Skocz do zawartości
przemo5

Gigabyte S939 I Sata

Rekomendowane odpowiedzi

Duzy problem, kupiłem płyte gigabyte k8nxp-9 (nForce4 ultra) i dysk maxtor diamondmax10 sata 16mb cache 250 gb,

Probuje zainstalowac Windowsa XP. dalej w kontrolerze RAID jest ok podany symbol itd czyli wszystko sie zgadza, dysk jest sprawny.

przystepuje do instalacji...wszystko ok robie i wybieram sobie partycje na Windowsa ( wykyla dysk poi instalacji sterownikow SATA) -> dysk sie konwertuje na NTFS -> kopiuja sie pliki instalacyjne -> koniec kopiowania plikow i restart po 15 sek. czyli narazie wszystko OK ale... ->

komputer uruchama sie ponownie i...botuje z plytyi znowu od poczatku włącza instalke windows tak jakby nie widzial ze przed chwila na dysk zostaly skopiowane pliki instalacyjne. I tak w koło próbowałem z siilicon image 3114, 3114r, 3114r5 i to samo niewiem co mam robic, czytałem posty http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...391&hl=sil+3114 i http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=115186 ale mi nie pomogły POMOCY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Ja na swoim nForce4-4x Gigabyte GA-K8NF-9 miałem ten sam problem, ale kombinowałem i w końcu wykombinowałem. Co prawda są to płyty na różnych chipsetach ale tego samego producenta i zapewne maja ten sam BIOS (lub bardzo podobny).

Postepowanie (bez macierzy raid, pojedynczy dysk):

1. Wyłacz raid dla każdego ATA i SATA

W „Integrated Peripherals” upewnij się, że wszystkie cztery “IDE Primary/Secondary Master/Slave RAID” są ustawione na “Disable this function”- tak jest domyślnie, więc jeżeli nic nie zmieniałeś to będzie ok.

„SATA 1/2 Primary/Secondary” musisz zmienić na „Disable..”

Spowoduje to, że podczas bootowania płyty nie bezie uruchamiany menedżer NVIDIA RAID i każdy dysk będzie widoczny jako standardowy dysk ATA.

2. Ustaw kolejność bootawania urządzeń

W „Advanced BIOS Features” ustaw kolejność bootowania dysków:

First Boot Device: Floppy

Second Boot Device: CDROM

Third Boot Device: HardDisk

Mimo, że nie ustawiliśmy hdd jako pierwszego właśnie dzięki krokowi (1) i tak będziemy mieli możliwość bootawania z hdd. Po prostu najpierw wystartuje bootowanie z CDROM (instalka windy) z komunikatem cos w stylu „nacisnij klawisz w przeciągu 10 sek aby bootowac z CD…”, nic nie naciskaj i komp wystartuje z hdd.

Jak nie zrobisz kroku pierwszego (nie wyłączysz NVIDIA RAID) to co byś nie kombinował płyta zawsze będzie bootować z cdromu pisząc komunikat „booting from CD…” (albo cos podobnego)

3. Nadal w „Advanced BIOS Features” wybierz „Hard Disk Boot Priority” i upewnij się, że twój dysk jest na pierwszym miejscu w liście (jeżeli masz jeden dysk to tak będzie, u mnie pojawia się tam jeszcze jedno urządzenie związane z bootowaniem poprzez USB)

Postępując tym sposobem podczas instalowania windowa nawet nie jest potrzebna dyskietka ze sterownikami SATA!!!

Jeżeli łączysz dyski w macierz RAID to podczas bootowania naciśnij F10 aby wejść do „RAID Setup Utlity” i tam ustawić macierze i ich bootowanie (więcej w instrukcji płyty)

PS. Pamiętaj, że windows xp bez SP ma problemy z adresowaniem przestrzeni powyżej 128 GB na dysku twardym. Dlatego najpierw potwórz partycie na mniej niż owe 128 GB (najlepiej tylko jedną systemową) a następnie po instalacji systemu zainstaluj SP2 lub SP1 albo dokonaj odpowiedniego wpisu w rejestrze (było na forum). Dopiero wtedy potwórz pozostałe partycje…

POZDRAWIAM,

Łukasz P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi