Skocz do zawartości
Slayer

Geforce 6600 GT - AGP

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie też żółta woda :( . Stery 71.24 WHQL z guru3d.

Na tych: 71.24 'techconnect' też żółta :( :( .

1220865[/snapback]

heh... przyjrzałem się i faktycznie chyba żółta :huh: ...miałem te stery od początku więc myślałem że tak powinna wyglądać :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj (a raczej już dzisiaj) w nocy sobie szperałem po sieci no i okazuje się dziwna rzecz. Karta ma problem z wydajnością, gdy ma wyświetlić więcej niż jedno źródło światła (np. test w 3Dmarku01 - karuzala z kulami światła). Przy kilku źródłach oświetlenia jej wydajność jest mniejsza niż fx5900xt, nie wspominając o radeonie 9800pro !!! To by się zgadzało - n4su2 wykorzystuje wiele punktów oświetlenia no i mamy efekt.

Poprawili shadery, skopali (lub nie poprawili) silnik oświetleń.

1220119[/snapback]

hmm... moze nvidia dala taki silnik specjalnie zeby w doomie3 karta dobrze dzialala, z tego co mi wiadomo to wlasnie doom3 ma najbardziej zaawansowane oswietlenie, a reszte gier olali bo jak dobry wynik w 3dmarku i doomie to znaczy ze sie karta sprzeda :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym cały myk, że doom3 to nie gra świateł/oświetlenia jak to gdzieniegdzie piszą ale gra cieni !!!! Tam jest 1 źródło światła - latarka ;) . Reszta to cienie, ale cienie rzucane przez 1 źródło, no czasami 2 źródła światła. Czyli tutaj pazurki pokazuje pixel shader 3, który naprawdę jest szybki jak rakieta.

W przeciwieństwie do tego w n4su2 w momencie wjechania do centrum napotyka się parę / parenaście źródeł oświetlenia no i jest gwałtowne przycięcie. Potrafi gwałtownie spaść z 60 fps w wąskiej uliczce (ale bynajmniej nie z małą ilością szczegółów tyle, że bez źródeł oświetlenia) do <20 przy wyjeździe na puste (!!!) skrzyżowanie, przy którym stoi 6-8 latarni jasno świecących. I tu zmiana rozdzielczości nic nie daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie przeszedłem test mojej karty w 3dmarku 2003 nie sa jej to maxymalne mozliwosci, ale narazie maxymalne do ktorych doszedlem, poniewaz mam klarte dopiero drugi dzień i nie starczyło czasu aby sprawdzic jakie uzyskuje maxymalne czestotliwosci.

Platforma testowa:

AMD Barton Mobile 2500+1,45v@231x11@1,825V:::ASUS A7N8X rev.2.0 1010 B-MOD:::2x256mb HYNIX D43@cl 2,5.3.3.11@2,9V:::LEADTEK WinFast GF6600GT AGPx8 128MB 128BIT 501/900@581/1197:::HDD Samsung SpinPoint 80GB:::AVER MEDIA TV GO:::CD-ROM ASUS 50x::: Chieftec 360watt:::Philips Brillance 109

9030pkt link: http://service.futuremark.com/compare?2k3=3597643

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym cały myk, że doom3 to nie gra świateł/oświetlenia jak to gdzieniegdzie piszą ale gra cieni !!!! Tam jest 1 źródło światła - latarka ;) . Reszta to cienie, ale cienie rzucane przez 1 źródło, no czasami 2 źródła światła. Czyli tutaj pazurki pokazuje pixel shader 3, który naprawdę jest szybki jak rakieta.

W przeciwieństwie do tego w n4su2 w momencie wjechania do centrum napotyka się parę / parenaście źródeł oświetlenia no i jest gwałtowne przycięcie. Potrafi gwałtownie spaść z 60 fps w wąskiej uliczce (ale bynajmniej nie z małą ilością szczegółów tyle, że bez źródeł oświetlenia) do <20 przy wyjeździe na puste (!!!) skrzyżowanie, przy którym stoi 6-8 latarni jasno świecących. I tu zmiana rozdzielczości nic nie daje.

1221394[/snapback]

ktos kolejny ma watpliwości co do wydajnosci i optymalizacji waszych kart http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=110454 ciekawe jak to jest może da sie to wyjaśnić :wink:

PS. a tak poza tym czy gra ktoś z was w Riddick-a podobny do doom3 ja dla mnie znacznie lepszy są i cienie i oświetlenie też jestem ciekaw jak ta gra chodzi na 6600GT ??

Edytowane przez Piotr_the

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od dwoch dni gram w riddicka'a, gra jest fenomenalna!! w max ustawieniach i shaderze 2.0 gra chodzi srenio ponad 40 klatek, w ekstremalnych sytuachjach spada do 20fps! Dziwi mnie tylko czemu ta gra jest tak malo popularna!! Jak dla mnie jest ona znacznie lepsza od doom3 a nawet od HL2 czy farcry'a! Polecam kazdemu, a w szczegolnosci posiadacza 6600 i wyzej! Gra naprawde robi wrazenie!

Postacie sa lepiej zrobione od tych w doomie a grywalnosc porownywalna z HL2 jak nie wieksza!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od dwoch dni gram w riddicka'a, gra jest fenomenalna!! w max ustawieniach i shaderze 2.0 gra chodzi srenio ponad 40 klatek, w ekstremalnych sytuachjach spada do 20fps! Dziwi mnie tylko czemu ta gra jest tak malo popularna!! Jak dla mnie jest ona znacznie lepsza od doom3 a nawet od HL2 czy farcry'a! Polecam kazdemu, a w szczegolnosci posiadacza 6600 i wyzej! Gra naprawde robi wrazenie!

Postacie sa lepiej zrobione od tych w doomie a grywalnosc porownywalna z HL2 jak nie wieksza!

1221508[/snapback]

dokładnie mi na 9550XT@9600Xt tez wszystko zasuwa po za małymi wyjatkami gra supe odlot choć trzeba się czasami skradać :) , też jestem pod dużym wrażeniem po HL2 druga gra która zasługuje na granie :wink:

Ps. byłem juz w staktu ale mnie dorwali jestem teraz w dziwnym pomieszczenu białym zamkniety i sie chyba dusze czy co jak to dalej przejść?? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wam chodzi Farcry na 6600GT bo ja szczerze nie widze zadnej roznicy!! Ilosc fps na otwartym terenie dalej tak jak na poprzednim 5900 okolo 20fps!(detale na max'a 1024roz. bez aa af) To chyba jakies nieporozumienie! Po wylaczeniu ps3.0 na ps2.0 wydajnosc 3 klatki wieksza :( Od razu pisze ze mam wgrany patch 1.3! Moze trzeba aktywowac jakies opcje?? Slyszalem o jakims smart shader ale nie wiem jak go aktywowac o ile juz nie jest aktywny?? Z tego co widze w testach na benchmark'u to 6600 w farcry jest dwa razy szybszy od 5900!

Edytowane przez Jajo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej, ma 2 x większą średnią ilość fpsów. tak tak. A ilość maks. fpsów nawet trzy razy większą. Tylko problem w tym, że ilość min. fpsów jest baaaardzo niska. I jest to niezależne od sterów. Karta pod benchmarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale sie narobiło... teraz to nie wiem czy juz kupic tego 6600 gt czy Radka 9800 pro ...

a z innej beczki ktos sie kiedys pytał czy serwis nie bedzie sie czepiał braku gier gdyby jes sprzedał na allegro, a ja mam takie pytanie czy to nie sa takie wersje gry co chodza tylko z ta karta grafkika? bo kumpel co ma 9800 pro dostał SC :pandora tomorrow i ona mogła chodzic tylko na jego grafice. czy tutaj tez sa podobne cuda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wam chodzi Farcry na 6600GT bo ja szczerze nie widze zadnej roznicy!! Ilosc fps na otwartym terenie dalej tak jak na poprzednim 5900 okolo 20fps!(detale na max'a 1024roz. bez aa af) To chyba jakies nieporozumienie! Po wylaczeniu ps3.0 na ps2.0 wydajnosc 3 klatki wieksza :( Od razu pisze ze mam wgrany patch 1.3! Moze trzeba aktywowac jakies opcje?? Slyszalem o jakims smart shader ale nie wiem jak go aktywowac o ile juz nie jest aktywny?? Z tego co widze w testach na benchmark'u to 6600 w farcry jest dwa razy szybszy od 5900!

1221879[/snapback]

teraz grasz na ps2 a na 5900miałes ps 1.4 :P stad ta róznica:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale sie narobiło... teraz to nie wiem czy juz kupic tego 6600 gt czy Radka 9800 pro ...

a z innej beczki ktos sie kiedys pytał czy serwis nie bedzie sie czepiał braku gier gdyby jes sprzedał na allegro, a ja mam takie pytanie czy to nie sa takie wersje gry co chodza tylko z ta karta grafkika? bo kumpel co ma 9800 pro dostał SC :pandora tomorrow i ona mogła chodzic tylko na jego grafice. czy tutaj tez sa podobne cuda?

1222303[/snapback]

nadal jestem za 6600gt!! u mie wszystko jest super i zadnych jaj niema. a co do nfsu2 to ta gra ma skopany strasznie silnik i wogule jest lipna strasznie jesli chodzi o wymagania:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie rowniez wszytko pieknie pomyka! doom jaka grafa i nfs u2:) ooo wam powiem tak! karta jest lepsza od 9800 gdyz ma lepsza jakosc oobazu! mialem poprzednio 9500@pro i zauwazam duza roznice jak i wydajnosci jak i jakosci! zadnych spatkow nie widzialem choc wszytko gram na maxa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wampir to jest oddzielny przypadek... Jak mozna tak spieprzyc gierke? :evil:

W readme do patcha jest napisane, ze wymaga 1400MB swapa - u mnie podczas gry przy 1GB RAM i 1GB swap windows potrafi walnac komuniaktem "za mala ilosc pamieci wirtualnej" :?

A szkoda bo gierka bardzo fajna (choc wykorzystuje gora polowe mozliwosci silnika HL2).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec w sumie poszła nagonka na 6600gt bo 3 osoba pocieło nfsu2

wiec tak z tego poszło ze karta zle wypada w grach

jest przereklmowana

jest porównywalna z radkiem 9600xt (w czym??)

tnie w hl2 przy 1024/769 i fa 8 (lol sam gram na 1280/1024 aa4 i fa 16 i nigdy nie przycieło)

ma zólta wode (na najnowszych sterach beta :mur: )

wogóle poszło tez ze serwisy sa nie obiektywne

i ze radek 9800zt jest lepszy (smiem watpić zeby był duzo szybszy od 9800 pro 3-5% miej wiecej wiec też na poziomie 6600gt)

i wogóle już zaczeli co niekturzy krzyczeć zeby nie kupować tych kart....

ja nato tylko jedno dajcie sobie siana nfsu2 nie jest dlamie ani gierką w której mozna co kolwiek porównywac ani gierka z silnikiem który dziła normalnie wiec o co chodzi? zreszta u mie nie tnie :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co, mam takie wrażenie, że uważacie tą kartę za idealną.

Ja wytknąłem jej 2 słabe punkty a jednocześnie podkreśliłem 2 mocne punkty. Obiektywnie przeglądając testy w sieci można dojść do tego samego. 6600GT jest bardzo dobrą kartą - to nie ulega wątpliwości, ale czy obecnie jedyną kartą wartą uwagi w cenie 900zł - moja odp. brzmi nie.

Co do jakości obrazu w 3D - ma ładne kolory, ma super filtrowanie anizotropowe, ale ma gorszy AA niż radki.

Jakość obrazu w filmach - cóż..... .

Po prostu jak ludzie na forum zadają pytanie "co kupić w tej cenie" widzę tylko odp. "6600GT - najlepsza." A wg. mnie trzeba jasno powiedzieć - porównywalna. Do fpp lepsza, do ścigałek gorsza.

Ale oczywiście nikt nie zauważył, że już parę razy to pisałem. Widzicie tylko to, że najeżdżam na nią. A ja widzę, że przesadnie ją chwalicie ;) .

Na koniec, obie karty są dobre, obie są w czymś lepsze a w czymś gorsze, z obu można być zadowolonym, ale trzeba dobrać je do swoich potrzeb. Zresztą Focus już to dawno powiedział tyle, że wtedy zostało to z lekka pominięte, puszczone bokiem..... Ale taka jest prawda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6600GT jest bardzo dobrą kartą - to nie ulega wątpliwości, ale czy obecnie jedyną kartą wartą uwagi w cenie 900zł - moja odp. brzmi nie.

1222851[/snapback]

Małe sprostowanie.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39451728

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39724298

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39409686

Także może napiszmy - ok. 800zł, coby nie robić zamieszania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do jakości obrazu w 3D - ma ładne kolory, ma super filtrowanie anizotropowe, ale ma gorszy AA niż radki.

Jakość obrazu w filmach - cóż..... .

1222851[/snapback]

W sumie nie wiem czemu narzekasz na jakość obrazu w filmach. Może to wina Winfasta (choć szczeże wątpie...), bo na swojej jakoś tego problemu nie uświadczyłem. Co wprawdzie przy formacie Xivd, czy Divx nie zauważyłem zbytniej poprawy (zdeka lepsze nasycenie), ale w przypadku DVD raczej bym się kłócił <_< W porównaniu do mojej starej karty (Gigabyte 5900XT) i karty znajomego (Radek 9600 Sapphire) widać znaczną poprawę w ruchu i klarowności obrazu (sprawdzałem na "Underworld", "Tomb Raider", "The Crow", "The Spriggan", "Ringu ZERO", "SF Alpha"), tak więc nie wiem w czym problem :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myślicie o 1222915[/snapback]

Tak tylko te dwie pierwsze to pcx ktore sa o ok. sto zlotych tansze od agp. 6600gt agp w sklepach chodza od 800 do 900zl (duzo blizej 900 niz 800)

Acha Conti - w nfsu2 gf jest gorszy podobno w colinie tez jest troche slabszy od radka ale co z reszta sciganek? Sprawdzilbym ale nie gram w sciganki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi