Jump to content
emilooos

Gigabyte 6600 Turbo Force Edition

Recommended Posts

Biosik chcesz? ale czego Grafy? A jesli mozna po co Ci ? :) Powiem tak puscilem pamieci na 700mhz i zapuscilem dwa Marki 03 i 05 i spuscilem zaraz do 650...wole nie ryzykowac...wystarczy mi tyle co jest :] ale moze jak ten nawiew zrobie to czemu nie puscic ich o te 50mhz wiecej ;)

Edited by Vitton

Share this post


Link to post
Share on other sites

Caałkiem przyzwoita karta, musze powiedzieć ze znacznie ciekawsza niż jakiś produkt MSI (6600GT) Wyciągnęłem na niej ~19tys pkt - 3dmark2001SE :lol:

Na configu 555/629 Mhz więc dam radę i więcej wycisnąć z niej ;D Wszystko chodzi bardzo płynnie i tak jak powinno.. Karte po szybkiej przeróbce system wykrywa jako 6600GT i jest całkiem sympatycznie Naprawdę polecam gdyż są to niskie strasznie kosztaA przebija nawet nie jedną 6600Gt średnio o 200zł droższą ! rolleyes.gif

U mnie cena tej karty wynosi 365zł (wliczone koszta wysyłki) I jest znacznie sympatycznie I ta Cisza... :D :rolleyes:

 

BTW załaczam screena ;)

post-130557-1144459502_thumb.jpg

Edited by QaDo

Share this post


Link to post
Share on other sites

mowisz o Gigabyte 6600 Turbo Force Edition? PCI-E?

 

wgrywales moze jakis nowy bios?

 

ja do 3dmarka 2001 nie mam szczescia..hee w 03 mi ladnie punkty pokazuje..a w 01 mi z 13500pokaze to jest dobrze..:P

 

teraz mam sterownik 84.21 wogule z tego co widze to w markach od sterow zaleza pkt.. mialem starszy sterownik to w 03 mialem o jakies 100pkt wiecej a teraz wgralem nowszy to mi mniej pokazuje.. nie wiem o co chodzi :P

Edited by Jooseeph

Share this post


Link to post
Share on other sites

Caałkiem przyzwoita karta, musze powiedzieć ze znacznie ciekawsza niż jakiś produkt MSI (6600GT) Wyciągnęłem na niej ~19tys pkt - 3dmark2001SE :lol:

Na configu 555/629 Mhz więc dam radę i więcej wycisnąć z niej ;D Wszystko chodzi bardzo płynnie i tak jak powinno.. Karte po szybkiej przeróbce system wykrywa jako 6600GT i jest całkiem sympatycznie Naprawdę polecam gdyż są to niskie strasznie kosztaA przebija nawet nie jedną 6600Gt średnio o 200zł droższą ! rolleyes.gif

U mnie cena tej karty wynosi 365zł (wliczone koszta wysyłki) I jest znacznie sympatycznie I ta Cisza... :D :rolleyes:

 

BTW załaczam screena ;)

w 3dmark 2001 wazniejszy jest proc i pamieci niz karta, zrob test w 2003 lub 05 i wtedy porownuj Twoje grafe do innych 6600

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello..... ma ktos rozwiazanie na trzeszcaca, piszcaca ,pierdzaca karte ?....Czytam sobie tak to forum i z tego co widze to narazie nic...a duuzo osob ma ten problem.. Macie te trzaszcZace karty czy powymienialiscie w servisie?

 

dZIEKI. :]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acha zalozylem tak jak Ty wiatraka i odkrecilem rdzen spowrotem na 450 i Rurka sie juz nie grzeje, walic rdzen glupie 50Mhz ;) :P ale pamieci sprobowalem puscic na 720 i ...sa cieple (wg mnie letnie) ale zauwazylem lekkie arty w Marku 05... i nie czaje tego pamieci sie nie grzeja i sa arty...

 

Wlasnie jakie radiatorki polecicie do tej grafy na pamiatki? THX

 

 

Halo..... jest tu kto... powie mi ktos jakie radiatorki sa b.dobre do tej grafy?

Edited by Vitton

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej.

Ja mam takie pytanie, bo czytam to wszystko i sam już sie gubie. W temacie o 6600 jest chyba ponad 150 str. tutaj jeszcze kilka i masa problemów, więc ciężko jest cokolwiek znaleźć. Od 2 dni jestem posiadaczem karty GV-NX66128DP, chciałbym jakiś jasny opis jak odblokować czujnik temperatury (co i jak, czym, jak dla laika) i dowiedzieć się czy bez dodatkowego chłodzenia niż standardowe można ją chodź troche podkręcić (nie chodzi mi o jakieś ekstremalne wartości) a jeśli tak to czym.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

to jak kombinował ktoś z tymi pamięciami ? bo z tego co widziałem to neiktóre są tuż pod tym radiatorkiem od gpu , a on jest niebagatelnie gorący (stres max 65*) , podczas nawiewu przy gpu 570mhz robią sie arty na pamięciach 670 i musze puszczać na 650....glupota...część pamięci jest odkryta i jest zimna a ta druga ?? co z nią zrobić ?? ps ma ktoś ten modowany bios żeby lepiej pamięci puścić ? :D ps2. jak owinąć te cewkię taśmą ? ps3. mam wersję pci-e 128mb..

Edited by Dr@GuN

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy jest możliwość żeby Riva Tuner źle podawał zegary ?

 

Kartę mam w wersji 256MB. Przeczytałem cały wątek i generalnie ludzie na 128 MB mają poustawiane pamięci w okolicach 600-700 MHz. Zacząłem się zastanawiać co u mnie jest nie tak, bo domyślnie mam 844 MHz (podbite przez bios płyty głównej - pierw miałem Gigabyte K8NF-9 a obecnie K8NMF-9 i w obu można wybrać, żeby karta graficzna była z automatu podkręcana, i jednocześnie w obu pokazuje wartość podkręcenia jest taka sama) - przynajmniej tyle pokazuje RivaTuner oraz zakładka częstotliwości w ustawieniach karty graficznej (sterowniki NVO z Guru3D).

 

Po przestawieniu RivaTunerem mam 890 MHz (powyżej 900 MHz zaczynają się pojawiać artefakty). Rdzeń mam ustawiony na 490 MHz. Przy takich ustawieniach, na Athlonie 64 3000@3500 i 1GB ram w 3DMark03 wychodzi mi 7900 pkt.

 

Z jednej strony super, ale z drugiej mocno teraz kombinuję, czy czasem nie przeginam i pewnego pięknego dnia karta mi już nie odpali. W każdym razie artefaktów zero a temperatura 43 stopnie idle i 74 stopnie w stresie (zapętlony PixelShader w 3DMark05) - do karty jest przyklejony taśmą dwustronną wiatrak 80mm - trochę prymitywnie, ale inaczej niestety się nie dało (zbyt mało miejsca w obudowie).

Karta na takich ustawieniach chodzi trzeci miesiąc.

Edited by Lynk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Na jednym z forów , znalazłem instrukcję jak zmodyfikować bios aby odblokować czujnik tempertatury. ( chodziło o to, że w jednym z ciągów trzeba było zamienić 10 na 00). Był tam też link do anglojęzycznej strony gdzie było tego potwierdzenie. Mimo, że na tutejszym forum ktoś pisał, że moja karta nie ma czujnika temperatury, dałem się nabrać, zmodyfikowałem ten bios i karta padła.Tzn, słyszę, że Windows się uruchamia, ale wiadomo, że monitor jest czarny.

Dlatego bardzo proszę mi pomóc, jak reanimować tą moja karte grafiki ( Gigabyte - GV-NX66128DP). Jestem bezradny :(. Czy to jest możliwe ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta karta ma czujnik temperatury, więc pewnie nie tak zmodyfikowałeś bios, na przyszłość trzeba użyć NV Bios Modifier i nic nie trzeba ręcznie zamieniać, wystarczy zahaczyć jedną opcję.

 

Skombinuj oryginalny bios, kartę graficzną PCI i flaszuj. (masz mieć obydwie karty w kompie)

Edited by WDK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm...... ja nic nie odblokowywalem.. i czujnik mi chodzi. Instaluje najnowszego Everesta odpalam czekam az wyskocza pomiary..ok..nastepnie wylaczam Everesta i wlaczam ponownie..i w pomiarach w pasku mam juz na niebiesko pomiar temp. GPUkarty. Nie wiem jak wiarygodny jest ten pomiar ale jest bez odblokowywania. :)

Mam jeszce takie pytanie jaka temp w stresie jest juz wysoka dla karty? bo u mnie jest od 66 do 70 a moze i nawet 74 stopni (stres) idle 45 -50. z gory dzieki

Share this post


Link to post
Share on other sites

ta everest ultimate pokazuje takie śmieci, własnie nie jest wiarygodny :)

już to udowodniłem, co kosztowało mnie 50zł - termometr cyfrowy Revolteka

GPU ma ~40st w Idle, a ten z everesta usilnie wciska 51st

 

w stresie dla karty jaka jest wysoka... tak ze 100st - skoro max pułap to ponad 120

Edited by Naits

Share this post


Link to post
Share on other sites

, Jeszcze 2 tygodnie temu bylo wszystko ok. (IMG:style_emoticons/default/huh.gif)

Nic nie zmienialem (sprzetu, sterow, nic).

Pewnego pieknego dnia zaczal sobie wylaczac monitor podczas trybu 3D i po chwili wlaczac, czasem komp sie resetowal. (IMG:style_emoticons/default/icon_mad.gif)

Po jakims czasie takiego zachowania, odmowil wogle uruchomienia sie. Po pojawieniu sie loga windy robil reeboot, wiec nie szlo go wcale wlaczyc. Zrobilem format systemowki.

Pomoglo na wlaczenie, lecz problem z zawieszaniem w trybie 3D jest nadal, zrobiłem test dxdiag i test w 3d zawierza komputer.

włożyłem starą rivę tnt 16 mb i komputer z tą kartą chodził bez problemu

Zastanawiam się czy GF 6600GT nie ma problemów z pamięciami- czy w tym momencie podlega gwarancji.

 

Karta jest na gwarancji - zmieniałem kilka razy sterowniki - instalacja nowego systemu i nic to nie dało.

czasami wejdzie i uruchomi grę ale po kilku minutach następuje zamrożenie ekranu na kilkanascie sekund i rusza dalej.

 

Jesli ktokolwiek ma pomysl co to moze byc badz spotkal sie z czyms takim, prosze o odpowiedz.

Myslalem o grzaniu sie grafiki,

Share this post


Link to post
Share on other sites

, Jeszcze 2 tygodnie temu bylo wszystko ok. (IMG:style_emoticons/default/huh.gif)

Nic nie zmienialem (sprzetu, sterow, nic).

Pewnego pieknego dnia zaczal sobie wylaczac monitor podczas trybu 3D i po chwili wlaczac, czasem komp sie resetowal. (IMG:style_emoticons/default/icon_mad.gif)

Po jakims czasie takiego zachowania, odmowil wogle uruchomienia sie. Po pojawieniu sie loga windy robil reeboot, wiec nie szlo go wcale wlaczyc. Zrobilem format systemowki.

Pomoglo na wlaczenie, lecz problem z zawieszaniem w trybie 3D jest nadal, zrobiłem test dxdiag i test w 3d zawierza komputer.

włożyłem starą rivę tnt 16 mb i komputer z tą kartą chodził bez problemu

Zastanawiam się czy GF 6600GT nie ma problemów z pamięciami- czy w tym momencie podlega gwarancji.

