Skocz do zawartości
Raul

Abit 9550 Guru/guru Xt

Rekomendowane odpowiedzi

panowie jak to jest ze Wam takie wyniki w markach wychodza przy takich taktowaniach, ktore podajecie, moj guru 9550xt przy ustawieniach 494/740 bez artow osiaga 4032 pkt. w 3d03, najwyzsze taktowania jakie probowalem to 494/810 a wynik to tylko 4105pkt. 3d03(pisalem kilka stron wczesniej), moze ktos mi wyjasnic dlaczego mam slabszy wynik przy teoretycznie wyzszych zegarach? jade na athlonie 2000 podkreconym na 2100, plycie MSI K7N2-Delta, 512 RAM Kingston(dual) puszczone z magistrala 209mhz, zasilacz chieftec 360-202DF, a wiec sprzet porownywalny do czesci osob na forum, pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie jak to jest ze Wam takie wyniki w markach wychodza przy takich taktowaniach, ktore podajecie, moj guru 9550xt przy ustawieniach 494/740 bez artow osiaga 4032 pkt. w 3d03, najwyzsze taktowania jakie probowalem to 494/810 a wynik to tylko 4105pkt. 3d03(pisalem kilka stron wczesniej), moze ktos mi wyjasnic dlaczego mam slabszy wynik przy teoretycznie wyzszych zegarach? jade na athlonie 2000 podkreconym na 2100, plycie MSI K7N2-Delta, 512 RAM Kingston(dual) puszczone z magistrala 209mhz, zasilacz chieftec 360-202DF, a wiec sprzet porownywalny do czesci osob na forum, pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

1433452[/snapback]

system pewnie jest zasyfiony....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1433452[/snapback]

timingi yanecek, timingi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasyfiony system mogloby sie zgadzac heh, sterowniki mam catalyst 5.3 bodajże, o timingach w 9550xt guru gdzies czytalem ze sa seryjnie dość wyśrubowane, a poza tym boje sie narazie z nimi grzebac, bo nie mam doswiadczenia w tym temacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi nic nie dawalo wylaczenie beepow itd w progu jak zrobilem tak to dziala;d

1434035[/snapback]

u mnie bylo tak samo, tera mam wlaczone beepy i nic nie slychac swoja droga tn soft abita jest do [gluteus maximus]....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blad na bledzie :wink:

-automatyczna regulacja obrotów wiatraczka

no nie powiedzialbym ze automatyczna, bo wentyl takiej opcji nie ma, tylko ten badziewny soft ja reguluje

-podnoszenie napiec pamieci i cpu

chyba gpu mialo byc

-wspolpraca z oc-guru clock

to sie nazywa uguru clock i to jest dodatek do plyt glownych abita, nie do kart graficznych

poza tym to nie jest topik o sprzedawaniu abita :-P

Edytowane przez raf.z

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1433452[/snapback]

tez tak mialem, artefaktow brok, a powyzej pewnego zegara pamieci wyniki mi drastycznie spadaly, objawiało się to chwilowymi zwiechami w trybie 3D, podejzewam ze karta juz nie wyrabiala wiecej chodz artów nie było

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i kolejny blad jesli ktos ma guru clock to bedzie mial na tym wyswietlaczu dane z karty graficznej :) czyli wspolpracuje z tym urzadzeniem :rolleyes:

1449227[/snapback]

jasne jesli ma plyte abita do ktorej bedzie mogl to urzadzenie podlaczyc :-P Edytowane przez raf.z

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Abita 9550 Xturbo guru. Po zainstalowaniu paru gierek od razu widać było różnicę, której nie widziałem na moim poprzednim radku 9200 64MB. Grafika chodzi u mnie na 351/580 przy temperaturze 40 stopni. Mam pytanie jak wy osiągacie tak wysokie zegary na rdzeniu i na pamięci (533/722) - można tak podkręcić nie jest to zabójstwo dla karty. Zmieniacie wentyl na większy czy na standardowym macie takie osiągi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ xytros po pierwsze, gdy bys dokladnie przestudiowal temat to znal bys odpowiedzi na wszystkie swoje pytania, ale ze wzgledu na to, ze jestes nowy udziele Ci odpowiedzi :) Po pierwsze przestawiasz oczywiscie zworke na tryb XT, po drugie musisz byc wyposazony w dobry zasilacz aby podkrecac, po trzecie odpalasz oc guru, dajszesz napiecia na maxa, ustawiasz na poczatek takty ~500/700 i odpalasz 3DM (najlepiej 2k3). Jesli nie bedzie artow to jedziesz najpierw z pamieciami co jedna jednostke podwyrzszania w OC guru i odpalasz tak za kazdym razem gametest w 2k3, do poki nie zacznie sypac artami. jak zacznie to wracasz do 500/700 i postepujesz tak samo, tylko ze rdzeniem. jak znajdziesz te 2 maxymalne wartosci ustaw je i opal znowu 2k3, prawdopodobnie Ci sie wysypie, gdyz jak pamieci sa na maxa rdzen powinien byc nieco przykrecony. no ale to juz sobie sam dojdziesz do swoich maxymalnych ustawien. co do chlodzenia stockowe okazalo sie bardzo dobre. Ja na swoim wymienilem jedynie paste na taka jak w podpisie przy CPU. Aha. jak by Ci OCGuru zaczol pikac, ze przevoltowanie to olej to i wylancz beeperki, bo to przeklamania programowe. no to chyba tyle, powodzenia w bojach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj rano włączam sobie kompa i nagle słyszę jakiś chrobot.Włacza sie windows odpala się abit eq i nagle syrena :blink: 1000 obrotów na wentylu.Mysle sobie no pieknie kolejny wentyl abita daje d..py (pierwszy na czipsecie w nf-7 juz dawno wymieniony na niebieski radiator zalmana).Ale nic mysle sobie zajrze do środka.Odkreciłem wentyl przedmuchałem pare razy az wreszcie cos zaskoczyło i jest juz dobrze.Ciekawe tylko na jak długo.Swoja droga mogliby się lepiej postarac a nie taki szajs nie dośc że głosny to jeszce sie psuje I z wymiana raczej ciężko bo wejście 3-pinowe ale jakieś szerokie :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem juz dosc tego malego wyjacego wentyla dlatego pewnego pieknego dnia odkrecilem go i na jego miejsce "przyczepilem" wentyl 80-ke puszczony na 7V. I teraz nie to ze wentyl jest nieslyszalny to jeszcze temp spadla o 2-3 stopnie. Teraz mysle nad tym gdzie dostac taka wtyczke do wentylatora zeby pasowala do grafy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mysle nad tym gdzie dostac taka wtyczke do wentylatora zeby pasowala do grafy.

1473000[/snapback]

Może po prostu zdjąć z wiatraka Abita B) Albo przejść się do sklepu z częściami elektronicznymi - powinni mieć taką wtyczkę, a jak nie identyczną to podobną, która możnaby potraktować pilnikiem lub innym narzędziem :)

Edytowane przez kojok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Raul

Dzięki wielkie za odpowiedz. Może nie przestudiowałem dokładnie wszystkiego a to tylko dla tego że internet jest tylko w kafejce, a przeczytanie tego zajeło by trochę. Powiem co zrobiłem. Przestawiłem zworkę w tryb turbo, świeci na czerwono. później suwakami od rdzenia i od pamięci dojechałem na 370/600 ale niestety nic nie zmieniałem tam gdzie napięcie jest standardowo tak jak było. Temperaturę mam w granicach 40-45 w zależności czy ciepło w pokoju czy nie po wyjściu z gry temp. podnosi się o 5stopni. Zasilacz mam 300W Jakiegoś Merkurego bo taką mam obudowę nic nie zmieniałem. Proc 2500 Bartek lekko wykręcony na 3200+ i pamięci 768 MB

Raul co znaczy dać napięcie na maxa ???? W pamięci i na rdzeniu jest na low tak jest chyba standardowo. Tam na dole nic nie ruszałem. Co trzeba zrobić. Dźwignąć obydwa suwaki do góry.

Co do pikania to czasami słychać jak się długo gra wtedy wyłanczam z paska oc guru i można grać dalej.

Moje wyniki w Benchmark przy ustawieniach 370/600 to:

2001 - 11300

2003 - 3350

coś koło tego dokładnie nie pamietam

Czyli co napięcie rdzenia i pamięci dać z low na high tak?????

Sorry za te pytania, może niektórym wydają się one głupie ale jestem poczatkujący i nie chciałbym sobie nic zepsuć. Proszę o wyrozumiałość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co napięcie rdzenia i pamięci dać z low na high tak?????

1473610[/snapback]

Tak

xytros rdzen spokojnie powinien pojsc ~470 a mem 350(2x=700) potem to juz wg mozliwosci karty, musisz znalesc max gpu i mem :)

Co do wiatraczka, ja sciaglem ta oslonke z napisem 'ABIT" obroty spadly do ~3600 i nie ma juz tego specyficznego "swistu" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Camel

Zwiększyłem napięcie na rdzeniu i na pamięci na high. Ale mam zasilacz 300W Merkurego nie sprawi to żadnego problemu. Raul napisał że muszę mieć dobry zasilacz. Przy tym co mam też mogę tak podciągnąć zegary, (470/700)

Edytowane przez xytros

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Camel

Zwiększyłem napięcie na rdzeniu i na pamięci na high. Ale mam zasilacz 300W Merkurego nie sprawi to żadnego problemu. Raul napisał że muszę mieć dobry zasilacz. Przy tym co mam też mogę tak podciągnąć zegary, (470/700)

1477478[/snapback]

No i Raul dobrze napisal, w dodatku widze ze procka @ wiec na Twoim miejscu zaopatrzył bym sie w jakas mocniejsza(firmowa) zasilka. Zawsze to wieksza pewnosc ze kompa nie zjarasz a i zapas mocy sie przyda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie masz za duzo kasy to bierz modecom 350gtf -> 90zł mozna dostac

ponawiam pytanie: czy zakup abita uguru 9550 za ok 330zł jest oplacalne, biorac pod uwage, ze za 300zł mozna ddostac 9500pro z 3lytnia gwarancja (ale wtedy zazwyczaj 64mb)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o-skar najlepiej zadaj to pytanie w temacie o 9500 bo tu raczej ludzia nie mieli stycznosci z tymi kartami, a tam dla nich to normalka :)

Ja tem expertem nie jestem, ale pewnie 9500 jest bardziej wydajna (w koncu to chyba 8-potokowiec) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponawiam pytanie: czy zakup abita uguru 9550 za ok 330zł jest oplacalne, biorac pod uwage, ze za 300zł mozna ddostac 9500pro z 3lytnia gwarancja (ale wtedy zazwyczaj 64mb)?

Wez GURU 1.Ma nowsa technologie 2.Duze mozliwosci podkrecania 3.Pamiec 128mb

A 9500 jest 4 potokowy 8 to on bdzie jak sie odblokuje ;p bo jets robinoy na chipsenie 9700 ;p ale ma tylko 64 mb pamieci a to tropche maBo jak na dzisiejsze czasy!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi