Skocz do zawartości
Slayer

Geforce 6600 GT - AGP

Rekomendowane odpowiedzi

Porobiłem jak poradziłeś i... po 2 minutach gry w NFSU2 stanął obraz, ryk silnika trochę powył i restart kompa :mur: :mur: :mur:

1. Czy temperatury są w normie? (max to 60*C na procu w czasie obciążenia, np. programem super pi)

TAK - Cieszymy się

NIE - Przedmuciach!emy wnętrze komputera z kurzu (sprężonym powietrzem), jak nie pomoże wymieniamy qler na procesorze

2. Czy napięcia są w normie? (FAQ) do zmierzenia pod obciążeniem np programem speed fun.

TAK - Cieszymy się

NIE - wymieniamy zasilacz

3. Czy przypadkiem nie masz podkręconej zbytnio karty? Niekiedy mimo braku artefaktów, komp potrafi się zawiesić przy zbyt wysokich taktowaniach.

4. Do kiedy komp był stabilny? Co w nim zrobiłeś, lub wymieniłeś że przestał być?

5. Leborg jest dosyć znany, z tym lubieniem nie jest zadobrze, no wiesz gość za bardzo uważa się za pr0 :P

EDIT: a właśnie, wyłącz Fast Writes w biosie i sterowniku, s.A ponoć go nie lubi, mój w każdym razie nie lubił. Co do zwiększania szybkości AGP to ponoć pomaga na płytach z NF3, ty takiej nie masz, ale jak chcesz możesz go trochę podbić, nie powinno się nic stać. U mnie z racji zablokowanego dzielnika mam 72-73MHz i jest full stabilnie i jeszcze żadna karta nie poszła mi do piachu, ale nie polecam takiego hardcoru ;)

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Leadtek u mnie na zwiechy i fezzy pomogla zmiana AGP freqency na 67 i wylonczenie Fast Write.

Nie wiem ktora z tych zmian usowa zwiechy, a moze obydwa razem?

Jutro do tego dojde :)

Edit: Moze Ameryki nie odkrylem, ale 6600 na AGP strasznie sa kaprysne :lol:

Edytowane przez Xan02

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Leadtek u mnie na zwiechy i fezzy pomogla zmiana AGP freqency na 67 i wylonczenie Fast Write.

Nie wiem ktora z tych zmian usowa zwiechy, a moze obydwa razem?

Jutro do tego dojde :)

Edit: Moze Ameryki nie odkrylem, ale 6600 na AGP strasznie sa kaprysne :lol:

własnie:/ dla posiadaczy Winfastów 6600 gt jak u was z temp. na defaultowym chłodzeniu po o/c?

btw.nie wiem czemu na winfastach na agp w stosunku PCI-E obniżono taktowanie pamiatek o 50mhz, chyba ma to służyć temu,żeby pokazać laikom ze ta na PCI-E bardziej wydajna :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

własnie:/ dla posiadaczy Winfastów 6600 gt jak u was z temp. na defaultowym chłodzeniu po o/c?

btw.nie wiem czemu na winfastach na agp w stosunku PCI-E obniżono taktowanie pamiatek o 50mhz, chyba ma to służyć temu,żeby pokazać laikom ze ta na PCI-E bardziej wydajna :angry:

Hm...ja na taktach 500/1000MHz mam temp. w stress na GPU ~70'C :P a na 550/1050MHz cos kolo 72-74'C :P Wszystko na standardowym chlodzeniu :)

UPDATE:

Ehhh...prawie standardowym ;) Przesmarowalem rdzen i mostek HSI pasta AS5 :P

Edytowane przez Klosiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klosiak, dzieki, bo muj kumpel ma w stressie koło 80 po lekkimo/c :blink: a wszystko standardowe nawet mostka pastą nie tegował, widocznie ma beton zamiast pasty:D ale w sumie cyrkulacji powietrza w budzie nie ma za dobrej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ejj.. powiedzcie mi co jest grane bo ja zaraz zawalu dostane .. :/ jak robie na standardowych ustawieniach procka czyli na 3,2 GZ to wszytsko extra . .jak podkrece ponad 3,4 GHZ procka oczywiscie to jush mam mniej klatek w tym pierwszym tescie i caly wynik o dupe potluc . .jak by byl na standardzie .. wiec co tutaj nie paci .. fakt nie przeinstalowywalem systemu po zmienie proca. .no ale to chyba nie ma za wielkiej roznicy .. :/ chcial bym zrobic na 4GHZ ale nie ma mowy mam niej pkt niz na 3,2 jak myslicie czy moze to byc wina zasilki ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ejj.. powiedzcie mi co jest grane bo ja zaraz zawalu dostane .. :/ jak robie na standardowych ustawieniach procka czyli na 3,2 GZ to wszytsko extra . .jak podkrece ponad 3,4 GHZ procka oczywiscie to jush mam mniej klatek w tym pierwszym tescie i caly wynik o dupe potluc . .jak by byl na standardzie .. wiec co tutaj nie paci .. fakt nie przeinstalowywalem systemu po zmienie proca. .no ale to chyba nie ma za wielkiej roznicy .. :/ chcial bym zrobic na 4GHZ ale nie ma mowy mam niej pkt niz na 3,2 jak myslicie czy moze to byc wina zasilki ??

pojsc superpi i ozbacz czy ci bledu nei wywali, moze proc sie przekreca... a zasilke jaka masz bo w sigu znalezc nie moge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o ram to tak zmienily sie mialem 2,3-3-3-7 aa teraz mialem 2,5-4-4-8 ale jush sobie ustawilem na tyle ile wczesniej bylo .. ale zawsze moge dac 5:4 wtedy jest 250 cpu 200 ram ja nie rozumiem dla czego mark nie lapie na tych ustawieniach .. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Posiadam kartę Galaxy z pamięciami 1.6ns Jednak zauważylem, iż przy standardowych taktowaniach jak i przy lekko podniesionych (1150MHz) pamięci te strasznie się grzeją w trakcie grania (stwierdzone organoleptycznie, czyli po 2 sekundach trzymania palucha parzą tak że pomiar trza zakończyć). Zastanawiam się jak najlepiej schłodzić te pamięci nie zmieniając fabrycznego coolera na rdzeniu (w stresie na rdzeniu mam 56*C).

Wspominam o chłodzeniu rzdzenia gdyż ten cooler zachodzi częściowo na pamięci.

I tu proszę Was o pomoc:

* kupić jakieś radiatorki i je przypiłować (czy to coś da jeżeli taki radiatorek bedzie tylko na części kości, a druga będzie się grzać po staremu);

* zamontować wentylator nawiewający na te kości pod kartą;

* nie przejmować się temperaturą sokro arty są dopiero od 1200 (choć teoretycznie pamięci powinny iść na 1250 bez problemu);

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Edytowane przez Hedrox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu proszę Was o pomoc:

* kupić jakieś pamiątki i je przypiłować (czy to coś da jeżeli taki radiatorek bedzie tylko na części kości, a druga będzie się grzać po staremu)

hmm to jest mysl kup pamiątki i je przypiłuj :D:D polecam samsungi :P a tak serio jak juz tak bardzoe chesz schłodizc pamieci to kup niebieskie zalmanki chyba 8sztuk koszuje w granicach 30pln wiec to nie jest az taki wydatek ale jak mocno nie krecisz to to nie wiem czy jest sens przejmowac sie tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm to jest mysl kup pamiątki i je przypiłuj :D:D polecam samsungi :P a tak serio jak juz tak bardzoe chesz schłodizc pamieci to kup niebieskie zalmanki chyba 8sztuk koszuje w granicach 30pln wiec to nie jest az taki wydatek ale jak mocno nie krecisz to to nie wiem czy jest sens przejmowac sie tym.

Hm...a te Zalmany dalaby cos moim kijowym infineonom ??? Max co z nich moge wycisnac to 1075/1080MHz :mur: i to tez nie zawsze bo jak rdzeniu dam 565MHz to pamieciu juz sie slabiej kreca :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak resy dalej sa :angry:

Zaciekawiony ich powodem zainstalowalem Motherboard Monitor i... troche pradow brakuje.

+12, +3.3, +5V spadaja poza norme ATX. Jednak Megabajt 3500Watt idzie w odstawke.

Kupuje Modecoma350Watt bo po zakupie Galaxy :) brak funduszow na cos lepszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm...a te Zalmany dalaby cos moim kijowym infineonom ??? Max co z nich moge wycisnac to 1075/1080MHz :mur: i to tez nie zawsze bo jak rdzeniu dam 565MHz to pamieciu juz sie slabiej kreca :(

Jak się u ciebie objawia granica oc, bo u mnie jest wszystko pięknie cacy i wogule np. przy 1050 (więcej nie prubowałem), po czym po 2-3min. gry/smarka pojawia się kilka artów, zwis i reset kompa :? Myślę że to jednak ma związek z temperaturą pamięci (GPU max.75*C). Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Klosiak, mam te radiatorki na pamięciach, ale nic nie dały (również na mojej karcie są pamięci Infineon :mur: )

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się u ciebie objawia granica oc, bo u mnie jest wszystko pięknie cacy i wogule np. przy 1050 (więcej nie prubowałem), po czym po 2-3min. gry/smarka pojawia się kilka artów, zwis i reset kompa :? Myślę że to jednak ma związek z temperaturą pamięci (GPU max.75*C).

Hm...jak przesadze z OC pamieci to w pewnym momencie wszystko chodzi cacy ale wolniej...wynik w Smarku zamiast ~9000pkt jest ~6000pka a potem jak sie test skonczy to nie moge zmienic taktowania pamieci w RivaTuner i musze zrestartowac kompa :) Dodam ze wykresy tatowania z RivaTuner nie pokazuja zeby cokolwiek zwalnialo ;)

Jak za mocno przetaktuje GPU to po porstu mam arty w 3Dmarku :) Bardzo dobrze je widac w tescie mother nature ;)

Zwisy karty zaobserwowalem gdy pamieci podkrecilem do ~1090MHz...wtedy komp chwile pochodzil i sie zacial ;)

GPU na 600MHz chodzi ale sa masakryczne artefakty :) Najwyzsza temp. na GPU jaka zanotowalem do 75'C :)

@Klosiak, mam te radiatorki na pamięciach, ale nic nie dały (również na mojej karcie są pamięci Infineon :mur: )

Pozdrawiam

Thx za info...w takim razie nie bede dokladal do interesu i dam sobie spokoj z OC mojej karty :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Kordłel Łoker mierzy napiecia miernikiem.

Ty tez powinienes tego sprobowac, bo, wyobraz sobie, motherboard monitor mozna o kant dupki rozbic jesli chodzi o napiecia.

Zmierzylem mierniczkim linie zasilajaca grafe(na tym kablu jest tylko ona):

+12 to jest ok, nawet z cos ponad, ale +5V jest sada w obciazeniu do 4,64 momentmi, ale wgrach zawsze ponizej 4,68V :-|

Cy to moze byc zrodlem restartow?

Restartuje mi sie po dlugiej pracy kompa, pod Windem nigdy, zawsze w grach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmierzylem mierniczkim linie zasilajaca grafe(na tym kablu jest tylko ona):

+12 to jest ok, nawet z cos ponad, ale +5V jest sada w obciazeniu do 4,64 momentmi, ale wgrach zawsze ponizej 4,68V :-|

Cy to moze byc zrodlem restartow?

Restartuje mi sie po dlugiej pracy kompa, pod Windem nigdy, zawsze w grach

a weź zainstaluj speedfaan i daj zapis napięć do loga :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobil bym jakies testy OC, ale puki tych zwiech niwe wyeliminuje i PSU nie wymienie dam se na wstrzymanie.

Wytlumaczcie mi jedna kwestje. Cz Bloom i HDR to to samo? W opcjach Aoe3 znalazlem tylko Bloom. Po jej aktywacji wszystko pieknie sie odbija i mieni.

@V1rU$® Luknij na skrzynke :)

Edytowane przez Xan02

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na Everest

+3.3V skacze do 3V, a +5V do 4.5V, na +12V caly czas 12V i do 12.5V.

Czy tak male wachania napiec moga byc przyczyna resow i wywalania z gier, karta graficzna z Molexa pobiera glownie +5V, czy +12V? Bo to drugie mam w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na Everest

+3.3V skacze do 3V, a +5V do 4.5V, na +12V caly czas 12V i do 12.5V.

Czy tak male wachania napiec moga byc przyczyna resow i wywalania z gier, karta graficzna z Molexa pobiera glownie +5V, czy +12V? Bo to drugie mam w normie.

Hm...z tego co widze to nie sa male wahania :) Mozliwe ze sa przyczyna resetow i wywalania z gier :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czas zmienic zasilacz ale chyba nie sprowales mojej metody i nie sprawdzile czy wtedy bylyby resety bo bylbys pewniejszy!

jzu sie chwale: dziaaj z krakowa wylatuje do mnie paczuszka z tym psrzetem: http://allegro.pl/show_item.php?item=84203425 bede ja mial na testy przez jakis tydzien:) woiec zobaczymy na co stac galaxy z zalmankiem nbo i dodam ze jzu nowy porcek lezy obok mnie venice 0517 epaw wiec 3dmarki niech drza:) postaram sie uzyskac wysokie taktowania i wejsc w 2k3 powyzej 10k w 2k5 na 4,5k a jezeli chodzi o 2k1 to 24 hce uzyskac!!!!!!!

Edytowane przez pcmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi