Skocz do zawartości
Slayer

Geforce 6600 GT - AGP

Rekomendowane odpowiedzi

teraz odinstalowalem 2k1 i zainstalowalem 2k3 i dziala! ale jeszce nie isntalowalem 2001 czy opne sie gryza! zawsze mialem je razemi nigdy sie nic nie dzialo! hmm a 71,50 sa szybsze w 2k5? ktos testowal ta karte w 2k1? bo ja mialem bez krecenia 16888pkt, ale to sie da poprawic bez problemow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczcie tutaj http://www.computer.istore.pl/sklep,740,10...n,145584,0.html

Karta chodzi wyśmienicie, zwłaszcza po zmianie chłodzenia na Aero Coola VM-101 i położeniu na nim wiatraka AC TC (z diodą termiczną) , a od spodu puszczenie wiatraczka na zwolnionych obrotach, tak że jest cisza daje link do wyniku w 3d Marku na podkręceniu rdzeń na 580, pamięci na 1058- zegar 3d, ale podkręcane w sterownikach (nie używam Win Foxa 2.0) http://service.futuremark.com/compare?2k3=3568241 POLECAM SZCZERZE KARTE!!

Czyzby sie dalo zalozyc Aero Coola VM-101 i jeszcze jedno przy tym chlodzeniu da sie zalozyc jakies radioatory na ramy ??

Link do chlodzenia -> http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=39317823

A tu manual do chlodzenia -> http://www.aerocool.us/cooler/vga/vm-manual.htm

Ciekawe jakie gosc mial temperatury

Edytowane przez Kolekcjoner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj (a raczej już dzisiaj) w nocy sobie szperałem po sieci no i okazuje się dziwna rzecz. Karta ma problem z wydajnością, gdy ma wyświetlić więcej niż jedno źródło światła (np. test w 3Dmarku01 - karuzala z kulami światła). Przy kilku źródłach oświetlenia jej wydajność jest mniejsza niż fx5900xt, nie wspominając o radeonie 9800pro !!! To by się zgadzało - n4su2 wykorzystuje wiele punktów oświetlenia no i mamy efekt.

Poprawili shadery, skopali (lub nie poprawili) silnik oświetleń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Conti: co do min fps w marku 2005 to jest tak.

Mialem w pierwszym game test min fps 6 klatek jak podkrecilem do 550/550 to mialem minimum 7 fps. Focus sprawdzil dla mnie Gf 6800 pcx 256 ram i w pierwszym game test mial minimum 8 klatek wiec chyba nie jest tak zle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie duże obciążenie.....

Costi, przejrzałem około 30 review, testów i innych. Adresów nie pamiętam, wrzuciłem w google <+6600 +9800 +5900 +review>.....

Rzuciły mi się w oczy 2 rzeczy - właśnie to z oświetleniem oraz wolniejszy silnik geometrii w stosunku do radeonów. Pixel shader jest szybki, ale Vertex shader jest wolniejszy i to u wszystkich 6xxx w stosunku do 9800pro. Na tym polu dużo brakuje 6600GT do 9800pro.

The 6600GT has only 3 vertex shaders compared to the 6 of the 6800 family but that's not exactly apparent from this test. In contrast, it looks like the 9800XT has a big advantage with regards to Vertex Shaders.

Versus the Radeons, the 6600 GTs are faster across the board by up to 27%, except in the geometry processing test. The geometry performance is slower, R360's pair of vertex units outclassing the NV43's faster clocked triplet.

Ogólnie można powiedzieć - w texturowaniu 6600GT górą, silnik geometrii (i źródła oświetlenia) - 9800pro/xt.

Obie karty idą "klatka w klatkę", raz jedna, raz druga ma parę procent przewagi (doom3 i marki mnie nie interesują). Mam takie wrażenie, że w wyścigach, rts, rpg lekko prowadzi 9800pro natomiast w fpp 6600GT.

W paru testach wychodzi także lekka przewaga 6600gt na PCI, mimo wyrównanych zegarów, ale w 1 czy 2 testach prowadzi wersja agp.

Obecnie mój podstawowy zarzut dla nVidii (oprócz n4su2 ;) )to jakość obrazu w filmach (a i można się przyczepić do jakości AA). Rownie często oglądam filmy jak gram, więc jest to dla mnie znacząca wada. DVD decodera nie udało mi się uruchomić :( . NVidia tak chwali się jakością obrazu oraz tym, że wspiera sprzętowo dekodowanie poprzez dxvideo (czy coś takiego). Ale jeszcze ani razu ie udało mi się tego uruchomić.....

Kolejnym istotnym parametrem procesorów graficznych GeForce serii 6 jest ich całkowita programowalność, a także możliwość obsługi formatów takich jak WMV9 oraz MPEG-4. Ponadto, jednostka kompensacji ruchu umożliwia akcelerację dekompresji różnorodnych formatów video, włączając w to WMV9, MPEG-4, H.264 oraz DiVX. Podobnie jak w przypadku kompensacji ruchu dla MPEG-2, silnik video wykonuje większą część złożonych obliczeń, pozostawiając CPU łatwiejsze zadania.

Niby co potrafi to zrobić ???? Na papierze ślicznie wygląda, ale w rzeczywistości czy ktokolwiek widział jak to działa ????

No i denerwuje mnie potrzeba uruchomienia dodatkowego programu do ustawienia częstotliwości odświeżania ekranu. Po jakiego XXXXX usunęli tą zakładkę ze sterów 7x.xx ????

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z testów wynika że w Rome:Total War i Warhammer 40000 Dawn of War GF6600Gt też jest szybszy od r9800pro...

Aha-co do VS-

Tak jest tylko w trybie SIMPLE w 3dmarku 05 bo Complex już GF6800 jest na równi z R9800pro....

Jak dla mnie to wydajność tej karty i tak jest imponująca zważywszy na to jak się przedstawia jej ``papierowa`` specyfikacja w stosunku choćby do x700 czy 9800pro/xt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tylko wpis odnośnie częstotliwości taktowania. No to odświeżanie już jest :) . Dzięki.

Domell

Specyfikacja specyfikacją. 6600GT i 9800pro są w tej samej cenie. Więc mało mnie interesują papierowe specyfikacje. Wiesz ile się oczytałem o super obrazie video na 6600, o sprzętowym wspomaganiu nawet divx. Od paru dni chę to uruchomić no i d....pa.

Jak to mówią "papier wszystko przyjmie"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

???

Leadtek A6600GT 870 - 960

Sapphire R9800pro 900 - 1050 zł w zależności od sklepu ;) .

Huraaaa, udało mi się uruchomić dvd decoder z obrazem. Ale nie widzę żadnej róznicy pomiędzy Power DVD v5 a tym czyms. Może nawet obraz z PowerDVD jest lepszy... :( .

No to może kiedyś uda się uruchomić to wspomaganie dla divx ......

P.S.

Chyba doinstalowanie Forceware Multimedia Nvdvd 3.0.5 pomogło w uruchomieniu dvd decodera.

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj GF6600GT jest za 830 zeta...

http://www.pcprojekt.pl/?str=katalog_produ...86de497c74b35d6

Jeszcze ktoś kiedyś zapodał linka do PoV za 780 zeta ale nie pamiętam gdzie to było....

I jednak Sapphire jest jedną z najtańszych firm(jesli chodzi o ceny)a Leadtek jest tak ``po środku``...

Oczywiście nie biorę pod uwagę firm-krzaków....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem tylko powiedziec ze na sterach 71.24 w hl mam 37 klatek tam gdzie na 66.96 mam 36 klatek (stojac w pewnym miejscu patrzac w pewne miejsce). Tylko ze niestety minus jest taki ze mam na tych sterach zolta wode Czyli stery nie tylko daja dodatkowe punkty do markow jak to gdzies DJ sugerowal...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie, o co chodzi z ta zolta woda? Podobno na sterach powyzej 71.20 tak sie dzieje?

EDIT: wlasnie zerknalem do HL2 i niestety mam ten sam problem - stery 71.24

Czas wrocic do 71.20 i czekac az w nowszych ten problem zniknie...

Edytowane przez costi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie, o co chodzi z ta zolta woda? Podobno na sterach powyzej 71.20 tak sie dzieje?

EDIT: wlasnie zerknalem do HL2 i niestety mam ten sam problem - stery 71.24

Czas wrocic do 71.20 i czekac az w nowszych ten problem zniknie...

1220685[/snapback]

mam 71.24 i woda jest normalna!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz normalne sterowniki czy tez jakies nieoficjalne (typu xtremeG)?

Ja jade na 71.24 z guru3d.com Poprzednie usuwalem DriverCleanerem.

1220779[/snapback]

U mnie woda też ok, przynajmniej w css, w samym hl2 nie mam jak sprawdzić bo nie grałem ale to w końcu ten sam silnik. Mam 71.24 'techconnect'.

ps

ma już ktoś pomysł na jakieś dobre chłodzenie ?

Edytowane przez -whiteLION-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi