emcejot Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Dzien dobry Mam male pytanie, czy uzywajac PRIME95 na Torture TEST - pierwsza opcja (wersja: 23.8.1) temperatura proca moze wzrosnac az o 25 stopni? Z 33 w idle na 57/58 w stresie?? Czy to jest cos nie tak? Moja konfiguracja: Athlon XP 2000@2500 (160x12,5) z thermalright SLK-900A + PAPST 8412 N/2GL + Artcic ceramique (nalozona dzisiaj) Z gory dziekuje za odpowiedz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 25* roznicy to na moje oko troche duzo pomiedzy idle a stress(max heat) ale wszystko jest mozliwe :wink: u mnie jest to przyrost 9-10* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcejot Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Hmm.. zdziwilem sie. Otoz, Prime chodzil chodzil, chodzil.. az w koncu zresetowal mi sie komp. Ustawilem FSB spowrotem na 133 i odpalilem machine, dlugo nie chciala sie uruchomic az w koncu sie uruchomila. Po czym znowu restart. Wyciagnelem kompa spod biurka, zdjelem obudowe i wlaczylem. Okazalo sie ze PAPST sie nie kreci co jest dziwne, dostalem go niecaly tydzien temu. Kupilem na allegro - i co tez mnie zdzwilo - nie mial 3 pinowej wtyczki tylko wtyczke do polaczenia do molexa (??). Zdjelem, zakrecilem - i zalozylem spowrotem. Dziala :D Na FSB 133 mam 28 idle i 41 w stresie. PRIME dziala, przechodzi wszystkie testy. Tylko teraz pytanie. Na co zamienic tego papsta? Bo on mi sie nie podoba, ja wsadze go do obudowy.. a na procka chce kupic juz cos, z prawdziwego sklepu a nie z allegro. Jeno co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterdomin Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 jak masz takie dobre temp to kup sobie http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13501 jest bardzo cichy ma 3pinową wtyczke powinien ci starczyc ! a co do testów w prime to mi skacze max temp o 5-6C z 45 do 50 ! a przy właczonych witrakach w obudodownie 40C idle i 47C max :) jest good Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smyk_pl Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Na AC to normalne ze tak bardzo wzrosla ci temperatura, szczegolnie bez dobrego wicherku w obudowie wiec nie ma sie czym martwic. Reszta zalezy w duzym stopniu od temperatury w pokoju. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcejot Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 No zglupialem. Teraz wszystko jest ok. Komp stoi z otwarta buda, jest ustawiony na 160x12,5 (1,650) i wszystko smiga. Tak jakby od tego przyblokowania PAPST'a sie mu polepszylo. Nie dosc ze jest cichy (bo jest) to do tego w idle mam teraz 28 stopni, a w stresie (PRIME95 - torture test przez godzine - 46 stopni - mimo ze roznica dalej wydaje mi sie ogromna!) Pasta sie ulozyla, wentylator przypomnial sobie ze sie musi krecic czy moze proc sie zlitowal i postanowil sie mniej grzac? Jednak jeden wniosek mi sie nasuwa. Zostawic otwarta obudowe, albo zalozyc wentyle do srodka, i zrobic tunel by wciagnac troche swiezego powietrza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anomandarist Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 ja w windzie mam 35-38 a w stresie w primie 56-58. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 emcejot, to drugie rozwiazanie (z zamknieta buda + fany) jest lepsze. Wymusisz wtedy ladny obiego powietrza w srodku, a i ciszej bedziesz mial (jak wicherki na 5V dasz). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qb Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 co do temperatury to mam 32st w IDLE i 55 Stress wiec nie uwazam zeby byla taka tragiczna ... no ale mam inna platforme... :>. Poza tym zrob sobie najlepiej ciąg kominowy i temp na bank ci spadnie w stressie o kilka stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 szkoda ze nie napisles jaka masz mobo temp 28 nie jest mozliwa na ac ( cienikim) przy temp otoczenia ok 23* wiec zapewno mobo troche klamie co do reszty jak sie cos grzeje to zazwyczaj w elektronice zle pracuje czytaj mniej stabilne napiecia itd wieksze skoki wiecej ciepla utrata stabilnosci no i prime sie sypie albo kompa pada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 a na wypasionym ac jest mozliwa temp o 5 stopni wyzsza? to jest niewykonalne nawet na wypasionym wc prezciez. ale zaraz kgb powie ze na pentakach 100 by sie dalo:] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 moze z heatpipe jakims moze sie uda nie mialem wiec nie mowie ze nie ale milem rozne wentyle i wiem jak to dziala ... ;] no jeden kolo na allegro mial 12* na cpu przy 20* w pokoju ... tutaj jest tak samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcejot Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 (edytowane) szkoda ze nie napisles jaka masz mobo temp 28 nie jest mozliwa na ac ( cienikim) przy temp otoczenia ok 23* 1279202[/snapback] Plyta Soltek SL-75FN2-L a ac uwazam ze nie mam cienkiego. SLK-900A + PAPST na arctic ceramique. Temperature odczytuje w MBM (najnowszej wersji) Ja wiem ze przeklamania moga byc. I biore to pod uwage. Tyle ze moje zdziwienie polega na wielkiej roznicy miedzy idle a stresem. Wyglada na to ze papst nie daje sobie rady ze stresem. Ot dmucha, ale nie ma tej wydajnosci jaka moglby miec. Zreszta wtedy to cos jakby go przyblokowalo - na moment nawet sie zatrzymal :( Ale teraz smiga juz od 9 godzin i widze ze przy otwartym oknie (komp stoi przy oknie i ma otwarta bude) jest juz naprawde OK. Teraz np 26 stopni (tyle ze i mi juz jest zimno) Zrobie tunel, wyprowadze za biurko i skieruje w strone przeciwna do kaloryfera. Do budy wsadze dwa Artcici TC i mysle ze bedzie ok :D Edytowane 15 Lutego 2005 przez emcejot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 no to moze dotknij radiatora i sie dowiesz czy mobo klamie mbm nie ma tu prawie nic do gadania i ja wcale nie mowie ze masz cienkie ac tylko watpie zeby byla mozliwa az tak mala roznica pomiedzi cpu a otoczeniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcejot Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 no to moze dotknij radiatora i sie dowiesz czy mobo klamie mbm nie ma tu prawie nic do gadania i ja wcale nie mowie ze masz cienkie ac tylko watpie zeby byla mozliwa az tak mala roznica pomiedzi cpu a otoczeniem 1279312[/snapback] Dotknelem.. i procz spilowanego paznokcia poczulem... zimna miedz :D Procesor odmowil chyba wydawania z siebie ciepla :D Fajnie. Juz nie bede sie upieral ile to jest tych stopni. Mam jednak pewnosc i potwierdzenie ze tunel zrobie na pewno i do budy wsadze jakies wiatraki.. No i pewnosc ze wszystko jest ok. Prawda? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 (edytowane) raczej tak ale mnie chodzi o temp przy stresie tak to wiadomoze bedzie mial malo *C Edytowane 15 Lutego 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcejot Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 raczej tak ale mnie chodzi o temp przy stresie tak to wiadomoze bedzie mial malo *C 1279328[/snapback] Wiec wlaczylem Prime95 i idzie sobie. MBM wskazuje odpowiednio: CASE: 35* CPU diode: 46* CPU socket: 39* Metoda dotykowa (bez pilowania paznokci) stwierdzialem iz radiator jest tylko lekko cieply. Po prostu delikatnie czuc cieplo.. A Prime95 idzie i idzie.. zostawie na noc. Zobacze i napisze co bylo nad ranem:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcejot Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Nad ranem bylo 53* Dotknelem radiatora i byl cieply. Nie parzyl, nie byl goracy. Byl cieply :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smyk_pl Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 a na wypasionym ac jest mozliwa temp o 5 stopni wyzsza? to jest niewykonalne nawet na wypasionym wc prezciez. ale zaraz kgb powie ze na pentakach 100 by sie dalo:] 1279260[/snapback] Akurat tu sie myslisz u mnie na bartku 2500@3200 i WC temperatura skacze o zaledwie 3 stopnie po kilku godzinach PRIME a mam dwa bloki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 o 3 stopnie powyzej temp powietrza? co masz w ukladzie? frosta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 nawet w roznice pomiedzy stresem a idle nie uwierze ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raul Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 u mnie z 40 na przedzial pomiedzy 51-55 (zalezy jaki pakiecik danych oblicza)! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...