 

Karta jest na gwarancji - zmieniałem kilka razy sterowniki - instalacja nowego systemu i nic to nie dało.

czasami wejdzie i uruchomi grę ale po kilku minutach następuje zamrożenie ekranu na kilkanascie sekund i rusza dalej.

 

Jesli ktokolwiek ma pomysl co to moze byc badz spotkal sie z czyms takim, prosze o odpowiedz.

Myslalem o grzaniu sie grafiki,

ja mialem na mojej grafie cos podobnego ale pomoglo wylaczenie fastwrite, nie wiem czy to byla jakas wina sterow, biosu itp. bo wczesniej wszystko chodzilo dobrze z fw on

 

jednak teraz fw mam off i wszystko smiga oki, a nawet troche komp w 3d przyspieszyl

 

moze pobaw sie z fw, jesli to nie przyniesie skutku to jednak cos z grafa

Edited by DarkArrow

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doradzcie mi ... Planuje sprzedac Tego Geforce co mam w podpisie i dolozyc do niej : http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=4...tid=5&grupa=244 lepsiejsze to bedzie? Dzieki :)

a nie lepiej kupic 7600gs galaxy w cenie 395 zl ? ten radeon ma podobna wydajnosc do x800GT, a x800GT jest troche lepsze od gf 6600gt, a jak wiemy to 7600gs jest tez lepszy od 6600gt i to nawet 20-30%

 

do tego dochodzi hdr, sm 3.0 itp.

 

ja stalem nad takim samym wyborem lecz znalazlem jeszcze lepsze wyjscie i kupilem galaxy 7600gs 500/1400 (po podkreceniu dorownuje 7600gt), a wydalem na niego 495 zl

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy jest możliwość żeby Riva Tuner źle podawał zegary ?

 

Kartę mam w wersji 256MB. Przeczytałem cały wątek i generalnie ludzie na 128 MB mają poustawiane pamięci w okolicach 600-700 MHz. Zacząłem się zastanawiać co u mnie jest nie tak, bo domyślnie mam 844 MHz (podbite przez bios płyty głównej - pierw miałem Gigabyte K8NF-9 a obecnie K8NMF-9 i w obu można wybrać, żeby karta graficzna była z automatu podkręcana, i jednocześnie w obu pokazuje wartość podkręcenia jest taka sama) - przynajmniej tyle pokazuje RivaTuner oraz zakładka częstotliwości w ustawieniach karty graficznej (sterowniki NVO z Guru3D).

 

Po przestawieniu RivaTunerem mam 890 MHz (powyżej 900 MHz zaczynają się pojawiać artefakty). Rdzeń mam ustawiony na 490 MHz. Przy takich ustawieniach, na Athlonie 64 3000@3500 i 1GB ram w 3DMark03 wychodzi mi 7900 pkt.

 

Karta na takich ustawieniach chodzi trzeci miesiąc.

najprawdopodobniej masz specjalną wersje gigabyte 6600td2 czy jakoś tak , był jej test na benchmarku , standardowe takty to chyba 400/800

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm jest gdzieś dyskusja o 6600 TF na agp bo taką posiadam już sobie wgrałem biosik od sparkle zmienił zmodyfikowałem go tak że karta hula od razu w przejściu w tryb 3d na gpu 500 i memki 700 na memkach może coś by sie dało bo by trzeba skołować radiorki ale nie widze sensu jakie macie tempy u mnie są dość wysokie

Share this post


Link to post
Share on other sites

to jest temat o agp & pci-e wersji :P co do radiatorków , sam chciałem założyć , ale aż coś mi sie zrobiło jak zobaczyłem te memki które sa pod tym radiatorem :/ :mur: nie wiem co za debil to wymyślił , ale to kiepskie położenie dla nich , i nie ma żadnej możliwości założenia na nie radiatora kiedy sa tak położone :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...





×
×
  • Create New...