Skocz do zawartości
Gość Wintereq

Matura I Informatyka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Wintereq

Witam

Chciałbym spytać się kochanych forumowiczów i forumowiczki :P, czy ktoś miał do tej pory spotkanie z informatyką na maturze. Mam jeszcze czas (albo raczej go nie mam), bo matura dopiero za rok, ale już teraz do września muszę się zdecydować co będę zdawał. Na razie pewne jest, że biorę polski podstawowy i angielski rozszerzony. Niestety nie mam innego wyboru jak zdawać informatykę (mogę ewentualnie biologię, ale szczerze powiedziawszy nie lubię jej) i tu jest moje zapytanie droga publiczności.

Czy ktoś zdawał informatykę na maturze (najlepiej na poziomie rozszerzonym, przynajmniej na takie mam ambicje)? Jaki jest poziom? Z kart wywieszonych u mnie w liceum przy klasie informatycznej jest spis wymogów - ja biorę na pewno system operacyjny MS Win na NTFS/FAT, do tego pakiecik biurowy (pewnie Office XP/2003) i mam język oprogramowania do wyboru, chciałbym ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> C++, ale na razie jestem początkujący, dlatego na najbliższe miesiące przewiduje bezwzględną naukę z języków programowania, z PHP oraz z Javy, a także pakiecik Office'a, Windows jest mi znany, ale nie za bardzo kochany (wolałem DOSa :)).

Z tego co słyszałem to w tym roku jest bardzo wysoki poziom, pomogły by mi jakieś konkretne wypowiedzi osób, które są w temacie. Niestety poziom nauczania jak i samych nauczycieli jest bardzo niski, ale głupotą by było przecież mówienie tego na głos :-)

Z góry dzięki za pomoc i proszę traktować wątek całkiem serio.

Pozdrawiam

Winter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz polaka i ang. musisz wybrać jeszcze jeden a jako czwarty możesz informatyke (która niestety nie jest w tej grupie przedm. "podstawowych") a jest przedmiotem dodatkowym, czyli muszisz go zdawać na poziomie rozszerzonym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadania na prawde nie był łatwe (jak dla mnie), kolega z mojej klasy dobry w te klocki zdobył zaledwie 60%. A zadania to coś tam na system dwójkowy zamienić, algorytm napisać i jakieś inne bzdety.

Edytowane przez BiAłY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

> Wszystko zalezy od szkoly, ja zdawalem z infy mature w 2004

Zdawałes starą, a teraz bedzie nowa.

Pisałem maturę w roku 2002, czyli jak miała być pierwszy raz nowa, ale jej nie było. Niektórzy wybrali nową w tym mój znajomy co był finalistą (finał ogólnopolski) olimpiady informatycznej. Z tego co pamiętam miał ok 80%, z tym że taki wynik na nowej maturze z przedmiotu którego się nie da wydziobać (matematyka, fizyka, informatyka) jest bardzo dobry.

Jak nie wiesz co zdawać bierz geografię (chyba najłatwiej to zdać).

Btw. Nie wiem na jaką uczelnię się wybierasz, ale jak zamierzasz zdawać informatykę na maturze, to chyba na coś z tym związanego. W takim przypadku nie zdawanie matematyki (w przypadku polibudy także fizyki) byłoby idiotyzmem, bo po pierwszym semestrze dziekan ci powie do widzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja siostra zdawała ale jeszcze starą maturkę z informatyki,, powiem że był to pikuś ;] inna sprawa że sam ich nauczyciel uczył ich programowania na zasadzie jak bez błędów spisać program z kartki a nie jak go napisać samemu ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem próbną w tym roku (szkolnym) i powiem szczerze, że sobie ją olałem. :oops: Nie za dobrze poszła. Jednak patrzać po trudności zadań, nie byo one takie aż znowu trudne. Przysiąść troche ostro przed maturą (pakiet biurowy+jakiś język programowania+historia komputera i inforamcje) i powinno gładko przejść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi