Skocz do zawartości
Bomarek

Moje Wc-duże Zdjęcia

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy się chwalą to i ja zaprezentuje swoje chłodzenie.Bloki na grafike i na NB wykonałem sam a blok na CPU to Spider Extreme ze zmienionym topem tak jak widać na foto.Chłodnica ze szrotu podobna wymiarami do Black Ice Xtreme pompa to Hydor L25 zatopiona w samodzielnie wykonanym pojemniku.Elektronicznie sterowany wentylator(widoczny na obydowie chłodnicy) na chłodnicy 120 mm firmy Sanyo.

Sprzęt jak w podpisie temperatury na luzie 36*C stres 40-42*C Troche bałaganu w obudowie ale teraz nie mam czasu na dalszą zabawe bo musze zrobić drugie WC do Athlona 64.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Bomarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze przyznac, ze jestem pod wrazeniem dokladnosci wykonania. Widac, ze zajelo to troche czasu. Wszystko ladnie wymierzone. Troche mi sie nie podoba ten kolor, chyba to brazowy (?) i te plastikowe fioletowe zlaczki. A czy to co brazowe, tez jest z plastiku, czy to tak pomalowane? Bo nie sadze, aby jakeis plastikowe elementy byly przy nagrzewnicy...

Ogolnie to fajnie zmieszczone w budzie jest, widac ze nie chcialem zbednych centymetrow w wezach.

Czy moglbys pokazac dokladniejsze zdj bloczku na GPU i NB, bo jak napisales to Twoje wykonanie, a nie widac zbyt dokladnie na tych ujeciach tych bloczkow.

Jesli bys mogl, to zmniejsz rozmair zdj., bo forum sie rozjezdrza....

Edytowane przez n4rcyz3|<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem jest to jedno z najlepiej zaplanowanych i wykonanych WC na tweaku - GRATULUJE.

Jedyne do czego moglbym sie przyczepic to troszke za dlugi waz GPU--nagrzewnica - poza tym ideal.

Moglbys opisac schematycznie obieg (kolejnosc elementow przez ktore idzie woda), bo wyglada mi na dosc niecodzienny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BAŁAGAN ! - stary toż to idealny pożądek. Jak byś zobaczył moją budę to byłby bałagan.

Bardzo mi się podoba. Wszystko ładnie rozplanowane i zrobione co do centymetra. Jedno z lepszych WC jakie na tym forum widziałem.

Mam pytanko

Tam z tyłu na obudowie pod zasilaczem to stacje dyskietek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem jest to jedno z najlepiej zaplanowanych i wykonanych WC na tweaku - GRATULUJE.

Jedyne do czego moglbym sie przyczepic to troszke za dlugi waz GPU--nagrzewnica - poza tym ideal.

Moglbys opisac schematycznie obieg (kolejnosc elementow przez ktore idzie woda), bo wyglada mi na dosc niecodzienny...

1275370[/snapback]

Ten wąż będzie zmieniony,zostanie krótki odcinek reszta miedż.Co do schematu tak jak widać są dwa obiegi z wjscia chłodnic wężem 12mm na CPU a wężem 8mm na grafike a z niej na NB .Oba obiegi spotykają się na łączu wuchodzącym z CPU a potem krótki odcinek węża i zbiornik z pomką.Krótko jest to układ szeregowo równoległy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BAŁAGAN ! - stary toż to idealny pożądek. Jak byś zobaczył moją budę to byłby bałagan.

Bardzo mi się podoba. Wszystko ładnie rozplanowane i zrobione co do centymetra. Jedno z lepszych WC jakie na tym forum widziałem.

Mam pytanko

Tam z tyłu na obudowie pod zasilaczem to stacje dyskietek?

1275397[/snapback]

Nie do nie st. dyskietek tylko dwa Maxtory 120GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi dyskami to ciekawy pomysł. Można zyskać sporo miejsca.

Co do tych bloczków to powiedz jak uszczelniłeś łączenie plexi z miedzią bo nie widzę tam żadnego oringu.

I jeszcze jedno - te finy w bloczku (chodzi mi cały czas o chipset) są w kształcie litery C ? Bo tam zasłania wężyk i dobrze nie widać czy to C jest przecięte też z drugiej strony ?

Coolerki na tylniej ściance mają 6 czy weszły ci 8cmm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtórze to co koledzy napisali. Super robota. Przeslij swoje zdjecia do BENITO to pokazą się pewnie w gazecie:)

Czysto i schludnie, wszystko zrobione z jajem, mam nadzieje ze i mi sie uda zrobic podobnie czysto :) Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzór do naśladowania... :D

Teraz tylko sam coś takiego zrób...

Widać... trzeba było pomyśleć... pomierzyć... bardzo ważne... nic na szybko :D

Może sam kiedyś włoze kompa do budy... to wtedy będe wiedział na czym się wzorować :>

I te kolorki "neonowe"... ładne... ciekawe jakby wyglądał tylko jeden kolor diód ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja wleję trochę dziegciu do tej beczki miodu :mrgreen:

Nie bardzo rozumiem dlaczego wybrałeś taki sposób przepływu. Wydaje mi się, że powstają zakłócenia zarówno na trójniku wychodzącym z chłodnicy, jak i na wyjściu ze Spidera. Dlaczego nie założyłeś trójników "Y"?

Natomiast samo wykonanie :banana:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja wleję trochę dziegciu do tej beczki miodu  :mrgreen:

Nie bardzo rozumiem dlaczego wybrałeś taki sposób przepływu. Wydaje mi się, że powstają zakłócenia zarówno na trójniku wychodzącym z chłodnicy, jak i na wyjściu ze Spidera. Dlaczego nie założyłeś trójników "Y"?

Natomiast samo wykonanie  :banana:

1275846[/snapback]

Zanim nabrało tej formy przeprowadziłem dużo eksperymentów z układem, różne pompki blok na CPU 3 króćcami była plątanina węży i dlatego wykonałem tak jak widać.Wierz mi że wydajność zmieniła się minimalnie w granicach błędu pomiarowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie wyglądający układzik. Nie podoba mi się jedynie sposób połączenia bloków.

Z czego zrobiony ten shroud? Plexa?

P.S. Nie dawaj więcej zdjęć, bo nie chce mi się już patrzeć na moje WC i porównywać - może mnie to zmusić do przeróbki swojego na "ładniejsze" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie wyglądający układzik. Nie podoba mi się jedynie sposób połączenia bloków.

Z czego zrobiony ten shroud? Plexa?

P.S. Nie dawaj więcej zdjęć, bo nie chce mi się już patrzeć na moje WC i porównywać - może mnie to zmusić do przeróbki swojego na "ładniejsze" :)

1276269[/snapback]

Shroud zrobiony z płyty tekstolitowej taka na tablice elektryczne grubości 5mm klejone Poxipolem i skręcone srubami M2.Chłodniczka nie wyglądałaby zbyt ładnie w obudowie z akrylu wiadomo ze szrotu.Co do łączenia bloków jak pisałem wczesniej experymenty doprowadziły mnie do tego stanu,zależało mi aby maksymalnie skrócić obieg wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi