Skocz do zawartości
eryk1982

Mała Sieć Domowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w domu dwa komputery, jeden (pIII 500@660, 192 ram, xp) służy tylko i wyłącznie do internetu (net z kablówki via modem kablowy i sieciówka) drugi to moja zabawka i narzedzie pracy (A1800+,1gb ram, xp). Nie są one połączone siecią i nie chce żeby były, zależy mi na tym bym mógł wypiąć kabel sieciowy z "internetowego" i podłączyć kabelek od drugiego raz na jkiś czas, tylko po to by wymienić dane między ich dyskami twardymi, bez każdorazowej zmiany konfiguracji sieciowej. Jak się do tego zabrać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz miec w kazdym kompie karte sieciowa, i teraz potrzebny kabelek tzw. crosowany aby polaczyc dwa komputery ze soba. nastepnie wystarczy skonfigurowac na tym drugim kompie ustawienia sieciowe ustalic ip i grupe robacza i po sprawie. Najlepiej dostosowac sie do ustawien komputera ktory ma dostep do neta. W ip wystarczy zmienic ostatnia cyferke o 1. reszte ustawic tak samo. I powinno dzialac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp "internet" jest podłączony do netu, jeżeli nie jest jeszcze skonfigurowany pod sieć musisz mu ustawić ip stałe najlepiej 192.168.0.1 drugi komp (zakładam że ma windowsa xp) skonfuguruje się automatycznie po podłączeniu kabelka. Aha żeby nie było problemów z widzeniem się kompów ustaw w jednym i drugim tą samą nazwę grupy roboczej np. DOM

Kabelek crosowany to inaczej skrętka z przeplotem jakbyś się pytał w sklepie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi