Skocz do zawartości
[TiLt]

Wc Rev 2.0 By Tilt

Rekomendowane odpowiedzi

Po prawie roku działania pierwszego ukladu przyszedl czas na modyfikacje.

Uklad chlodzi proca i grafe.

Dołączona grafika

W sklad tej maszynerii wchodza:

- PowerX

- Proxima

- Hydor Seltz L20

- Rezerwuar 2x5.25" (oryginalnie pojemnik na pompke, dostosowany przeze mnie)

- weze cellfast 12x2 (w sumie dwa rodzaje chociaz obydwa nazywaja sie cellfast)

- nagrzewnica od merca

- TT Thunderblade 120mm na chlodnicy

- wszystko zalane demineralka + 50ml Copalu i niestety resztki czerwonego UV(nie polecam barwi weze i zostawia osad i ni cholery nie daje sie wyplukac)

Woda plynie : pompa>chlodnica>powerx>proxima>rez>pompa

W hydorze zamienione badziewne oryginalne choinki na przejsciowke 1/2cala>>3/8cala w ktore wkrecone sa zwykle choinki 12 + cybanty (weze duzo lepiej schodza niz z tych badziewnych plastikow i jest o niebo pewniej i szczelniej).

Hydorek pracuje z wylotem w bok (czyli jest odwrocony), pozycja wymuszona tym ze woda musi plynac przez nagrzewnice do gory.Poczatkowo bylo odwrotnie co skutkowalo niemozliwoscia odpowietrzenia ukladu.Tak jak jest teraz odpowietrza sie w 15 sekund.

Pompka zapatulona w kubraczek z 3 warstw pianki (wiem wiem bedzie sie grzala), dzieki czemu czy pracuje mozna sie przekonac tylko przykladajac do niej ucho.

Pierwotnie w ukladzie mial pracowac L25 ,ale ten zlom terkocze bardziej niz moja wysluzona Mj1000 wiec waz mu w wirnik niech zgnije w szafie :).

L20 radzi sobie doskonale.

Temperatury

Ciezko porownywac bo w miedzyczasie zmienilem troszke plyte .W poprzedniej temprature proca mierzyl czujnik od spodu procka, a w tej temp jest pobierana z diody proca.Patrzac na temp wody jest bardzo podobnie co biorac pod uwage ze sa dwa bloki dobrze swiadczy o PXie.

W idle procek ma ok 36C ,woda wylatujaca z blokow 29C.Jak bede mial chwile zapuszcze prima na pare godzin, na razie lecze glod netowy :D

Zreszta temp nie sa dla mnie najwazniejsze (nie krece jakos strasznie 12,5x166 styka mi absolutnie) , priorytetem jest cisza.

Krytyka i uwagi, a takze pochwaly :) mile widziane.

Pozdrawiam

TiLt

Edytowane przez [TiLt]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie jest to najładniejsze WC, ale w końcu głównym priorerytetem była cisza.

Skoro działa, nie cieknie i jest cicho to spoko :D cel osiągnięty.

Założyć tylko bok od budy żeby nikt nie tego nie widział. Istne spagetti, no i kolorystycznie razi.

Fajna ta nagrzewnica od merca :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Logan,Feb 14 2005, 00:40]skoro masz oba hydory to powiedz czym sie one roznia?

1275859[/snapback]

z tego co pisze producent wynika ze moca.L25 ma 1000l/h.

wizualnie jak rozebralem to ma inny wirnik.

Nie wiem moze ja trafilem taki egzemplarz ale raczej nie polecam L25.

Goofi>> oplot Vanteca WGE kolo gusu pawilon chyba 9 ceny nie pamietam.

Jezeli chodzi o spaghetti :)

Mozna by uproscic uklad ale wymagaloby to zmiany chlodnicy lub jej innego ulozenia.Tak bylo za pierwszym razem z L25.W chlodnicy caly czas bylo powietrze i ni cholery sie nie odpowietrzala.Moglem tez zastosowac kolanka co wizualnie uprosciloby uklad, ale raz nie podobaja mi sie kolanka, dwa im mniej laczen tym mniej mozliwosci wycieku.

Uklad w 100% spelnia swoje zalozenia.Jest nieslyszalny i chlodzi.

Edytowane przez [TiLt]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...najwyrazniej czeka cie jeszcze kilka rev... 

uklad raczej nie bedzie juz zmieniany jezeli chodzi o sklad ale w zwiazku z tym ze powolutko przygotuwywuje nowa bude to pozmienia sie wyglad calego ukladu. Ale to piesn przyszlosci na razie.

...w co te kable sa wlozone?? i ile to kosztuje? to zielone ...

siatkowy oplot Vanteca i molexy vanteca.Koszt... nie pamietam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a gdzie pompa grundfosa??? ...

te zdjecia sa z lutego (nie wiem kto topic odgrzebal),a wtedy jeszcze mialem hydorka i wlaczylem z nim za pomoca gabki (bezskutecznie oczywiscie).

Teraz kroluje Grundfos oczywiscie :D

Jak bede mial chwile wolnego to pstrykne fote i wrzuce, choc nie wiem czy jest sens bo niedlugo bedzie nowa...mega wypasiona buda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...znzlazlem tej firmy tylko narzedzie do rozbrajania bomb ...

wow :D

Ja je kupilem w warszawie na WGE kolo gusu w pawilonie chyba 9 (firma Semicon).

Jutro moge sprawdzic czy jeszcze sa i po ile.Byly tez inne kolory.

Megamuciek mial racje jest troszke wyzej :)

Poza tym ta buda niedlugo odejdzie w niepamiec.Jak skoncze restaurowac poldka to sie zabieram za megabiga ktorego niedawno nabylem.

Powiem tylko ze buda ma 32cm szerokosci, 64 wysokosci,a paczka z nia wazyla 42kg i nie, nie bylo w niej cegiel :D

Edytowane przez [TiLt]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie ze nie bo to cos innego ja sie pytam Tilta :D

(...)

oplot Vanteca WGE kolo gusu pawilon chyba 9 ceny nie pamietam.

(...)

a czytac to potrafisz? kolega to napisal pare postow wyzej*

*przepraszam ze sie unioslem ale nie lubie ludzi ktorzy mowia/pisza zanim pomysla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi