wilczek Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Błagam pomocy własnie sie dowiedziałem że mamy zadanie domowe z fizyki i musimy obliczyć pochodne kilku funkcji (w ramach przypomnienia przed sprawdzianem) :cry: Niestety mnie nie było na lekcjach gdzie było to tłumaczone i do tej pory nie załapałem :oops: Oto te funkcje : 1) 2sin2t 2) 1/5*t^(1/5) 3) 6sint^3 4) cos*pierwiastek z (t) 5) 1/4* pierwiastek z (3t) 6) 1/(6+t) 7) pierwiastek 3 stopnia z (cost) 8) 3cos(5t+2) 9) 2sin(t^2-t) 10) 10cost^3-5 jak znacie to podajcie jakieś stronki gdzie jest wyjaśnione jak to sie oblicza. Bardzo prosze pomocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 Wzory, wzory musisz znac wzory (dobre teblice mat. :?:) i do tego zalapac o co chodzi z pochodna zewnetrza i wenetrzna bo bez tego moga byc problemy. np. (2sin2t)' = 2cos2t*2 = 4cos2t bo (sinx)' = cosx ale jeszcze liczysz pochodna z 2t bo to pochodna zlozona, a pochodna z 2t to 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 a pomógł byś koledze i wystukał podobnie reszte funkcji ?? :)Tylko najlepiej tak jak tą przed momentem z wynikiem funkcji zew. i wew. czy jak to sie nazywa (chodzi mi o to 2cos2t*2) a nie tylko sam wynik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 2) 1/5*t^(1/5) Ze wzoru (x^n)'=n*x^(n-1) mamy: 1/5*1/5t^(-4/5) 3) 6sint^3 Tu podobnie jak przy nr 1: (6sint^3)'=6cost^3*3t^2 4) cos*pierwiastek z (t) tu pewnie masz blad bo cosinus nie ma argumentu :) wiec zakladam ze jest to: cos (pierwiastek z (t)) ze wzoru: (cosx)'=-sinx oraz (pierwiastek z x)'=1/(2*pierwiastek z x) mamy: -sin(pierwiastek z t) * 1/(2*pierwiastek z t) 5) 1/4* pierwiastek z (3t) podobnie jak w 4: 1/4 * 1/(2*pierwiastek z (3t)) * 3 * 3 bo pochodna wew. - (3t)'=3 6) 1/(6+t) Mozna powiedziec, ze jest to: (6+t)^-1 wiec pochodna to: -1*(6+t)^-2 7) pierwiastek 3 stopnia z (cost) Pierwiastek 3 stopnia to to samo co do potegi 1/3 wiec mamy: (cost)^(1/3) pochodna: 1/3*cost^(-2/3)*(-sint) *(-sint) bo obliczamy jeszcze pochodna wew. z cost 8) 3cos(5t+2) to jest: 3*(-sin(5t+2))*5 *5 bo pochodna wew z 5t+2 9) 2sin(t^2-t) to jest: 2*cos(t^2-t)*(2t-1) *(2t-1) bo pochodna wew. z (t^2-t) 10) 10cost^3-5 Jesli to -5 nie jest argumentem cosinusa czyli: 10cos(t^3)-5 to pochodna wyglada tak: 10*(-sin(t^3))*3t^2 Uff, wisisz mi szesciopak dobrego pifka :D P.S. Jak ktos jakis babol widzi to niech powie ja mamtematyke ostatni raz mialem 2 lata temu :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 wielkie dzięki, nawet nie wiesz jak mi pomogłeś :D gdybyś mieszkał tylko troszke bliżej to na 100 % bym jakoś wysłał ale do szczecina to troche za daleko :( w tej chwili to tylko : :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarecki Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 o kużwa ale CZARNA MAGIA ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 15 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2002 wielkie dzięki, nawet nie wiesz jak mi pomogłeś :D gdybyś mieszkał tylko troszke bliżej to na 100 % bym jakoś wysłał ale do szczecina to troche za daleko :( w tej chwili to tylko : :D sięki za pifko, siak ffidziszz czczterry jush fyppilem, ale jedno si jesze pofiem, jak ssiem pochodnych nie nauczysh, to szczał... szczał... z ccalkammi bedzieszz miau osstra jazzde :mrgreen: idem ssppacc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 pochodne jak pochodne, ale jak calki wejda... :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 jak sie umie pochodne to i calki sa proste, poczekajcie na rownania rozniczkowe :P to jest dopiero jazda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...