Hagis Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Witam wszystkich na tym forum. Jako ze nabylem ostatnio Sparkle 6600 Gt mam pytanie: Dlaczego moj wynik w 3d Marku 05 osiaga pulap 1200 - 1400 pkt.? w 3D Marku 03 wynik 6908 (przy ustawieniu zegarow550/500) Sterownik najnowszy ze strony Nvidii : chyba 66.93 (na tych z Guru 3d filmy mi cholera cos nie chca isc) System Win Xp z SP2, nie reinstalowany (ale w miare czysty Ghost wczytany) po Geforce FX 5700 (nic nie usuwane) Procesor Athlon XP barton 2500XP @ 2400 Mhz (@215 Mhz) (1,95 V WC) Ram 512 Kingstone HyperX 400 120 GB IBM Live 5.1 nie wiem co jescze moge podac pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość per3z Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 (edytowane) stare bardzo stare stery masz.Sproboj 71 84 WHQL. Edit:Wyjalem karte,przeczyscilem sloty,wiatrak na plycie i zasilaczu prawie nie chlodzily juz,2 lata nie czyszczone :) Ale przejde do meritum sprawy:nadal jakies gowna w marku,tyle ze mniej i teraz poprzeczne kolorowe pasy,z przewaga zieleni i czerwieni na mothern of nature.Robie formata,jesli nic nie da to jak znajde czas przejade sie do Barwkomp.Jak to u nich wyglada,ma ktos jakies doswiadczenia z tym sklepem? EDIT2:odlaczylem fizycznie 2 napedy i znieksztalcen mniej ale i tak sa mocno zauwazalne. Edytowane 12 Marca 2005 przez per3z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlawy Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 czyli pamieci na karcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobias Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Mam GeForce 6600GT Gigabyte GV-N66T128D, specjalnie kupilem zasilacz Chieftec (HPC-420-302-DF) 420W, ale mam plyte tylko z AGP x4. Kazda proba wlaczenia aplikacji korzystajacej z DirektX konczy sie zawieszeniem komputera, podobny objaw wystepuje podczas dluzszej pracy systemu . Przy instalacji Windowsa wyswietlane byly artefakty. Czy ktos probowal wlaczac ta karte pod AGP x4? I co moze byc przyczyna tych zwisow?? Moja plyta to ECS K7VTA3 v3, Athlon XP 1800, 512 DDR. Za pomoc dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość per3z Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Moja chodzi na AGP x4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hagis Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 po zainstalowaniu zaproponowanych forceware 71:84 niewiele sie poprawilo - 3d mark 05 ok 1600 pkt. Moja plyta glowna to Epox 8rda, napiecie na karcie graf. mam ustawione na 1,6 V, AGP 8x , 66 mhz. Czy sa jakies istotne ustawienia gdzie (system, sterowniki, BIOS, jakis tweak'er) ktore warto by zmienic - zmodyfikowac? W pierwszym tescie 3d marka mam srednia 4,1 (na poczatku nawet 21 potem ok 0-1) Fps :| w drugim 5 (podobnie - na poczatku ok 16 potem sukcesywnie spada) CPU 1 - 0,7 - tragedia CPU 2 - 0,9- j/w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość per3z Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 (edytowane) Caly czas zadziwia mnie to ze nawet przy kilkugodzinnym graniu w PES4 nic sie nie dzieje.Tak samo w Uefie Champions League.Za to w markach smieci.W windowsie nic sie nie dzieje wiec czy aby to pamieci? EDIT:teraz juz na 2 tescie marka obraz wariuje,dyskoteka na ekranie-to bedzie odpowiednim okresleniem,wszystko na standardowych taktowaniach,zeby bylo smieszniej obraz traci kolor,rozne pasy,takze czarno-biale.Format chyba nic nie da ?! Edytowane 12 Marca 2005 przez per3z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość per3z Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 (edytowane) Oto przykladowy "efekt dodatkowy" z NFSU2-dochodza do tego "drgania" SCREEN-KLIK http://img120.exs.cx/my.php?loc=img120ℑ=nfsu24xv.jpg SCREEN2-PO DLUZSZYM GRANIU-KLIKNIJ! SCREEN3-WSZYSTKO SIE SYPIE-KLIK! Moje wkur*ienie nie zna juz granic!! :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: Edytowane 12 Marca 2005 przez per3z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Wiekszosc Twoich linkow cos nie dziala. Moze po prostu wez ta karte do sklepu, niech ja sprawdza? Jak u nich bedzie spoko, to znaczy, ze cos u Ciebie nie halo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość per3z Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 SKoro tamte nie dzialaja to napisze.Po dluzszym czasie pojawiaja sie migajace zielone figury,kwadraty czy jak to nazwac,z nasilajaca sie czestotliwoscia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hagis Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 ocencie te wyniki - 3dmark05 mnie rozklada - nie wiem co jest grane pomiary wykonywane tylko na testach GAME (reszta wylaczona) w 3d Markach ustawienia zegarow - procesor 2,37 Ghz, Gpu 500/450 3dmark 2001 SE + patch 13040 3dmark 2003 + patch 4600 !!! 3dmark 2005 1.2 1072 ustawienia zegarow - procesor 2,2 [Ghz], Gpu 500/450 zmienione w biosie - takt. proc/pam 200 [Mhz], napiecie karty AGP 1,7[V],U proc 1,7[V] pci/vga palette snoop enabled (zakladka PnP/PCI configuration) 3dmark 2001 SE + patch 13432 3dmark 2003 + patch 7466 3dmark 2005 1.2 1489 ustawienia zegarow - procesor 2,4 [Ghz], Gpu 510/550 zmienione w biosie - takt proc/pam 217 [Mhz], U porc 2.05 [V] 3dmark 2001 SE + patch 14101 3dmark 2003 + patch 7796 3dmark 2005 1.2 1584 Czy ktos moze mi wyjasnic o co tu biega? Czy napiecie na AGP jest odpowiednie bo juz nie wiem jakie jest domyslnie. Dx 9c nie chce sie ponownei instalowac z czego wnosze ze nic mu nie jest. Moze jeszce uruchomi w trybie aw. i sprawdze czy nie zalegaja gdzies sterowniki z FX5700. zauwazylem ze u ktoregos z kolegow na proc 2000 Mhz w Game Test 1 jest srednio 18 klatek - u mnie jest srednio 2 - jaka moze byc tego przyczyna Echhh. Nie miales chlopie problemow to sobie 6600 GT zafundowales :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość per3z Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Gdybym mial taki problem jak Ty-ech...mam skopana karte... Tobie jedynie starczy format-kiedy ostatnio go robiles? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Gdybym mial taki problem jak Ty-ech...mam skopana karte... Tobie jedynie starczy format-kiedy ostatnio go robiles? 1324467[/snapback] Miałem to samo z tą grafą :) Poradziłem sobie dobry jej posmarowaniem i wygrzewaniem poprzez kręcenie na max-a do artów. Teraz działa bardzo dobrze ( ponad 10200 w 3d2k3 ) jeśli chcesz moge Ci do niej zrobić bios z uaktywnionym czujnikiem temperatury na rdzeniu. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_88 Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Też tak muszę zrobić...choć w sumie jestem zadowolony. Hagis - u mnie bez formatu ale po gruntownym czyszczeniu DC następujące wyniki - (karta default): 3d01 - 16,6 k 3d03 - 7,8 k 3d05 - 3,3 k Rób format albo Drive Cleaner w ruch. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hagis Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 ALLELUJA :) Rozgryzlem Caly problem to byly sterowniki.... a wlasciwie to ich brak :) Minowicie zerknalem do sprzetu i okazalo sie ze jakis tam bus blaalal nie dziala szybko zdarlem sterowniki do Nforca, install, GART, Memory Bus, IDE sruuu reboot 3d mark 05 I wsiocho dobrocho :) 3500 markow :) juz bede spal spokojnie - i obylo sie bez reinstalki systemu :D Jeszcze tylko bardzo krotkie pytanie: Wyczytalem gdzies tu na forum o wlaczeniu pomiaru temp. Czy jest to bezpieczne?Skoro go nie wlaczyli to moze byl tego jakis powod? Ew czy ktos ma namiary na zmodyfikowany bios do Sparkla (lub innego PASUJACEGO modelu)? Jakie jest ryzyko? Czy mozna zepsuc karte? Jakich narzedzi uzyc? linki? Acha i jeszce jedno :) - jakie napiecie ma byc na AGP??? To chyba wszytko w tym poscie :) Pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie - wiem ze jest watek o zmianie biosu w topicu o GEF 6600 ale zagmatwane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 (edytowane) Jest to bezpieczne :) Mogę Ci taki bios zrobić B) Imho wyniki masz niskie w markach. Napięcia na AGP nie musisz podnosić, zostaw default. update Masz biosik modyfikowany i program do flash-owania :) Flash Bios z temperaturą Uruchamiasz kompa z bootwalnej dyskietki, wkladasz dyskietkę z programem do flash-a i wpisujesz komendę MENU.BAT. Wybierasz opcję nr.3 . Nagraj plik biosu na tą dyskietkę z programem do flash-a. Bios do Sparkle 6600GT AGP; testowane. Edytowane 12 Marca 2005 przez DEVILEK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hagis Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 (edytowane) hehe - przymierzam sie do ostrzejszego OC - po niedzieli (montaz WC :) ) jesli kolega bylby tak uprzejmy bardzo bym prosil o przygotowanie takiego biosiku i podeslanie go wraz z jakims flasherem na huberta@interiaSPAM.pl (wiadomo bez czego :)) A co do napiecia AGP hehe - sek w tym ze nei wiem jakie ma byc domyslne dlatego prosze barzo kogos o pomoc w tej kwestii bo teraz mam 1,7 V a maks to chyba 1,9 jaki moge dac Dziekuje kolego Devilek Edytowane 12 Marca 2005 przez Hagis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 W moim poście wyżej masz pliki potrzebne do tego i instrukcję. Napięcie na AGP ustaw w biosie na default. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_piXel_ Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Dawno nie zaglądałem do tego tpicu.... posstanowilem podkrecic karte- gpu poszlo na 600(wyzej artefakty), ram na 1172. 3dmarka 03 zrobilem na ust. 588/1164 i wyszło cos ponad 9000. komp: barton2500+@2340mhz 768ram gf6600gt 588/1164 Czy to dobry wynik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość per3z Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Tezbym chcial wgrac biosa-moze mi to cos pomoze?Ale...nie mam stacji dyskietek:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hagis Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 (edytowane) updeate Biosu zrobiony ale nic tonie zmienilo - nadal brak monitora biosu czy trzeba przeinstalowac sterowniki? EDYCJA Zainstalowalem jescze raz te same stery i nic. pomiaru temp jak nie bylo tak nie ma moze to bios niezmodyfikowany byl DEVILEK? Edytowane 12 Marca 2005 przez Hagis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość per3z Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Czy moge wgrac jakos bios bez stacji dyskietek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hagis Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 wydaje mi sie ze wystarczy zrobic plyte bootowalna z dodatkowa zawartoscia w/w plikow (o ile ten programik ne bedzie "bardzo" nalegal na mozliwosc zapisu) jak sie ma wypalare oczywiscie boot sector jakis znajdziesz na necie rw i prubowac albo pendrive Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_88 Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 A ja mam problemik znów...a właściwie to 2... Po pierwsze - rdzeń mi nie chce iść stabilnie wyżej niż 540 (te 555 testowałem ino w NFSU2 i PES4 - wrzuciłem Dooma i sypie artefaktami jak dzika :|) A wyżej niż 565 nie mogę ustawić bo się zarówno stery plują jak i Riva Tuner. Memki max 1125 (bez problemu śmigają - dalej mam jakąś blokadę... Jak to obejść...?? Btw - na 540 gpu i 1125 mem mam 8200 pkt w 3d03 - nie za mało..?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Dawno nie zaglądałem do tego tpicu.... posstanowilem podkrecic karte- gpu poszlo na 600(wyzej artefakty), ram na 1172. 3dmarka 03 zrobilem na ust. 588/1164 i wyszło cos ponad 9000. komp: barton2500+@2340mhz 768ram gf6600gt 588/1164 Czy to dobry wynik? 1324629[/snapback] 9k w 03 to już jest ładnie - dla porównania mam 9770 (577/1228) ale A64@2.6GHz (pewnie on trochę nadrabia :wink: ) Jest tu kilka osób z wynikami >10k ... 11k jeszcze nie widziałem :-P PS Wrzuciłem dziś WHQL 71.84 - całkiem fajnie to chodzi. Nie tesujcie 76.10 - wywala textury i cienie w Splinterze są skopane. Najbardziej "bezpieczne" stery jeśli coś wam się sypie w systemie lub w grach z winy VGA to XG 71.84. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_88 Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 (edytowane) Wrzuciłem ten bios od Devilka i... po 20 minutach grania mam 58 stopni na rdzeniu...chyba trzeba go będzie przesmarować jednak. Ale te pamiątki mnie męczą...max 1125 mogę ustawić (śmigają bez problemów) dalej się sterownik pluje... Edit2: Hagis -zrobiłem tak jak Devil mówił...i śmiga... Edytowane 13 Marca 2005 przez raven_88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hagis Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 (edytowane) No wiedzisz Raven a u mnie nie. Sprawdzilem ten biosik od DEVILKA HexEditorem i rzeczywiscie jest zmodowany. Nie wiem o co chodzi. uruchomilem kompa z plyty bootowalnej ,wlozylem dyskietke z programem i romem wpisalem menu.bat wpisalem 3 i dalej poszlo juz samo. reboot i bez zmian Jak amasz karte Raven? Edytowane 13 Marca 2005 przez Hagis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hagis Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Napięcie na AGP ustaw w biosie na default. 1324612[/snapback] hehe sek (drzewo sie scina, sie rznie, jest deska w desce - sek :)) w tym ze nie ma tam opcji default :D jak by byla to bym sie nie pytal jakie ma byc:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
!exec Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Default napiecie to 1,5 V (na 99%) ja wole nie ryzykowac zwiekszania szczegolnie ze u mnie to prawie nic nie daje. A ty per3z LOL mozesz nam napisac jeszcze 105 postow o nowych rodzajow artefaktow ale dopoki do kogos nie pojdziesz to nic sie nie zmieni. I nie mow ze nie masz do kogo bo na forum jest mnostwo ludzi ktorzy ci w tym pomoga zaloze sie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość per3z Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 (edytowane) CO do tego biosu:nie moge go wgrac bezposrednio w windozie lub np.na WinPE?? EDit:nie mam juz pomyslu,czy karta moze sie je*ac przez opcje w biosie np.fast writes? Edytowane 13 Marca 2005 przez per3z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...