vangug Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Witam Znajomy narzeka że nie może płynnie ogladać filmów na swoim kompie - staruszku. Ma 128 ramu i 500 Mhz procek - jakieś pentium chyba Sęk w tym że ma płytę główną typu "all in one" Czyli grafika na płycie. Grafika niestety "podpiernicza" sobie pamięć z Ramu no i jak zapuści jakiegoś Divx-a to czasem klateczki skaczą. Płyta ma slot AGP więc tak sobie kombinuję żeby włożyc tam jakąś tanią grafikę. Podkreślam to nie ma być kompik do gier - najwyżej jakiś bilard ;) Na Allegro znalazłem ATI RAGE 128 pro 16 MB za 29 zł Czy opyla się to kupić? I czy to rozwiąże problem ? A moźe wystarczy jeszcze prostsza grafa? np ATI Rage 8mb ? Prosze o odpowiedź i poradę :mur: :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Za 10zł (albo taniej..) kupisz S4 Savage 16mb - używałem jej jak nie miałem pożądnej karty graf. Filmy DVD, Divx chodziły bez problemu... Nie jestem pewnie czy to nie zalezy też od reszty sprzetu a nie tylko od grafy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 na 128mb ram i pentium 500mhz spokojnie pooglądasz, wystarczy tak jak piszesz kupić tanią grafę i ok ja na pIII 667mhz i 64mb sdram (riva tnt2) oglądałem filmy, co prawda przez "Xvid ;-)" ale było płynnie (na tym progsie w porównaniu z allplayerem nie miałem zamrożeń obrazu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hydro2 Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Jak jeszcze standardem byl divx v.3 to ja ogladalem plynnie filmy w 640x480 na P200MMX z Voodoo 3 3000 PCI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Jakis czas temu eksperymentowalem na cztero megabajtowym Virge'u na AGP + 384M i CPU 1000MHz. Wiekszosc filmow dzialala bez problemow, ale te nagrane w wyzszej rozdzielczosci potrafily sie przycinac. Z drugiej strony jakis mialem tez do dyspozycji C400@466 + 64M i Rive TNT 2 32M, byly spore problemy, nie dalo sie ogladac na pelnym ekranie praktycznie zadnego divxa/xvida. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vangug Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 (edytowane) Hmm no dobra. Teraz wiem że tania grafa wystarczy. A może ktoś wie czy jest bardzo duży skok wydajnościowy pomiędzy: 1) ATI RAGE 128 16 MB a 2) S4 Savage 16 mb :unsure: ? No i może ktoś się orientuje jakie wersje DirectX-a te karty obsługują ?? Pozdrawiam :wink: Aha jest jeszcze trzecia karta 3) 16mb ELSA RIVA TNT2 VANTA NVidia jest ona w cenie ATI RAGE [30zł] To która z tych trzech jest najmocniejsza / obsługuje najlepszy DirectX ?? Edytowane 16 Lutego 2005 przez vangug Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vangug Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 (edytowane) Chyba zdecyduję się na TNT2..... Nikt jakoś tu nie raczy odpowiedzieć :( Edytowane 16 Lutego 2005 przez vangug Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiBeR Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 (edytowane) Wstrzymaj sie na razie z kupnem grafy, moze obejdzie sie bez tego. Jak rozumieim zalezy Ci tylko na divx/xvid. W zeszlym roku nie mialem przez miesiac kompa i zlozylem z gratow z szafy cos takiego celek 300@500, 128mb, ati rage 4mb. Zainstalowalem win2000 (ze wgledu na lepsze zarzadzanie pamiecia niz 98 i mozliwosc ustawiania priorytetow np dla odtwarzacza filmow) i zastosowalem sie krok po kroku do tego OPISU (dokladnie te same wersje itp, nie zadne nowsze) No i wszystko chodzilo bez problemu, sprawdz, moze obejdzie sie bez kupna grafy. Taki ati rage ma wsparcie dla dvd, a nie divx wiec nie wiem czy duzo mi dal. Jeszcze warto zainteresowac sie Windows Media PLayer Classic (zamiast best playera) - poczytaj ten OPIS - wg autora mozna filmy ogladac nawet na p200mmx :wink: Teraz obecnie na kompie z podpisu rowniez mam zrobione all wg pierwszego opisu i jest luzik, odtwarza sie wszystko bez problemu. PS - aha, zapomnialem napisac, ze duzo zalezy od mobo i chipu jaki na niej siedzi. Ja mialem tego celka na BX'ie i bylo spoko. Dla znajomej robilem kompa celek 633, 256 ram i plyta na via - niestety cielo, wina byla zla przepustowosc pamieci na via. Pomogly nieoficjalne patche. Jakby co to pisz, chyba mam gdzies jeszcze linki, bo pamietam ze spedzilem sporo czasu zanim doszedlem o co biega i znalazlem co trzeba. A ta jej plyta to byl ecs na via jakby co :-P Edytowane 16 Lutego 2005 przez BiBeR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<SmILek> Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 jak do filmow to jedynie ATI rege ( wspomaganie DVD) maja juz te chipy bądz za 20-30zł jakiegoś matroxa :) obraz zyleta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipek Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Polecam www.cinemix.prv.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonheart Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 spoko ida filmy divx na pII 350 i rage 3d 2 4mb ze wsparciem dvd :) 64 sdram, ogladalem nei raz idzie kazdy divx i xvid na fddshow kodekach, chodzi wsio do rmvb, ten format niestety zmogl proca :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...