durek5 Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 (edytowane) :-P :huh: :mur: :lol: :mellow: Witam mam procesor INTEL PENTIUM4 2,8GHz + Płyte GIGABYTE GA-8IPE775-G problem wynika z tego że po wyłączeniu zasilania komputer po ponownym właczeniu uruchamia sie do momentu wykrywania urządzeń a potem pada po wielu próbach doszedłem dotego że po zresetowaniu biosu zaczyna normalną prace z opini informatyków wynika że uszkodzony został czujnik temperatury procesora ale niejestem tego pewien może wy mieliście podobny problem lub znacie jakiś programik do oszukania temperatury.Prosze o pomoc mój nr GG 7521659.Mój sprzt:GIGABYTE GA-8IPE775-G,Procek INTEL PENTIUM4 2,8GHz LGA775,Pamięć DDR 512 PC400,FDD 1,44 NEC,HDD SEGATE BARACUDA 120GB 8MB cache,Grafa ATI RADEON 9200DDR TV,NAGRYWARKA AOPEN 52x32x52x BULK. Edytowane 15 Lutego 2005 przez durek5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulka Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 formata robiles?? bo nienapiales? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Wejdz do biosu i sprawdz jakie temp. pokazuje. Jezeli jest walniety to powinien jakies lewe temp. pokazywac. IMHO jezeli to ten czujnik to cholernie dziwna usterka. Obstawiam wszystko tylko nie to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złodziej Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Zasilacz do śmietnika. Jeśli nie pomoże, to update biosu. A czujnik ? No cóż... płytę do serwisu zawsze możesz zawieźć i wymienią Ci na nową ale co będzie jak problem pozostanie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durek5 Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 formata robiles?? bo nienapiales? 1277573[/snapback] A więc robiłem formata i dalej jest ten sam problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durek5 Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Zasilacz do śmietnika. Jeśli nie pomoże, to update biosu. A czujnik ? No cóż... płytę do serwisu zawsze możesz zawieźć i wymienią Ci na nową ale co będzie jak problem pozostanie :P 1277683[/snapback] Fakt zasilacz!!!!!!!! Też otym myślałem fakt faktem jest stanowczo zamały ma tylko 300W myślisz że to może być powodem????Na poczatku użytkowania kompa też był ten i śmigał.Co do biosu już go przywracałem i lipa dziwne bo w biosie pokazuje 87stopni celcjusza a w programie INTELA do płyty głównej pokazuje 60stopni czyli coś jest nietak w biosie???Niewiem niemam już pomysłu nato. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durek5 Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Wejdz do biosu i sprawdz jakie temp. pokazuje. Jezeli jest walniety to powinien jakies lewe temp. pokazywac. IMHO jezeli to ten czujnik to cholernie dziwna usterka. Obstawiam wszystko tylko nie to 1277581[/snapback] A więc co???? W biosie pokazuje 87stopni celcjusza a jak mu dowali to nawet i 103stopnie ostatnio miał tyle odziwo sprawdzałem podczas pracy radiator u podstawy i jest zimny to samo ze sposobem dotykania obudowy tam gdzie procek siedzi(organoleptycznie) i też zimny a i jeszcze jedno w dodanym programem do płyty głównej GIGABYTE ISY TUNE pokazuje 60stopni celcjusza a w biosie 87 89 stopni a i obroty wentyla 2,500RPM w krytycznych sytuacjach 1,500RPM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Czy cooler dobrze przylega do proca? Czy masz wentrylacje w budzie? Sam skladales kompa czy kupiles zlozonego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durek5 Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Czy cooler dobrze przylega do proca? Czy masz wentrylacje w budzie? Sam skladales kompa czy kupiles zlozonego 1278528[/snapback] na 10,000% radiator dobrze przylega do procka kompa kupiłem złożonego co do wentylacji to na procku duży zasilacz Intela dodatkowo 2 wiatraki wciągające powietrze na obudowie z boku jeden na górze wydmuciach!ący na zasilaczu i procek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żyrafa Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 na 10,000% radiator dobrze przylega do prockajeśli jesteś tego pewien tylko na 10% to koniecznie to sprawdź co do wentylacji to na procku duży zasilacz Intelakonecznie zdejmij zdejmij zasilacz z procesora to może być powód kłopotów :lol: tak na serio: jeżeli jesteś pewien, że temperatury są OK to wyłącz w biosie zabezpieczenie wyłączające komputer przy zadanej temperaturze (Rozumiem, że komp podczas ładowania Windows'a się restartuje a nie zawiesza. Jeśli się zawiesza to nie jest wina czujnika.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamdul Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 więc co???? W biosie pokazuje 87stopni celcjusza a jak mu dowali to nawet i 103stopnie ostatnio miał tyle odziwo sprawdzałem podczas pracy radiator u podstawy i jest zimny to samo ze sposobem dotykania obudowy tam gdzie procek siedzi(organoleptycznie) i też zimny a i jeszcze jedno w dodanym programem do płyty głównej GIGABYTE ISY TUNE pokazuje 60stopni celcjusza a w biosie 87 89 stopni a i obroty wentyla 2,500RPM w krytycznych sytuacjach 1,500RPM masakryczene temp!!jesli to jest prawda co watpie to spoko proc u mnie na mojej mogo zaniza strasznie ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durek5 Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 jeśli jesteś tego pewien tylko na 10% to koniecznie to sprawdź konecznie zdejmij zdejmij zasilacz z procesora to może być powód kłopotów :lol: tak na serio: jeżeli jesteś pewien, że temperatury są OK to wyłącz w biosie zabezpieczenie wyłączające komputer przy zadanej temperaturze (Rozumiem, że komp podczas ładowania Windows'a się restartuje a nie zawiesza. Jeśli się zawiesza to nie jest wina czujnika.) 1278651[/snapback] Niezawiesz sie tylko resetuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsoushi Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 u mnie na takiej samej plytce 60stopni to przy maksymalnym obciazeniu pokazuje. Po co sie meczyc oddaj niech Ci wymienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin.gr Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Witam!!! Ja mam taki sam proc. i płyte, sprawdź czy na pewno dobrze przylega ten radiator. Żeby sie upewnić na 100% musisz wyjąć płytę (niestety) z obudowy razem z procesorem i odwrócić ją. Na spodzie zobaczysz mocowanie radiatora, powinny wystawać 4 plastikowe stopki na taką samą odległość. Niestety z góry tego nie zobaczysz i wydaje się że wszystko jest ok. ale niestety tak nie jest. Ja przy pierwszym montażu p4 (775) miałem ten sam problem z temp. ale teraz właśnie tak składam najpierw procek porządnie na płytę a potem całość dopiero w skrzynie. Robię tak dlatego że dosyć mocno trzeba docisnąć te stopki i jak płyta jest zamontowana to się tak ugina przy dociskaniu że można ją złamać .Po poprawnej instalacji radiatora temp. powinny wynosić około 38-42 stopni, i jakieś 50-60 w stresie na standardowym chłodzeniu. BTW Easytune ciutke zaniża temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Dziwaczne te temp. Może rzeczywiście płyta padnięta. Oddaj niech wymieniają.... Po co się męczyć i psuć sobie nerwy??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...