Gość JestemNoobem Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Na 100% w Proline jest wersja Zalmana z 2.0ns pewnie gdyby była wersja z 1.6 to napisali by Ulttimate zalman Ja chce znaleść GE z 1.6, no i zastanawiam się nad Zalmanem z pamięciami 2.0 ns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 (edytowane) Na 100% w Proline jest wersja Zalmana z 2.0ns pewnie gdyby była wersja z 1.6 to napisali by Ulttimate zalman Ja chce znaleść GE z 1.6, no i zastanawiam się nad Zalmanem z pamięciami 2.0 ns ja raczej już szukać nie będę bo jheżeli będę miał latać po sklepach i czekać nie wiem ile żeby mieć te 50-100MHz więcej na pamięciach to wole wziąć zalmana i bawić sie lepiej z gpu ;) a i ciekawa sprawa: dzwiniłem do proline żeby sprowadzili mi z centrali (wrocław) do poznania tą karte a oni że musze zrobić przedpłatę 50 zł looool jak dzwoniłem do komputronika to tylko prosili nazwisko i po 2 dniach odbierałem towar Edytowane 8 Marca 2006 przez LPKorn3324 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mik_druid Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 panowie mam pytanko- poluje na galaxy 6600GT 1.6 ns na agp ( nie musi być zalman) w poznaniu i jak dotąd tylko w proline widziałem te kart lecz wymiotło je, gdy zadzwoniłem powiedzieli, że być moze w tym tygodniu sie pojawią w każdym razie w tym sk.lepie wyczaiłem takie coś: Galaxy GF 6600GT 128MB 128bit AGP Ultima <---- to chcę mieć http://proline.pl/shop.php?prodid=GALAXY+6600GT+12+U+A "Galaxy GF 6600GT 128MB 128bit AGP Zalman " http://proline.pl/shop.php?prodid=GALAXY+6600GT+1+A+ZA i ta pozycja mnie zastanawia bo niby ma zalmana i jest o 20 zł tańsza od ultimate 1.6ns. i teraz pytanie co to za cudo??? Nie ma fotki, nie ma zdjęcia, żadnych danych Galaxy GF 6600 (GE) 128MB 128bit AGP http://proline.pl/shop.php?prodid=GALAXY+6600+128+GE to jest również zastanawiające bo kosztuje 455zł ( GT ultimate 555zł) a z tego co wiem to GE miały pamiątki 1.6ns!! W tej opcji bym wziął tą kartę + kupił jakiegoś pentagrama i jedziemy:D... pod warunkiem że to ma 1.6 ns. niestety jakich kolwiek danych na stronie brak :/ Ktoś wie może o co chodzi w tym sklepie albo bał tam już kartę? Juz dawno pieniadze wyslalem Proline ( 3 tygodnie temu przez mbank ) i nie doczekalem sie jeszcze karty , nie mozna sie do niech dodzownić :( Galaxy GF 6600GT 128MB 128bit AGP Ultima <---- to chcę mieć http://proline.pl/shop.php?prodid=GALAXY+6600GT+12+U+A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k0v4l Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 no i nie ma asusa, za tpo pojawila sie nagle galaxy gf 6600 gt z 1,6 ns ale bez zalmana za 550 - dzis po pracy jade po nia , myslicie ze walic jednalk format c: po moim radeonie czy drive clean jakis wystarczy ? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan02 Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Ja bardziej polecam format- jest o wiele pewniejszy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 mik_druid- ja bym nie wytrzymał :) . A patrząc na to co sie w tym sklepie dzieje to można sie pogubić. Wczoraj dzwoniłem i w poznianiu nie było ANI JEDNEJ sztuki tego galaxy dziś patrze i jakaś ilość jest i to zarezerwowana. Wniosek jest taki że chyba trzeba śledzić 24h cennik albo dzwonić co chwila :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kevin Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 mam pytanko czy 6600gt w wersji na agpx8 posiada czujnik terperatury, bo w sieci znajduję sprzeczne info, sorki za lamerskie pytanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Wszystkie 6600 mają czujnik, ale w niektórych modelach trzeba go uaktywnić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mik_druid Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Jeszcze poczekam , moze jakis bonus uda mi sie utargowac za cierpliwosc. Mam takie ptanie czy w proline mozna zamowic galaxy 6600gt z zalmanem , i czy oplaca sie ( chodzi glownie o rock stable po oc ) wymieniac standartowe chlodzenie na zalmana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan02 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Zalman zmniejsza przedewszystkim temperature rdzenia, pamieci chlodzi tez w pewnym stopniu- dmucha na nie dosc solidnie :) Ale jego glownym zadaniem jest wydajne chlodzenie GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k0v4l Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) no i mam galaxy 6600 gt na samsungach 2.0, na adku 1700xp 512 ddr twinmos i asrocku k7nf2-raid w 3dsmarku 2003 bez formata tylko drive clean 7520 pkt, karta defaul rdzen 525 pamiatki 1050 bodajrze , narazie nie krecilem jezcze, bo na zasilaczu 300w feela jade , jedno co mnie zanipokoilo to jak stara weszla do pokoju i powiedziala "cos tu sie pali?" , rzeczywiscie z gf'a bylo czuc laminatem ale chyba sie musial wygrzac ;], temperatura w spoczynku 51 stopni a po katowaniu q4 54 stopnie ? chlodzenie to miedziane od galaxy, zmienie zasilke to ja pokatuje i proca podciagne, btw asus na mnie czekal odlozony ale byl na infeonach to doplacilem 10 i wzialem galaxy, mysle nad tym formatem czy nie zrobic.. ;] mik_druid wiesz olej i to wyczekiwanie bo bedziesz czekal jak ja na te 1,6 ns, na 2.0 i tak te 1200 powinienes wyciagnac a to ze bedziesz mial 1.6 niczego nie gwarantuje atak sie zaczekasz na smierc albo kupisz jak njuz bedzie 6800 gt kosztowal 400 pln ;] Edytowane 10 Marca 2006 przez k0v4l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mik_druid Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Tez mam 1700Xp , ciekawe czy da rady wyciagnac 9000 3dmarkow 2003 ( oczywiscie po oc ) , jak tam z towim GF po oc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k0v4l Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 narazie go nie krece ze wzgledu na zasilacz , mysle ze po malym oc proca dodatkowo da rade, w q4 w singlu w 1024 x 768 textury medium efekty high bez aa jest spoko fps 40 - 60, czasem spadnie momentami do 20 jak sie dzoeje cos mocno skomplikowanego , no ale to tez 512 ram, jestem zadowolony zmienie zasilke to od razu oc gf'a i napisze co i jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 ja dziś byłem w proline i zamówiłem Galaxy 6600GT 2.0 ns na Zalmanie za 535 zł na poniedziałek :) Miałem dość łudzenia się, że pojawi sie Ultimate zresztą tak po głębszym namyśle to rzeczywiście to że pamięci będą 1.6 nic w 100% nie gwarantuje a i posiadacze GF 6600 piszą, że raczej podkręcanie GPU daje widoczniejsze rezultaty niż MEM. I tak za mniejsze pieniądze macie zalmana czyli większe OC niż na tym standardowym chłodzeniu galaxy i do tego ciszę :) mik_druid- wątpie by było 9k. Ja mam xp2000+ @1750 i po mocnym OC spodziewam się max 8k-8.2k Teraz mam ogólnie pytanie do wszystkich- jakei stery najlepiej zainstalować? Najnowsze czy w jakies starsze? Nie zamieżam walczyć o każdy MHz ale też OC oczywiście będzie, chciałbym od razu zainstalować tą właściwą wersje sterów żeby nie robić soibe syfu na dysku (2 tygodnie temu robiłem formata) A stery od ATi wywalić normalnie czy za pomocą jakiegoś programu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k0v4l Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 yyy sorry tez mialem na mysli 8k na 1700 xp ;](szef nad glowa rozprasza podczas czytania ;] ), ja wywalilem stery normalnie a potem przelecialem driver cleanerem pro, no i zostaly mi jeszcze jakies resztki ati tray tools i multires ktore wywalilem recznie, co do sterow to niewiem teraz pzrez 2 ostatnie lata bylem w przeciwnym obozie ;] , ja instalnalem 81.98 ale niewiem na ile sa dobre - rzeczywiscie jakies sugestie co do sterow mile widziane ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mik_druid Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Ja jeszce poczekam do piatku a potem zmieniam na zalmana jesli nie bedzie dalej dostepny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Pierwsze wersje GE-kow mialy pamieci 2ns :-| , dopiero pozniejsze wersje 1.6ns :) . Uwazaj zebys nie trafil na tego z pierwszej wersji- GT z niego zrobisz ale o ostrym OC pamieci raczej zaponij. Edit Teraz rozumiem dlaczego moj Megabajt wyrabial z 6800, a z 6600GT klapa. 0.11 mikrona, ma pol kosci pamieci mniej, ale pradu drze wiecej od 6800 wykonanej w 0.13! Chyba taktowania tak zwiekszaja konsumpcje pradu. MASAKRA! 6600gt zasilany jest 1.4-1.45v a 6800 1.2v stąd ta różnica w zużyciu energii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) Od tygodnia mam nowy problem z tym pochszanionym leadtekiem, nie dość że oc pamięci jest tragiczne, to jeszcze powyżej 1000MHz zaczeło mi wywalać po kilkunastu minutach grania, lub benchmarkowania, monit "sterownik nie mógł dokończyć operacji rysowania..." próbowałem różnych sterów przeinstalowałem też windowsa i dalej to samo :( UWAŻAJCIE NA PAMIĘCI INFINEONA, ONE SĄ GORSZE NIŻ MOŻNA PRZYPUSZCZAĆ! Napięcia zasilacza są w normie(3,30 4,95 12,3V) karta rozgrzewa się do 70-75stopni w stresie, komp jest 100% stabilny (potwierdzone 12-sto godzinnym prime95, oraz parokrotnym memtestem i super PI 32M) Edytowane 10 Marca 2006 przez M4TEUSZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k0v4l Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) no ja z galaxy jestm zadowolony, zero problemow puki co, a rozgzrewa sie do 55 stpni ?hmm chyba ze zanim wylacze gre i sie dostane do odczytu temperatury - z jakies 8 sekund to ja schlodzi tak szybko ;], jednak galaxy to galaxy, a chcialem brac leadteka na samym poczatku ;], puki co nic sie nie dzieje wszytko chodzi luz na 300 watowym feelu a z feela ie wieje za gforaco takie letni powiew hehe chociaz raz w zyciu mnie nie pchali pod gorke ze spzretem ;], ale nie ma nic za darmo - moj radek 9550 ktory mi wiernie sluzyl o kumpla ktoremu go sptrzedalem poprpsotu koszmar obraz w windzie nie wstaje , resety komp sioe sam wylacza - jutro bede z tym walczyl ale co sie dziwic patrze mu dio biosu a tam kolo przy athlonie 2000xp ma szyne na 100 mhz ustawiona napiecie rdzenia na 1,75 a ramy na 400 mhz ;]to tak na starcie hehe Edytowane 10 Marca 2006 przez k0v4l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan02 Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 k0v4l ty masz to plaskie, koloru zlotego chłodzenie Galaxy? Ono jest z miedzi? Polowalem na Galaxy z tym chlodzeniem, ale wszedzie byly te z malym wiatraczkiem na GPU i golymi pamieciami. Zalmany dobry jest, jeno pamiatki dalej gole :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k0v4l Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Tak mam to chlodzenie galaxy miedziane, wiatrak troche szumi ale dla mnie jest ok moj komp i tak chodzi w otwartej budzie , moja karta wyglada tak http://www.nvision.pl/img/art/gainward_&_g...ce_6600gt-4.jpg oczywiscie mam wersje agp wiec nie mam tych radiatorow na memkach , pamieci mam pod katem ustawone i zcesc lekko wchodzi pod chlodzenie jak kupie radoatory bede muisal je lekko spilowac , narazie tylko ustawilem rdzen na 550 a pamieci na 1100 tak lajtowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 karta rozgrzewa się do 70-75stopni w stresie, komp jest 100% stabilny (potwierdzone 12-sto godzinnym prime95, oraz parokrotnym memtestem i super PI 32M)Leadtek ma stosunkowo przyzwoite chłodzenie GPU ,ale ma ono jedną wadę-brak nawet grama miedzi. Ponieważ mój Leadtek przy 79 stopniach powodował restarcik,na szybko (zanim zmienie chłodzenie/karte) kupiłem blaszkę miedzianą 0,5 mm(1mm będzie lepsza) dopasowałem wymiarami do podstawki GPU (32mm x 32mm) i podłożyłem między radiator a procesor(oczywiście z pastą-ale zwykła Thermaltake-bo taką miałem pod ręką).Temperatury spadły o 9-10 stopni na dzień dobry(a karte mam po delikatym vmodzie-1,46V na GPU). Można by założyć ,że w przypadku lepszej pasty(AS 5) spadek temp.byłby jeszcze bardziej widoczny(o kolejne 2-3 st.?).Taka modyfikacja jest tańsza od barszczu i skuteczna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k0v4l Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 hmm a jak myslicie ustawianie w biosie agp aparature size na wiecej niz 64 mb cos daje? i jak jest z tym side band adresing i fastwrite ? mam to chyba w biosie wylaczone a agp na 64 mb ustawione Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 agp aparature size ustawia sie na połowe swoje pamieci operacyjne ram :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 agp aparature size ustawia sie na połowe swoje pamieci operacyjne ram :)Połowa wielkości pamięci operacyjnej ram jest to wartość graniczna do której można ustawiać tą wartość, w praktyce 128-256MB całkowicie starcza. 256MB trochę podnosi wyniczki w smarku06 ale nie jest to oszałamiająca wartość, conajwyżej paręnaście-parędziesiąt punktów, także ponoć poprawia płynność nowych gier np. NFS:MW (nie stwierdziłem znaczącej zmiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k0v4l Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 a ja stwierdzilem ogromna u mnie po ustawieniu na 256mb, q4 mi sie szybciej laduje a sejwy zaladowuje mi w w 2 sek, i nie tnie mi tak mocno, u mnie duza zmiana po ustawieniu 256 plynnosc wzrosla bardzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 (edytowane) IMHO ustawianie wartości AGP Aperture size na 256MB jest zupelnie pozbawione sensu.Jest to tylko przestrzeń zarezerwowana dla tekstur w pamieci systemowej.Jeżeli mamy karte 128MB i ustawimy wartość "aperture..." na 128MB,to będziemy dysponować 256MB pamięci video(128 karty i 128 systemu).Co jest wystarczające do większości gier.Q4 jest wyjątkiem ,bo potrafi wykorzystać więcej pamięci video-szkoda tylko ,że i tak jakość tekstur na "ultra" jest dość kiepska. Lepiej już ustawić sobie "NonPagedPoolSize" w rejestrze na 95% całej pamięci(domyślnie 80%),wtedy winXP troche pożniej zacznie wykorzystywać plik wymiany=rzadsze doczytywanie i mniej mielenia dyskiem. Jak to ustawić jest na forum w dziale windows(i w necie na róznych stronkach)- i działa(np.przy wychodzeniu z zasobożernych programów nie ma denerwującego odświeżania pulpitu itp. zdarzeń). EDIT: Poprawiłem błąd. Edytowane 14 Marca 2006 przez BezbronnyPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Całkowicie się zgadzam z przedmówcą - powiem więcej, ja ustawiłem na 98% :twisted: i jak na razie (od trzech tygodni) problemów nie było. Z innej beczki: W końcu wycisnąłem z Asusa 9k w smarku03. Nie bardzo mam czas/chęci na mieszanie ze sterami, ale myślę, że 9,3k jest do zrobienia. Pobawię się po zmianie chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Lepiej już ustawić sobie "IoPageLockLimit" w rejestrze na 95% całej pamięci(domyślnie 80%),wtedy winXP troche pożniej zacznie wykorzystywać plik wymiany=rzadsze doczytywanie i mniej mielenia dyskiem. Jak to ustawić jest na forum w dziale windows(i w necie na róznych stronkach)- i działa(np.przy wychodzeniu z zasobożernych programów nie ma denerwującego odświeżania pulpitu itp. zdarzeń). IoPageLockLimit określa wielkość pamięci zarezerwowanej na operacje wejścia/wyjścia i wg. większości źródeł optymalne ustawienia to 1/16 wielkości pamięci Ram. Ty opisałeś NonPagedPoolSize i faktycznie poprawia użycie pamięci, parametr ten można ustawić nawet na 99,99% wielkości pamięci ram i komp powinien być stabilny, sam od paru miesięcy testuje ustawienie 1044480 przy moich 1GB ramu i problemów nie ma. Ważne jest tylko by nie przekraczać dostępnej pamięci systemowej i starannie wklepywać cyferki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 (edytowane) @M4TEUSZ Ahhhhh-ale babol-MASZ RACJE! :mur: -ale to przez to ,że ciągle grzebie w rejestrze-chodziło mi NonPagetPoolSize oczywiście. Dzięki i sorki za MÓJ BŁĄD-na drugi raz sprawdze -a nie podam z pamięci. Ale dałem ciała.... EDIT: mam nadzieje że więcej osób do tego(błedu) doszło A na razie mam ustawione na 970MB,ale biorąc pod uwage wyłaczenie w XP wszystkich zbędnych usług(co może dać 30-50MB)tyle mi starcza.Ale moze sprobuje dac na więcej-zawsze może coś dać. Pozdrawiam . Edytowane 12 Marca 2006 przez BezbronnyPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...