focus_ Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 owszem ma znaczenie, ale z pewnością tak mała różnica w wydajności nie jest spowodowana niską przepustowością pamięci. wiesz kolega kupil taka sapphire 9800pro z 128bitowa szyna fill rate ma gorsze niz na 6600 juz niemowie o wygladzaniu poprostu katastrofa 1395688[/snapback] ale wiesz tutaj nie można bezpośrednio porównywać dwóch zupełnie różnych kart. Wydajnośc fill rate w zalezności od rozdzielczości jest uzależniona własnie od wydajności pamięci - także z tego testu należy korzystać w przemyslany sposób. W przypadku GF 6600 pamiętaj, że jest włączona kompresja Intellisample 3.0, które ma duże znaczenie w wygładzaniu krawędzi. Zauważ, że ja porównywałem kartę GF 6200 przed modowaniem oraz po modowaniu na dokładnie takich samych zegarach. Różnica polegała jedynie na odblokowaniu "czegoś" Zatem uzyskana róznica w wydajności jest skutkiem jedynie tego "czegoś" GF 6200 po zmodowaniu przy pamięci pracującej na 350 MHz miał 21,2 fps GF 6200 przed modowaniem przy pamięci pracującej na 350 MHz miał 19,8 co stanowi wzrost o 7%, podczas gdy przyp pamięci pracującej na 250 MHz było 5% wzrostu. Jak widzisz wzrost jest nadal bardzo ale to bardzo marginalny, co udowadnia istnienie tylko 4 ROPów przez co brak istnienia 8 potoków Zresztą widzisz ja wysnąłem wniosek, że skoro NV43 posiada 4 ROP nie może zatem posiadac 8 pełnoprawnych potoków. Fakt istnienia 4 ROPów potwierdza również cytowany przez Ciebie PC Lab. Więc powiedz mi proszę, gdzie się coś nie zgadza w tym co piszę ? :) Aha testy robiłęm na Abit NF7-S i Athlonie 2200 MHz z 512 MB RAM - ten sam dysk i oczywiśćie ta sama karta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umbrella Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 ok przyznaje racje i teraz pytanie zostawic se ta 6600gt czy wymienic na asusa 6800le Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
!exec Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 ok przyznaje racje i teraz pytanie zostawic se ta 6600gt czy wymienic na asusa 6800le 1395695[/snapback] A dlaczego chcesz wymieniac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 ok przyznaje racje i teraz pytanie zostawic se ta 6600gt czy wymienic na asusa 6800le 1395695[/snapback] wiesz ja wychodzę z założenia: jeśli to co mam mi wystarcza i nie czuję potrzeby (nie mam na to odpowiedniej gotówki) na lepszą kartę to nie wymieniam Tak jak mówiłem - jeśli nie grasz w stare i jednocześnie niezwykle wymagające gry i nie używasz AA i anizo to GF 6600 GT jest bardzo dobra kartą 6800 LE ma sens jesli się bardzo wysoko podkręci albo zmoduje na co najmniej 12 potoków (tutaj nie ma już żadnych podpuch :D ) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umbrella Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 A dlaczego chcesz wymieniac? 1395697[/snapback] wiesz jak bylo z fxami ale jaknarazie gierki chodza ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 wiesz jak bylo z fxami ale jaknarazie gierki chodza ok 1395707[/snapback] znaczy się ja nie przypuszczam, że wyjdzie taka sytuacja jak z FX'ami - bardzo w to wątpię. Po prostu nvidia nieco za bardzo obcięła NV43 względem NV40 co niestety ma odbicie w wielu sytuacjach (AA i inne o których pisałem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opson6667 Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 wiesz jak bylo z fxami ale jaknarazie gierki chodza ok 1395707[/snapback] W przypadku FX pewne smaczki wyszly od razu...... A tutaj sprawa tylko AA dotyczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umbrella Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 i tak z innej beczki skladam komputerki i polecam ludzia 6600 ale jest jeden problem kiedy skadam kompa na nforce2 to duzo ludzi mowi ze maja wyjscia z gier i inne sytuacje jak ten problem rozwiazac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anomandarist Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 ehhh niestety nie dam rady dozbierac juz w tym miesiacu wiecej kasy:( a za miesiąc skolej moja grafa będzie mniej warta i wyjdzie znowu na to samo:( za 850zł moge miec od asusa 6800le w pełni zmodowany na 16/6 wszytko działa tak jak powinno i pamieci 2,2 ns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Tak jak mówiłem - jeśli nie grasz w stare i jednocześnie niezwykle wymagające gry i nie używasz AA i anizo to GF 6600 GT jest bardzo dobra kartą Tu sie nie zgodze tylko w jednym punkcie - co do Anizo; mam wymuszone w sterowniku anizo 8x i nie zauwazylem jakiegos powalajacego wplywu na wydajnosc - bylo plynnie w max detalach i 1280x1024 i po wlaczeniu anizo jest nadal :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Tu