Skocz do zawartości
.:Max:.

Athlon 64 Fx-55

Rekomendowane odpowiedzi

czytam, czytam i albo mi umknelo, albo nie ma....do czego potrzebujesz tego FX'a? tylko do krecenia, czy jakis bardziej konkretny cel?

1281406[/snapback]

Co tam będę pisał do czego potrzebuje FX-a, kompa w całości złożonego będę potrzebował do najnowszych gier, kompresji video i wielu innych już trochę mniej wymagających rzeczy.

@Hanu

Wszystko sie zgadza z tym, że ja wcześniej podawałem, że mam pamiatki OCZ EL DDR PC-3700 / 466MHz / Enhanced Latency Platinum Edition / Dual Channel CL2-3-3-8 i ktoś napisał, żeby wymienił te pamięci, a ty uwzględniłeś że OCZ ewentualnie tez może być i kto tu ma rację, teraz jest pytanie wiecie na jakich kościach idą OCZE ? Dlaczego OCZ radiatory klei na stałe ?:wink:

PS.

Właśnie znalazłem w szkopowie sklepik co mają vapochilla, dzisiaj jeszcze będę zamawiał, udało mi się jeszcze odmówić kupna FX-55 i w te miejsce wezmę A643200+, reszty zamówienia nie mogłem cofnąć i zostaje na razie to:

mobo: Gigabyte GA-K8NXP-9 <-- zaznaczam jak będzie cienka do krecenia to wymienie

grafa: sapphire X850XT Platinium

pamiątki: OCZ EL DDR PC-3700 / 466MHz / Enhanced Latency Platinum Edition / Dual Channel CL2-3-3-8

twardziel: WD740GD 74GB, 10000U/min, S-ATA/150 i do tego mam jeszcze 200GB dysk zewnętrzny, powinno wystarczyć.

:wink: :wink:

Edytowane przez .:Max:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tam będę pisał do czego potrzebuje FX-a, kompa w całości złorzonego będę potrzebował do najnowszych gier, kompresji video i wielu innych juą trochę mniej wymagających żeczy. :):)

1281529[/snapback]

fajnie mieć nadzianyh starych ;) - żeby nie robić OT powiem tylko że pewnie go odkręcisz w granice 2800 czyli tyle co ja mam ale będzie troche wydajniejszy z racji swojej budowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie mieć nadzianyh starych ;) - żeby nie robić OT powiem tylko że pewnie go odkręcisz w granice 2800 czyli tyle co ja mam ale będzie troche wydajniejszy z racji swojej budowy

1281538[/snapback]

Człowieku, jakich nadzianych starych, na siebie zarabiam już od 12 lat, skąd taki pomysł, czy widziałeś kiedyś żeby starzy komuś na sprzecicho dawali tyle kasy, nawet nie śmiem napisać ile, bo ci beret rozerwie, a błędów, sie czepiasz z konkretnego powodu, czy z nudów ??? :mur: :lol: Edytowane przez .:Max:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tam będę pisał do czego potrzebuje FX-a, kompa w całości złożonego będę potrzebował do najnowszych gier, kompresji video i wielu innych już trochę mniej wymagających rzeczy.

grafa: sapphire X850XT Platinium

hmm...no wlasnie...do gier...imho nie lepiej kase z fx'a przerzucic na 2xultra w SLi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm...no wlasnie...do gier...imho nie lepiej kase z fx'a przerzucic na 2xultra w SLi?

1281561[/snapback]

ja tam wychodzę z założenia, że lepiej jest grafe wymienić częściej, a wtedy łatwiej jest sprzedać 1-szt i dołożyć kupić nowszą, niż sprzedawać 2-szt i kupować też 2-szt :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam wychodzę z założenia, że lepiej jest grafe wymienić częściej, a wtedy łatwiej jest sprzedać 1-szt i dołożyć kupić nowszą, niż sprzedawać 2-szt i kupować też 2-szt :wink:

ok. po procu sadzilem, ze chodzi Tobie o najwyzsza mozliwa wydajnosc na dzien dzisiejszy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hanu

Wszystko sie zgadza z tym, że ja wcześniej podawałem, że mam pamiatki OCZ EL DDR PC-3700 / 466MHz / Enhanced Latency Platinum Edition / Dual Channel CL2-3-3-8 i ktoś napisał, żeby wymienił te pamięci, a ty uwzględniłeś że OCZ ewentualnie tez może być i kto tu ma rację, teraz jest pytanie wiecie na jakich kościach idą OCZE ?

1281529[/snapback]

Jeden OCZ drugiemu nierówny. Z pamięci OCZ , które powinny cie interesować:

OCZ PC3200 EL Platinium Rev.2

lub

OCZ PC3200 EL Gold VX

Te co masz raczej nie będą tak dobre jak te co ci podałem. A co do płyty GB - wiesz, jak jeszce możesz to odwołaj to zamówienie, szkoda prądu na tą MoBo....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden OCZ drugiemu nierówny. Z pamięci OCZ , które powinny cie interesować:

1281590[/snapback]

Płyty nie mogę już cofnąć, najwyżej wymienie.

A co do pamięci tu masz linka luknij i powiesz czy będą ok.: http://www.bleedinedge.com/reviews/OCZ_370...00_plat_01.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę 283 przy 2,5-4-4-10 1T. Całkiem nieźle, choć TCCD robią ( przynajmniej moje ) 285 2,5-3-3-7 1T przy..... 2,6V. W takiej sytuacji nie potzrebujesz wymieniać ich na inne. Koszty wymiany będą nieadekwatne do zysku....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę 283 przy 2,5-4-4-10 1T. Całkiem nieźle, choć TCCD robią ( przynajmniej moje ) 285 2,5-3-3-7 1T przy..... 2,6V. W takiej sytuacji nie potzrebujesz wymieniać ich na inne. Koszty wymiany będą nieadekwatne do zysku....

1281658[/snapback]

.

Nie zwróciłeś chyba jeszcze na jedną dość istotną rzecz uwagi, bo jest też napisane, że na ustawieniach producenta, czyli 2-3-3-8 powinny pójść aż do DDR520 napisane jest to na ostatniej stronie pod testami, czyli jak na DDR560 można będzie zejść jak u ciebie na 2.5-3-3-7 1T, albo podobnie ?

A jeszcze jedno zasiłka od Chieftec (HPC-420-302-DF) 420W to się nie nada, bo też taką posiadam, czy bedzie za słaba ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co Lancer pisal to FX-55 robi po 2900MHz bez zmiany napiecia ,a niektore podobno i 3000MHz - wiec to raczej na powietrzu

ale Vapochilek jest wart rezygnacji z FX-55 na korzysc 3200+

bo chlodzenie zostanie na dalsza przyszlosc niz procesor

plyty Gigabyte bym nie bral bo sa slabe .lepiej DFI (sic!) lub MSI (sic,sic!) na nf3 250 lub nf4 - wyciskaja duze fsb

do FX to bym bral Abita AV8 bo jego fsb akurat sie zgrywa z tymi pamieciami co bierzesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Nie zwróciłeś chyba jeszcze na jedną dość istotną rzecz uwagi, bo jest też napisane, że na ustawieniach producenta, czyli 2-3-3-8 powinny pójść aż do DDR520 napisane jest to na ostatniej stronie pod testami, czyli jak na DDR560 można będzie zejść jak u ciebie na 2.5-3-3-7 1T, albo podobnie ?

A jeszcze jedno zasiłka od  Chieftec (HPC-420-302-DF) 420W to się nie nada, bo też taką posiadam, czy bedzie za słaba ?

1281697[/snapback]

Ten Chief na pewno będzie miał problemy przy takim procku i płycie na NF4. Looknij do topiku o DFI NF4 i tam epoxer oraz wampir pisali o "cudownych" mozliwościach Chiefteca 460W z dwoma liniami +12V, a co dopiero mówić o "jednoliniowej" 420W z mizernym 18A na +12V.

Co do pamieci - tego niestety nie wiem. Nie miałem tych OCZ w testach i nie chcę wyrokować w ciemno. 2-3-3-8 przy 520 to i tak bardzo ładnie....

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chcesz krecic tego potwora to kup sobie tes Vapochilla/prometeie. No w koncu jak dales 4k zł za CPU to 2k zł za chlodzonko do niego to suma smeichu wart ;).

No absolutne minumim chlodzenia dla teog CPU to BIE III + 3* NoiseBlocker SX2 BLUE , Eheim 1250 i X3M ;).

ps... a jaka masz k grafiki i ile MB DDR?

Edytowane przez Orion_THG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wy ślepi jesteście ludziska? przecież już chłopak złożył zamówienie - dobre, bo sam mu takiz estaw radziłem - prócz płyty, ale to najwyżej zmieni...

co do proca - 0447 to nie tak źle - moze się dobrze kręcić..ale A64 to i tak loteria...

Edytowane przez srekal34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chcesz krecic tego potwora to kup sobie tes Vapochilla/prometeie. No w koncu jak dales 4k zł za CPU to 2k zł za chlodzonko do niego to suma smeichu wart ;).

No absolutne minumim chlodzenia dla teog CPU to BIE III + 3* NoiseBlocker SX2 BLUE , Eheim 1250 i X3M ;).

ps... a jaka masz k grafiki i ile MB DDR?

1281778[/snapback]

jak byś poczytal dalej nie tylko początek to byś wiedział jakie zmiany zaszły i jak poczytasz do znajdziesz też jaka jest grafa.

:rolleyes: :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wy ślepi jesteście ludziska? przecież już chłopak złożył zamówienie - dobre, bo sam mu takiz estaw radziłem - prócz płyty, ale to najwyżej zmieni...

co do proca - 0447 to nie tak źle - moze się dobrze kręcić..ale A64 to i tak loteria...

1281800[/snapback]

Jeżeli chodzi o ten numer 0447 to jaki byłby najlepszy to może poszukam tu i tam ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co Lancer pisal to FX-55 robi po 2900MHz bez zmiany napiecia ,a niektore podobno i 3000MHz  - wiec to raczej na powietrzu

ale Vapochilek jest wart rezygnacji z FX-55 na korzysc 3200+

bo chlodzenie zostanie na dalsza przyszlosc niz procesor

1281721[/snapback]

Jak wiesz z tym bywa roznie. Mozna trafic na kalowatego FXa, co za 4000PLN robi ledwie 2,7GHz, a mozna i perelke co biega na 2,9GHz. To loteria jak z kazdym innym CPU. Zdecydowanie lepiej brac slaby CPU i kupic sobie FC (tylko zapomnij o ciszy!) - efekt bedzie lepszy, a i chlodziwo na dluzej wystarczy niz tylko 1 CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wiesz z tym bywa roznie. Mozna trafic na kalowatego FXa, co za 4000PLN robi ledwie 2,7GHz, a mozna i perelke co biega na 2,9GHz. To loteria jak z kazdym innym CPU. Zdecydowanie lepiej brac slaby CPU i kupic sobie FC (tylko zapomnij o ciszy!) - efekt bedzie lepszy, a i chlodziwo na dluzej wystarczy niz tylko 1 CPU.

1282152[/snapback]

Właśnie, a jak głośny jest ten Vapochilek, bo kompa mam w sypialni ???

Nic nie mogę znaleźć na temat zasilaczy, które to by miały być za słabe na nForce4, doczytałem się, że i na 300W gościu na nForce posuwa i żyje to, czemu mój Chieftec (HPC-420-302-DF) 420W miałby nie starczyć ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Chief na pewno będzie miał problemy przy takim procku i płycie na NF4. Looknij do topiku o DFI NF4 i tam epoxer oraz wampir pisali o "cudownych" mozliwościach Chiefteca 460W z dwoma liniami +12V, a co dopiero mówić o "jednoliniowej" 420W z mizernym 18A na +12V.

Co do pamieci - tego niestety nie wiem. Nie miałem tych OCZ w testach i nie chcę wyrokować w ciemno. 2-3-3-8 przy 520 to i tak bardzo ładnie....

1281748[/snapback]

Wkradl sie maly blad , ja mam Antca i raczej nie mialem nic wspolnego z zadnym chiefem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo ten chief ma słaba linie 12V - sam sie o tym rpzekonałem :]

vapochill LE chyba aż tak głośny nie jest... XE jest głośny

1282488[/snapback]

Jak znasz jakąś konkretną firmową i wydajną zasiłkę to proszę abyś podał.

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkradl sie maly blad , ja mam Antca i raczej nie mialem nic wspolnego z zadnym chiefem

1282518[/snapback]

O, pardon. Jakoś mi się tak skojarzyło :mur: Chodziło o Mardoka i Epoxera....

Max, to, że ktoś jedzie na 300W, wcale nie znaczy, ze tak będzie dobrze. Płytki na NF4 ciągną z linii +12V i dla przykładu w instrukcjach od DFI I MSI jak piszą, ze zaleca się zasiłkę min. 400W z linią +12V przynajmniej 18A. Niby Chief 420 mieści sie w tych zawiaskach..... a jednak Epoxer w stressie na ok. 2,5GHz notował 11,57V. A co dopiero mówić o zastosowaniu takiej zasiłki do mocniej podkręconego procka. A ty planujesz przecież jeszce mocną grafę...

Zainteresuj się może Enermaxami lub Antecami, ewentualnie Tagan lub TopPower. Poszukaj info o tym sam , bo tu nie temat na gwarzenie o zasiłkach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak znasz jakąś konkretną firmową i wydajną zasiłkę to proszę abyś podał.

Dzięki.

1282528[/snapback]

Enermax, X-connect, Topower, Antec...

weź 500W na zapas:P

Update: żeby nie był gołosłownym:

http://sklep.barwkomp.pl/index2.php?id2=me...500B&kat=&pkat= - x connect 500W - mój typ

http://sklep.barwkomp.pl/index2.php?id2=me...U550&kat=&pkat= - antec 550W

http://pcprojekt.pl/?str=katalog_produktow...d_produktu=1358 topower 500W

Edytowane przez srekal34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A znasz taki sklep co tobie wybiorą takiego selekcjonowanego, bo ja nie znam i jak by tak każdy mógł kupić takiego selekcjonowanego to kto by kupił reszte tych nie selekcjonowanych ???

1279051[/snapback]

każdy porządny sklep i każdy porządny sprzedawca jest w stanie zaoferować Ci wyselekcjowanego proca za dodatkową opłatą ... jeśli nie jest to znaczy, ze to kiepski sklep i kiepski sprzedawca ... nawet tutaj na tym forum jest kilka osób, które sąw stanie zaoferować Ci selekcjonowany procek AMD64 3000-3200+ lub inne :)

a koledze, który doradzał Ci kupno selekcjonowanego zwykłego AMD64zamiast FXksa chodziło pewnie tylko o to, że nawet jakbyś za selekcję zapłacił dodatkowo (co podniosło by cenęprocka) to i tak kosztowałoby Cię t omniej niż FX55 a wydajność uzyskałbyś na AC taką samą :)

A jeżeli bym wziął Athlon 64 3800+Sockel 939, 2400MHz, Newcastle to do ilu można by go kręcić przy dobrym WC ???

1279664[/snapback]

dużo mniej niż albo tak samo jak AMD64 3000-3200+ bo Newcastle t otechnologia 0,13 a Winchestery 0,09, dlatego lepszym wyborem jest 3000-3200+ Winchester :)

Jesli mialbym zylowac sie na 3800+ to juz wolalbym dorzucic do FX-55 :D, do tego DFI na nF4 i 2x512 TCCD :D. FX-55 ma przewage na 3800+ w postaci polmega cachu wiecej i mnoznikow odblokowanych takze w gore. Jesli masz kaske to bierz taki zestawik, nie ma sensu moim zdaniem brac FX i jakiejs tandetnej mobo, Twoje ramki takze bym zmienil ;D.

pozdr

1279679[/snapback]

no pewnie ... co komu z Fxksa jeśli ma kiepską płytę? a ramki? powiem, ze też sa juz w polsce lepsze dostepne niz te OCZety - co kolega już zauważyć zdążył :)

Nie rozumiem twojej wypowiedzi na początku piszesz że dorzucić do FX-55, a na końcu nie ma sensu brać FX ?

Z drugiej strony to dlaczego zmienił byś moje ramki?

Dalej jest pytanie do ilu można by kręcić A643800+?

1279694[/snapback]

funkcjonalny analfabetyzm wtórny? przecież t ujak byk piszę, ze nie ma sensu kupować tak wypasionego procka jeśli ma się kiepską płytą a nie, że wogule nie ma sensu kupować tego FXksa :)

ramki zmienić bo są kiepskie ... no znaczy są dobre ale do FX jest wiele dużo lepszych :)

A to dla tych co twierdzą, że FX-y źle się kręcą:

1279890[/snapback]

Winchestery na FC kręcą sie nie gorzej ... a jakby miały odblokowany mnożnik t opodejrzewam kręciłyby sięjeszcze lepiej :)

Max, poprzednicy napisali 20 z góra postów, byśmy doszli do wniosków jakie wyciągnąłem na początku topiku. Nikt tu ci nie zabrania kupowania FX'a, to rewelacyjny procesor i potężnej wydajności, ale sam procek to nie wszystko. Dlatego idąc tropem skalkulownych wydatków padają tu zalecenia kupna A64 3000+, góra 3200+. Za 1/4 ceny FX'a zyskujesz może średnio efektowny procek, ale potencjał OC w nim tkwiący w połączeniu z planami zastosowania FC nie może przynieść złych rezultatów. Jak napisał srekal34, do tego tandemu dokupujesz MoBo na NF4 od DFI lub MSi, bo jak widac to w tej chwili jedyne MoBo z realnie nieograniczonym potencjałem HTT ( o AN8 od Abita nie wspominam, bo w zasadzie nie wiadomo za barzdo co ta płyta potrafi). Z pamiątek wybór ograniczyłbym do czterech modeli na TCCD  - Gskill 4400 LA/LE, Adata Vitesta 566/600, GeiL UltraX PC3200 oraz OCZ PC3200 EL LE rev.2 ( ewentualnie nowe VX-y, choc tam dla rozbujania potzrebują sporego woltażu). No i zasiłka - moze Enerek 600W lub Tt 680W... I juz jest świetny komp.....za cenę SAMEGO FX'a ( Vapo nie liczę). Teraz popatrz na te słowa dokładnie i powiedz czy nie mamy racji.....

1281118[/snapback]

sama esencja :)

Hanu ma jak najbardziej racje. Ale...

Jezeli nie jestes za bardzo ograniczony funduszami, to FX-55 bylby super zakupem... Przy odrobinie szczescia i dobrym chlodzeniu (nawet nie FC) bylbys w stanie zapewne smigac na 2800Mhz bez problemu, na codzien. Z tego co widze, to bardzo niewielka czesc Winchesterow daje rade sie wykrecic na 2800Mhz na tyle stabilnie, aby przejsc podstawowe testy stabilnosci kwalifikujace system do codziennego uzytku.

1281287[/snapback]

kłamstwa :) czemu? bo nigdzie nie widziałem zadnego statystycznego porównania dotyczącego tej tematyki ... tego nie da się udowodnić a wogule na FC Winchestery nie ustępuja FXom pod względem podkręcalności :) no chyba, ze ktoś porównuje extra wypasionego FX55+FC z Winchesterem 3000+zawykłe AC :)

Czy ktoś może to sprawdzić czy ten procek jest selekcjonowany i czy się nadaje do dobrego kręcenia ?

1281755[/snapback]

czy jest selekcjowany? selekcja polega na tym, że sprzedawca siada, kręci na maxa ile moze i w ten sposób ocenia jaki jest proc ... po oznaczeniach cyfrowych to można tylko w przybliżeniu się wyrazić o procesorze ... no i pomylić o sporo megahertzów :)

Edytowane przez Mr_Gizmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki wszystkim uczestnikom za wypowiedzi i pomoc, na razie i tak muszę czekać aż sprawa się wyjaśni z moim procem, bo jak wcześniej pisałem to niby gościu przyjął moją rezygnacje z procesora FX-55, ale jeszcze muszę się upewnić na 100% i na razie wstrzymuję się z zamówieniem vapochilla, żeby później nie zwaliły mi się dwie niespodzianki na łeb, bo szmalem to ja nie sram. :lol:

Edytowane przez .:Max:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skusiłem się na zakup procaFX-55 i teraz zastanawia mnie jedna rzecz, wszystkie FX-y mają odblokowany mnożnik w duł i w górę, a co za tym idzie większe mają możliwości do podkręcania i jest pytanie czy kręci się je tak samo jak Athlony 64, czy troche inaczej bardzo będę wdzięczny za bardziej szczegółową informaje na ten temat. Co prawda za kręcenie proca wezmę się nieco później, kompa będę miał złożonego na początku następnego tygodnia, a WC kupię trochę później i mam nadzieję , że znajdą się tutaj ludzie dobrej woli i pomogą mi w tym załorzeniu ???

Pozdrowionka wszystkim :)

1278965[/snapback]

daj se spokou z takim procem na twoim miejscu poczekał bym na nowy p 4 i go sprawil ten dlurzej pochula

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi