Skocz do zawartości
Slayer

Geforce 6600 GT - AGP

Rekomendowane odpowiedzi

powiem tak coś mi tu niepasuje z tą kartą, ponieważ miałem niedawno Winfasta GF4 Tit 4200 i GTA SA na LOW w 1280x1024 chodził płynniutko,tyle że jak dałem już High już cieło, przy 6600GT jest tak że przy Very High czy High chodzi tak samo a nawet na LOW animacja jest jednakowa tylko że jest mało płynna jakaś, niby jest 25fps bo tyle pokazuje mi FRAPS ale widać że animka jakoś dziwnie chrupie, próbowałęm już na sterkach Nvidii 66.93, 71,89 jak i tych na płycie od Leadteka bez różnicy, a może to kwestia ustawień w Biosie AGP ? Fast Write Enable czy Disable i inne ?? jak trzeba ustawić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jak jest na enable to gorzej grafika chodzi. Niewiem co się dzieje ale coś jest nietak :? Może mi ktoś coś wytłumaczyć?? Co się u mnie dzieje?? :? :blink:

Widze mamy ten sam problem :? JAkbyś znalazł jakieś rozwiązanie to daj mi znać. Kurcze jak tu wyjść z sytuacj?? :blink: Czyżby ratunkiem była zmiana na 9800PRO?? :cry: :blink:

A może w biosie trzeba tylko pokombinować?? Wiem że w sobote robie tak:

Pierw wyjmuje baterie czyszcze biosa. Sprawdzam jak niepomorze.

OD nowa XP czystego bez dodatków najlepsze sterowniki.

JAk to niepomorze to sprawdzam inne gry. JAk jest ok to odpuszczam sobie SA widocznie mam zwaloną wersje. Jak na innych jest to samo. Grafika idzie do wymiany. I następną napewno będzie 9800PRO

KEILTNH ty masz podkręconą grafe. A ja gram na 500/900 może to przez to?? :(

Edytowane przez wincento101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

side band i fast write na 6600gt jest zalaczone w biosie wiec ma byc tak jak jest

kolega ma 6800gt i jak gra swat 4 gorzej mu chodzi jak u mnie a ma nforce i magistrale 200 czyki ma cos nietak

a co do geforce 4 to niema sie co dziwic bo wieksze textury i pare bajerow mniej

chodzby woda w hl2 na geforce4 spadek fps jak talala a jakie textury okropne no i oczywiscie przy takich texturach mniej ramu trza

Edytowane przez Umbrella

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wynik w podpisie to byl na testy markow itd . itp . Teraz gram na karcie z seryjnymi zegarami czyli 500/1000 bo poprostu do obecnych gier nie widze potrzeby podkrecania jej .

co do Windy to staram sie trzymac ja w nienagannej formie mam SP1 + wszysztkie aktualizacje na biezaco , stery nvidii 71.89

powylaczajcie w SA frame limiter i wtedy popatrzcie ile FRAPS naliczy , bo " na oko " to moga byc zludzenia a konkretny wynik w postaci FPS-ow da poglad na sytuacje

Edytowane przez KEILTNH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Fast Writes sa wylaczone w biosie, bo w przeciwnym przypadku wszystko sie pier... i potrafi mi sypnac artami na ekranie ladowania windy :blink:

1508439[/snapback]

masz zabardzo wykrecony rdzen jak tobie artami przy wchodzeniu do windy artami sypie przy fast write

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

side band niesłyszałem o czumś takim :(

Przyjde to poszukam w biosie :D Ciekawe czy znajde na KT600 :D TO ma być włączone no nie??

Jak przyjde to włącze też fast write i podkręce ją znaczy pamięci na 1000MHz. Zobaczymy jak będzie działać.

Umbrella to dlaczego twój kolega ma 6800GT i mu gorzej działa/? Kto to potrafi wytłumaczyć?? Chyba ja. Moim zdaniem to popsuta gra. Wiadomo pirat zawsze źle działa. :? A może coś innego.

Wiem żę teraz włącze te dwie opcje w biosie side band i fast writ podkręce memki na 1GB i zobacze jak działa. Jak źle to reset biosa. Jak to niepomorze to od nowa czystego XP czystego i stery porządne. Znaczy do Via z płytki a go grafiki 71.89 ktore ściągne z nV :D I więcej niewiem co moge zrobić. Poprzeczyszczam złącze. JAk będzie źle działało to raczej wina gry. Testuje w innych jak dobrze działają to odpuszczam sobie SA. Albo grafa albo gra. Ale grafa raczej nie bo na medium też przychacza. Moim zdaniem to wina gry. A moze też być wina tego że program emulujący napęd dvd może coś przycinać. Trzeba wymienić na nowszą wersje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świerze wieści:

U mnie w biosie niema opcji takiej jak Side Band nieiwem co i jak ale u mnie niema. Jest zato AGP 3.0 Calibration cycle i mam na enable może jak wyłącze to to będzie coś lepiej?? WIe ktoś coś o tej opcji?? DO czego służy etc.??

Wiem że u mnie fast write musi być na distabled bo jak jest na enable to gorzej gry chodzą.

Podkręciłem teraz sobie pamięci na 1000Mhz i gram sobie na takich komp się niewykrzacza i wsio lata ok. Jak przyjdzie VF700Cu to zapuszcze memki na 1140.

Umbrella jakbys wiedział czemu u kolegi na 6800GT chodzi gorzej niz u ciebie to napisz może pomorze :D

PeterMac---> Jak znajdziesz rozwiązanie to uderzaj do mnie na gg albo maila. Może i ja swój problem mam taki sam albo podobny. Zawsze sprawdzić można :D

Umbrella co z tego że costi ma arty jak ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span> windowsa z fast wrute na enable jak już wyłączy to niema artów. Więc chyba lepiej wyłączyć fast write i lepiej wykręcić grafe. Niż obniżyć taktowanie grafy i mieć fast write.

A w gry gracie z jakimi ustawieniami??? No naprzykład ty umbrella widze że amsz taktowania 500/900 i VF700Cu to tak jak ja całkiem :D Więc powiedz mi grasz w ustawieniach max jakie się dała wykręcić karta?? Opuściłeś te 20Mhz czy grasz na defaultowych ustawieniach?? Ja chyba niebędę tak katował karty w grach. Te 550/1100m w grach będzie. Bo bez lepszego chłodzenia mam 540/1140 w grach wykrzaczyło mnie. Zagorąco ale myśle że z dodatkowym chłodzeniem na 550/1140 spoko dojade możę wyżej. ALe grać będę na jakiś 550/110 alob 500/1100

A wy na jakich gracie

??

THX za szczere odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie więc tak czy włącze czy wyłącze fast write mam 25-24 FPS w SA. Macie mój konfing pod spodem. Powiedzcie ile wy macie?? Niewiem może mam windowsa napieszanego ale czy to przypadkiem niezamało?? Mierzyłem Fraps'em w wersj 2.5.5 Jesli możecie to zmierzcie ile wy macie. Karta taktowana 500/900 Jak sądzicie zamało?? :blink: Czy wy też tyle macie??

Ustawienia to very high w grze nieORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>łem aa. A w sterownikach niewiem. Bo maiłem ustawione aa2x i af4x i zainstalowałem coolbit i mi znikneły wartości aa i af niemoge tego rpzestawić. Niemam już tego w sterach ale myśle że się przestawiło na pod kontrolą aplikacji. Z góry dziękuję za waszą pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wincento101

side band takiego ustawienia w biosie plyty glownej raczej nie bedziesz mial wszystko jest w biosie karty

odpalasz everesta sprawdzasz czy masz zalaczone side band

apropo kolegi to sa poprostu jego odczucia grajac umnie na kompie on mowi ze ma wszystko ok no tylko bardzo chaczy mu i ma tyle samo ramu co ja czyli 1G

Edytowane przez Umbrella

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja narazie pozostałem przy defaultowych ustawieniach 500/900, bo zrobiłem porównanie w 3dmarku z teście Mother Nature :D i przy defaultowych ustawieniach mam 43.6 FPS po podkręceniu do 500/1000 jest 44.4 FPS :) myśle że dla niecałego 1 FPS-a sie nieopyla.

Umbrella -> czekam na teścik ;) jestem bardzo ciekawy

wincento101 -> do 25 fps ogranicza gre właśnie Frame Limiter i więcej niebedzie, czyli prawidłowo, tylko własnie te 25 klatek jakoś skacze nie idzie płynnie, autorzy powinni ustawić nie na 25fps frame limitera tylko na 30fps było by o wiele lepiej, może gdzieś sie da to zmienić, jak coś bede wiedział dam znać.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja narazie pozostałem przy defaultowych ustawieniach 500/900, bo zrobiłem porównanie w 3dmarku z teście Mother Nature  :D  i przy defaultowych ustawieniach mam 43.6 FPS po podkręceniu do 500/1000 jest 44.4 FPS :) myśle że dla niecałego 1 FPS-a sie nieopyla.

Umbrella -> czekam na teścik ;) jestem bardzo ciekawy

1509036[/snapback]

ok tylko kumpel przyjdzie do mnie bo narazie niemam tego 9800 ale bede mial wieczorkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PeterMac---> To czym mam mierzyć FPS'y?? Może wiecie dlaczego przycina w SA?? W innych grach raczej nieprzycina. Może w direx trzeba coś zmienić??

U w końcu jak mam ustawić to fast write?? Jak lepiej??

PeterMac jak masz ustawione Fast write??

THX

Edit://

Side band addressing obsługiwane włączone

fast write obsługiwane włączone.

JAk ty masz to petermac?? :blink: Mógłbyś się podzielić informacją??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos z was chlodzi swojego gf6600gt boxem z p4?

jesli tak to w jaki spsob przymocowal radiator do karty? milo by bylo gdyby ktos mial jakies foty:)

1509006[/snapback]

ja chłodze, przymocowałem paskami zaciskowymi

@wincento101

Widze ze trzesiesz portkamim, a jak grafa robi probemy przy marnym 550 na stockowym to nie licz na wiele, moja chodziła bez niczego na 560-565 zalman nie da aż tyle. A apo drugie to ja nie mam żadnych radiatorów na pameiciach i jakoś puszczam je na 1200 - testy, 1180 - gra i są chłodne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za podkrecanie wezme się później. Chodzi o to że jak włcze BF2 demo to mi komp staje. Nic nieidze zrobić tylko restart. Niewiem co jest. I w SA się przycina nieraz normalnie niewiem co jest. :cry: Czy mógłby ktoś mi pomóc?? Niewiem co już mam robić czy biosa zrestartowac czy nowe sterowniki czy windowsa nowego.

Jakim programem mam mierzyć FPS żeby mi nieograniczało?? Może jakaś nazwa/link??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za podkrecanie wezme się później. Chodzi o to że jak włcze BF2 demo to mi komp staje. Nic nieidze zrobić tylko restart. Niewiem co jest. I w SA się przycina nieraz normalnie niewiem co jest. :cry:  Czy mógłby ktoś mi pomóc?? Niewiem co już mam robić czy biosa zrestartowac czy nowe sterowniki czy windowsa nowego.

Jakim programem mam mierzyć FPS żeby mi nieograniczało?? Może jakaś nazwa/link??

1509145[/snapback]

no jak w bf2 masz problemy to cos masz skopane pewnie problem w tym twoim kt600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam wyłączone FAST WRITE w biosie bo inaczej to miałem zwiechy w grach. Co najdziwniejsze 3DMarki przechodziły w loopachx5 i nic się nie działo a w grach zwiecha. Dopiero wyłączenie tej funkcji pomogło.

@wincento101

Co do GTA SA to w opcjach gry jest Frame Limiter jeżeli jest na ON to ogranicza wyświetlanie klatek do 25 ja mam na OFF i gra śmiga powyżej aż miło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bf2 staje ale tylko teraz to niemożliwe że kt600 jest rąbniete. BO dosłownie tydzień temu popitalałem w to bez przeszkud. przeszkoda się zrobiła po zainstalowaniu SA. Napewno to niewina sprzętu. jednynie albo gdzies jest zagorąco albo mam narąbane w sysie. Niedłuo przeinstaluje.

centy słuszna uwaga mam to na on i jak mierzyłem to niemiałem więcej jak 25 kaltek 24 czsem. Zaraz to zmienie.

A i jest jeszcze taki motyw że na innym forum kazali zrobić tak

Start--> Uruchom-->dxdiag

Jak się pokaże okno wejść w dźwięk i zmienić poziom sprzętowego przyśpieszania dźweku na brak przyśpieszania. Jak myślicie to coś pomorze?? :? Robiłem ale jest nadal tak samo. I teraz niewiem jak to zostawić zostawie tak jak było :D

edit:

centy miałeś świętą racje. Wziołem na OFF i hula sobie że hej.

Ale teraz taka sprawa:

Jak wyłączyłem zawiesiło tak samo jak w BF2 Czyli było 25 FPS przedtem i nie zawieszało. Teraz dałem na na maxa niewiem ile było FPS ale zawiesiło. To znakiem tego coś jest niewporządku z temperaturą na karcie?? Co o tym sądzicie?? W SA zwiecha i w BF2 i to podobna. Zaraz dam wentyl na grafe i się przekonamy a pozatym VF700Cu już niedaleko.

Wielkie THX centy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam u siebie SB Live 5.1 i nic nie zmieniałem w dxdiag, tak jak pisałem wyżej pomogło na wszystkie bolączki wyłączenia fast write w biosie płyty.

A jeżeli chodzi o OC karty to jadę cały czas 560/1070.

Edytowane przez centy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy 7800 bedzie tez mial oszukane jak to mowia potoki

Zasadniczy 'kruczek' w nowej specyfikacji G70 to rozróżnienie pomiędzy 'potokami pixeli' a 'potokami renderującymi piksele'. Tych pierwszych GPU ma aż 24, natomiast rzeczywistych potoków renderujących" jest 16, czyli tyle samo co w serii GeForce 6800. Jakie będzie to miało odzwierciedlenie w wydajności, przekonamy się wkrótce na wynikach benchmarków

http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/...7/strona-1.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak jeden problem mi się udało rozwiązac to powstał nastepny. Bo to fakt jeden wynikt z drugiego.

I teraz moja prośba centy jak wiesz coś na ten temat to napisz. Jeden problem pomogłeś mi rozwiązać był banalnie prosty. Teraz następny. Jak sądzisz dlaczego:

Mam zwieche (nic niemoge zrobić) w BF2 demo po jakimś czasie grania i w SA tez po dłuższej chwili?? Czyżby zasilaczowi brakowało tchu?? A może to wina przegrzewania się jakiejś części?? Bo jak zwiększyła się liczba FPS na ponad 25 zaczeły się problemy. A więc jak chłodzenie to chyba tylko na grafie. Bo procek moim zdaniem jest taksamo obciążony jak mam 25fps oraz np. 40fps. Mogę się mylić. Jak tak to prosze mi to mniejwięcej wytłumaczyć i pomóc rozwiązać następny problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... może zacznijmy od tego że napiszesz czy fast write wyłączone w biosie płyty głównej, na jakich sterach jedziesz, czy zwiechy wytępują tylko na podkręconej karcie czy też na defaultowym taktowaniu, czy po wymianie karty na GF 6600GT reinstalowałeś system bo ja po przesiadce z FX5900 mimo wyłączenia fast write w biosie też miałem zwiechy, mimo że użyłem driver cleanera to pomógł reinstal systemu.

Z mojej strony to tyle jak ktoś może coś od siebie dorzucić to pomóżcie tweakowcowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak Fast write distabled :D jeszcze tylko niewiem jak wyłączyć to side band jak ktoś mógłby mnie poinformować to może to by pomogło. System po tamtej karcie odnowa robiony. Ale mogłem od tamtego czasu namieszać bo instalowałem ze 2-3 stery. I przecież na tym systemie nie tak dawno BF2 hulał nieźle. Tylko teraz co się zaczoł zwieszać. Grafa na defaultowych tektowaniach czyli 500/900.

Wić winą moim zdaniem może być:

1.Namieszane w windowsie.

2.Zasiłka niewytrzymuje.

3.Jakiś element się mocno zaczoł grzać. Raczej nimożliwe bo grałem ajk było 27 stopni u mnie w pokoju i chodziło a teraz na dzień dzisiejszy mam 22 stopnie i niepowinno przycinać. Ale nigdy nic niewiadomo. Macie jeszcze jakieś pomysły?? :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak wincento (aka model3100) wydaje mi sie ze to moze byc np. nietypowa reakcja gry na przegrzewajaca sie karte, sprobuj przy otwartej budzie pograc. Po prostu jak zwiecha wystepuje po jakims czasie (czyli kiedy komp sie juz nagrzeje) to mysle ze to w tym kierunku trzeba szukac winy. Druga sprawa to mimo ze masz chiefteca to moglbys zmierzyc miernikiem napiecia podczas obciazenia. Poza tym moglbys dla pewnosci zrobic jeszcze jeden format i zainstalowac tylko jedne stery (71.84 najlepiej) i zainstaluj od razu system xp sp2 (od razu zintegrowany nie dogrywaj sp2 po instalacji zwyklego xp).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi