jarovnik Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 (edytowane) Witam. Założyłem zalmana na mojego Galaxy, następnie pensetą przykleiłem radiatory na chip oraz na pamięci środkowe. Na pamięci skrajne założyłem medziane radiatory które zostały mi po karcie z kościami prostokątnymi. Ze względu na prostokątny kształt radiatora mieści się on całą powierzchnią na kości i odsłania powierzchnię na którą nie założy się nic gubszego niż 1,5 mm. Moim zdaniem to jedyne wyjście, jak będę miał aparat ok. wtorku to mogę wysłać zdjęcie na maila. Kręci się super. A te dwie skrajne kości są chłodniejsze od Zalmana, polecam. Temperatura 43 stopnie. Edytowane 19 Czerwca 2005 przez jarovnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umbrella Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 zaklada sie zalmana o 180stopni tylko uwaga na slot pci bo moze jakis kondek chaczyc potem dolepiamy orginalne radiatorki oto cala filozofia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 po długich namysłach jednak kupiłem karte Leadteka Winast 6600GT TDH, niby jest minmalnie wolniejsza od Gigabyte bo ma taktowanie 900Mhz pamięci, ale za to temeratuta najmniejsza ze wszystich 6600GT :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umbrella Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 (edytowane) po długich namysłach jednak kupiłem karte Leadteka Winast 6600GT TDH, niby jest minmalnie wolniejsza od Gigabyte bo ma taktowanie 900Mhz pamięci, ale za to temeratuta najmniejsza ze wszystich 6600GT :). 1505636[/snapback] to znaczy jakie masz temperaturki bo ja na mojej bije rekordy aha jeszcze jest jedna mozliwosc zamatowania tego zalmana dac jakas miedziana plytke miedzy gpu a zalmana i wtedy napewno wejda radiatorki tylko niewiadomo jak z temperatura Edytowane 20 Czerwca 2005 przez Umbrella Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 (edytowane) U mnie spadek na WinFast-cie po zamontowaniu Zalmana VF700-AlCu to około 20 stopni. Max przy graniu w 3D na oryginalnym chłodzeniu to 82-83C a teraz 59-62C (przy wiatraq na 5V). W systemie 34-36C (zależy od temp. dnia :wink:) No i rdzeń wykręcił się bez artów do 585Mhz, czyli jestem kontent z zakupu :D ... Edytowane 20 Czerwca 2005 przez southorn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magx2k Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 southorn Wypada pogratulować wypasionej wykręconej grafy. Właśnie się zastanawiam nad zakupem tego Zalmana.... ale chyba poczekam na znacznie tańszą podrubkę od Pentagrama FreeZone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umbrella Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 ten Pentagrama FreeZone strasznie bedzie sie kurzyl przez te pofalowane listki radiatora watpie zeby przebil zalmana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincento101 Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 Więdz tak u mnie klamka zapadła :D VF700Cu już zamówiony :D A co do Miedzianej płytki to głupi pomysł. Ponieważ pamięci się zaczną troche lepiej kręcić ale rdzeń znów stanie. A przecież większe korzyści są z podkręcania GPU w przypadku 6600GT niż mem. A właściwie to jak jest?? Lepiej kręcić mem czy GPU na 6600GT?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlawy Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 o lol ile razy to już było? GPU daje wiekszego kopa niż pamieci ale do pełni efektu trzeba(a raczej dobrze by było) kręcić oba czyli RAM i GPU dlaczego uważasz ze miedziana płytka to zły pomysł? przecież miedź bardzo dobrze przewodzi ciepło i straty temp nie powinny być dużę no moze 2-3*C a jak można by wtedy wiecej mem podkręcić to myśle ze sie opłaca :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 (edytowane) no więc karta w windzie trzyma temp. GPU 41-42 C, po odpaleniu giery i pograniu troche to temp podnosi sie gdzies do ponad 50C więcej nieodnotowałem :) może i jest większa ale niegrałem jeszcze bardzo długo,aha w budzie na tyle 2 wentyle Papsty, jeden boczny, w linku test kart 6600gt i temp. http://www.hardwarezone.com/articles/view....551&cid=3&pg=20 Edytowane 20 Czerwca 2005 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alcapone Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 panowie mam problem :| te nowe modele gainwarda ultra/1960 xp (6600gt agp) nie maja kontroli obrotow wentylatora :| bah. wpadlem na pomysl: przejsciowka z dwoch pinow na trzy piny => kontroler obrotow => podpiecie do plyty glownej. jakos tak. dzialalo by to? (kontroler obrotow taki jak jest przy wentylach pentagrama) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umbrella Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 (edytowane) a wiec wsadzilem plytke miedziana z obu stron posmarowalem arctic ceramique i temp wcale nie podskoczyla 38 po tweaku 38 no 39stopni a radiatorki pasuja jak ulal apropo plytki miedzianej to trza uwazac na dokrecenie zalmana bo sie karta ugina mysle zeby zrobic z drugiej strony jakies oparcie zrobic tak jak to jest w arctic silencer tylko w 6600gt sa jakies elrmety sorka za pisownie :D Edytowane 20 Czerwca 2005 przez Umbrella Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magx2k Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 Umbrella No tego jeszcze brakowało żeby Pentagram koszcił połowe tego co Zalman i był od niego lepszy. Wystarczy że ceną go zabije :) a wydajność ma porównywalną różnica błędu pomiarowego 1-2 'C ! ! Za to najdroższy model ma koszcić 85zł to jest 50-55zł taniej od Zalmana a fałdy na listkach maja na celu zwiększenie powieżchni odprowadzającej ciepło ! ! 3-4 razy w miesiącu pędzel i 20 s na czyszczenie blaszek tak robie z moim Pentagramem ,czy to tak dużo wysiłku ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umbrella Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 magx2k no to sa tylko takie moje spostrzezenia zobaczymy jak wyjdzie w testach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincento101 Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 Umbrella to może być nawet spoko. Tylko jakby przykleić na klei termoprzewodzący płytke do zalmana było by jeszcze lepiej :D :lol: Tylko wiadomo klei nie przewodzi tak ciepła jak pasta:D Ale zawsze to by bezpieczniej było :lol: że się niewyślizgnie :D Jesli możesz to podaj zdjęcie/ wymiary płytki którą wsadziłeś ewentualnie gdzie ją kupiłeś :lol: A i jak możesz to zapodaj zdjęcia jak to wygląda :D :D Chciałbym to zobaczyć. Do mnie zalman już powinien dotrzeć w środe max. Czekam na podpowiedź. Może i ja coś zdziałam. Jeśli możesz to odezwij się do mnie na gg: 5741851. Czekam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umbrella Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 (edytowane) aparatu niestety niemam plytka miedziana dalem na probe plytka to kawalek okragly miedzi wygrzebany ze szpargalow i wyczyszczony czyli taka prowizorka a jesli chodzi o wyslizganie to jest raczej nie mozliwe moim zdaniem to najlepiej zeszlifowac te orginalne zalmana i tak kiedys zrobie ale narazie wszystko sie ladnie trzyma a co do pasty to tu lepiej dac arctic silver tylko niestety mam arctic ceramique Edytowane 20 Czerwca 2005 przez Umbrella Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincento101 Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 Szkoda że niemasz aparatu. Ale na gg się odezwać możesz :D Ja może tez sobie coś takiego zrobie :D Ale pierw musze dostać tego VF700. A powiedz mi o co chodziło z tym zeszlifowac te orginalne zalmana?? Możesz rozwinąć dalej tą myśl?? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umbrella Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 (edytowane) jak zeszlifujesz te radiatorki zalmana to wejda tobie bez zadnej plytki aha jak sie tak przygladam to nawet jak mialbym aparat to praktycznie nic niewidac ze ta plytka jest teraz o dziwo zeszla mi temp 36/37 w windzie praktycznie mniej niz mialem bez tej plytki albo poprostu zimno sie zrobilo Edytowane 20 Czerwca 2005 przez Umbrella Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincento101 Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 A duzo trzeba je szlifować?? I to z góry trzeba poszlifować cz z dołu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umbrella Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 (edytowane) nie tylko z gory bo na dole czyli na styku masz ta tasme samoprzylepna chociaz na styku ladniej by to wygladalo bo ten kolorek niebieski zeszlifujesz 2mm a radiatorki maja 5mm a tyle miejsca masz na oko na tym zdjeciu http://www.avidphotography.com/misc/Zalman...s/CRW_2333.html a tu gostek kanapke zalmana na 6600gt agp zalozyl http://img125.echo.cx/my.php?image=p10100042jc.jpg Edytowane 20 Czerwca 2005 przez Umbrella Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 (edytowane) magx2k dzięki za gratulacje, trafił mi się całkiem niezły egzemplarz (przy okazji: z Allegro za 600zł :D). Zalmana dla odmiany :wink: kupiłem z Aukcje24.pl za 65,50zł (z laboratorium Chip-a) czyli wszystko z drugiej ręki i pięknie zasuwają razem... Ciekawe jak wypadną Pentagram-y no i ich cena. Jeśli tak jak seria QVC na procesory w porównaniu z Zalmanem to będą to regularnie wstawiane chłodziwa na grafiki. ... Edytowane 20 Czerwca 2005 przez southorn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincento101 Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 (edytowane) No fakt po cenie niezłej wyrwałeś. JA tez zresztą za 619zł kupiłem nówke może firma nienajlepsze ale działa. Zresztą pococ mi firma?? Jak ja niegram na firmie tylko na karcie :lol: Aby dobrze działała i się @ to jest ważna. A przygodę zaczne dopiero z obecnością VF700Cu. NArazie na standard doszłęm do 540/1140. Przy 560 rdzeń się wykrzaczał a 550 nietestowałem :cry: Ale pamiętam że w NFSU2 przy 540/1140 wykrzaczył się komp chociaż wszystkie marki przechodził ok. :blink: Ale wiocznie zaciepło było. Myse żę z zalmanem będzie 560/1150 :lol: Panowie juz zalman na dniach będzie a ja zabardzo niewiem w czym mam spradzac te artefakty?? W 3demarku?? :D Jak tak to którym i na jakie miejsca zwracać szczególną uwage?? Chyba niemyslicie że przez kilks sekund zobacze 5 małych czarnych kropeczek :D . Musielibyście mnie poinformować czym to sprawdzić??? P.S A wasze karty chodza na codzień w grach na takich ustawieniach jak w podpisach?? Czy to tylko do 3demarków?? A w grach o ile obniżacie?? :D Edytowane 20 Czerwca 2005 przez wincento101 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umbrella Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 wincento101 pytales jak miejwiecej spilowac te radiatorki gosciu to coprawda niechlujnie zrobil ale sam ocen http://www.eirikso.com/wp-photos/DSC02380.jpg http://www.eirikso.com/wp-photos/DSC02384.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 zalozyl ktos na 6600GT PCIE jakis radiator od intela albo cos w tym style ?? jesli tak to prosilym o fotki i opis jaki radiator i co trzeba bylo przerabiac / dorabiac zeby pasowalo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincento101 Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 THX umbrella nawet spoko spiłował :D Ciekawe naczym piłował czy na szlifierce czy pilnikiem. Ja mam taka szlifierke do ostrzenia noży i z drugiej stronki do cięcia. MYśle że dobrze by się spiłowało na tym do ostrzenia noży :D Jak tylko przyjdzie zalman to coś wycuduje :D Tylko ciekawei mnie jak on to piłował i skąd wiedział ile piłować?? A jak naprzykład VF700CU jest złożony to da się jak on jest założony założyć radiatorki na mem?? Jak się je spiłuje nawet?? Czy trzeba zdejmować VF700VCu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umbrella Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 no wtedy bedzie to utrudnine poprostu pilujesz i przykladasz zalmana i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlawy Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 no więc karta w windzie trzyma temp. GPU 41-42 C, po odpaleniu giery i pograniu troche to temp podnosi sie gdzies do ponad 50C więcej nieodnotowałem :) może i jest większa ale niegrałem jeszcze bardzo długo,aha w budzie na tyle 2 wentyle Papsty, jeden boczny, w linku test kart 6600gt i temp. 1506061[/snapback] o kurde! zrobilem temperature trick na mojej grafie i patrze a tu ... 52*C w windzie :blink: wiec masz wyczesane tempratury, ja też tak chce .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincento101 Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 Panowie a co myslicie o tym żebym sobie postawił wentyla na patyczkach do uszu?? Zdejmne tą białą wate i na samym plastiku postawie. Czy ten plastki przypadkiem się nieroztopi?? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umbrella Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 Qlawy ja jak mialem orginalny wiatraczek leadteka to mialem w windzie 56 a stres najwieksza zanotowana to 107stopni rivatuner czekalem czy karta padnie ale nic dziala dalej a dziwne bo jak sprawdzalem organoleptycznie to byla chlodniejsza w stresie niz 9800 cos mi sie wydaje ze te czujniki cosik oszukuja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 (edytowane) panowie mam pytanie co sie dzieje z wydajnością mojej karty ?, odpalam GTA San Andreas w 1024x768, detale High tnie, odpalam Doom III w 1024, High tnie framerate spada do 20 paru klatek :/ co sie cholewka dzieje czy ta karta jest taka słaba ? na moim GF4 tit 4200 GTA San Andreas szybciej chodził?, jedynie 3Dmark 2003 daje rade. ? mam najnowsze sterwoniki Nvidi 71.89, Edytowane 21 Czerwca 2005 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...