sie nie zgodze tylko w jednym punkcie - co do Anizo; mam wymuszone w sterowniku anizo 8x i nie zauwazylem jakiegos powalajacego wplywu na wydajnosc - bylo plynnie w max detalach i 1280x1024 i po wlaczeniu anizo jest nadal :) 1396080[/snapback] znaczy się wiesz - ja nie mówię o tym, że wydajność spadnie z 80 klatek bez do 30. Bo nawet jak masz wyłączone anizo to i tak filtrowanie działa - zatem dodatkowe wlaczenie anizo nie powoduje tak znaczącego spadku wydajności jak AA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umbrella Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 (edytowane) FOCUS widze ze znasz sie na kartach graficznych powiedz mi co ma 6600 czego niema 6800 Edytowane 18 Kwietnia 2005 przez Umbrella Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 (edytowane) FOCUS widze ze znasz sie na kartach graficznych powiedz mi co ma 6600 czego niema 6800 1396143[/snapback] hmmmmm jak siegam pamięcią to nic takiego nie kojarzę, choć mogę się mylić. Ale sądzę, żę GF 6800 ma wszytko co oferuje 6600 i oczywiście więcej jedynie pierwsze rewizje NV40 miały coś tam nie tenteges z video, ale to poprawili Edytowane 18 Kwietnia 2005 przez focus_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlawy Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 czyli mój 6600Gt ma tylko 4 mizenre potoki? Wiec ostatni raz kupiłem karte od NV nigdy juz nie kupie i nikomu nie polece tego kosmicznego shitu ... :-x :x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umbrella Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 czyli mój 6600Gt ma tylko 4 mizenre potoki? nie no 8 potoczkow to on ma ale z leksza oszukane z tego co wyczytalem ale wydajnosciowo jest ok doom3 i hl2 dobrze chodza niekture gierki maja mniej fps ale itak da sie w nie pograc poczekamy zobaczymy najwyzej na tym interesie stracimy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
!exec Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 A moje zdanie jest takie ze nv43 wogole nie ma potokow. Chyba ze inaczej zdefiniujemy "potok". Bo potok to tylko jedna z cech ukladu graficznego a nv43 ma zupelnie inna budowe niz normalne karty i zwyczajowe pojecie "potok" tutaj nie pasuje. NV43 ma cos innego. (to tylko moja teoria) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincento101 Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Panowie co przeczytałem to mnie przeraża tzn. Że uważacie że 9800PRO bedzie lepsze od 6600GT?? Jak narazie widze takie spekulacjie. Chodzi mi o Qlawy. To może nie ma co sie pakować w taka karta jak 6600GT tylko kupić jakiegos taniego mediona 9800PRO?? THX za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umbrella Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Panowie co przeczytałem to mnie przeraża tzn. Że uważacie że 9800PRO bedzie lepsze od 6600GT?? Jak narazie widze takie spekulacjie. Chodzi mi o Qlawy. To może nie ma co sie pakować w taka karta jak 6600GT tylko kupić jakiegos taniego mediona 9800PRO?? THX za pomoc. 1396729[/snapback] mialem 9800pro ale jak narazie widze lepsze rezultaty na 6600gt przyklad hl2 i doom3 na 9800pro doom3 niezaciekawie chodzil a teraz hl2 i doom3 jeszcze raz zagralem i bylo lepiej niewielelepiej w hl2 ale ogolem lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincento101 Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 A grałeś z aa i af?? Ciekawe jak bys zapuścił co by się działo. No to odnosze wrażenie że 9800PRO przy aa i af będzie lepsze?? A taki Medionik nie jest zły widziałem z gwara na 3 miechy. JA nic nie spekuluje tylko próbuje sie dowiedziec czegos więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umbrella Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 A grałeś z aa i af?? Ciekawe jak bys zapuścił co by się działo. No to odnosze wrażenie że 9800PRO przy aa i af będzie lepsze?? A taki Medionik nie jest zły widziałem z gwara na 3 miechy. JA nic nie spekuluje tylko próbuje sie dowiedziec czegos więcej. 1396788[/snapback] http://www20.graphics.tomshardware.com/gra...0gt-agp-01.html A TU MASZ HL2 http://www.computerbase.de/artikel/hardwar..._6600-serie/12/ ogolem w AAx4 i AFx8 lepiej wypadl 6600gt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 1396849[/snapback] tutaj nie chodzi tyle o różnicę w samej wydajności między kartami ile o stratę jaką powoduje włączenie AA Test HL2 przeprowadzony na ComputerBase to potwierdza, choć sam test przeprowadazony był w bardzo mało realnym "miejscu gry". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umbrella Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 tutaj nie chodzi tyle o różnicę w samej wydajności między kartami ile o stratę jaką powoduje włączenie AA Test HL2 przeprowadzony na ComputerBase to potwierdza, choć sam test przeprowadazony był w bardzo mało realnym "miejscu gry". 1396908[/snapback] mam jeszcze na sklepie 9800pro pobawie sie hl2 w innym etapie gry moze ryneczek po wyjsciu z dworca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 mam jeszcze na sklepie 9800pro pobawie sie hl2 w innym etapie gry moze ryneczek po wyjsciu z dworca 1396991[/snapback] oj z moich doświadczeń wynika, że GF'a 6600GT w rozdzielczości 1024 x 768 bez AA i bez Anizo można w tej grze "zajechać" do 10-15 klatek :) zatem dobór miejsca jest kluczowy i najlepiej jakbyś zrobił kilka takich miejsc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cozaq Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 czyli mój 6600Gt ma tylko 4 mizenre potoki? Wiec ostatni raz kupiłem karte od NV nigdy juz nie kupie i nikomu nie polece tego kosmicznego shitu ... :-x :x 1396243[/snapback] Wez ty mi czlowieku tutaj nie bluznij na firme mojej kochanej graficzki. Ciekawe jak w grze rozroznisz czy twoj gf ma 8 czy 4 potoki, co? I tak ci wszystko pewnie smiga na najwyzszych. Ciesz sie ze masz takie cudenko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Ciekawe jak w grze rozroznisz czy twoj gf ma 8 czy 4 potoki, co? I tak ci wszystko pewnie smiga na najwyzszych. Ciesz sie ze masz takie cudenko. 1397110[/snapback] Popieram - ludzie pokroju Qlawego nie wiedziec czemu patrza na karte przez pryzmat ilosci potokow i innych parametrow technicznych (to nie ejst zamierzone jako obraza, tylko stwierdzenie faktu, Qlawy jest po prostu najlepiej widocznym przykladem ;) ). Panowie (i panie?) - liczy sie wydajnosc w grach a nie zastosowana technika. :!: Zgodze sie z exec'iem, ze w przypadku NV43 mowienie o potokach jest troche nie na miejscu, wlasnie ze wzgledu na nietypowa architekture, nie mieszczaca sie w dotychczasowych metodach opisywania ukladow. NV43 jest swego rodzaju eksperymentem, odejsciem od standardu, zapewne od wynikow tej karty zalezec beda w pewnym stopniu pozniejsze konstrukcje NVidii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeJayWaski Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Witam! A ja nadal prowadze wojne "6600Gt vs. Doom III"!!! Ludzie na moim starym FX 5700 chodzilo lepiej niz na 6600GT :mur: :mur: :mur: Na 6600GT i ustawieniach HIGH 800x600 nie da sie grac a na FX 5700 mozna bylo smigac bez opamietania :D Mozna to jakos logicznie wytłumaczyc? :mellow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlawy Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 ooo.... widze ze wymieniono mnie w dwóch ostatnich postach cóż za zaszczyt :D nie no spokojnie panowie zeźliłem sie .... juz drugi raz mnie NV zawidodła .... nie mówie ze nie jestem zadowolony, w końcu i tak nie miałem w sklepie wybory :D dobra zakończmy temat o mnie bo sie speszyłem :D :D kurde mam dziwnie dobry humor :blink: :wacko: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
!exec Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 oj z moich doświadczeń wynika, że GF'a 6600GT w rozdzielczości 1024 x 768 bez AA i bez Anizo można w tej grze "zajechać" do 10-15 klatek :) zatem dobór miejsca jest kluczowy i najlepiej jakbyś zrobił kilka takich miejsc 1397004[/snapback] Przeszedlem cala gre na 1024x768 AAx4 AFx8 na sprzecie z podpisu. Caly czas gralem z cl_showfps 1 i specjalnie patrzylem sie kiedy fpsy zaczynaly sie wyswietlac na czerwono do ilu mi zjezdzaja fpsy w na prawde trudnych momentach. I nigdy nie dopatrzylem sie wartosci nizszej niz 20. Chociaz i tak przez 98% czasu gry fpsy byly powyzej 35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soyo2 Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 "A ja nadal prowadze wojne "6600Gt vs. Doom III"!!! Ludzie na moim starym FX 5700 chodzilo lepiej niz na 6600GT Na 6600GT i ustawieniach HIGH 800x600 nie da sie grac a na FX 5700 mozna bylo smigac bez opamietania Mozna to jakos logicznie wytłumaczyc? " No można.Masz syf w kompie i tyle.Ja śmigam na 1024x768 i Ultra i FPS nie spadaja poniżej 50. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umbrella Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Przeszedlem cala gre na 1024x768 AAx4 AFx8 na sprzecie z podpisu. Caly czas gralem z cl_showfps 1 i specjalnie patrzylem sie kiedy fpsy zaczynaly sie wyswietlac na czerwono do ilu mi zjezdzaja fpsy w na prawde trudnych momentach. I nigdy nie dopatrzylem sie wartosci nizszej niz 20. Chociaz i tak przez 98% czasu gry fpsy byly powyzej 35 1397403[/snapback] dzieki to znaczy ze niemusze testowac hl2 a co do dooma 800na600 gorzej od fxa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...