ptys Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 MAX jeśli chodzi tobie o selekcjonowane procki to zapytaj tego człowieka na gadu 1907484 gość ma ksywke TONZE , część tweakowiczów już go zna , a64 3000 który biega na 2600Mhz załatwi tobie za 650zł. , do tego ma tanie płytki DFI na NF4 , kup sobie taki zestawik do tego dwie karty 6800gt i bedziesz wymiatał na tweaku wynikami, tak że niektórzy zbieleją z zazdrości ;) , a zaoszczędzone pieniądze kupisz sobie porządny zasilkacz i dla mnie browara ;) , za dobrą radę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 (edytowane) hmm ale warto dodać że problem znika jeśli ustawi się pamieci na ddr333 i potem kręcoąc proca wywinduje się ja na ile dusza zapragnie (tzn pamieci pozwolą:) ) 1279487[/snapback] czy oby na pewno problem znika? czytałem gdzieś, że w jakiś testach to wychodzi że ten problem nie znika bo pamiątki nie są tak wydajne jak mogły by być, ale zaznaczam że nie jestem pewny o co tam konkretnie chodziło bo jak to czytałem to mnie jeszcze AMD nie interesowało i nie przykładałem do tego dzczególnej uwagi. @ptys dzięki za info jeszcze pomyślę. Edytowane 16 Lutego 2005 przez .:Max:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anomandarist Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 hmm mówie na własnym przykładzie, na 400 nie chciało iść za dziada, zmniejszyłem na 333 podkręciłem procka więc i pamieci wzrosły spowrotem do 400 i chodzi wszystko ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noe9 Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 (edytowane) Za niedługo będzie nowa rewizja procków (druga rewizja 0,09u) która ma definitywnie rozwiązać problem dwustronnych modułów w dual-u; teoretycznie producenci płyt starają się żeby załatwić ten problem biosem ale nie zawsze wychodzi. Jeżeli moge zasugierować coś to kupno dobrych markowych pamięci (OCZ GEIL CORSAIR) ewentualnie Twinmosów twisterów... kiedys szukałem pamięci jednostronnych 512MB (są takie) aczkolwiek w naszym kraju... hmm możecie szukać ja nie znalazałem :mur: Jeszcze jedna kwestia co do podkręcalności FX-ów; jest on wykonany w technologo 0,13 a nie 0,09 co powoduje że do 3GHz trzeba FC; przy prockach 0,09 w późniejszych rewizjach do 3GHz powinno wystarczyć WC lub jakieś dobre AC założeniem AMD jest przy 0,09 osiągnięcie/przekroczenie 3GHz Edytowane 16 Lutego 2005 przez noe9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 hmm mówie na własnym przykładzie, na 400 nie chciało iść za dziada, zmniejszyłem na 333 podkręciłem procka więc i pamieci wzrosły spowrotem do 400 i chodzi wszystko ok. 1279568[/snapback] a ciekaw jestem czy dalej by poszły, bo do 400 to mnie nie rajcuje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 (edytowane) Za niedługo będzie nowa rewizja procków (druga rewizja 0,09u) która ma definitywnie rozwiązać problem dwustronnych modułów w dual-u; teoretycznie producenci płyt starają się żeby załatwić ten problem biosem ale nie zawsze wychodzi. Jeżeli moge zasugierować coś to kupno dobrych markowych pamięci (OCZ GEIL CORSAIR) ewentualnie Twinmosów twisterów... kiedys szukałem pamięci jednostronnych 512MB (są takie) aczkolwiek w naszym kraju... hmm możecie szukać ja nie znalazałem :mur: 1279582[/snapback] juz za długo czekam na nowego kompa, żeby jeszcze czekać dłużej na drugą rewizje mam OCZ 2x512 Dual Chanel DDR466 CL 2-3-3-8, a za duze ryzyko z tym czy będzie działać w 100% przy FX-55 mam pewność że bedzie działać. Edytowane 16 Lutego 2005 przez .:Max:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Jeszcze jedna kwestia co do podkręcalności FX-ów; jest on wykonany w technologo 0,13 a nie 0,09 co powoduje że do 3GHz trzeba FC; przy prockach 0,09 w późniejszych rewizjach do 3GHz powinno wystarczyć WC lub jakieś dobre AC założeniem AMD jest przy 0,09 osiągnięcie/przekroczenie 3GHz 1279582[/snapback] już jest ponad 3.2GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anomandarist Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 muszą pójść:) ja jutro albo jeszcze dzisiaj to odkryje bo wkoncu maja mi oddac moje geile, no a na goodramach to sie raczej bałem:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 muszą pójść:) ja jutro albo jeszcze dzisiaj to odkryje bo wkoncu maja mi oddac moje geile, no a na goodramach to sie raczej bałem:) 1279633[/snapback] jak pójdą dalej to daj cynk o ile poszły i czy przechodzą pomyślnie testy.>:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 (edytowane) A jeżeli bym wziął Athlon 64 3800+Sockel 939, 2400MHz, Newcastle to do ilu można by go kręcić przy dobrym WC ??? Edytowane 16 Lutego 2005 przez .:Max:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 A jeżeli bym wzioł Athlon 64 3800+Sockel 939, 2400MHz, Newcastle to do ilu można by go kręcić przy dobrym WC ??? 1279664[/snapback] Jesli mialbym zylowac sie na 3800+ to juz wolalbym dorzucic do FX-55 :D, do tego DFI na nF4 i 2x512 TCCD :D. FX-55 ma przewage na 3800+ w postaci polmega cachu wiecej i mnoznikow odblokowanych takze w gore. Jesli masz kaske to bierz taki zestawik, nie ma sensu moim zdaniem brac FX i jakiejs tandetnej mobo, Twoje ramki takze bym zmienil ;D. pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Jesli mialbym zylowac sie na 3800+ to juz wolalbym dorzucic do FX-55 :D, do tego DFI na nF4 i 2x512 TCCD :D. FX-55 ma przewage na 3800+ w postaci polmega cachu wiecej i mnoznikow odblokowanych takze w gore. Jesli masz kaske to bierz taki zestawik, nie ma sensu moim zdaniem brac FX i jakiejs tandetnej mobo, Twoje ramki takze bym zmienil ;D. pozdr 1279679[/snapback] Nie rozumiem twojej wypowiedzi na początku piszesz że dorzucić do FX-55, a na końcu nie ma sensu brać FX ? Z drugiej strony to dlaczego zmienił byś moje ramki? Dalej jest pytanie do ilu można by kręcić A643800+? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Nie rozumiem twojej wypowiedzi na początku piszesz że dorzucić do FX-55, a na końcu nie ma sensu brać FX ? Z drugiej strony to dlaczego zmienił byś moje ramki? Dalej jest pytanie do ilu można by kręcić A643800+? 1279694[/snapback] Chodzi o to że 3800+ niczym się specjalnym nie wyróżnia więc lepiej kupić 3000+ albo 3200+ lub FX55. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Chodzi o to że 3800+ niczym się specjalnym nie wyróżnia więc lepiej kupić 3000+ albo 3200+ lub FX55. 1279701[/snapback] Różni się ceną A643800+ = 400 EUR FX-55 = 780 EUR Tylko jeszcze na ile się będzie kręcił A643800+? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 ten 3800 będzie sie kręcił gorzej niż 3000+, bo to newcastle... bierz 3000+ i vapochilla i nie marudź... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 (edytowane) A to dla tych co twierdzą, że FX-y źle się kręcą: Przemyślę to wszystko jeszcze raz i podejme decyzje. Dzieki wszystkim za wypowiedzi <_< <_< :oops: Edytowane 16 Lutego 2005 przez .:Max:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 (edytowane) misiek...nie rozumiesz ze to wynik osiągnięty na FC? (vapochillu dla Twojej wiadomości ;) ) poczytaj sobie : http://www.asetek.com/ Edytowane 16 Lutego 2005 przez srekal34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 (edytowane) misiek...nie rozumiesz ze to wynik osiągnięty na FC? (vapochillu dla Twojej wiadomości ;) ) 1280005[/snapback] Misiek przecież ślepy nie jestem i wiem że to wynik FC sam go znalazłem w necie i nigdzie nie twierdziłem że to wynik od trzymania głowy w budzie i chuchanie na proca :) :lol: PS. a tak w woli ścisłości to na temat vapochillu to wiem już od bardzo dawna jak jeszcze na chleb mówiłeś beb, a na księdza Zorro . Edytowane 16 Lutego 2005 przez .:Max:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 daj mi FC to na swoim procu też osiagnę ponad 3GHz :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 A to dla tych co twierdzą, że FX-y źle się kręcą: 1279890[/snapback] link nie działa, max nie pisz kilku postów pod sobą tylko edytuj :D :D a nie lepiej żeby mu ktoś złożył FC?? będzie pewniej wydajniejesze o tych niektórych "firmowych" układów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 będzie...ale z tego co wyczuwam...Max jest estetą - to zestaw od choćby Berkuta mu sie nie spodoba... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 (edytowane) będzie...ale z tego co wyczuwam...Max jest estetą - to zestaw od choćby Berkuta mu sie nie spodoba... 1280180[/snapback] Zgadza się Srekal34 tu się nie mylisz jestem estetą i u mnie musi mieć wszystko ręce i nogi, nie wyobrażam sobie na biurku starej lodówki sąsiada i do niej podpiętego swojego kompa, żeby zyskać 100MHz więcej. Uważam, że wydajność wydajnością, ale bez przesady to nie są czasy Pentium 100 kiedy to każde MHz się liczyły teraz 100MHz mniej, czy więcej nie robi aż takiej różnicy. Edytowane 16 Lutego 2005 przez .:Max:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgadza się Srekal34 tu się nie mylisz jestem estetą i u mnie musi mieć wszystko ręce i nogi, nie wyobrażam sobie na biurku starej lodówki sąsiada i do niej podpiętego swojego kompa, żeby zyskać 100MHz więcej. Uważam, że wydajność wydajnością, ale bez przesady to nie są czasy Pentium 100 kiedy to każde MHz się liczyły teraz 100MHz mniej, czy więcej nie robi aż takiej różnicy. 1280248[/snapback] tylko że tu chodzi nieraz o 500MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 (edytowane) dlatego polecam mu A64 3000+ i vapochilla ;) - ładne, estetyczne, chłodzi bardoz dobrze....a że drogie... Edytowane 16 Lutego 2005 przez srekal34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Nie rozumiem twojej wypowiedzi na początku piszesz że dorzucić do FX-55, a na końcu nie ma sensu brać FX ? Z drugiej strony to dlaczego zmienił byś moje ramki? Dalej jest pytanie do ilu można by kręcić A643800+? 1279694[/snapback] Sorx, moze faktycznie niezbyt jasno sie wyrazilem :D To co napisalem o 3800+ vs FX-55 chyba wyjasnil dobrze srekal34. Pisalem ze nie ma sensu brac FX-55 za wszelka cene, kosztem mobo i ramkow. Ramki Twoje bym zmienil bo nie sa to jakies extra pamieci do OC. Szkoda zeby FX sie marnowal :D Obecnie licza sie chyba tylko BH-5 i TCCD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 tylko że tu chodzi nieraz o 500MHz 1280260[/snapback] albo 900 :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 (edytowane) dlatego polecam mu A64 3000+ i vapochilla ;) - ładne, estetyczne, chłodzi bardoz dobrze....a że drogie... 1280264[/snapback] Chyba dam sie przekonać, muszę znaleźć w szkopowie jakiś sklep internetowy co będzie miał na stanie vapochilla, jak znajdę to tak zrobię. Mam jeszcze jedno małe pytanie dlaczego wszyscy się tak uparli na A643000+, a nie 3200+, 3500+, czy też 4000+, czy nie wyciśniesz z 3200+ więcej chociażby o tyle ile mają różnicy między sobą w zegarach ??? @ent Pierwsze słysze, żeby pamiątki od OCZ-a nie nadawały się do kręcenia zwłaszcza jak do 524MHz idą 2-3-3-8. Jak bys to potwierdził, że się nie nadają ??? <_< <_< Edytowane 16 Lutego 2005 przez .:Max:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 (edytowane) Bo wszystkie modele są takie same - jeśli nie widac róznicy, to po co przepłacać? ;) a na dfi nf4 masz tyle zapasu htt, że wysoki mnożnik Ci do niczego nie potrzebny. Zrozum, ze AMD 64 3000+, 3200 czy 3500 to te same proce, ale z innym mnoznikiem. Równie dobrze możesz trafić kitowo sie kręcącego 3500+ co 3000+... Symbol standardowy nie ma nic wspólnego z możliwościami OC. To, że myslisz ze te pamiątki są dobre do kręcenia obnaża Twoją wiedzę na temat OC ;) Bierz A-Data Vitesta DDR566 na Samsungach TCCD lub gskille na tych samych kościach i możesz kręcić ile wlezie... - ewentualnie poszukaj czegoś na winbondach BH5 - choć to tylko z drugiej ręki raczej. Listę resellerów vapochilla masz na stronie aseteka - dystrybutora w pl nie ma. ale koszty sprowadzenia z niemiec nie będą zbyt duże... Edytowane 16 Lutego 2005 przez srekal34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Max, poprzednicy napisali 20 z góra postów, byśmy doszli do wniosków jakie wyciągnąłem na początku topiku. Nikt tu ci nie zabrania kupowania FX'a, to rewelacyjny procesor i potężnej wydajności, ale sam procek to nie wszystko. Dlatego idąc tropem skalkulownych wydatków padają tu zalecenia kupna A64 3000+, góra 3200+. Za 1/4 ceny FX'a zyskujesz może średnio efektowny procek, ale potencjał OC w nim tkwiący w połączeniu z planami zastosowania FC nie może przynieść złych rezultatów. Jak napisał srekal34, do tego tandemu dokupujesz MoBo na NF4 od DFI lub MSi, bo jak widac to w tej chwili jedyne MoBo z realnie nieograniczonym potencjałem HTT ( o AN8 od Abita nie wspominam, bo w zasadzie nie wiadomo za barzdo co ta płyta potrafi). Z pamiątek wybór ograniczyłbym do czterech modeli na TCCD - Gskill 4400 LA/LE, Adata Vitesta 566/600, GeiL UltraX PC3200 oraz OCZ PC3200 EL LE rev.2 ( ewentualnie nowe VX-y, choc tam dla rozbujania potzrebują sporego woltażu). No i zasiłka - moze Enerek 600W lub Tt 680W... I juz jest świetny komp.....za cenę SAMEGO FX'a ( Vapo nie liczę). Teraz popatrz na te słowa dokładnie i powiedz czy nie mamy racji..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 (edytowane) Hanu ma jak najbardziej racje. Ale... Jezeli nie jestes za bardzo ograniczony funduszami, to FX-55 bylby super zakupem... Przy odrobinie szczescia i dobrym chlodzeniu (nawet nie FC) bylbys w stanie zapewne smigac na 2800Mhz bez problemu, na codzien. Z tego co widze, to bardzo niewielka czesc Winchesterow daje rade sie wykrecic na 2800Mhz na tyle stabilnie, aby przejsc podstawowe testy stabilnosci kwalifikujace system do codziennego uzytku. Zauwazylem, nie nalezysz chyba do tych "die-hard" kretaczy, ktorzy nie spoczna, dopoki nie wycisna ostatniej kropli wydajnosci ze swojego peceta. Jezeli mam racje, wtedy spocznij na, jak Hanu mowil, Winnie 3000+ lub 3200+ od kogos z ludzi, ktorzy selekcjonuja procki. Bedzie Ciebie to o wiele mniej kosztowalo, a 2600-2700Mhz jest w zupelnosci wystarczajce do BAAARDZO komfortowego grania i czegokolwiek tam masz zamiar z tym kompem robic. Edytowane 17 Lutego 2005 przez bachus_anonymous Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...