka cena ;/

ja tam bym gainwarda nie bral,kumpel ma 6800gt i nic nadzwyczajnego(poza ceną : O) chłodzenie jak kazde inne - głosne,ja bym sie decydował na leadtek'a przynajmniej duzo miedzi ma :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zyciu zadnej karty nei zjaralem ;/

toz ja spokojny czlowiek jestem :P

a tu co? niby taki ultra stabilny gigabyte ni z gruszki ni z pietruszki pada :(

ehhh...

@gib

slyszalem wlasnie ze ten gainward ma ciche chlodzenie.... kiedys mailem 5900xt w/w i zadowolony bylem

teraz ten (juz chyba EX) dual 600gt gigabyte to suszarka istna... :) chociaz i tak malo co przebije obudowe ktorej posiadaniem cieszylem sie jakies 2 dni: avalon aquarium, podlocz 2 takie gigabyte, dolacz jakis wzmacniacz, 2 kolumny i bedzie mniej wiecej efekt tej 'obudowy' :)

PS geile na szczescie dzialaja, zasilacz chyba tez... procka sprawdze jak mi sie bedzie chcialo montowac freezona na poprzednia mobo, a grafy to za choinke nei sprawdze (dziala przeciez tylko na tym jednym mobo...;/)

wnioskuje ze plyta padla...

edited:

no faktycznie racja co do tej glosnosci... bazowalem na wczesniejszych wersjach od gainwarda ktore chyba nalezaly do kart cichych :)

co do tego leadteka no to jak uda mi sie gigabyte pozbyc to moze wezme... np z asusem na sli :) ogolnie to chcialbym msi zestawik jak ktos tam kiedys pisal ale nei wiem czy bede mogl to sciagnac...

zoabczymy :)

Edytowane przez kower

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie te 2 małe wiatraczki tak hałasuja ze sie zniesc nie da szum jak cholera,ale jak napisalem wyzej chyba chlodzenie kazej 6800 jest takie glosne,ja teraz przymierzam sie do zmiany tej suszary z pny na zalmana v700cu :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po expertyzie dokonanej w normalniejszych godzinach okazalo sie ze padly 2 mosfety i wylal jeden <zapomnialem_nazwy> kolo procka...

Nie te 2 małe wiatraczki tak hałasuja ze sie zniesc nie da szum jak cholera,ale jak napisalem wyzej chyba chlodzenie kazej 6800 jest takie glosne,ja teraz przymierzam sie do zmiany tej suszary z pny na zalmana v700cu :]

1276027[/snapback]

taa... suszenia ciag dalszy, koles od zamowien jakims cudem zamowil przez przypadek 2 takie zestawy jeden w sobote z 1 hurtowni przyjechal, a 2 dzis kolo 12 :D glupi ma zawsze szczescia troche ;)

narazie system odpalony na poprzedniej instalacji i dziala stabilnie (nie bede krecil nawet o te *** 5Mhz :P)

wiec tymczasem zostaje przy tym zestawiku... niech ma jeszcze ta jedna szanse ;)

co do zmiany chlodzenia to co by moglo pojsc na takiego duala? :/ jak strace gwarancje to bedzie ciezko potem odkrecic przy jakiejs modernizacji...

pozyjemy zobaczymy :)

a moze to wina zasilacza? wg mnie jakis z przynajmniej 20a dla 12v by sie przydał <_<

1276025[/snapback]

hm, nie zbyt mi mowi okreslenie 20a... to jest liczba 'pinow' do zasilania na mobo? zezeli tak to zasilacz mam na 20 a mobo na 24 (z tego 4 zakryte ta zaslepka) narazie odlaczylem 350gtf na rzecz tez modecom'owego feela 400, tego 24 'pinowego' codeshita co zpalil poprzednia mobo to juz za cholere nie podepne ;/

dziekowac za opinie :]

Edytowane przez kower

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A - ampery Kower, ciołku! :D

Natomiast jak na mój gust - <zapomnialem_nazwy> = kondeensator :D

A ten koleś od zamówień to rzeczywiścier niezły cioł.. I jak chcesz o mogę sprzedać Tobie mojego Zalmana VGA 80D, mocowanie pasuje do tej grafy dwuprocesorowej, tylko trzeba użuć dodatkowego coolerka z zestawu do GF4 Titanium.. :wink:

Happy Valentine's Day! <lve>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o prosze to kolega juz ci podsunal pomysał z chłodzeniem,i cicho przynajmniej bedziesz miał :D znam ten bol cala reszta kompa cichuteńko a grafa szumi ze hohohoh z mojego pokoju slychac w łazience a to jest jakies ~15m...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi stabilnie, wyniki w miare ladnie robi ale krecic to to sie za choinke nei chce... ;/

poprzednio na s754 2800+ box ladnie chodzil na 2.0ghz i mial jeszcze troszke zapasu... teraz na s939 i wentylku freezone 120Cu max 1.9 wyciaga... ;/

lipna lipa i tyle z oc :(

Edytowane przez kower

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, oficjalnie mam w d gigabyte ;/

nie caly tydzien temu padl pci-e, na poczatku framerate skakal z rowna czestotliwoscia high-low, pochodzil tak pare dni az w finale padl na amen

jak tylko bedzie dostepne cokolwiek innego z sli + w/wspomniane 6800gt to biore bez zastanowienia :/

ZESTAWU GIGABYTE NIE POLECAM JUZ NIKOMU! :/ BLEE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potrzebuje wiedzieć jak ten sprzecik ustawić tak żeby mi nie przycinała pewna gierka, dokładnie Joint Operations mam z nią problemy bo mi klatkuje czego nie miałem na radeonie 9600XT sam windows jak się ładuje to go w dziwny sposób zawiesza i po chwili dalej się wczytuje,.. jak ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m gre to odpalam CrystalCPUID i fid ustawiam zawsze na 9.0x (maximum, middle i minimum) nic mi to praktycznie nie daje w biosie nic nie robiłem jeszcze bo niewiem tylko karte ustawiłem na turbo, help my pls :)

pozdrawiam

Edytowane przez Gringo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

huh. z gierka to wydaje mi sie ze sterowniki do grafy sa kopniete sprobuj innych... co do windy ehhh... trudno powiedziec ... mi menu kontekstowe sie otwiera 2-3 s... sprawdz tez czy masz dobre ustawienia SLI w panelu Nvidii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...