Skocz do zawartości
williusz

Zabezpieczenie Danych I Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich !!!

Mam pytanie w jaki sposób najlepiej mozna zabezpieczyc dane na dysku (ewentualnie dysk twardy) ? Zabezpieczenia sprzetowe raczej nie wchodza w gre, bo sa za drogie (chociaz drobna informacja - z cenami m.in. by sie przydala). Generalnie chodzi mi o to, aby po uruchomieniu mojego systemu win XP Pro nikt nie mogl bez autoryzacji przegladac zabezpieczonych plikow, katalogow, partycji czy dyskow. Ale najwazniejsze jest to aby nie mozna ich bylo odczytac z dysku, po podlaczeniu go do innego kompa. Jakie programy (zabezpieczenia) sa najlepsze i jaka jest ich skutecznosc. Z gory dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam.

P.S. Bawie sie pogramami Folder Guardian i PC Security - co o nich myslicie?

Jak ktos ma wiedze to niecha napisze czy sa, i jak dzialaja klucze sprzetowe do hdd (przeksciowka czy USB) ?. Thx

Edytowane przez williusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przetestowalem PC Security - popelina. Po zainstalowaniu nowego systemu, lub przepięciu HDD do innego kompa, wszystkie zabezpieczone uprzednio dane sa w pelni dostepne. Zabezpieczenia sa wiec tylko skuteczne dla systemu pod ktorym zainstalowano program.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich !!!

Mam pytanie w jaki sposób najlepiej mozna zabezpieczyc dane na dysku (ewentualnie dysk twardy) ? Zabezpieczenia sprzetowe raczej nie wchodza w gre, bo sa za drogie (chociaz drobna informacja - z cenami m.in. by sie przydala). Generalnie chodzi mi o to, aby po uruchomieniu mojego systemu win XP Pro nikt nie mogl bez autoryzacji przegladac zabezpieczonych plikow, katalogow, partycji czy dyskow. Ale najwazniejsze jest to aby nie mozna ich bylo odczytac z dysku, po podlaczeniu go do innego kompa. Jakie programy (zabezpieczenia) sa najlepsze i jaka jest ich skutecznosc. Z gory dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam.

P.S. Bawie sie pogramami Folder Guardian i PC Security - co o nich myslicie?

Jak ktos ma wiedze to niecha napisze czy sa, i jak dzialaja klucze sprzetowe do hdd (przeksciowka czy USB) ?. Thx

1277719[/snapback]

Polecam szyfrowanie asymetryczne PGP. Poczytaj sobie http://www.infonet.com.pl/pgp/ jak ci sie spodoba to znajdz wiecej informacji i uzywaj do woli ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za pomoc. Szyfrowanie NTFS nie lezy mi, gdyz fachowiec (magik z microsoftu posiadajacy uprawnienia) moze odbezpieczyc takie dane. Natomiast patent z PGP okazal sie strzalem w dziesiatke i program ten (w wersji 8.1) zaskoczył mnie niesamowicie. Wielkie dzieki. Jak ktos ma jakies propozycje to czekam, bo chetnie porownalbym inne metody zabezpieczeń. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi