kaczala Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 Czy jest kompatybilne w dól z SATA1? Tzn czy moge podpiąc dysk SATA2 do płyty z SATA1? Czy jest jakiś wzrost wydajności skoro SATA1 nie wykorzystuje w pełni 150mb/s? Pytam bo nie mogę znaleźć w NETcie info n ten temat. http://www.pcprojekt.pl/?str=katalog_produ...d_produktu=1567 PCP ma już w ofercie takie dyski :P. Warto na to czekać. Planuję zmienić i nie wiem... Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 o... nawet nie takie drogie jak sie mowilo, ze beda... ? Czy to przypadkiem nie jest blad w opisie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 prędzej to błąd wopisie, a nawet jesli nie to w sumie SATA II nie musi być droższe od I bo w zasadzie zmienia sie tylko końcówka. Nie jest kompatybilne w dół Nie jest wydajniejsze- ale napewno będzie tylko, że za pare miesięcy, rok.. na pewno trochę lepsze transfery będą- mogą byc małe skoki ponad 150MB/s ale nie wiecej Taki RAPTOR to może i w jakimś stopniu by to wykorzystał, ale zwykły HD to nie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 kontroler ma możliwości, mopżliwości ma i SATA1, wydajność to 99% kwestia dysku o ile tylko kontroler go nie ogranicza - więc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczala Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16465 Czyżby znowy pomyłka? Wyraźnie napisane Serial ATA 300= Serial ATA 2! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 1279558[/snapback] W sumie to moze i nie pomylka, biorac pod uwage, iz transfery sa na dobra sprawe takie samy jak na ATA100... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczala Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Tak czy siak zamówiłem jednak Hitachi SATA 250 za okazyjną cenę 525zł :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Tak czy siak zamówiłem jednak Hitachi SATA 250 za okazyjną cenę 525zł :D. 1279807[/snapback] Czemu tak drogo? 80GB kosztuje 250PLN a 250 juz 525PLN ? Cos mi tu nie gra... Ale jakby co to podziel sie czy warto SATAII miec ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 (edytowane) po co ten temat? chcesz sie pochwalic, ze kupujesz nowy dysk, przeciez odpowiedz na twoje pytanie mozna znalesc na google w oka mgnieniu, ciekawe ze ty tego nie potrafiles... http://forums.anandtech.com/messageview.cf...hreadid=1517063 podobny temat, "co nie"? - chyba juz wszystko jasne jak widac majkel84" napisal bzdury wyssane z palca, szkoda ze tacy jeszcze sie trafiaja! PS. http://searchstorage.techtarget.com/tip/1,...i992442,00.html Edytowane 16 Lutego 2005 przez artur.c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 1281072[/snapback] Swietny temat kulinarny ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczala Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 po co ten temat? chcesz sie pochwalic, ze kupujesz nowy dysk, przeciez odpowiedz na twoje pytanie mozna znalesc na google w oka mgnieniu, ciekawe ze ty tego nie potrafiles... 1281072[/snapback] Przyznam Ci się, że szukałem na google!! (ciekawe jaką frazę wpisałeś :>) Serio zanim zapytałem tutaj, szukałem ale nic nie znalazłem konkretnego (ale jak widać opłaciło się, pewnie nie tylko ja się czegoś dowiedziałem :D). Oczywiście Ten topic na Anandtechu wszystko wyjaśnia, i dobrze mi się wydawało, że jest kompatybilne w dół. A co do chwalenia to nie mam czym, bo zamówiłem dysk SATA1 250GB Hitachi, a nie SATA2. Chciałem tylko wiedzieć czy coś tracę ale chyba nie. Z resztą na nForce4 kontroler SATA2 jest zewnętrzy a SATA1 w chipsecie więc przynajmniej nie będzie problemów. Pozdro ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 jakos tak: sata 2 compatible ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokoon Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 (edytowane) Ale nForce4-Ultra obsluguje sata2! :D Wlasnie zastanawiam sie czy lykac ta hitaczke w sata czy w sata2. Ceny sa podobne. Edytowane 11 Maja 2005 przez Kokoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...