o-skar Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 ja jeszcze nie mam tej karty, ale mam nastepujace pytanie: czy mozna zainstalowac ocguru, zwiekszyc napiecia na karcie i zapomniec o tym programie i dalej pokdrecac np ATI Toolem czy czyms podobnym? Czy nie ma z tym zadnych problemów? Byla w tym topicu mowa (o ile dobrze pamietam), ze musi byc wlaczony ocguru, zeby wiatraczek na karcie dostosowywal swoja predkosc czy cos takiego... jak to jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 tak, mozesz bez problemu odpalic ocguru, podniesc w nim napiecia, ustawic wiatrak na silent a krecic np. Ati Tray Tool (imho najlepszy programik, bo umozliwia takze zmiane timingow). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 tyle ze jak wylaczysz ocguru ten cholerny wiatrak wlaczy sie na high czyli zapomnij o ciszy ati tool tez umozliwia zmiane timingow... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fonzi Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 no innej rady nie ma jak zapuszczać benchmarki albo jakąś wymagajacą grę.w sumie lepiej pograć w grę bo benchmark tak nie obciąży np. ja u siebie w podpisie mam tak jak gram a benchmarki to na wyżej przejdzie,zalezy tez czy lato czy zima :D latem szybciej artefakty zobaczysz. A co do timingów zmniejszasz co popadnie jak zobaczysz że dobrze to dalej w dół aż bedą artefakty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o-skar Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 czyli jedynym minusem wylaczenia oc guru jest to, ze wiatraczek pracuje tylko na high? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winuhux Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 czyli jedynym minusem wylaczenia oc guru jest to, ze wiatraczek pracuje tylko na high? 1600641[/snapback] i nie podniesiesz napiec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o-skar Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 wylaczenie guru po wczesniejszym PODWYZSZENIU napiec <_< napisalem to wczesniej: "czy mozna zainstalowac ocguru, zwiekszyc napiecia na karcie i zapomniec o tym programie i dalej pokdrecac np ATI Toolem czy czyms podobnym?" czytanie ze zrozumieniem sie klania ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 umiejetnosci pisania tego co sie ma na mysli sie klania. nie wspominales nic o zamykaniu programu. nie mozna niestety, jak zamkniesz ocguru ustawienia wroca do default. ale to, ze jest odpalony w tle, chyba nie przeszkadza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojok Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 umiejetnosci pisania tego co sie ma na mysli sie klania. nie wspominales nic o zamykaniu programu. nie mozna niestety, jak zamkniesz ocguru ustawienia wroca do default. ale to, ze jest odpalony w tle, chyba nie przeszkadza. 1602055[/snapback] No tutaj to ja się nie zgodzę... Po zwiększeniu napięć i zamknięciu ocguru napięcia zostają podniesione (sprawdzałem everestem). Oczywiście do wyłączenia kompa. Jedynie wiatraczek zaczyna wyć na high, ale na to jest niezawodny sposób - zmienić go na coś innego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaneck Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 u mnie przy kazdym uruchamianiu systemu, napiecia ładują sie na high i nic nie musze podnosic, nie jestem pewien do konca czy mam racje ale ten efekt uzyskalem prawdopodobnie przy instalowaniu sterownika do grafy i nastepnie restartujac kompa, wczesniej mając podniesione napiecia w oc guru, co spowodowalo zapisanie podwyzszonych napiec jako domyslne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fonzi Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 a bawił sie ktoś w zmianę biosu?na: http://www.techpowerup.com/bios/ są gotowe.jakby ustawić jakoś napięcia i timingi w biosie i potem go wgrać.może sie znajdzie chętny i tego dokona?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
REMI20 Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Jak sadzicie?? lepiej kupic za 400 zl 9550XTurbo-Guru czy za 300 zl 9550 GURU czy cos innego w podobnych granicach cenowych mam do wydania jakies 450 zl a ogranicza mnie agp 4x a nie bede mial w ciagu najblizszego czasu (okolo rok moze wiecej) kasy na cos nowszego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winuhux Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 bardziej sie oplaca to tansze, ja kupilem xt i sie zawiodlem. niby pamieci lepsze a sie slabiej kreca, nie rozumiem tego. gdybys mogl dolozyc 35zl: http://sklep.benchmark.pl/pelny_16091.html a jesli nie to: http://sklep.benchmark.pl/pelny_19221.html i odblokowywanie potokow + podkrecanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
REMI20 Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 (edytowane) Moze by sie znalazlo jakos jeszcze troche kasy ale napewno mial bym nie wiecej niz 500 zl a podane przec ciebie karty wychodzi ze sa na agp 8x a mi potrzebne na 4x znalazlem jeszcze cos takiego w podobnych cenach na agp 4x http://www.skleppc.pl/index.php?m=item&id=6045&page=4 http://www.sirius.pl/product.php?action=info&id=14483&sid=1 Edytowane 22 Sierpnia 2005 przez REMI20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Moze by sie znalazlo jakos jeszcze troche kasy ale napewno mial bym nie wiecej niz 500 zl a podane przec ciebie karty wychodzi ze sa na agp 8x a mi potrzebne na 4x znalazlem jeszcze cos takiego w podobnych cenach na agp 4x 1606627[/snapback] misiek wiekszosc kart na agpx8 bedzie dzialac na agpx4 zreszta na tej karcie jakos pisze tylko agp a na drugiej agpx4/agpx8 moga sie tylko jakies wyjatkowe przypadki zdarzyc zeby nie dzialala co innego z agpx2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
REMI20 Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 No spox mozliwe ale wole sie upewnic a tak nawiasem mowiac mam abita kx7333r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 Pilna sprawa mam okazje kupic 9600pro gigabyte pamieci 3.3ns tylko ponoc te radki maja slabe zasilanie i sie waham czy wymienic mojego abita :) jak myslicie, warto? jesli chodzi o chlodzenie to na gpu jest jakis wiatrak a do pamieci potne stary radiator od p133mhz wiec nie bedzie mnie to nic kosztowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodass Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 mam pytanie. czy w tym ocguru da sie wylaczyc ta [...] piszczalke ? w ogole u mojego kuzyna cos jest nie tak w tej karcie, moze cos skopane, ale jak jest wlaczone ocguru podkrecona karta np. 460/320 i po 10minutach grania zaczyna piszczec, a jak patrze w ocguru to temperatury wszystko spoko. moze juz bylo ale nie mam sily czytac. jak cos to mozecie mnie zjechac :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 @mlodass powylaczaj w ocguru wszelkie Beepre Enable i powinno byc ok ;] @siwy05 a podkrecony abit to przypadkiem nie to samo co 9600pro ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojok Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 (edytowane) Pilna sprawa mam okazje kupic 9600pro gigabyte pamieci 3.3ns tylko ponoc te radki maja slabe zasilanie i sie waham czy wymienic mojego abita :) jak myslicie, warto? jesli chodzi o chlodzenie to na gpu jest jakis wiatrak a do pamieci potne stary radiator od p133mhz wiec nie bedzie mnie to nic kosztowac 1627270[/snapback] Moim zdaniem się taka zamiana nie opłaca. Zwłaszcza, jeżeli coś trzeba do tego interesu dopłacić. Wydajność po podkręceniu będzie prawie taka sama (to w końcu tak na prawdę takie same karty). Różnica zapewne najwyżej 5-10% i to wcale nie koniecznie na korzyść Radka 9600Pro. Wszystko zależy od egzemplarza. Jak Abit się ładnie kręci, to go zostaw i oszczędzaj pieniądze na coś już z wyższej półki - np. GF 6600 lub R9800. Edytowane 2 Września 2005 przez kojok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Moim zdaniem się taka zamiana nie opłaca. Zwłaszcza, jeżeli coś trzeba do tego interesu dopłacić. Wydajność po podkręceniu będzie prawie taka sama (to w końcu tak na prawdę takie same karty). Różnica zapewne najwyżej 5-10% i to wcale nie koniecznie na korzyść Radka 9600Pro. Wszystko zależy od egzemplarza. Jak Abit się ładnie kręci, to go zostaw i oszczędzaj pieniądze na coś już z wyższej półki - np. GF 6600 lub R9800. 1629337[/snapback] w zasadzei nie bede nic doplacal, a radka 9600 powinno sie jeszcze podkrecic z drugiej strony stwierdzilem ze ostatnio gram tylko w pasjansa i 3-5-8 :lol2: a do tego nie potrzeba 9600pro B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winuhux Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 @mlodass powylaczaj w ocguru wszelkie Beepre Enable i powinno byc ok ;] 1628555[/snapback] tez to mam. nawet z wylaczonymi beeperami piszczy :/ z odinstalowanym oc guru ofc nie piszczy. raz podczas piszczenia mi sie pokazalo, ze mam ponad 1.5v na rdzeniu co jest malo prawdopodobne gdyz karta dalej dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Hehe ten zwykły guru to debeściak totalny. Miażdży ten szajs co mam w podpisie. Kolega (zarejestrowany na tweak) kupił sobie, choć config ma słabszy, to w 3D markach leje moją kartę. W ogóle wielki respect dla abita, za wydanie tak dobrych kart w rozsądnej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maclaska Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Seryjny wiatraczek na tym Abicie doprowadza mnie do szału. Jego dźwięk, jak to wszystkich 40mm jest denerwująco wysoki, a vGuru obniża obroty tylko do ok. 3500 - i tak za dużo w mojej budzie przy pracy w nocy. Stąd pytanko - czy ktoś ma doświadczenie z założeniem pasywnego zalmana. Czy zmieszczą się pod nim Abitowskie radiatory na pamięciach? Nie chcę ich zdejmować, bo mam jeszcze sporo gwarancji - seryjny radiator na GPU jakby co łatwo potem założyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 ja u siebie wylaczylem wiatraczek bo karty i tak nie podkrecam a temp wcale nie jest tragiczna z tym ze mam z boku wentyl 120x120 na 1200rpm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maclaska Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 karty i tak nie podkrecam a temp wcale nie jest tragicznaGdybym nie chciał podkręcać, to wziąłbym szafirka za 100PLN mniej. A po odłączeniu wiatraczka już nie robi się wesoło nawet na 400GPU/600Mem, szczególnie po całodniowym maratonie giercowym. Ma ktoś doświadczenia w zakładaniu pasywnych kanapek na te karty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojok Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Gdybym nie chciał podkręcać, to wziąłbym szafirka za 100PLN mniej. A po odłączeniu wiatraczka już nie robi się wesoło nawet na 400GPU/600Mem, szczególnie po całodniowym maratonie giercowym. Ma ktoś doświadczenia w zakładaniu pasywnych kanapek na te karty? 1633053[/snapback] Pasywnie nie próbowałem tego Abita chłodzić, bo nie mam czym, ale przykręciłem zamiast tego małego wiatraczka wentylator 80mm (układ radiatorów pozwala na w miare stabilne przykręcenie go do nich dwoma śrubami), który puszczam na 7V i karta nie grzeje się zbytnio nawet po godzinie męczenia (dłużej nie testowałem z braku czasu na takie rozrywki ostatnio...) oraz nie słychać jej prawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmab Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 No i wreszcie się mogę wypowiedzieć :)... mianowicie, musiałem zakupić nową grafę (stary Gigabyte 9600Pro został uszkodzony przy transporcie [rdzeń ukryszony] - nie prze ze mnie :/) więc od około półtorej tygodnia szukałem czegoś co byłoby conajmniej tak wydajne jak mój poprzednik (a najlepiej lepsze) i za rozsądne pieniądze (bo to przejściowa karta). Około tydzień temu zacząłem się przyglądać bardziej temu tematowi, przeczytanie w całości sporo mi zajęło. Ndal miałem wachania czy kupić Abita 9550 czy też nie. Ale zaryzykowałem. W Poznaniu po parodniowych poszukiwaniach udało mi się znaleźć jedynie wersję XTurbo za 399zł (proline). Poniżej zamieszczam parę screenów z tego co i jak po paru godzinach testów. Maszyna testowa: CPU: AMD Athlon 2800+ (bez O/C) RAM: 1 GB DDR Geil CL2 (synchro z prockiem 333mhz) DUAL (4x256MB) Płyta główna: Asus A7V880 Via KT 880 HDD: SEGATE 120GB 7200 sATA 8 cache, Samsung 40 GB 7200 sATA 8MB cache, Segate 40 GB 7200 pATA 8 MB cache Napędy optyczne: DVD RW -+ Lite On, CD RW Sony Dźwięk: Sound Blaster Audigy 2 ZS Karta TV: Leadtek PVR 2000 Zasilacz: Chieftec 350W (z jednym wentylem 12cm) Inne: Regulator obrotów x4 Revoltec Alberion (czarny), Radiator VGA Zalman ZM80D-HP + wiatrak ZM-OP1 (przy tej kaarcie jeszcze nie zamontowany ale dzisiaj prawdopodobnie zamontuję bo ten firmowy niestety na minimalnych obrotach ma około 24dB a to dla mnie nie jest cisza :|), lekko zmodowana stara obudowa z dwoma wentylami na bocznej ścianie chłodzące dyski i dodatkowo grafę z procem i jeden wydmuciach!ący z tyłu). Na początek spokojnie, na normal, bez żadnego podkręcania (aby mieć później porównanie): 3dMark03 Aqua3 Potem też spokojnie ale na turbo bez podkręcania: 3dMark03 No i teraz małe podkręcenie. Napięcia zwiększone (core i mem na HI): 3dMark03 Aqua3 No i jako że mam mało czasu to leciałem duzymi skokami... i teraz oto takie ustawienia: 3dMark03_1 3dMark03_2 Aqua3 Wszystko było by ok... ale jak zawsze jest jakieś "ale" :] ... w 3dMark w teście "Nature" widać 4 piękne arty :P. Dokładnie w miejscu gdzie są drzewa i za każdym razem (a pare razy włączałem) są dokładnie w tym samym miejscu. Zapewne to własnie dlatego że tyle podniosłem. Ale jeszcze będę się bawił i jak będzie jakiś stabilny test w 3dMarku03 to go zamieszczę. Co do pamięci graficznej.. jeszcze nie zmieniałem timingów ale zapewnę się nimi pobawie jeszcze. Co więcej... właczałem GTA SA i Splinter Cell Chaos Theory (oczywiście na max detalach 1024x768 pxm każdą średnio po 2 godziny) i tam nie zauważyłem żadnych artów no i all pięknie chodziło. Proc się grzał do koło 60st. Teraz będe się zabierał za zmianę radiatora (z pastą Arctic Silver 5) i będe się w wolnym czasie dalej kartą bawił i patrzył ile mogę z niej wycisnąć przy innych ustawieniach. Sumując: na chwilę obecną jestem z tej karty zadowolony (nawet przy tych osiągach) ponieważ dzięki Wam dokonałem wyboru który nie dość że spełnił moje wymagania tymczasowe (karta wydajna conajmniej jak moja poprzednia) to jeszcze jest lepsza :]. CDN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 No ładnie, ale czy obecnie za ~400zl (dozbierac pare zl) nie oplacalo sie upolowac cos lepszego np jakiegos radka 9800..? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmab Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 (edytowane) No ładnie, ale czy obecnie za ~400zl (dozbierac pare zl) nie oplacalo sie upolowac cos lepszego np jakiegos radka 9800..? 1637594[/snapback] Niestety: po 1 jestem świeżo po przeprowadzce więc funduszy brak (każdy grosz się liczył). BTW właśnie podczas tej przeprowadzki stara karta została uszkodzona :(. po 2 nie chciałem kupować jakiegoś 9800 na AGP ponieważ ten sprzęt co mam jeszcze mi posłuży przez pół do roku a potem zmienie go na coś z PCI E i wtedy już będe miał kasę na dobrą kartę na właśnie ten slot (a ta karta jak wspomniałem wyżej to tylko przejściowa). po 3 za te ~400zł bym miał jakiegoś zwykłego, ani nie Pro ani nie XT ani zapewne nie zbyt dobrej firmy. A w kompie nie lubie mieć czegoś czemu nie ufam (niestety jestem informatykiem już od kompa uzależnionym i takie mam zboczenie :|). Jednak w tej branży wiele znaczy firma i dobry wybrany (prztestowany) model (co prawda nie zawsze ale w większości). ..... no ale wracając do tematu... zamontowałem właśnie tego zalmana (który z resztą był na poprzedniej karcie także) i podczas trzykrotnego testu w 3dMark (bo tak każdy robię) temp procka graficznego nie przekroczyła 40 st :] no i cisza :). Zmniejszyłem trochę taktowanie pamięci aby nie było artów (bo wcześniej możliwe że proc się zapychał) no i tym razem wynik w 3dMark03 nieco słabszy ale itak nie on dla mnie ważny a to jak gry (w które żadko gram ale jak już to chce aby ładnie chodziły) chodzą. Oto screen tym razem pełen przeszedł bez najmniejszych artów: 3dMark03 Aquamarka3 już nie robie bo nie mam czasu... rano do pracy trzeba wstać. Jutro planuję reinstal systemu (już ponad rok chodzi ale nie to jest przyczyną a to że po usówaniu sterów DriveCleanerem coś mi się obraz z kartą TV nie wyświetla :]) więc myślę że w piątek popatrzę co jeszcze można z karty wycisnąć... także też looknę na timingi pamiątek. ---------- Edit: Seryjny wiatraczek na tym Abicie doprowadza mnie do szału. Jego dźwięk, jak to wszystkich 40mm jest denerwująco wysoki, a vGuru obniża obroty tylko do ok. 3500 - i tak za dużo w mojej budzie przy pracy w nocy. Stąd pytanko - czy ktoś ma doświadczenie z założeniem pasywnego zalmana. Czy zmieszczą się pod nim Abitowskie radiatory na pamięciach? Nie chcę ich zdejmować, bo mam jeszcze sporo gwarancji - seryjny radiator na GPU jakby co łatwo potem założyć. Jeżeli masz na myśli tego dużego niebieskiego z dual heatpipe (ZM80D-HP) to bez problemu wchodzi. On z resztą (zalman) ma większe radiatorki na pamięci niż te w Abicie. Edytowane 8 Września 2005 przez djmab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...