LPKorn3324 Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 hmm robi się mat bałagan z tymi pytaniami ale ja dorzuce swoje 3 grosze :) : w przyszłym tygodniu zamieżam kupić GF 6600GT, na celowniku (na 99%) mam Galaxy z 1.6ns ze standardowym chłodzeniem oraz tak można powiedzieć bardzo zapasowo GT od Asusa . W tym momencie pojawia się pytanie o chłodzenei galaxy bo zamieżam kupić w proline i tam w komentach ostatnio 3 osoby napisały iż po godzinie pracy odkleja się wiatraczek- miał ktos taki problem? Bardzo by mi nie pasowało latanie potem ze zwrotem i czekanie na serwis... A i jeszcze jedno- jak ma się pobór prądu 6600GT do radka 9500Pro? Oba potrzebują dodatkowe zasilanie wiec napewno wielkei różnice to nie są w każdym razie pytam bo mój zasilacz jakiś super nie jest ale jak dotąd wystarczał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan02 Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Co, jak co ale z wlasnego doswaidczenia wiem ze pobor podkreconej 6600GT(Galaxy Ultimate :-P ) jest na poziomie 6800 12/5 :mellow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JestemNoobem Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 (edytowane) hmm robi się mat bałagan z tymi pytaniami ale ja dorzuce swoje 3 grosze :) : w przyszłym tygodniu zamieżam kupić GF 6600GT, na celowniku (na 99%) mam Galaxy z 1.6ns ze standardowym chłodzeniem oraz tak można powiedzieć bardzo zapasowo GT od Asusa . W tym momencie pojawia się pytanie o chłodzenei galaxy bo zamieżam kupić w proline i tam w komentach ostatnio 3 osoby napisały iż po godzinie pracy odkleja się wiatraczek- miał ktos taki problem? Bardzo by mi nie pasowało latanie potem ze zwrotem i czekanie na serwis... A i jeszcze jedno- jak ma się pobór prądu 6600GT do radka 9500Pro? Oba potrzebują dodatkowe zasilanie wiec napewno wielkei różnice to nie są w każdym razie pytam bo mój zasilacz jakiś super nie jest ale jak dotąd wystarczał. Kolego Korn ja właśnie też czytałem wiele komentarzy o łamiących się, odklejających wiatraczkach dla tego poluje na wersje Geforce 6600GT Ultimate z Zalmanem. Zalman sie na pewno nie połąmie a ponad to jest cichszy no i zalman to zalman pozatym widziałem gdzieś zalmana ultimate za 562 zł i niemoge znaleść tego sklepu ;/ Tak swoją drogą to zastanawiam się nad 6600Ge z Zalmanem i pamięciami 1.6ns (ale tego to już wogóle trudno wykosić). Jak znajdziesz gdzieś Ultimate z zalmanem ( pamięci 1.6ns) albo 6600GE z zalmanem ( i pamiątkami 1.6 ns ) to daj znać. Ja jak coś znajde to dam znać. Edytowane 2 Marca 2006 przez JestemNoobem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 ... ja też zmieniłem napięcie od strony biosu, sprawdziłem miernikiem i nie odnotowałem podwyższenia napięcia na GPU. Jedyne co pozostaje to "ołówek - mod" :D lub wlutowanie potencjometru. Pozdrawiam. Zmiana napięcia(przez edycje BIOS-u) może nie działać z każdą kartą -wystarczy że producent zastosował inny układ kontroli napięcia i mod niczego nie zmieni pomimo tego ,że obydwie kart to 6600GT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Zmiana napięcia(przez edycje BIOS-u) może nie działać z każdą kartą -wystarczy że producent zastosował inny układ kontroli napięcia i mod niczego nie zmieni pomimo tego ,że obydwie kart to 6600GT. Czyli możliwe że u mnie to podziałało? Jak bedę miał czas to testa zrobię (bo dziś znowu nie było :?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Czyli możliwe że u mnie to podziałało? Jak bedę miał czas to testa zrobię (bo dziś znowu nie było :?)Miernik da 100% pewność -tymczasem możesz to sprawdzić RT-opisałem to właśnie w topicu 6600/6600GT, jeżeli faktycznie zmiana cos da -powinno to byc widoczne na wykresach. Tak w ogóle, to 6600GT mają napięcie dochodzące do 1,46V . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_ka Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Zmiana napięcia(przez edycje BIOS-u) może nie działać z każdą kartą -wystarczy że producent zastosował inny układ kontroli napięcia i mod niczego nie zmieni pomimo tego ,że obydwie kart to 6600GT.Dokładnie tak jak piszesz. Zmiana napięcia od strony bios'u (z tego co czytałem na forach) działa na Gainward'ach, natomiast nie spotkałem się jeszcze z Leadtek'iem, któremu dało by się podnieść napięcie przez edycję bios'u. Może faktycznie są serie, które miały inny układ kontroli napięcia. Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Dokładnie tak jak piszesz. Zmiana napięcia od strony bios'u (z tego co czytałem na forach) działa na Gainward'ach, natomiast nie spotkałem się jeszcze z Leadtek'iem, któremu dało by się podnieść napięcie przez edycję bios'u. Może faktycznie są serie, które miały inny układ kontroli napięcia. Pozdrawiam :) W moim Leadteku A6600GT TDH 128MB nie da sie zmienic napiecia na GPU przy pomocy moda BIOSu :) GPU rev.A4 i pamieci Infineon (sa beznadziejne :( ) :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sssaku Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Prosze o szybka i konkretna odpowiedz jak i czym najszybciej podkrecic te karty bo sam siedze w obozie ATI a nie chce mi sie grzebac tych wszystkich stron dla kumpla czy jest tu cos takiego jak ATI TOOL gdzie sie podkreca i od razu sprawdza czy sa arty czy tylko RIVA TUNER i podobne a potem 3DMarki i gry zeby sprawdzic czy nie ma artow?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 (edytowane) gdzes słyszałem a akurat ta opcaj ati toolsa z wykrywanie artow to działa tez pod nv ale nie wiem tego 100% bo nie sprawdzałem ale najlepszym sposobem jest riva+3dm Edytowane 4 Marca 2006 przez Kvaz! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlawy Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 A i jeszcze jedno- jak ma się pobór prądu 6600GT do radka 9500Pro? Oba potrzebują dodatkowe zasilanie wiec napewno wielkei różnice to nie są w każdym razie pytam bo mój zasilacz jakiś super nie jest ale jak dotąd wystarczał.6600GT nie jest super potworem, non O/C bierze 60W wiec nie aż tak dramatycznie dużo :wink: oczywiście mówimy o full load, wiadomo ze idle bierze mnie W bo i takty mniejsze(to napewno) i V mniejsze(a za to głowy nie dam ;) ) :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 qrde wynikł inny problem- nie moge dostać u mnie w poznaniu tej galaxy- ani komputronik nie ma ani w proline nigdzie!? :( POczekam jeszcze parę dni bo być mozę w proline pojawi się ale jak nie to nie wiem co mam brać, Asusa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caehl Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 qrde wynikł inny problem- nie moge dostać u mnie w poznaniu tej galaxy- ani komputronik nie ma ani w proline nigdzie!? :( POczekam jeszcze parę dni bo być mozę w proline pojawi się ale jak nie to nie wiem co mam brać, Asusa? wątpie żeby była dostawa w proline ja już dawno czekałem, nie było wiec wziałem asusa. Na razie podkreciłem go na 585 i 1100 i bez artów na razie, jak bym chłodzonko zmienił było jesce lepiej. Winfast tez ok ma cichsze chłodzenie z lekka od asusa bo ten dosyc głosny jest, jak wezmiesz asusa nie powinienes sie zawiesc;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 wątpie żeby była dostawa w proline ja już dawno czekałem, nie było wiec wziałem asusa. Na razie podkreciłem go na 585 i 1100 i bez artów na razie, jak bym chłodzonko zmienił było jesce lepiej. Winfast tez ok ma cichsze chłodzenie z lekka od asusa bo ten dosyc głosny jest, jak wezmiesz asusa nie powinienes sie zawiesc;) :/ generalnie w tym galaxy kuszą mnie pamiątki 1.6 ns które we większości wypadków lecą na 1200MHz i czasami wyżej. Nie wiem jak ma sie to wypadku asusa czyli jakie pamięci on montuje i jak sie ma wydajność 1100 vs 1200 bo jeżeli nie jest to z testach jakaś ogromna róznica to chyab rzeczywiście skuszę sie na asusa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Mam w tej chwili ASUS`a N6600GT. Pamięci to Samsungi 2,0, więc na 1200 szansa bez vmoda jest bliska zeru. Wadą tej karty jest baaardzo głośne oryginalne chłodzenie, ale 3-letnia gwarancja za 500 złociszy jest w stanie to zrekompensować. Chłodzenie zawsze można zmienić na Zalmana i po kłopocie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 ok to mam pytanie do tych którzy na swoich kartach mogą dobić do 1200MHz- jaka jest różnica w wydajności pomiędzy 1100 a 1200hz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caehl Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 ok to mam pytanie do tych którzy na swoich kartach mogą dobić do 1200MHz- jaka jest różnica w wydajności pomiędzy 1100 a 1200hz? hm nie jest tak bardzo duza ale zawsze troche jest, porównaj se orby ludzi na necie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gudzio Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 ok to mam pytanie do tych którzy na swoich kartach mogą dobić do 1200MHz- jaka jest różnica w wydajności pomiędzy 1100 a 1200hz? No u mnie roznica jest wyczuwalna aczkolwiek nie jest to znowu cos wielkiego . Gora kilka % przyrostu wydajnosci . Im wyzej rdzen tym wiecej daje krecenie pamieci przynajmniej w moim przypadku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 hm nie jest tak bardzo duza ale zawsze troche jest, porównaj se orby ludzi na necie porównanie orbó nic mi nie da bo musze mieć wyniki zrobione na tym samym kompie w końcu :], może jak ktoś kręcił to m wyniki na obu ustawieniach? Chodzi mi głównie o to że w wypadku gdy galaxy będzie prawie nieosiągalny to nei będę sobie żył wyprówał polując na niego i wezme sobie tego asusa. Na pamięciach mi zależy bo to zawsze trochę tych punktów jest szczególnie że reszta kompa nie imponuje stąd każdy MHz się liczy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 U mnie 10% na pamięciach daje ok. 3% w smarku05. Testy były robione na szybko przy ustawieniach 1035/1135 na sterownikach 82.66@Fujitsu-Siemens - to jedyne na których nie mam migającego kwadracika u góry ekranu w ToCA 3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 aha ok to w takim razie jeżeli w tym tygodniu nie pojawi sie galaxy to kupie tego asusa. Tak upewniając się czy jest jedna wersja tej karty? czy też pakują różne pamięci, różnych producentów? suchyjastrzab pisałeś że chłodzenie jest głośne- jest możliwość zwolnienia wiatraczka za pomocą rivy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 U mnie 10% na pamięciach daje ok. 3% w smarku05.zrobiłem u siebie małe testy i wyszło że 10% oc pamięci daje 4% zysku w smarku 2k3, na GPU wyszło 5% pkt na 10%oc, więc oc rdzenia daje więcej niż oc pamięci - dziwna sytuacja, bo zazwyczaj jest odwrotnie :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Nie wiem jak jest z wersjami, moja wygląda tak Co do zmiany obrotów w RT to oczywiście działa. SmartDoctora nawet nie instalowałem, ale pewnie on również ma tą funkcję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k0v4l Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 (edytowane) czesc jestem nowy wiec piateczka wszytkim ;] , chlopaki krotka pilka jutro jade do sklepu i : asus 6600 gt 2.0 ns - 540 pln galaxy 6600 gt 2.0 ns zalman 575 galaxy 6600 gt 1,6 ns - 580 leadtek 6600 gt 2.o - 571 napiszcie tylko co brac, bo juz serio mozna jobla dostac moze ten asus ? tyl ze ponoc wiatrak wyje , leadtek niby pamieci ma slabe do oc , czy moze doplacac do tego galaxy z zalmanem ? lub jeszcze wiecej do tego galaxy z 1.6?? help mi guys ;] Edytowane 7 Marca 2006 przez k0v4l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkasprz21 Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Sie ma. Szukam pomocy bo totalnie nie wiem co sie dzieje. Kupilem sobie karte 6600 GT MSi, msi mam plyte glowna wiec nie ma mowy o jakiejs niekompatybilnosci. Karte kupilem nowa z komputronika. Wczesniej mialem geforca Ti 4200 i wszystko bylo ok. Wlozylem nowa karte, zainstalowalem stery, zaczynam grac w GTR, wlaczylem rozdzielczosc 1024x768x32 wszystkie bajery, gra sie wlacza wybieram samochod, tor i bum monitor sie wylaczyl komputer nie ma zadnych rakcji po prostu padl. Zrobilem restarta i wlaczyle GTA SA tez maxymalnych ustawieniach gra dziala ale tylko przez minute, potem dzieje sie to samo. Sprawdzalem jeszcze na Toce 3 demo, komp pada jeszcze w menu glownym. Wszedlem jeszcze raz w GTR ale 800x600x16 i co sie okazalo - hula elegancko. To samo w GTA SA, wszystko jest ok za to Toca 3 dziala tylko w 640x480 ale tylko przez pol minuty. Doweidzialem sie ze pewnie mam za slaby zasilacz bo mialem 300W Codegana. POszedlem do sklepu i kupilem CHIEFTEC'a 420W, zeby nie bylo ze mocy brakuje. Odpalam gry i dzieje sie dokladnie to samo wiec troche sie zdolowalem bo wydalem na karte i dodatkowo na zasilacz i [gluteus maximus]. Ktos mi powiedzial zeby postawic system na nowo. Tak tez zrobilem, odpalam gry i dzieje sie to samo. moje stery to nvidia 81.98 wiec nie powinno byc problemow. Jak ktos ma jakis ciekawy pomysl to prosze o pomoc. KARTA ANI NIC INNEGO W MOIM KOMPIE NIE BYLO NIGDY PODKRECANE!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 k0v4l bierz asusa 1,6ns albo kosmite z zalmanem :) wystrzegaj sie leadteka :> mkasprz21 sprawdz u jakiegos qmpla grafe moze byc piznieta... ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k0v4l Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 kvaz nie ma asusa 1,6 u mnie mam tylko do wybrou to vco napisalem, chyba wezme tego asusa 2.0, jednak 40 pln tanszy a na te 1100 pamiatki poleca ma nadzieje a doloze 30 pln do 40 i kupie jakiegos fortrona jescze bo teraz na feel'u 300 ciagne, chociaz zalmanik kusi hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 panowie mam pytanko- poluje na galaxy 6600GT 1.6 ns na agp ( nie musi być zalman) w poznaniu i jak dotąd tylko w proline widziałem te kart lecz wymiotło je, gdy zadzwoniłem powiedzieli, że być moze w tym tygodniu sie pojawią w każdym razie w tym sk.lepie wyczaiłem takie coś: Galaxy GF 6600GT 128MB 128bit AGP Ultima <---- to chcę mieć http://proline.pl/shop.php?prodid=GALAXY+6600GT+12+U+A "Galaxy GF 6600GT 128MB 128bit AGP Zalman " http://proline.pl/shop.php?prodid=GALAXY+6600GT+1+A+ZA i ta pozycja mnie zastanawia bo niby ma zalmana i jest o 20 zł tańsza od ultimate 1.6ns. i teraz pytanie co to za cudo??? Nie ma fotki, nie ma zdjęcia, żadnych danych Galaxy GF 6600 (GE) 128MB 128bit AGP http://proline.pl/shop.php?prodid=GALAXY+6600+128+GE to jest również zastanawiające bo kosztuje 455zł ( GT ultimate 555zł) a z tego co wiem to GE miały pamiątki 1.6ns!! W tej opcji bym wziął tą kartę + kupił jakiegoś pentagrama i jedziemy:D... pod warunkiem że to ma 1.6 ns. niestety jakich kolwiek danych na stronie brak :/ Ktoś wie może o co chodzi w tym sklepie albo bał tam już kartę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan02 Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 (edytowane) Pierwsze wersje GE-kow mialy pamieci 2ns :-| , dopiero pozniejsze wersje 1.6ns :) . Uwazaj zebys nie trafil na tego z pierwszej wersji- GT z niego zrobisz ale o ostrym OC pamieci raczej zaponij. Edit Teraz rozumiem dlaczego moj Megabajt wyrabial z 6800, a z 6600GT klapa. 0.11 mikrona, ma pol kosci pamieci mniej, ale pradu drze wiecej od 6800 wykonanej w 0.13! Chyba taktowania tak zwiekszaja konsumpcje pradu. MASAKRA! Edytowane 8 Marca 2006 przez Xan02 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 uaktualnili tą strone z GE i niestety są 2ns :/ W tym momencie najprawdopodobniej zainwestuje w galaxy 6600Gt z zalmanem ale z pamiątkami 2ns za 535 zł- jeżeli jutro nie pojawi się wersja z 1.6 ns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...