frankenstein Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 ufff, udalo mi sie przedrzec przez caly temat. wlasnie tez dostalem swoje GALAXY. niestety jest na pamiatkach 2,0 :( sa dwa wyjscia DVI, wiec teoria ktora glosi ze karta ktora ma 2xDVI ma tez pamieci 1,6 jest obalona. karty jeszcze nie podkrecalem. zmienilem tylko paste na Ceramique dzis bede zakladal wiatraczek 8cm. w tym miejscu mam prosbe do Tayu i innych posiadajacych Galaxy. mozecie mi wytlumaczyc jak najlatwiej zalozyc ten wiatraczek? ps. czym zastapic te smieszne gumki na pamieciach? pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daru Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 (edytowane) Też mam Galaxy 6600Gt 525/1050 MHz (od dwóch dni). Pamięci Samsung 2,0 ns - może jakaś nowa rewizja :sad: . Interesuje mnie jej wydajność. CHIP w swoich rankingach podaje wynik 3DMark03 - 8962 :blink: , 3DMark05 - 3561 TU u mnie wychodzi 3DMark03 - 8106 i 3DMark05 - 3601. No i nie wiem czy w wynikach testów CHIP-a jest błąd czy moja karta lub system niedomaga. Poprzednio używałem R9550XT, ale z tego co się zdążyłem zorientować 8000 pkt. w 3DMark03 dla 6600GT do jednak dobry wynik, 8900 uzyskuje dopiero przy ustawieniach karty 585/1200 MHz <_< ale 3DMark05 to już 3971 pkt. System: Windows XP, nie najmłodszy ale w miarę zadbany - z łatkami, defragmentacją, używaniem DriverCleaner, chroniony przez antywira i zaporę. frankestein jak Twój egzemplarz spisuje się w markach. aaaa no i próbowałem różnych sterów ForceWare 71.25 (dołączone z kartą), 71.84, 71.89 (ciekawe czy dobrze zapamiętałem numerki) i DNA_ForceWare 76.45 ktore zostawilem w systemie. roznice sa minimalne +- 100pkt. aaaaaa1 jeszcze jedno pytanie, ostatnie :D temp. GPU s ok. 50*idle i 68*stres, przy wiatrczku na 5V ok. 50* idle i 77* stres, niepokoi mnie natomiast, ze karta w okolicach dodatkowego gniazda zsilania mocno sie nagrzewa (parzy, cieplejsza od radiatora na GPU) czy to normalne. Edytowane 6 Czerwca 2005 przez daru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frankenstein Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 Interesuje mnie jej wydajność. CHIP w swoich rankingach podaje wynik 3DMark03 - 8962 :blink: , 3DMark05 - 3561 1483838[/snapback] ja mam swiezutki system przerobiony najnowszym nlitem 1.0 beta1 ale mi sie nie podoba (ta wersja nlite`a i moj system, choc niby swietnie chodzi). wczoraj zarzucilem marka 03 i mam wynik okolo 7800, jednak nie krecilem karty i mam malo ramu ktory w dodatku chodzi na 333 stery jakie mam to najnowsze OFICJALNE, czyli nforce 5.10 oraz forceware 71.89. wyniki z Chipa sa moze na podkreconej karcie albo na jakims athlonie64 4000+ bo raczej niemozliwe zeby ta karta defaultowo na jakims "normalnym" procku miala 9k w `03 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frankenstein Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 dzis bede zakladal wiatraczek 8cm. w tym miejscu mam prosbe do Tayu i innych posiadajacych Galaxy. mozecie mi wytlumaczyc jak najlatwiej zalozyc ten wiatraczek? ps. czym zastapic te smieszne gumki na pamieciach? 1483796[/snapback] odpowie mi ktos???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daru Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 odpowie mi ktos???? 1484040[/snapback] np. w ten sposób. 1. Zdejmujesz radiator z karty 2. Odkręcasz metalową osłonę radiatora, wykręcasz orginalny wentylatorek 3. Mocujesz wentyl za pośrednictwem tuby-rurki z otworem w metalowej osłonie tak aby połączenie wentyla z osłoną było wiatroszczelne :D W tym punkcie nie da się przedstawić dokładnej rady bo możliwych dobrych rozwiązań są dziesiątki, musisz rozejrzeć się po domu lub stworzyć z kartonu tubę o kształcie piramidki z kołnieżami które przyklejasz (klej, taśma dwustronnie klejąca, silikon) z jednej strony do wentyla, z drugiej do otworu w osłonie coolera. 4. Przykręcasz osłonę do radiatora i całość montujesz na karcie 5. Podlanczas wentyl do zasilania i ustawiasz jego obroty na 1000 rpm (no bo ma być cicho) 6. Gotowe - powietrze wtłaczane jest w tubę i dalej zapieprza pod osłoną radiatora pomiędzy żeberkami odprowadzającymi ciepło Osobiście (przynajmniej na razie) skręciłem obroty orginalnego wentylka tak, że go nie słychać, i temp. GPU skoczyła tylko o 10* w górę. Dla świętego spokoju dołożę jeszcze wiatrak 80 mm@1000rpm z drugiej stron karty. I myślę, że styknie bo orginalne chłodzenie jest naprawdę wydajne, tylko ciut za głośne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frankenstein Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 (edytowane) dzieki za odpowiedz jednak juz sobie sam poradzilem. zdjalem takze ta blaszke (z napisem galaxy) i umiescilem wiatrak bezposrednio na radiatorze. temp niewiele spadla ale mam bloga cisze a o to mi chodzilo. w 2d mam 55 zamiast 57 a w stresie 72-74. mam wentyl arcitca z czujnikiem temperatury wiec o regulacje obr. sie nie martwie :) pierwsze testy po @ karta chodzi na 550/550 i w `03 8200 z hakiem stery mam teraz XG 76.45 Edytowane 6 Czerwca 2005 przez frankenstein Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daru Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 (edytowane) dzieki za odpowiedz jednak juz sobie sam poradzilem. zdjalem takze ta blaszke (z napisem galaxy) i umiescilem wiatrak bezposrednio na radiatorze. temp niewiele spadla ale mam bloga cisze a o to mi chodzilo. w 2d mam 55 zamiast 57 a w stresie 72-75. mam wentyl arcitca z czujnikiem temperatury wiec o regulacje obr. sie nie martwie :) 1484480[/snapback] oi przyglądaj się tak chłodzonej karcie. miałem taki sam pomysł (a nawet skleiłem dwa wentyle i umieściłem na odsłoniętym radiatorze tj. bez blaszki) ale temp. zdecydowanie wzrosły. zrób lepiej na początku kilkunastominutowy, następnie kilkudziesięcio minutowy i wkońcu kilkugodzinny monitoring temperatury (RivaTuner) - 3DMarku puszczonym w pętli Radiatory działają na zasadzie odprowadzenia ciepła do "zeberek" które tworzą dużą powierzchnię oddającą otoczeniu ciepło. Wymuszenie obiegu powietrza wokoł tych żeberek zdecydowanie cały proces usprawnia. A w TYM radiatorze nie ma możliwości wymuszenia obiegu powietrza wokół żeberek :D po zdjęciu blaszki. Czyli blaszka musi być i albo do blaszki za pomocą powiedzmy kołnierza mocujemy duży i cichy wiatrak albo zmniejszamy prędkość orginalnego wiatraka do poziomu ciszy. Ja wybieram to drugie, dokładam wentyl z drugiej strony karty i zapuszczam Smarka na noc. jutro podam rozkład temperatury :rolleyes: Edytowane 6 Czerwca 2005 przez daru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frankenstein Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 nie wiem czy sie dobrze zrozumielismy ale ja zostawilem zeberka na radiatorze, nie wywalalem ich. obieg powietrza raczej na nich jest bo wentyl przykrywa cale zeberka a skoro przkrywa to i dmucha na nie :) temp po potrojnej petli marka byl max 74 wiec chyba tez OK. fakt ze uchylilem troche okno bo akurat troche sobie cwicze ale przeciez na dworze jest cieplo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven246 Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 Czy moglibyście mi pomóc w pewnej sprawie? Resety kompa na 6600GT :mur: Link do tematu: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=136865 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 (edytowane) Ja wlasnie przetestowalem swojego Gigabyta 6600GT. Jak narazie No OC, bo czekam na lepsze chlodzenie i wtedy bede cisnal siodme poty :lol: 3DMark 2001 - 21296 markow 3DMark 2003 - 8679 markow 3DMark 2005 - 3620 markow Karta w ogole nie kreconal. Zegary to 500/1000 MHz. Reszta w podpisie :D Aha sterowniki to 77.13. Przesiadlem sie z ATI 9800SE@XT 8x1 i mysle ze sie oplacalo :D Edytowane 7 Czerwca 2005 przez Crusio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daru Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 nie wiem czy sie dobrze zrozumielismy ale ja zostawilem zeberka na radiatorze, nie wywalalem ich. obieg powietrza raczej na nich jest bo wentyl przykrywa cale zeberka a skoro przkrywa to i dmucha na nie temp po potrojnej petli marka byl max 74 wiec chyba tez OK. fakt ze uchylilem troche okno bo akurat troche sobie cwicze ale przeciez na dworze jest cieplo No tak tylko te żeberka są od góry zasklepione :-| , chociaż u mnie temperatura GPU (orginalny wentylek podpięty do 5V czyli mocno obniżone obroty) podczas godzinej gry w DOOM-a 80* +-3* (odczyt z wykresu RivaTuner - hardware monitoring). czyli generalnie te procesory sie specjalnie nie grzeją :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frankenstein Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 (edytowane) czyli generalnie te procesory sie specjalnie nie grzeją :D 1484886[/snapback] nic dziwnego 300MHz w wymiarze 0,11 nie moze sie grzac :) najlepszee w tym wszystkim jest to ze 6600GT ma duuuzo chlodniejsze "plecki" niz 9800 i nie podgrzewa mi CPU :) Edytowane 6 Czerwca 2005 przez frankenstein Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsuyoshi Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Mam pytanie WEntyl na 6600Gt Gigabyte zawsze przy pierwszym uruchomieniu udaje wiertarke czy tylko u mnie tak sie zrobilo ze odrazu Zalmana musialem zalozyc A tak apropo temperatury ja mam 43*c w Spoczynku ( po 4 godzinach w Winie) i 55-60max w stresie Wentylator mam puszczony na 5v 1300 RPM I przy tych obrotach jak widac po temperaturach jest zaje...cie wydajny i po co sie meczyc z 80tkami jak dobra 80tka kosztuje 30zl a Zalman kosztuje 90zl jest to troche niepowiem ale spokoj i cisza i ogulem zajebi..a Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoZy Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Też mam Galaxy 6600Gt 525/1050 MHz (od dwóch dni). Pamięci Samsung 2,0 ns - może jakaś nowa rewizja :sad: . Interesuje mnie jej wydajność. CHIP w swoich rankingach podaje wynik 3DMark03 - 8962 :blink: , 3DMark05 - 3561 1483838[/snapback] Przyczyną jest pewnie lepsza konfiguracje testowa kompa w Chip Labie (tj. szybszy proc, lepsze pamięci ect.) Najlepiej to widać jak się sprawdzi wyniki na standardowym taktowaniu proca i po OC (karta bez zmian oczywiście) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Dzis zakupilem Zalmana VF700Cu. Sprawuje sie swietnie :D Puszczony na 5V jest nieslyszalny. W koncu dzis sobie moglem spokojnie zaczac krecic swoja grafe. Rezultaty w podpisie :D Wynik zgloszony juz do HOF. Czekam na godnych przeciwnikow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Czy instalacja tego zalmana jest skomplikowana? Sam z checia bym kupil Gainwarda 6600GT, tylko ma kijowe chlodzenie i balbym sie troche zmieniac, zeby czegos nie spierniczyc i gwarancji nie stracic :C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincento101 Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zakładnie tego Zalmana wcale nie jest takie trudne. Trzeba troche pomyśleć i da się go sprawnie założyć. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsuyoshi Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Czy instalacja tego zalmana jest skomplikowana? Sam z checia bym kupil Gainwarda 6600GT, tylko ma kijowe chlodzenie i balbym sie troche zmieniac, zeby czegos nie spierniczyc i gwarancji nie stracic :C. 1488620[/snapback] Wyraze sie tak Zakladanie tego Wentylatora jest proste jak jeba.ie najgorsze w tym wszystkim jest to ze te cwaniaczki te seryje wiertarki przykleily do GPU i nawet jak sciagniesz go to czeba jeszcze sie brandzlowac zeby zeskrobac klej z rdzenia najlepiej zapalka a puzniej to juz bulka A co do gwarancji to jak nie uwalisz rdzenia to nic sie nie stanie a przy zakladaniu tego Wentyla nieda sie tego zrobic.Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsuyoshi Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Aha jeszcze jednop przeciez Gainwardy 6600Gt maja jedno chlodzenie na GPU i Mostek hsi jak zmienisz chlodzenie na GPU to co ci mostek bedzie chlodzic najlepiej kup Gigabyte 6600Gt Jest Zajebisty :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umbrella Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 mam pytanko jak chodzi gra GTA San Andreas bo podobno juz wyszla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincento101 Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Ta. Juz można nawet ściągnąć :D A wracając do tematu 6600GT. TO jak myślicie jakim programem najlepiej podkręcac?? Lepiej przez stery i coolbit czy może rivatuner będzie lepszy?? Widać jakas różnice?? :blink: :? A i jak podkręce to gdzie mam testować czy już mam arty?? I gdzie te arty najczęściej się pojawiają w których momentach np. 3demarka. 3demark03 mówią że jest do 4 liter bo nieraz niewykrywa. Mówią ż najlepszy to 3demark 05 jak wy sądzicie?? :rolleyes: Czym testować i w których momentach przyglądać sie czy nie wyskakują arty?? :? BO trudno dojrzeć 3-4 czarne ktopeczki jak niewiadomo gdzie się można mniej więcei ich spowiedzieć. Może ktoś ma screeny jak wyglądają takie artekakty?? Ułatwiołoby to mi życie :lol: THX za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
!exec Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 mam pytanko jak chodzi gra GTA San Andreas bo podobno juz wyszla 1489628[/snapback] Podobno jak na gre z tak beznadziejna grafika ma niemale wymagania sprzetowe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincento101 Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Myslisz że na 6600GT niepójdzie?? Jesli możecie to mi pomórzcie z tym @. Macie wyżej napisane co i jak. Jesli możecie to pomórzcie bo niewiem czym lepiej kręcić. I jak rozpoznać do jakiego poziomu moge podkręcić. Czekam na odpowiedzi i porady. THX za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Commando Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Ja mam Sparkle'a 6600 i jestem bardzo zadowolony.Według mnie nie opłaca sie kupować wersji GT tylko zwykła i zaoszczędzić nawet 350 zł podkręcając ją do poziomu GT.A podkręca się nieźle :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Ja mam Sparkle'a 6600 i jestem bardzo zadowolony.Według mnie nie opłaca sie kupować wersji GT tylko zwykła i zaoszczędzić nawet 350 zł podkręcając ją do poziomu GT.A podkręca się nieźle :D 1490436[/snapback] chyba z FC ... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 hmm krecie tak jak ten demon ORB :D HaHaHa !! xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincento101 Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Czy mógłbym was prosić o to abyście powiedzieli mi jakim programem dobrze kręcić?? Jaki jest najlepszy czy to bez różnicy?? I jak sprawdzić kiedy są artekakty i czym. THX za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsuyoshi Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 Czy mógłbym was prosić o to abyście powiedzieli mi jakim programem dobrze kręcić?? Jaki jest najlepszy czy to bez różnicy?? I jak sprawdzić kiedy są artekakty i czym. THX za pomoc. 1490611[/snapback] To bez róznicy czym sie kreci Rive z rególy sie instalóje zeby odblokowac dodatkowe potoki w kartach Najlepiej sciagnij sobie Zmodowane sterowniki OMEGA NGO lub jakies inne i podkrecaj sterownikami bedfzie ten sam efekt co do Artefaktow to tez nie wiem czym to sprawdzic takze ci nie pomoge. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincento101 Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 A czy naprzykład jakieś stery omega byłby by lepsze od ForceWeare+ colbits?? Czy na sterach omegi by się naprzykład NFSU2 nie przycinał?? Czy to wina gry?? A i wogóle to które sa lepsze?? Omegi czy te od NV?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlawy Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 nfs zawsze ci bedzie przycinał bo jest zrąbany engine to jest gra na konsole człowieku a na komp jest zrobiona kiepska konwersja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...