*SkunK* Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Czesc... No wiec... Mam w domu siec pomiędzy moim komputerem który jest na Win Xp Pro Sp2 ( partycje na NTFS'ie ) i komputerem mojej wspaniałej siostry na Win 98 no i standardowo FAT32. Problem polega na tym, ze dane przesyłać mozna tylko od mojego kompa do jej. Co powinienem zrobic zeby mozna było przesyłac dane w obie strony ?? Domyślam sie, że jest to błachostka ale mimo to nie wiem co mam zrobic :P Czy istnieje mozliwość ściągania z internetu poprzez jej komputer na mój dysk?? Chodzi o to, że dziecko dostało DSL'a 1 Mb do siedzenia na gg :/ Na jej dysk za wiele nie pościągam bo jest to szalenie ogromnej pojemności twardziej tzn. 3.5 Gb. :] Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*SkunK* Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Aha nie mówcie mi ze moge sie podpiąc do jej DSL'a bo dobrze o tym wiem, ale jest to nie mozliwe z powodów dla ludzkości niewytłumaczalnych ( moja siostra ) . Niestety oczko w głowie tatusia i co powie tak ma byc :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Zupełnie nie rozumiem dlaczego nie możesz przesyłać danych w dwie strony.. może poprostu na xp włącz konto gościa http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=10600 Istnieje możliwość ściągania poprzez jej komputer na twój dysk.. poszukaj coś o mapowaniu dysków.. w skrócie: Ty udostepniasz jako pełny zapis/odczyt Siostra prawym na moj komputer -> mapuj dysk sieciowy (wpisuje sie ścieżkę sieciową) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Z tego co wiem to standardowo Windows 95/98/ME nie widzi NTFS ponieważ są to windowsy lekko wiekowe . Gdzies na necie widziałem nakładke na win98 aby rozpoznawał partycje NTFS ale niestety nie wiem gdzie . Musisz sobie takiego czegoś poszukać. Nie pisz postów pod rząd !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Z tego co wiem to standardowo Windows 95/98/ME nie widzi NTFS ponieważ są to windowsy lekko wiekowe . [..] 1279330[/snapback] ale poprzez siec?!?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Oczywiście , po prostu komp z win98 nie jest w stanie odczytć informacji z partycji NTFS . Udostępnienie jakiegoś pliku przecież nie zmienia jego systemu plików na FAT 32 tak żeby win98 mógł go zobaczyć . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 jedno pytanie. Skoro masz siec i siostra ma dsl, to czy nie moze Ci udostepnic polaczenia sieciowego? :> Poza tym... jakas glupia sytuacja u was panuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Oczywiście , po prostu komp z win98 nie jest w stanie odczytć informacji z partycji NTFS . Udostępnienie jakiegoś pliku przecież nie zmienia jego systemu plików na FAT 32 tak żeby win98 mógł go zobaczyć . 1279464[/snapback] win98 autentycznie nie odczyta z dysku ntfs, ale poprzez siec.. hmm zainspirowało mnie to.. zaraz sie pobawie i sprawdze :) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pohlak Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Może masz firewalla, który blokuje dostęp do twojego kompa? Jeżeli masz to wyłącz, albo tak skonfigruj żeby otworzyło dostęp twojej siostrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 pohlak Co ma piernik do wiatraka ? *SkunK* napisał że ma dwa różne systemy i dwa różne systemy plików . Windows 98 sam w sobie nie rozpozna partycji NTFS koniec kropka . :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...