przemo5 Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 Duzy problem, kupiłem płyte gigabyte k8nxp-9 (nForce4 ultra) i dysk maxtor diamondmax10 sata 16mb cache 250 gb, Probuje zainstalowac Windowsa XP. dalej w kontrolerze RAID jest ok podany symbol itd czyli wszystko sie zgadza, dysk jest sprawny. przystepuje do instalacji...wszystko ok robie i wybieram sobie partycje na Windowsa ( wykyla dysk poi instalacji sterownikow SATA) -> dysk sie konwertuje na NTFS -> kopiuja sie pliki instalacyjne -> koniec kopiowania plikow i restart po 15 sek. czyli narazie wszystko OK ale... -> komputer uruchama sie ponownie i...botuje z plytyi znowu od poczatku włącza instalke windows tak jakby nie widzial ze przed chwila na dysk zostaly skopiowane pliki instalacyjne. I tak w koło próbowałem z siilicon image 3114, 3114r, 3114r5 i to samo niewiem co mam robic, czytałem posty http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...391&hl=sil+3114 i http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=115186 ale mi nie pomogły POMOCY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 Och.. Jak sobie juz skopiuje pliki i uruchomi sie ponownie to wejdz do biosu i ustaw na bootowanie z dysku a nie z cd-roma i po sprawie :wink: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo5 Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 nic to niedaje, on wtedy nie wstaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheOne Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 Witam. Ja na swoim nForce4-4x Gigabyte GA-K8NF-9 miałem ten sam problem, ale kombinowałem i w końcu wykombinowałem. Co prawda są to płyty na różnych chipsetach ale tego samego producenta i zapewne maja ten sam BIOS (lub bardzo podobny). Postepowanie (bez macierzy raid, pojedynczy dysk): 1. Wyłacz raid dla każdego ATA i SATA W „Integrated Peripherals” upewnij się, że wszystkie cztery “IDE Primary/Secondary Master/Slave RAID” są ustawione na “Disable this function”- tak jest domyślnie, więc jeżeli nic nie zmieniałeś to będzie ok. „SATA 1/2 Primary/Secondary” musisz zmienić na „Disable..” Spowoduje to, że podczas bootowania płyty nie bezie uruchamiany menedżer NVIDIA RAID i każdy dysk będzie widoczny jako standardowy dysk ATA. 2. Ustaw kolejność bootawania urządzeń W „Advanced BIOS Features” ustaw kolejność bootowania dysków: First Boot Device: Floppy Second Boot Device: CDROM Third Boot Device: HardDisk Mimo, że nie ustawiliśmy hdd jako pierwszego właśnie dzięki krokowi (1) i tak będziemy mieli możliwość bootawania z hdd. Po prostu najpierw wystartuje bootowanie z CDROM (instalka windy) z komunikatem cos w stylu „nacisnij klawisz w przeciągu 10 sek aby bootowac z CD…”, nic nie naciskaj i komp wystartuje z hdd. Jak nie zrobisz kroku pierwszego (nie wyłączysz NVIDIA RAID) to co byś nie kombinował płyta zawsze będzie bootować z cdromu pisząc komunikat „booting from CD…” (albo cos podobnego) 3. Nadal w „Advanced BIOS Features” wybierz „Hard Disk Boot Priority” i upewnij się, że twój dysk jest na pierwszym miejscu w liście (jeżeli masz jeden dysk to tak będzie, u mnie pojawia się tam jeszcze jedno urządzenie związane z bootowaniem poprzez USB) Postępując tym sposobem podczas instalowania windowa nawet nie jest potrzebna dyskietka ze sterownikami SATA!!! Jeżeli łączysz dyski w macierz RAID to podczas bootowania naciśnij F10 aby wejść do „RAID Setup Utlity” i tam ustawić macierze i ich bootowanie (więcej w instrukcji płyty) PS. Pamiętaj, że windows xp bez SP ma problemy z adresowaniem przestrzeni powyżej 128 GB na dysku twardym. Dlatego najpierw potwórz partycie na mniej niż owe 128 GB (najlepiej tylko jedną systemową) a następnie po instalacji systemu zainstaluj SP2 lub SP1 albo dokonaj odpowiedniego wpisu w rejestrze (było na forum). Dopiero wtedy potwórz pozostałe partycje… POZDRAWIAM, Łukasz P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...