Skocz do zawartości
Slayer

Geforce 6600 GT - AGP

Rekomendowane odpowiedzi

6600gt w ut2k4 jest np trzy razy szybszy niz moje fx 5700 bylo (600/650) a ono było znowu tam na poziemie kreconego 9600xt. wiec raczje porównanie nie ma sensu. co do radka 9800pro to na którejs stroie jest link do testów grzie radek dostaje wszedzie prawie.. wiec nie pierniczyc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu w tą grę grałem i chciałbym dalej grać. Mam nadzieję, że nowe stery coś rozwiążą. Jestem zaskoczony, że znacznie słabsza karta daje płynniejszy obraz. Wpływ motion blur to max 2 fps

Uruchomiłem Riddica - tutaj to po prostu wymiata. ALE zauważyłem ciekawą rzecz. Riddick automatycznie ustawił shadery 2++. No i mnie prawie qrw.....ca wzięła. 800x600 i 17-20 fps. Przełączyłem na shadery 2.0 no i w 1024x756 nie spada poniżej 40 fps, zazwyczaj >70.

Może po prostu to samo jest w n4s - engine uruchamia jako shadery 2++ i stąd utrata płynności.

Inne gry przede mną.

Czy ktoś sprawdzał stery 67.22 oraz 71.20 ?? Chyba ktos wspominał, że przy 71.20 brak jest obrazu w filmach dvd i divx ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu w tą grę grałem i chciałbym dalej grać. Mam nadzieję, że nowe stery coś rozwiążą. Jestem zaskoczony, że znacznie słabsza karta daje płynniejszy obraz. Wpływ motion blur to max 2 fps

Uruchomiłem Riddica - tutaj to po prostu wymiata. ALE zauważyłem ciekawą rzecz. Riddick automatycznie ustawił shadery 2++. No i mnie prawie qrw.....ca wzięła. 800x600 i 17-20 fps. Przełączyłem na shadery 2.0 no i w 1024x756 nie spada poniżej 40 fps, zazwyczaj >70.

Może po prostu to samo jest w n4s - engine uruchamia jako shadery 2++ i stąd utrata płynności.

Inne gry przede mną.

Czy ktoś sprawdzał stery 67.22 oraz 71.20 ?? Chyba ktos wspominał, że przy 71.20 brak jest obrazu w filmach dvd i divx ??

1216163[/snapback]

ja mam 71 24 i obrzaz jest a co do szaderów to mozesz wymusic riva tunerem szadery 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Conti... Co Ty wogóle p**** za głupoty... Weź się cofnij wstecz i zobacz ile miałem FPS mierzone FRAPS'em w NFS: U 2 i to jeszce na Athlon 2200+. Bez jaj stary. I są tam wyniki w 3 rozdziałkach, i nawet w najwyższej miałem więcej FPS...

Zostawie to bez komentarza... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z chęcią wysłucham komentarze. Jak możesz oczywiście.

U mnie po kolei: barton 12x166, 512 mb ramu synchro, stery do nForce2 to 5.10 whql, fastwrite disabled, agp 8, Forceware 67.22. To co mam zmienić aby osiągnąć płynność w 800x600 i wszystko na max ?? Testowałem stery 66.93 oraz 67.02. W sumie na wszystkich porównywalnie.

Wyniki 3Dmarka03 i 05 - w normie (~8000 i ~3000)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i mam takie pytanie: ostatnio widziałem w komputroniku 6600gt (pcie) w wersji ( http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15640 ) extreme czyli jakies tam wyzsze taktowania... karta jest o 40 zł drozsza od zwykłej wiec chyba warto by było tylko jak myslice długo trzeba czekc az bedzie to w polsce na agp i w jakiej cenie? własnie planuje zakup 6600 wiec nie wiem czy czekac czy nie. doradzcie cos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj był format c: bo też to mi się niepodobało. Najbardziej wkurzające jest to, że jak się jeżdzi po tych krętych dogach na wzgórzach i po "autostradzie" to jest ponad 50 fps, czasem nawet i 70 fps. W momencie wjazdu do centrum, między bloki, zabudowę itp... spada poniżej 30 fps, z przycięciami nawet do 20 fps. Na radku nigdy nie spadło poniżej 22fps a to i tak tylko na starcie wyścigu. W luźnej jeździe po mieście praktycznie nigdy nie przycięło poniżej 30. Z tego powodu się wq... bo dodatkowo przez to zacząłem wpadać na ściany, inne samochody itp. Po prostu brak płynności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba sobie już daruje. Cały dzień siedzę, zmieniam ustawienia w biosie, zmieniam stery..... 71.20 zainstalowałem, ale nie było w nich zakładki wymuszenia odświezania.

Nic to. To są wyniki z 800x600, wszystko na max, wyścig to 3 okrążenia z pierwszego url z "quicka", wóz to nissan 350z:

Frames, Time (ms), Min, Max, Avg

4777, 126882, 17, 73, 37.649

Jak ktoś będzie miał ochotę i zrobi takie 3 okrążenia z frapsem włączonym i wrzuci wyniki to będe wdzięczny.

Ide spać bo jutro a właśiwie dzisiaj do roboty trzeba.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Conti nie wiem, gdzie ale masz cos nie tak:D u mnie nfs u2 smiga bez problemu i nie spada ponizej 33 klatek w dowolnym miejscu chyba ze w cos przypieprze na maxa poobracam sie i w ogole jakis dym to na 1-2sek wskoczy na 20 pare klatek ;) gierka plywa az milo maxymalne ustawienia w grze z aa itp motion blurem 1024x768. Kumpel z chaty ma radeona 9800pro i jak gra na maxach mowi ze mu ta gra czapi (ma durona 2000Mhz i 1 gb ramu chociaz ram tu guzik daje), wiec nie wiem czemu tobie na 9600xt lepiej chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko na tym forum skarza sie ze 6600 z nfsu2 sie nie lubia... Nie wiem jak rozwiazac twoj problem Conti ale Sweeper ma racje - cos gdzies masz nie tak.

6600gt to karta pod kazdym wzgledem mocniejsza od 9600xt dlatego wyniki tez powinny byc mocniejsze. A dowod masz na to taki ze zmiana ustawien nie wplywa na poprawe wydajnosci. Wniosek jest prosty - gdzies masz hamulec. Sprobuj z poziomu sterownikow wymuszac po wylaczanie po kolei roznych rzeczy (jak aa, af itp itd) a do tego zalataj gierke najnowszym patchem a jesli to nie pomoze to ja juz nic nie wiem. Nie mam nfsu2 wiec u siebie nie sprawdze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurne, a może z jakiegoś powodu grafa nie przełącza sie w tryb 500/900 tylko leci sobie 300/900 ??? Jak to sprawdzić ??

Po dodaniu colbits pojawia się ta zakładka taktowań. Wstawiłem zarówno dla 2D jak i 3D 300 / 900. Wynik:

4435, 123412, 17, 66, 35.937

O co qr.... w tym chodzi. Fps min. się nie zmieniły, spadły tylko trochę fps max i avg. ??

Zaraz ustawię 2D i 3D na 500/1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć mam zamiar zmienić swoją kartę na 6600 gt, czy dużego skoku wydajności mogę się spodziewać? Zaznaczam, że 3d Marki mnie nie interesują, chodzi mi głównie o gry (FPS). Conti po prostu zasiał pewnego rodzaju wątpliowość i zacząłem się zastanawiać ( będę musiał dopłacić jakieś 400 zyli ), a wiecie jak to jest z kasą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

testowalem u mnie w nfs u2 na tej samej trasie i samochodzie co Ty Conti, bo tez cos cienko u mnie to chodzi. i wypadlo tragicznie. min 14 klatek (przy starcie) max niecale 50 srednio kolo 30 czesto spadalo ponizej

moj sprzet pIV 2.6 ht @ 2700 512 MB RAM synchro, leadtek 6600gt mobo intel 865pe

nie wiem co z tym zrobic

na gf4 ti, ktorego mialem wczesniej to chodzilo plynnie bez aa

a teraz z aa na max wyniki jak widac w rozd 800x600

wszystko na sterach 66.93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurne, a może z jakiegoś powodu grafa nie przełącza sie w tryb 500/900 tylko leci sobie 300/900 ??? Jak to sprawdzić ??

1217022[/snapback]

Ustaw taktowania 2D jak 3D i zobacz jak wtedy bedzie dzialac... Jezeli tak samo, to znaczy ze sie przelacza.

Czy trasa ktora testujecie jest w demie? Moze tez bym sprawdzil, jak to u mnie jest. I kolejne pytanie czy na innych trasach jest tak samo?

Aha, jeszcze jedno - zobaczcie czy wam czasem fraps filmow nie nagrywa; najlepiej ustawic klawisz skrotu do nagrywania na disabled ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawienia 2D i3D akie samo czyli 500/100:

4646, 126587, 17, 74, 36.702

Czyli różnica pomiędzy 300/900 (2D i 3D) a 500/100 (2D i 3D) to AŻ 2 klatki przy avg, natomiast min. bez zmian. O co qr... chodzi ???

Jest tak na wszystkich trasach a także w luźnej jeździe. Fraps nie nagrywa filmu. Bez włączonego frapsa identycznie się tnie. Dlatego zacząłem sprawdzać frapsem.

Powiniem być w demie.

Jest to najprostsze, pierwsze kółko URL z "quick race" kierunek "forward", 3 laps, samochód nie ma większego znaczenia (nissan 350z u mnie), skrzynia auto. Zapis fps włączam w momencie startu, po tym jak panienka podejdzie i pomacha łapkami, wyłączam tuż po przekroczeniu mety po 3 okrążeniu (koniec wyścigu). Jak wpadnę na ścianę lub inny samochód to powtarzam całość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlaczylem dla sprawdzenia jeszcze free run w nfsie

jezdzilem tylko po miescie nie scigalem sie z nikim

jezdzilem po centrum nie po gorach, min 21 srednio 30-35 max kolo 50

costi - mysle ze mozesz sprawdzic w demie jest tam free run

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy dzisiejsze są na sterach 71.24 (whql dla seri 6xxx).

W sterach wyłączyłem wszystko co się dało, "jakoś" przełączona na max. wydajność. 2D i 3D to 500/100. Temp. rdzenia po wyjściu z gry to 50 st. Temp. otoczenia to 34 st.

4601, 122834, 18, 73, 37.457

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He he, tylko przydałby mi się monitor który obsługuje 1600 x 1200 B)

1217323[/snapback]

Niekoniecznie aż tyle :D , czytając link, który zamieściłem wyżej mam wątpliwości, czy gf 6600 gt nie obniża automatycznie jakość obrazu także w innych rozdzielczościach i być może dlatego gracze mają lepszą wydajność np. przy 1024x768 niż 800x600 przy max ustawieniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm po prostu jest cos w tej grze ze jest niekompatybilna z 6600gt nie wiem jak i dlaczego ale tutaj karta sie tnie, sa problemy z AA i wogole.

Ciekawe czy w jakichs latkach do gry nie rozwiazali tego problemu ... ale pewnie macie juz nowe latki i nikt nic nie pisze zeby cos bylo lepiej. Kiepska sprawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom, to jest dziwne. Tym bardziej, że inne gry smigają. Może stery do agp, może model płyty głównej, gdzieś jakaś przeszkoda. Hgw. Ciekawe jest to, że u mnie nie ma praktycznie róznicy w ilości fps pomiędzy taktowaniem 300/900 a 500/1000. Może jakiś bład/konflikt w połączeniu mostek his-rdzeń ??

Pytanko - czym ustawiacie odświeżanie ekranu przy sterach 7x.xx. Wywalili zakładkę wymuszania odświeżania :( .

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

k URWA!!

wiecie co sie stało!! byłem już umóiony z sklepem i serwisem że nieda sie mojego herca narawić a tu [gluteus maximus]!! wczoraj mi pisze babka na gg że naprawili !! a miaęm mieć 6600gt !!

czy jak podkręce herza na 450/770 to będzie wydajnijszy niż ten geforce?? bo napewno niebezie w 3dmarku 2005 i 2003 ale w grach ??

btw mój geforce chodzi na standardowym chłodzonku herculesa(takie radiatorek jak na abitowskim coolerku raki liony karta pazy nawet na standardowych zegarach) na zegarach 460/780 :D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi